Τ.Θεοδωρικάκος: Οι 3 προτεραιότητες του ΥΠΕΣ που θα υλοποιηθούν άμεσα

Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

5 εξαγγελίες για Δημόσιο

Τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτική στο υπουργείο Εσωτερικών περιέγραψε μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πρώτη προτεραιότητα, είπε, είναι η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες ανάπτυξης και ενίσχυσης απασχόλησης και ενδυνάμωσης κοινωνικής συνοχής».

«Δεν υπάρχουν για εμάς γαλάζιοι, πράσινοι, ή άλλο χρώμα δήμαρχοι», αποσαφήνισε ο υπουργός δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με κάθε δήμαρχο για το καλό των πολιτών. Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «μας έχετε αφήσει δύο ωρολογιακές βόμβες».

Η μία, κατά τον υπουργό, είναι η «διαλυτική κατάσταση την Αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας για την απλή αναλογική». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «σε λίγες ημέρες δραστικά λύνουμε το πρόβλημα» διευκολύνοντας συμπράξεις και δίνοντας πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις οικονομικές και σε άλλες κρίσιμες επιτροπές.

«Δεύτερη ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια. Επισήμως ο ΕΔΣΝΑ λέει ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής έχει εξαντληθεί», είπε ο υπουργός αναφέροντας ότι σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, συζητήθηκε το θέμα και «εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται για να λυθεί ριζικά το πρόβλημα».

Σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε για αργότερα μια «πιο ολιστική παρέμβαση» που θα βάζει τέλος στην σύγχυση των αρμοδιοτήτων., αλλά και θα καταργεί την απλή αναλογική. Οσον αφορά την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, είπε ότι θα γίνει μέσα στην τετραετία.

Εκλογικός νόμος

Δεύτερη προτεραιότητα, είπε ο υπουργός, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Ισχύει η δέσμευση ότι θα ψηφιστεί μέσα στη θητεία μας. Θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση. Καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στην Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αλλαγές στο Δημόσιο

Τρίτη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός είναι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός εξήγγειλε:

  • Προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο με τετραετές πλάνο.
  • Στοχοθεσία ανά υπηρεσία και κλάδο για την αξιολόγηση τόσο των υπηρεσιών όσο και των εργαζομένων.
  • Αξιοποίηση γνώσης και εξειδίκευσης.
  • Αξιοκρατικό τρόπο επιλογής στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
  • Απλοποίηση Πειθαρχικού Δικαίου.

«Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις και θα κριθούμε στην πράξη», είπε ο υπουργός.

Μοιραστείτε το:
Tagged