Τσίπρας – Αυγή: Γράψατε 1 – Αποφάσισαν την διατήρηση του καθημερινού φύλου της Εφημερίδας τους…

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Η δύσκολη και επώδυνη απόφαση του Τσίπρα για την Αυγή: Την βούλιαξαν λένε, οι εργαζόμενοι

Αυγή: Πώς κατάφερε να διασωθεί την τελευταία στιγμή η εφημερίδα

Το παρασκήνιο στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι πρόταξαν το κλείσιμο

Επτά ώρες φορτισμένης συζήτησης απαιτήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να «επαναβεβαιωθεί ομόφωνα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην επίσημη διαρροή που υπήρξε από την Κουμουνδούρου, η εμπιστοσύνη των μελών του στο διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας Αυγή και να εξουσιοδοτηθούν τα μέλη του «να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία».

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, υπήρξαν στιγμές που το μέλλον του κομματικού εντύπου, τουλάχιστον ως προς την ημερήσια έκδοσή του, «κρεμόταν από μια κλωστή» όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, περιέγραψε ανάγλυφα τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του ιστορικού φύλλου και επεσήμανε την ανάγκη άμεσων αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να συνεχίζει να κρεμιέται στα περίπτερα. Ειδάλλως δεν υπήρχε άλλη λύση παρά το κλείσιμο του μέσου και η διατήρηση μονάχα του κυριακάτικου φύλλου με τον μικρότερο δυνατό αριθμό δημοσιογράφων και με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της ιστοσελίδας.

Αντίθετα σε οποιαδήποτε προοπτική αναστολής της εφημερίδας εμφανίστηκαν σημαίνοντα στελέχη της «Ομπρέλας», της τάσης δηλαδή που προέκυψε από την εσωκομματική συμπόρευση των επονομαζόμενων «53+» που ασκούν κατά καιρούς κριτική στην ηγεσία του κόμματος και στελεχών της ιστορικής ηγεσίας.

Έτσι, κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο ενός λουκέτου ήταν μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση για συγκρότηση μιας επιτροπής διάσωσης της Αυγής. Η πρόταση της «Ομπέλας» όμως απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καπέλωνε το νυν διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας που θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω οικονομική εξυγίανση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και ανήκει στα μέλη της «Ομπρέλας» αντιμετώπισε στη συνεδρίαση με ρεαλισμό τα οικονομικά δεδομένα του μέσου ενημέρωσης, όταν πήρε το λόγο.

Οι προβληματισμοί

Αν και η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία με ψήφους 17 έναντι 8, ο ίδιος εμφανίστηκε ακόμη περισσότερο ενωτικός, προχωρώντας σε νέα εισήγηση που συνέθετε όλες τις σημαντικές απόψεις, προκρίνοντας βέβαια πάνω απ’ όλα τη συνέχιση λειτουργίας του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Θα πρέπει να τονιστεί τέλος ότι υπήρξαν και πρόσωπα που εκτίμησαν ότι εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει η Αυγή και του γεγονότος ότι η εθελούσια έξοδος των εργαζομένων που είναι προκριθεί το προηγούμενο διάστημα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά ο ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο του φύλλου.

Μεταξύ αυτών που φέρεται να προσχώρησαν σε αυτή την άποψη ήταν και ο Νίκος Μπίστης που στην εισήγησή του έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε παρόμοια έντυπα της Αριστεράς στο εξωτερικό. Ως παράδειγμα έφερε την Mundo Obrero της Ισπανίας, την Humanite στη Γαλλία και την L’Unita στην Ιταλία. Για την Unita πάντως υπήρξε και αντίλογος καθώς σύντροφοί του υποστήριξαν ότι το έντυπο έκλεισε εξαιτίας της δεξιότερης στροφής που ακολούθησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (PCI). Για την ιστορία είχε κλείσει τον Ιούλιο του 2014, άνοιξε εκ νέου τον Ιούνιο του 2015 και έκλεισε οριστικά τον Ιούλιο του 2017.

—————————

Τι είχε προηγηθεί…

Όπως προαναγγέλλει και η ίδια η εφημερίδα Αυγή, στην πρώτη της σελίδα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει την τύχη της εφημερίδας.

Και όπως έχει καταστεί σαφές, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει το ηγετικό όργανο του κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες, Τετάρτη, ο διευθυντής της εφημερίδας και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Άγγελος Τσέκερης υπέβαλλε την παραίτησή του εξηγώντας μάλιστα με ευθύ και καθαρό λόγο πως αυτό συνδέεται με την οικονομική κατάσταση, την ανάγκη ριζικών μέτρων και την αποτυχία να εγγραφεί ο απαραίτητος για την επιβίωση αριθμός συνδρομητών, που προσδιοριζόταν περίπου στις 5.000.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προφανή πίεση καθώς το πρόβλημα αντανακλά ευθέως πάνω στον ίδιο και μάλιστα λίγους μήνες πριν από το προγραμματισμένο συνέδριο που θα καθορίσει τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι ασφυκτικό και δεν προέκυψε τώρα. Απλώς εδώ και χρόνια, κάθε χρόνο το μετακυλούσαν με αποτέλεσμα να φτάσει η ώρα της αλήθειας τώρα.

Το business plan που δεν βγαίνει

Το θέμα της «Αυγής» συζητήθηκε διεξοδικά και στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την πλειοψηφία να συμφωνεί ότι το θέμα της βιωσιμότητας της καθημερινής έκδοσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οικονομικά με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως είναι γνωστό έχει καταρτιστεί ήδη το business plan της επόμενης ημέρας το οποίο περιλαμβάνει τόσο την αναστολή λειτουργίας του καθημερινού φύλλου, όσο και την πρόταση εθελούσιας εξόδου σε σημαντικό αριθμό εργαζόμενων με την καταβολή 28 μισθών.

Ουσιαστικά το πρόγραμμα απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ίδιων των εργαζόμενων -το δέχθηκαν μόνον 14- και έτσι αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο αν χρηματοοικονομικά, χωρίς δηλαδή την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είμαι βιώσιμο το εγχείρημα των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κατάσταση απειλεί να συμπαρασύρει και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Όλα ανοιχτά στο Πολιτικό Συμβούλιο

Οι εναλλακτικές που υπάρχουν, αν υπάρχουν, θα αποτελέσουν λοιπόν μια δύσκολη συζήτηση για τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους κορυφαίους του κόμματος και πολλοί λένε ότι θα είναι πιο δύσκολη ακόμη και από αυτήν για τα αίτια της ήττας στις εκλογές.

Με τους διαθέσιμους πόρους να εξαντλούνται σε αυτούς της κρατικής χρηματοδότησης, αν η εθελούσια έξοδος δεν φέρει άμεσα καρπούς, στα σενάρια επιβίωσης που εξετάζονται περιλαμβάνεται η αναστολή του καθημερινού φύλλου και η ενίσχυση της Κυριακάτικης έκδοσης, αλλά και της διαδικτυακής παρουσίας του μέσου.

Πηγές της Κουμουνδούρου επισήμαναν χθες πως η «Αυγή» μαζί με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο «απορροφά ετησίως περίπου 2 εκατ. ευρώ, το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», την ώρα που «ήδη από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης τη κρίση του Τύπου, η Αυγή έχει οικονομικά χρεοκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιδράσεις εργαζομένων

Από τη δική τους πλευρά, οι περίπου 80 εργαζόμενοι της «Αυγής» αντιτίθενται «σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ΑΥΓΗΣ», συμπαρασύροντας και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προωθεί η διοίκηση του Ομίλου, την οποία ταυτόχρονα καταγγέλλουν πως «έχει αρχίσει ήδη να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας».

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της «Αυγής» υποστηρίζουν ότι «η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπα αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εξόφθαλμα οξύμωρο γεγονός οι ιθύνοντες να επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ζήτησαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να λάβουν «καθαρές απαντήσεις».

—————–

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Αυγής: Στον αέρα η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας, δεν υπάρχουν χρήματα

Κατάληψη στα γραφεία της Αυγής σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Γιαγτζόγλου

Παραιτήθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» Άγγελος Τσέκερης, κάτι που όπως φαίνεται προοιωνίζεται εξελίξεις και στην κυκλοφορία του καθημερινού, ιστορικού φύλλου.

Ο κ. Τσέκερης, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε ότι δεν τα κατάφερε ως διευθυντής να ανεβάσει την αναγνωσιμότητα και τους συνδρομητές της «Αυγής».

Όπως σημείωσε ο Άγγελος Τσέκερης, «για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5.000 συνδρομητές. (Και όπως ανάφερε αργότερα απαντώντας σε ένα σχετικό ερώτημα είχαν φτάσει μόλις το 10% του αρχικού στόχου)

Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε. Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζόρι. Και δεν τους κερδίσαμε.

Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Άγγελου Τσέκερη:

 «Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής.

Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.

Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν. Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει.

Τα καταφέραμε; Όχι.

Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές.

Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο.

Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.

Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζορι.

Και δεν τους κερδίσαμε.

Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.

Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.

Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα.

Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρωπους με τους οποιους δουλέψαμε μαζί τοσον καιρό, αλλά κυριως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την Αυγή, και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που δεν ως διευθυντης δεν κατάφερα κάτι καλύτερο».

Πηγή: ertnews.gr, hellasjournal.com, newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged