Το κυβερνητικό πακέτο μείωσης της τιμής ρεύματος & Φ.Α. – Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση …

Ενέργεια
Μοιραστείτε το:

Επίδομα 600 ευρώ: Πώς θα υπολογίσετε τι ποσό δικαιούστε – Με κωδικούς TaxisNet η αίτηση

Σε πλατφόρμα που θα ανοίξει τον Ιούνιο θα γίνονται οι αιτήσεις για επιστροφή ποσού έως €600 από την επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος. Επιδότηση πετρελαίου κίνησης έως τον Ιούνιο. Στα 3,2 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων.

Στα 900 εκατ. ευρώ θα φτάσει το κόστος για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταικούρας:

1ον. Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα και τη μεθοδολογία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

2ον. Τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή του 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές -για την πρώτη κατοικία τους- έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

3ον. Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο όπως έγινε και κατά τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

4ον. Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένα χρόνο, ενισχύεται -οριζόντια- ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Συγχρόνως, θα προσαρμόζεται -σε μηνιαία βάση- το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά, ενισχύοντας τον παρόντα μηχανισμό εκπτώσεων στα τιμολόγια, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν από την κρίση. Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν, γενναία, τα κοινωνικά τιμολόγια, οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες, και φυσικά οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος της παρέμβασης, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του έτους. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Η νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτή η συνολική, πρόσθετη επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές υποβλήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επιδοτήσεις

Όπως εξήγησε ο Κ. Σκρέκας, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Οικιακοί καταναλωτές

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

  • Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
  • Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
  • Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα, το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
  • Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh, προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου. Με τις παρεμβάσεις αυτές, όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Μερικά παραδείγματα για τον μήνα Μάιο:

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.
  • Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.
  • Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ για τον Μάιο.
  • Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά

  • Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε μη Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

Συνεχίζουμε την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Από την 1η Ιουλίου προχωρά δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Εφαρμόζεται νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από τη χονδρική τιμή ενέργειας, που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου.

Με τον τρόπο αυτό ανακτάται το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ.

Οπως εξήγησε, «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε, σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού».

Προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με τη Γεν. Διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για τη νέα θεσμική παρέμβαση.

Συνολικά, με τα νέα μέτρα απορροφάται:

  • Στους Ευάλωτους (ΚΟΤ), περίπου 500.000 νοικοκυριά: το 100% της αύξησης.
  • Σε όλα τα Οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες): απορρόφηση έως και το 85% της αύξησης.
  • Σε 1.250.000 ΜΜΕ, 82% της αύξησης.
  • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια, το 90-95% της αύξησης.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις επιστροφής χρημάτων

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις για την επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ διευκρινίστηκε ότι στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν τον Ιούνιο. Ο πολίτης θα βλέπει την πρώτη του κατοικία και δίπλα θα υπάρχει το ρολόι και το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Θα αντληθούν από τους παρόχους τα στοιχεία για τους λογαριασμούς και θα προκύπτει το ποσό.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, θα λάβουν επίδομα εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία (σ.σ. υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων).

Αναδρομικά για το ρεύμα: Πώς θα υπολογίσετε με ακρίβεια το ποσό της επιστροφής -Τα 5 βήματα [παραδείγματα]

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδρομική αποζημίωση του 60% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος ξεκίνησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι για την επιστροφή του ποσού θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης. Τόσο ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς ανέλυσαν τα βήματα που θα πρέπει να κάνει ο δικαιούχος για να κάνει την αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

«Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος στους 6 μήνες πάνω από 30 ευρώ», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα αφορά τις αυξήσεις που δεν καλύφθηκαν από τις ισχύουσες επιδοτήσεις -κράτους και παρόχων.

Αναδρομικά για το ρεύμα: Πώς υπολογίζεται το ποσό επιστροφής -Τα 5 βήματα

  • Για να λάβει ο δικαιούχος το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Το ποσό θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των δικαιούχων και θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση στην πλατφόρμα

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα εξής βήματα:

  • Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
  • Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και προχωρούν στο επόμενο βήμα.
  • Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.

Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας.

Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:

  • Ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
  • Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

  • Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Εντοπίζουμε το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Αφαιρούμε από τη ρήτρα το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»
  • Αφαιρούμε τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Η επιστροφή θα είναι το 60% του ποσού που απομένει (για χρήση 100%)
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα (Δεκ. 2021 – Μάιος 2022), ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής

Παραδείγματα για την επιστροφή

Στην παρακάτω εικόνα διακρίνονται η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, η Πίστωση ΤΕΜ (κρατική επιδότηση) και η επιδότηση του παρόχου:

Παραδείγματα:

  • Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι έχει ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ και η έκπτωση από την επιδότηση κράτους και παρόχου φτάνει τα 400 ευρώ, τότε η καθαρή επιβάρυνση ήταν τα 600 ευρώ. Ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει πίσω το 60% των 600 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ.
  • Αν η συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 2.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση έφτασε τα 700 ευρώ, τότε η τελική αύξηση στους λογαριασμούς ήταν τα 1.300 ευρώ. To 60% των 1.300 ευρώ είναι 780 ευρώ. Ο εν λόγω καταναλωτής θα λάβει την ανώτατη αποζημίωση των 600 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο, και όχι 780 ευρώ.
  • Ένας χρήστης με πιο χαμηλές καταναλώσεις που υπολόγισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 400 ευρώ και την επιδότηση που ήδη έλαβε στα 150 ευρώ, «είδε» αύξηση 250 ευρώ. Θα λάβει τον Ιούνιο επιστροφή 150 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged