Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε το «Μάτι» για τους διεφθαρμένους της Πυροσβεστικής – Η Περίπτωση του Περιστερίου

Δικαιοσύνη Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Είναι γνωστές στις τοπικές κοινωνίες, οι ιστορίες για τις «σχέσεις στοργής» μεταξύ των στελεχών της Πυροσβεστικής, επιχειρηματικών και τοπικών πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, με τους τελευταίους να αποτελούν συνήθως τον «διαμεσολαβητή» για την επιθυμητή περαίωση υποθέσεων που άπτονται της αρμοδιότητας της      Πυροσβεστικής, με ποιο σημαντική αυτή των πιστοποιητικών πυροπροστασίας δημοτικών κτιρίων ή επιχειρηματικών επαγγελματικών κτιρίων με ποιο χαρακτηριστική σχέση αυτή του Δήμου Περιστερίου με το τοπικό παράρτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τις σχέσεις αυτές, και κυρίως την διαπλοκή και διαφθορά που επικρατεί μεταξύ των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναδεικνύει το άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην Βήμα της Κυριακής, με βασικό στοιχείο όσα αποκαλύπτονται για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι…

Σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα μεταξύ Δήμου Περιστερίου και του τοπικού Παραρτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικά για τα περίεργα πιστοποιητικά πυροπροστασίας  για δημοτικές εγκαταστάσεις που έχουν κριθεί από την ελληνική δικαιοσύνη παράνομες και κατεδαφισταίες, και όχι μόνο η στήλη θα παρουσιάσει τον συγκεκριμένο «φάκελο»  τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε στην συνέχεια το άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην Βήμα της Κυριακής που φέρει τον τίτλο: «Εγκλημα διαρκείας» η διαφθορά στην Πυροσβεστική

—————-

Καταθέσεις για κερδοσκοπία, πιέσεις και συγκαλύψεις πέρα από την «υπόθεση Λιότσιου». Από τις πραγματογνωμοσύνες για πύρινες καταστροφές μέχρι τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και την ανυπαρξία εσωτερικών ελέγχων.

«Εγκλημα διαρκείας» η διαφθορά στην Πυροσβεστική

Καταθέσεις για κερδοσκοπία, πιέσεις και συγκαλύψεις πέρα από την «υπόθεση Λιότσιου». Από τις πραγματογνωμοσύνες για πύρινες καταστροφές μέχρι τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και την ανυπαρξία εσωτερικών ελέγχων.

«Στην Πυροσβεστική ασκούνται εξοντωτικές πιέσεις για συγκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς σε έρευνες για δασικές και αστικές πυρκαγιές, σε θέματα πιστοποιητικών πυρασφάλειας και όχι μόνο. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 50%-80% εξ αυτών περιέχουν αλλοιωμένα στοιχεία, ενώ σε προγενέστερη έρευνα μέσα σε μία πενταετία είχαν βρεθεί 1.000 προβληματικά πορίσματα!

του  Βασίλη Γ.Λαμπρόπουλου

Εκατοντάδες πυροσβέστες που έχουν επιχειρήσει να καταγγείλουν επίμεμπτες συμπεριφορές και επίορκους αξιωματικούς αντιμετωπίζουν υπηρεσιακές ταλαιπωρίες, στασιμότητα στην εξέλιξή τους και άλλα δεινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρότι έχει επιχειρηθεί να δημιουργηθεί κατ’ επανάληψη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Πυροσβεστικής και υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη το 2014, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οι σχετικές μηδαμινές έρευνες πραγματοποιούνται από τους επονομαζόμενους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν ασκήσει μόνο… μία δίωξη εναντίον πυροσβέστη! Δυστυχώς οι καταγγελίες του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου για απειλές που δέχθηκε για την τραγωδία στο Μάτι είναι μόνο μικρό μέρος της αλήθειας και ίσως να μην είναι μια εξαίρεση».

Σε αυτή την αποκαλυπτική αναφορά προχώρησε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» στέλεχος της Πυροσβεστικής για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του Σώματος τα τελευταία χρόνια. Με κύριο ζητούμενο – σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες – ότι υπάρχουν ανά περιόδους γενιές αξιωματικών της «ίδιας τάξης» – ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Βασίλης Ματθαιόπουλος και άλλοι – που φαίνεται να προχωρούν σε αμφιλεγόμενες μεθοδεύσεις για αλλοίωση δεδομένων ερευνών, για προώθηση ημετέρων και για τη δική τους ανέλιξη στην ιεραρχία του Σώματος.

Υποβιβάστηκε γιατί αποκάλυψε αμέλειες

Είναι ενδεικτικές αναφορές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το Μάτι και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα μας. Ανάμεσα σε αυτές είναι η κατάθεση που έδωσε 47χρονος πυροσβέστης στις 12 Μαρτίου 2020 ενώπιον του τακτικού ανακριτή κ. Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος, αφού αναφέρει ότι γνώριζε τον Ματθαιόπουλο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, σημειώνει: «Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι πολλοί συνάδελφοι μου κι εγώ γνωρίζουμε ότι στο αρχηγείο για πολλά χρόνια ασκούνται πολλές πιέσεις και απειλές σε κατώτερους υπαλλήλους και συναδέλφους».

Σύμφωνα με αναφορές πυροσβεστών, αυτές οι πιέσεις αφορούν δυσμενείς μεταθέσεις, συνεχείς πολύωρες υπηρεσίες, προσωπικού τύπου παρεμβάσεις και μη παροχή νομικής αρωγής σε υπηρεσιακές υποθέσεις.

Χαρακτηριστικές είναι ακόμη οι αλλεπάλληλες καταθέσεις που έδωσε τους τελευταίους μήνες 54χρονος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο της πύρινης λαίλαπας και ο οποίος είχε το θάρρος να παραθέσει και να αναλύσει τα λάθη και τις αμέλειες που υπήρχαν στην προσπάθεια περιορισμού της φονικής πυρκαγιάς. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε σε καθυστερημένες και λανθασμένες εντολές, στην αδυναμία εκκένωσης του οικισμού, στην μη παρουσία εναέριων μέσων, στη φυγή αξιωματικών από το σημείο της καταστροφής και άλλες ενέργειες.

Επιπλέον ο ίδιος αξιωματικός αποκάλυψε, με σειρά στοιχείων, εκ των υστέρων αλλοιώσεις που έγιναν στις ψηφιακές καταγραφές της Πυροσβεστικής για τον χρόνο άφιξης αξιωματικών του Σώματος στο πύρινο μέτωπο, όπως και εκ του πονηρού μεταβολές στους χρόνους κίνησης των οχημάτων της Πυροσβεστικής στους κρίσιμους χώρους και χρόνους.

Εντυπωσιακές είναι οι αναφορές του ίδιου αξιωματικού ότι, λόγω των συγκεκριμένων καταθέσεών του, υποβιβάστηκε υπηρεσιακά και στον υπηρεσιακό του φάκελο του υπήρξαν επισημάνσεις για «μικρή προβλεπτικότητα των καταστάσεων». Την ίδια ώρα οι ελεγχόμενοι αξιωματικοί, που είναι ήδη στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας, ανήλθαν στην ιεραρχία.

Προαγωγές σε… υπόπτους

Οπως μνημονεύει σε μια από τις καταθέσεις του, «ο εν λόγω αξιωματικός που με έκρινε είχε ήδη παραλάβει τη δικογραφία προκειμένου να παραγάγει εξηγήσεις για το Μάτι και διάβασε τα όσα είχα καταθέσει σε βάρος του ως μάρτυρας κατηγορίας. Η εν λόγω χαμηλή βαθμολογία στα ανωτέρω προσόντα έγινε σκόπιμα διότι προσπάθησε να με βλάψει στην προβλεπτικότητα καθώς και στην ικανότητα οργάνωσης διεύθυνσης και συντονισμού, ξεχνώντας εντέχνως ότι ως επικεφαλής αυτός στην πυρκαγιά στο Νταού όφειλε να δείξει την προβλεπτικότητα και ικανότητα οργάνωσης διεύθυνσης και συντονισμού, κάτι που δεν έπραξε, με αποτέλεσμα να συμβάλει και αυτός στην εκατόμβη των νεκρών». Ακόμη, σε άλλο σημείο των καταθέσεών του, σημειώνει: «Σύμφωνα με έγγραφο που σας έχω παραδώσει, ένας αντιπύραρχος προήχθη, ενώ είναι γνωστό ότι ο προαναφερόμενος φέρει την ιδιότητα του υπόπτου στην ποινική υπόθεση της εν λόγω πυρκαγιάς. Επίσης άλλος προάγεται σε αρχιπύραρχο παρότι κι αυτός είχε την ιδιότητα του υπόπτου. Εγώ φέρω μέχρι και σήμερα την αντίθετη «ιδιότητα», δηλαδή αυτή του μάρτυρα, και με βάση τα όσα έχω καταθέσει για αυτούς τους δύο εν ενέργεια προαναφερόμενους ανώτατους αξιωματικούς ζητώ από σας την προστασία μου ως μάρτυρα σε περίπτωση που ίσως εφεξής προσπαθήσουν να με βλάψουν υπηρεσιακά». Ο ίδιος αξιωματικός είχε προχωρήσει και σε σχετική αναφορά σε βάρος και του κ. Ματθαιόπουλου και άλλων ανώτατων αξιωματικών σχετικά με τις αλλοιώσεις και ζητούσε σχετική «προστασία» και από αυτούς. Σημειώνεται ότι κι άλλος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που είχε αναφερθεί στην ύπαρξη νεκρών στο Μάτι από νωρίς το απόγευμα της μοιραίας 23ης Ιουλίου 2018, είχε απομακρυνθεί στις επόμενες κρίσεις του Σώματος.

Πηγή: tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged