Το αμερικάνικο ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ στην Τουρκία και οι σοβαρότατες κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400

Εξοπλισμοί Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Με πολύ σκληρή γλώσσα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το State Department διά του ιδίου του υπουργού, Μάικ Πομπέο που αγωνίζεται να διασώσει τη χαμένη τιμή και αξιοπιστία της πάλαι ποτέ υπερδύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Αυτές επιβάλλονται με βάση τον νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) ως αποτέλεσμα της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400 Triumf από τη ρωσική Rosoboronexport και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σε όλα τα επίπεδα, από την πλευρά των Αμερικανών.

Οι κυρώσεις δεν είναι αμελητέες, καθώς αποσύρεται κάθε άδεια εξαγωγής αμερικανικού πολεμικού υλικού, “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων της Προεδρίας Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), καθώς επίσης και περιορισμούς στα ταξίδια του επικεφαλής, Δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ.

Στην απόφαση υπενθυμίζονται τόσο οι προειδοποιήσεις, όσο και η πρώτη συνέπεια της τουρκικής συμπεριφοράς, την εκδίωξη της χώρας από το πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II. ΟΙ Αμερικανοί κατηγορούν ανοιχτά την Τουρκία στο κείμενο της ανακοίνωσης, ότι έδωσε στη ρωσική αμυντική βιομηχανία σημαντικά κονδύλια, αγοράζοντας ένα σύστημα που αποτελεί απειλή ασφαλείας για τα αντίστοιχα Συμμαχικά – ΝΑΤΟϊκά και την τεχνολογία που ενσωματώνουν.

Ακολουθώντας… τακτική Τουρκίας, το State Department καλεί τη χώρα του Ερντογάν να προχωρήσει άμεσα σε επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν ολίγοις, απαντούν “ναι” στις συνομιλίες, όχι όμως με τουρκικούς όρους. Προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση του “εμποδίου” στη συνέχιση των σχέσεων με έναν “πολύτιμο σύμμαχο”, που δεν είναι άλλο από τους ρωσικούς S-400.

Το ζήτημα είναι ακόμα ευρύτερο εάν κανείς αναλογιστεί ότι το αμερικανικό πλήγμα έρχεται λίγα 24ωρα μόλις μετά την ψοφοδεή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και την εκ νέου ανοχή των μαζικών παρανομιών και των εκβιασμών της.

Το “αστείο” στην όλη υπόθεση, είναι ότι η ΕΕ αναφέρει στο τελικό κείμενο ότι θα αναζητήσει συντονισμό με τις ΗΠΑ στο θέμα της Τουρκίας! Ιδού η ρόδος λοιπόν για την αποφασισμένη να αυτοεξαληφθεί γεωπολιτικά ενωμένη Ευρώπη…

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT, ΜΑΪΚ ΠΟΜΠΕΟ

Today, the United States is imposing sanctions on the Republic of Turkey’s Presidency of Defense Industries (SSB) pursuant to Section 231 of the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) for knowingly engaging in a significant transaction with Rosoboronexport, Russia’s main arms export entity, by procuring the S-400 surface-to-air missile system. The sanctions include a ban on all U.S. export licenses and authorizations to SSB and an asset freeze and visa restrictions on Dr. Ismail Demir, SSB’s president, and other SSB officers.

The United States made clear to Turkey at the highest levels and on numerous occasions that its purchase of the S-400 system would endanger the security of U.S. military technology and personnel and provide substantial funds to Russia’s defense sector, as well as Russian access to the Turkish armed forces and defense industry.

Turkey nevertheless decided to move ahead with the procurement and testing of the S-400, despite the availability of alternative, NATO-interoperable systems to meet its defense requirements. This decision resulted in Turkey’s suspension and pending removal from the global F-35 Joint Strike Fighter partnership.

Today’s action sends a clear signal that the United States will fully implement CAATSA Section 231 and will not tolerate significant transactions with Russia’s defense and intelligence sectors.

I also urge Turkey to resolve the S-400 problem immediately in coordination with the United States. Turkey is a valued Ally and an important regional security partner for the United States, and we seek to continue our decades-long history of productive defense-sector cooperation by removing the obstacle of Turkey’s S-400 possession as soon as possible.

Οι ΗΠΑ πέρασαν τον Ρουβίκωνα και επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία”

Υστερα από μήνες ταλαντεύσεων, η κυβέρνηση Τραμπ διέβη τον Ρουβίκωνα και επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Η χθεσινή απόφαση, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αφορά τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) και βασίζεται στον νόμο του 2017 για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Η απόφαση αυτή της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης θορύβησε την Αγκυρα, η οποία προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι χθες, η αμερικανική αντίδραση στην αγορά των ρωσικών πυραύλων περιοριζόταν στον εξοστρακισμό της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή και την αγορά αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών τελευταίας γενεάς F-35. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει, σύμφωνα με τους New York Times, στον Ερντογάν ότι δεν εννοεί να συνεχίσει να τον προστατεύει και ότι δεν θα έβαζε βέτο στην πρόσφατη απόφαση και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου για επιβολή κυρώσεων.

Η χθεσινή απόφαση θίγει την SSB, τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους της Διεύθυνσης. Με τις επιβληθείσες κυρώσεις, μπλοκάρονται τα περιουσιακά στοιχεία και των τεσσάρων Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και απαγορεύεται η είσοδός τους στη χώρα. Επιπλέον, προβλέπεται η απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών, δανείων και πιστώσεων προς τη Διεύθυνση.

Δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και σε πολλές ευκαιρίες, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία, όπως και στρατιωτικούς των ΗΠΑ, και ότι θα προσέφεραν ουσιώδη χρηματοδότηση στην πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει έναν «πολύτιμο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ και κάλεσε την ηγεσία της να αναθεωρήσει τη στάση της στο επίμαχο ζήτημα.

Αντιδρώντας στη χθεσινή εξέλιξη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «βαρύ σφάλμα» και προειδοποίησε πως η Αγκυρα «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μας και θα απαντήσει ανάλογα όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο». Λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ανησυχία του. «Από τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιμένουμε υποστήριξη στον αγώνα μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που έχουν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή μας, όχι κυρώσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση της Ουάσιγκτον για κυρώσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις κυρώσεις «παράνομες», σημειώνοντας ότι δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και υποστήριξε ότι απηχούν την «αλαζονεία» των ΗΠΑ έναντι της διεθνούς κοινότητας. Την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι κυρώσεις στην Τουρκία ήταν οι πιο ελαφριές στη φαρέτρα Τραμπ…”

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε τις πολυαναμενόμενες κυρώσεις στην Τουρκία ως αντίποινα για την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα των S400 «χτυπώντας» τον στρατιωτικό οργανισμό προμηθειών της χώρας και τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους. Παρόλο που τα μέτρα θεωρήθηκαν σχετικά ελαφριά, η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει την έκταση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και των παραδοσιακών δυτικών συμμάχων της.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών προς την Τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), τον κυβερνητικό οργανισμό που χειρίζεται τις στρατιωτικές αγορές και τις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, καθώς και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και τους περιορισμούς μετακινήσεων για τον Ismail Demir, πρόεδρο της SSB, και άλλους αξιωματικούς της SSB. “Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν άλλες συναλλαγές στους τομείς της άμυνας και της κατασκοπείας με την Ρωσία”, δήλωσε ο Mike Pompeo, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χθες Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, “στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις” ότι η αγορά του συστήματος S-400 από τη Μόσχα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ. Επίσης σημείωσε ότι η συναλλαγή θα προσφέρει σημαντικά χρήματα στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας και θα δώσει στη Μόσχα πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία είχε ήδη αφαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών F-35 του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της εν λόγω αγοράς. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ήδη υποχρεωμένος να επιβάλει κυρώσεις σε όσους «εμπλέκονται εν γνώσει τους» σε συναλλαγές με τους ρωσικούς τομείς άμυνας και πληροφοριών, σύμφωνα με έναν νόμο που είναι γνωστός ως Νόμος για την Αντιμετώπιση των Κινδύνων ενάντια στις ΗΠΑ μέσω των Κυρώσεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, καθυστέρησε επανειλημμένα να αναλάβει δράση εναντίον της Τουρκίας παρά την πίεση του Κογκρέσου.

Οι αμερικανοί νομοθέτες αύξησαν την πίεση στον κ. Τραμπ, συμπεριλαμβάνοντας μια ρήτρα στον φετινό Νόμο για την Εξουσιοδότηση της Άμυνας – ένα νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες που ψηφίστηκε από τα δύο επιμελητήρια του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα με πλειοψηφία. Ο φόβος για αυστηρές κυρώσεις που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία έχει μπει εδώ και χρόνια στο μυαλό ξένων επενδυτών.

Αφού έχασε σχεδόν το 25% της αξίας του φέτος, η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σταθερά έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση. Ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας του German Marshall Fund, μία αμερικανική δεξαμενή σκέψης, δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον ήταν «στο ελαφρύτερο άκρο του φάσματος» σε σύγκριση με τις πολύ σκληρότερες επιλογές που ήταν διαθέσιμες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ .

Η τουρκική οικονομία υπέφερε από καιρό από την αβεβαιότητα σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις, είπε, προσθέτοντας: «Τώρα τουλάχιστον υπάρχει σαφήνεια για το μέγεθός τους». Ένα άτομο εξοικειωμένο με την απόφαση είπε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Τουρκικού στρατού.

Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε να χτυπήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και την αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεδομένου του ρόλου του SSB ως βασικού κόμβου για της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. «Τώρα αυτά τα τέσσερα άτομα και μία οντότητα είναι μολυσμένα», δήλωσε η Άρντα Μεβλουτόγλου, σύμβουλος άμυνας με έδρα την Άγκυρα. «Οι ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες μπορεί να διστάσουν να συνεργαστούν με αυτές τις οντότητες. Αυτά είναι κακά νέα. ”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε ως «σοβαρό λάθος». Κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο της διμερούς μας σχέσης». Η επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακολουθήσει αυτό που βλέπει ως ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και η αυξανόμενη χρήση τακτικών σκληρής ισχύος για την επίτευξη των στόχων του, έχουν προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ με αντίποινα για τις κυρώσεις λόγω των S-400, «ικανοποιημένη» η Ελλάδα

Η Τουρκία καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις που τις επέβαλλαν οι ΗΠΑ για και απόκτηση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματικής οδού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της Τουρκίας να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας. Ακόμη το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον νατοϊκό της σύμμαχο να αναθεωρήσει την «άδικη» απόφαση που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Οσο για τα αντίποινα, αυτά δεν ανακοινώθηκαν ακόμη από την Τουρκία η οποία στη σχετική δήλωση αναφέρει ότι θα τα πάρει «με τρόπο και σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος».

Πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Οι αμερικανικές κυρώσεις, περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB (της Διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας), Ισμαήλ Ντεμίρ (στη φωτογραφία) και ακόμη τριών στελεχών της ίδιας υπηρεσίας.

Επίσης τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, κάτι που είναι και το πιο σημαντικό καθώς δυνητικά μπορεί να μπλοκάρει τόσο τις μεγάλες τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων, όσο και την παραγωγή για εγχώρια χρήση.

Από την ελληνική πλευρά, ικανοποίηση εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)» αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του.

Ακάρ: “Οι κυρώσεις κλονίζουν την συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας”… ποια συμμαχία;

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων κλόνισε όλες τις αξίες της συμμαχίας τους και ζήτησε την ανανέωση της μεταξύ τους συνεργασίας, αν και ο επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας υποστήριξε πως οι αμερικανικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν σε βάρος του και σε βάρος της υπηρεσίας του, δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις σχέσεις και μπορεί να προωθήσουν την εγχώρια ανάπτυξη.

Χθες, Δευτέρα, η Ουάσινγκτον επέβαλε τις κυρώσεις σε βάρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), του προέδρου της και τριών άλλων στελεχών της. «Αυτή η απόφαση για κυρώσεις κλόνισε όλες τις αξίες της συμμαχίας των χωρών μας», δήλωσε ο Ακάρ. «Η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες … θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Ωστόσο ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ υποβάθμισε τις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε επίσης σήμερα: «Περιμένουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας». «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανιάς θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Ισμαήλ Ντεμίρ: Ποιος είναι ο Νο 1 στόχος των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία;

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή αγόρασε το πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία.

Έτσι, τελείωσε ένα παιχνίδι εικασιών διάρκειας 18 μηνών για το εάν και πότε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετήσει τον Λευκό Οίκο.

Στόχος των κυρώσεις θα είναι το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας  (SSB) και ο επικεφαλής του, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να επιβάλλουν κυρώσεις στον Ντεμίρ για την αγορά των S-400 και τελικά αυτό επιβεβαιώθηκε από το σχετικό ανακοινωθέν.

Τί γνωρίζουμε για τον Ντεμίρ και τον ρόλο του στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία;

Η SSB είναι το ανώτατο σώμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όσον αφορά την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων και βιομηχανικής συνεργασίας και ενεπλάκη σε περισσότερα από 600 προγράμματα από το 2018 μέχρι σήμερα. Ο Ντεμίρ είναι πρόεδρός του από το 2014, έχοντας πριν εργαστεί στις τουρκικές αερογραμμές  [Turkish Airlines] στον τομέα συντήρησης και επισκευής.

Ο Ντεμίρ είναι καθηγητής, με μπάτσελορ από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης κι άλλο ένα στην Αεροναυτική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ. Επίσης είναι κάτοχος PhD στην Μηχανική Μηχανολογία από το  Washington State University.

Από το 1992 έως το 2000 εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στην Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και στην συνέχεια διορίστηκε Διευθυντής Εκπαίδευσης στις Τουρκικές Αερογραμμές. Γρήγορα προήχθη σε αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο το 2005 και αργότερα σε Διευθυντή της  Turkish Technic (της μονάδας συντήρησης και επισκευής των TA) το 2006.

Η SSB μετονομάστηκε να αναδιοργανώθηκε το 2018 και τέθηκε στην ευθύνη της Προεδρίας μετά το δημοψήφισμα που έγινε στην Τουρκία και επέτρεψε στον Ταγίπ Ερντογάν να παγιώσει την εξουσία του στην Προεδρία. Ο στόχος της αναδιοργάνωσης ήταν η ανάπτυξη μιας σύγχρονης αμυντικής βιομηχανίας και η δημιουργία νέων όπλων για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 2016 ο Ντεμίρ έκανε μια ομιλία στο Ατλαντικό Συμβούλιο σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας η οποία υπάρχει βιντεοσκοπημένη:

Σε αυτή την ομιλία ο Ντεμίρ είπε πώς πέρναγε τα παιδικά του χρόνια στο Εσκίσεχιρ, ακούγοντας το θόρυβο των μαχητικών αεροσκαφών να πετούν πάνω απ’ το σπίτι του. Λέει πως συνήθιζε να ζητεί από ΄τις αμυντικές βιομηχανίες φωτογραφίες μαχητικών αεροσκαφών για να τις βάλει στον τοίχο του δωματίου του.

“Ο,τι κι αν συμβαίνει σε όρους εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία, υπάρχει μια βασική πολιτική και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι ότι η Τουρκία αποτελεί ισχυρό εταίρο της Δύσης. Αυτή είναι η μια και καθοριστική πολιτική. Ξέρουμε πως υπάρχουν πάνω και κάτω και διαφορετικές γνώμες, αλλά η Τουρκία δεν έχει άλλη κατεύθυνση να πάει. Φυσικά θα προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τις διαφορές μας, και θα υπάρξουν κάποιες διαφορές, αλλά η βασική πολιτική δεν θα αλλάξει, και θα βασίζεται το νόμο, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες που όλη η ανθρωπότητα ασπάζεται από κοινού”, είπε ο Ντεμίρ στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

O Ντεμίρ μοιάζει περισσότερο με ακαδημαϊκό και επιχειρηματία παρά με πολιτική φυσιογνωμία. Βάζοντάς τον ως στόχο για μια πολιτική αμυντικών προμηθειών που είναι απόφαση της Τουρκικής Προεδρίας μοιάζει σαν μια συμβολική προειδοποίηση από τις ΗΠΑ, παρά σαν ουσιαστική τιμωρία της Τουρκίας.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους S-400 missiles μόνον αφότου οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot . Καθώς τον περασμένο χρόνο ο πρόεδρος Τραμπ δεχόταν ισχυρές πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων, χρησιμοποίησε και αυτός το ίδιο επιχείρημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις “ασεβείς έναντι ενός πολύ σημαντικού εταίρου του NATO”.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Ντεμίρ έγραψε στο Twitter ότι οι κυρώσεις αυτές δεν θα αλλάξουν τα σχέδια για μια ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχουν για τον ίδιο προσωπικά.

“Η όποια απόφαση λαμβάνεται στο εξωτερικό για μένα για για τον οργανισμό μας δεν θα αλλάξει την στάση τη δική μου ή της ομάδας μου”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντεμίρ μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων. “Δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει την τουρκική βιομηχανία με κανέναν τρόπο”.

Νέα δήλωση Ντεμίρ: Θα τα βρούμε….

«Περιμένουμε πως αυτό [οι κυρώσεις] δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας» είπε σήμερα ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι [οι ΗΠΑ], υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

«Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη: Ο Ερντογάν ζαλίστηκε από τις “βόμβες”-κυρώσεις του Μάικ Πομπέο

Ναι, η Τουρκία νικήθηκε: Αλλά, όπως πάντα, η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή…

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, με γραπτή δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου περί κυρώσεων CAATSA.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε σύμμαχο χώρα. Πιστεύεται ότι οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία θα είναι σοβαρές, καθώς οι κυρώσεις κτυπούν την “καρδιά” της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η αμερικανική ανακοίνωση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Άγκυρα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των πιστών συνεργατών του για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η Τουρκία τιμωρείται για την εν γνώσει της συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με την Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, από την οποία προμηθεύθηκε το σύστημα πυραύλων S-400.

«Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης βίζας για τον Δρα Ismail Demir, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματούχους της SSB», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις, ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

«Ωστόσο, πρόσθεσε, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τον έλεγχο του S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εκκρεμούσα απομάκρυνση από την παγκόσμια συνεργασία για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter».

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι «η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Τμήμα 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 «Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την από δεκαετιών ιστορία της παραγωγικής μας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, απαλείφοντας το εμπόδιο της κατοχής από την Τουρκία των S-400, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε δημοσιογραφική τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το διάστημα που πέρασε από τότε που ολοκληρώθηκε η συναλλαγή Τουρκίας – Ρωσίας, μέχρι την επιβολή κυρώσεων, δεν είναι μεγάλο, θυμίζοντας ότι για την Κίνα πέρασαν εννέα μήνες. Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι πρώτη φορά επιβάλλονται παρόμοιες κυρώσεις σε σύμμαχο.

Σε άλλο ερώτημα είπε πως δεν υπάρχει κανείς συσχετισμός μεταξύ του χρόνου που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση των κυρώσεων, με την υπερψήφιση από τη Βουλή και τη Γερουσία του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος υποχρεώνει τον πρόεδρο να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία, ένα μήνα μετά την υπογραφή του σε νόμο.

Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, παρά το γεγονός ότι και στα δύο νομοθετικά σώματα οι πλειοψηφίες ήταν άνω του 80%.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις κυρώσεις προς την Τουρκία που συζητά η Ε.Ε., ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μνημόνευσε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και είπε ότι αναμένει να υπάρχουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού και περιορισμούς θεώρησης βίζας στον Ismail Demir, πρόεδρο της SSBFaruk Yigit, αντιπρόεδρο της SSB Serhat Gencoglu, επικεφαλής του Τμήματος Αεροπορίας και Διαστήματος της SSB και Mustafa Alper Deniz, Διευθυντή Προγράμματος για την Περιφερειακή Διεύθυνση Συστημάτων Άμυνας της SSB.

Οι υπόλοιπες τέσσερεις κυρώσεις αφορούν:

  • απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγής και αδειών στις ΗΠΑ για τυχόν αγαθά ή τεχνολογία που μεταφέρονται στην SSB (Ενότητα 235 (α) (2))·
  • απαγόρευση δανείων ή πιστώσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ προς την SSB συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιαδήποτε περίοδο 12 μηνών (Ενότητα 235 (α) (3)) ·
  • απαγόρευση της βοήθειας που προσφέρει η Τράπεζα Εισαγωγών Εξαγωγών των ΗΠΑ στην SSB (ενότητα 235 στοιχείο α) (1)
  • απαίτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιταχθούν στα δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (άρθρο 235 στοιχείο α) (4)) · και

Σημειώνει ότι η χθεσινή απόφαση καταδεικνύει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη δέσμευση του Υπουργείου Εξωτερικών για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 231 του CAATSA κι ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλους να αποφύγουν συναλλαγές με τους τιμωρηθέντες, οι οποίες ενδέχεται να διακινδυνεύσουν υποχρεωτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για εξελιγμένα όπλα υψηλής αξίας.

Ανακοινώθηκε τέλος ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τους τέσσερις αξιωματούχους της SSB στον Κατάλογο Ειδικά Χαρακτηρισμένων Υπηκόων και αποκλεισμένων ατόμων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, «παγώνουν» όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα που ανήκουν σε αυτά τα άτομα εντός της δικαιοδοσίας των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικά απαγορεύεται σε κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους.

Επιπλέον, αποκλείονται επίσης τυχόν οντότητες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό 50 τοις εκατό ή περισσότερο, σε ένα ή περισσότερα από τα 4 αυτά άτομα.

Η πλήρης ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

“Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό”.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μάικ Πομπέο, αναφέρει: “Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας”.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: ‘Καταδικάζουμε τις κυρώσεις ΗΠΑ, θα ανταπαντήσουμε’

Η Άγκυρα καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα και δηλώνει ότι θα ανταπαντήσει “με τον τρόπο που το θεωρεί σκόπιμο”.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η ‘Άγκυρα καταδικάζει και απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ η οποία περιέχει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και η οποία ανακοινώθηκε σήμερα λόγω του συστήματος S400 που προμηθεύτηκε η Τουρκία. ”“Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Τουρκία προμηθεύτηκε το σύστημα S400”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ πολλές φορές αναγνώρισε δίκιο στην Τουρκία για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι οι S400 θα προκαλέσουν αδυναμία στο σύστημα του ΝΑΤΟ στερείται τεχνικής βάσης.

“Μάλιστα η Τουρκία σε αυτό το θέμα με την πρότασή της για ίδρυση μιας ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετάσχει και το ΝΑΤΟ, εισηγήθηκε πολλές φορές να συζητηθεί το θέμα μακριά από πολιτικές προκαταλήψεις, σε ένα αντικειμενικό και ρεαλιστικό έδαφος. Από αυτή την άποψη, αποτελεί μια πράξη ακατανόητη η μη αποδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ της πρότασή μας για επίλυση διά του διαλόγου και της διπλωματίας όπως αρμόζει σε δύο συμμάχους”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η Τουρκία θα κάνει τα απαραίτητα βήματα ενάντια στην απόφαση αυτή η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις σχέσεις μας αρνητικά και θα απαντήσει με τον τρόπο και στον χρόνο που θα το θεωρήσει σκόπιμο”.

“Η Τουρκία δεν θα παραλείψει να λάβει και τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια. Σε αυτό το πνεύμα καλούμε τις ΗΠΑ να επαναθεωρήσουν την άδικη απόφασή τους για κυρώσεις την οποία ανακοίνωσαν σήμερα και να διορθώσουν το συντομότερο αυτό το σοβαρό λάθος. Ως Τουρκία καλούμε τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε το θέμα διά του διαλόγου και της διπλωματίας σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

“Παράνομες” οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία για τους S-400, δηλώνει η Μόσχα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή: hellasjournal.com /ptisidiastima.com /defence-point.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged