Τουρκική Κοινωνία: “Χάνει με γοργούς ρυθμούς την ανθρωπιά της, γυρνώντας στον Μεσαίωνα…”

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

“Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνεις άνθρωπος σε μια χώρα όπου χάθηκε η ανθρωπιά”

Αυτός είναι ο τίτλος συγκλονιστικού άρθρου του Τζελάλ Μπασλανγκιτς που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Arti Gercek και αποκαλύπτει το δράμα που ζει ο τουρκικός λαός.

Μπορεί ο σουλτάνος να βροντοφωνάζει, να πολεμά για να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας στη στεριά και στη θάλασσα, τηρώντας την πάγια παράδοση της λαφυραγωγίας, όμως η κοινωνία στενάζει. Δυστυχώς τα μεγάλα λόγια, οι υπερφίαλες φιλοδοξίες δεν μπορεί να θρέψουν τον κόσμο που μαστίζεται από τη φτώχια και την ανέχεια.

Ας ακούσουμε αυτά που γράφει ο Μπασλανγκιτς:

“Αυτά που ζήσαμε τις δυο τελευταίες μέρες φανερώνουν ότι χάθηκε εντελώς η ανθρωπιά σε αυτή τη χώρα που εγκατέλειψε τον ανθρωπισμό.

Στην Πόλη, στην Αδριανούπολη, στη Ρεδαιστό και το Κοτζάελι δηλητηριάστηκαν 200 άτομα που έφαγαν σπανάκι. Ο Τύπος που τρέφεται από το σαράι έφτασε στο σημείο να γράφει ότι “το σπανάκι έκανε σαμποτάζ στον Πρόεδρο”. Χαρακτήρισαν προδότες , κατασκόπους, τρομοκράτες τον Ποπάι και την Ολιβ που αποκτούν δύναμη από το σπανάκι. (Βέβαια ο Ποπάι έχει τουρκοποιηθεί και μετονομαστεί σε kaptan Temel και η Όλιβ σε Safinaz). Τελικά οι άνθρωποι του Προέδρου αποφάνθηκαν ότι οι δηλητηριάσεις οφείλονται στο χόρτο μπελαντόνα που ανακατώθηκε στο σπανάκι.

Στα 17 χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν η Τουρκία μετατράπηκε σε μια χώρα όπου προκαλείται παράνοια ακόμα και με μια δηλητηρίαση πολιτών. Την ίδια παράνοια δημιούργησε η εξουσία για τον θάνατο τεσσάρων αδελφών στην περιοχή Φατίχ.

Πρόκειται για μια τραγική ιστορία τεσσάρων αδελφών ηλικίας 48-60 ετών, ανύπαντρων που ζούσαν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Ο σπιτονοικοκύρης τους ζητούσε αύξηση την ώρα που εκείνοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο εδώ και οκτώ μήνες. Χρωστούσαν το νερό, το ρεύμα, το αέριο και τον μπακάλη της πολυκατοικίας όπου διέμεναν.

Από τα τέσσερα αδέλφια ένα εργαζόταν και τον τελευταίο μήνα κατάσχεσαν και το ελάχιστο αυτό εισόδημα με το οποίο ζούσαν. Όταν οι γείτονες δεν τους είδαν μερικές μέρες κάλεσαν την Αστυνομία , η οποία μπήκε στο σπίτι και αντίκρισε τα τέσσερα άψυχα κορμιά. Τα δυστυχισμένα αδέλφια αυτοκτόνησαν με κυάνιο.

“Η είδηση δεν γράφτηκε”, λέει ο αρθρογράφος, στα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου αλλά στις εσωτερικές σελίδες και κάλυψε χώρο όσο ένα γραμματόσημο. “Φυσικά δεν έγινε καμία αναφορά στην φτώχεια, στην ανέχεια που οδήγησε τα αδέλφια στο θάνατο”.

Ένα άλλο περιστατικό που επισημαίνει ο αρθρογράφος συνέβη σε δημοτικό σχολείο στην περιοχή Ακσαράι της Κωνσταντινούπολης , όπου γονείς γιουχάισαν αυτιστικούς μαθητές που παρακολουθούσαν ειδικά μαθήματα στο Σχολείο και ζήτησαν την απομάκρυνση τους από εκεί, επειδή η παρουσία τους ενοχλεί τα παιδιά τους.

Τελευταίο περιστατικό που επισημαίνει είναι η ανεύρεση στη Διεύθυνση Ασφαλείας ενός πολίτη που τον αναζητούσαν οι οικείοι του εδώ και εννιά μήνες.

“Σε αυτή τη χώρα φυγαδεύονται άνθρωποι, κρατούνται σε ειδικές κρατικές δομές, ανακρίνονται κάτω από βασανιστήρια. Κανείς δεν μιλά για την έλλειψη δικαιοσύνης, για τα βασανιστήρια, για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπουργοί σιωπούν, οι Εισαγγελείς σιωπούν η Αστυνομία σιωπά. Κανείς δεν βγάζει άχνα πέρα από μερικούς έντιμους βουλευτές και τις μανάδες του Σαββατοκύριακου που ακόμα ζητούν να μάθουν τι έγιναν τα παιδιά τους.

Τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα; Αυτά που ζήσαμε μόνο μέσα σε δυο μέρες φανερώνουν ότι εξαφανίστηκε ολοσχερώς η ανθρωπιά από τη χώρα”.

Πριν στεγνώσει το μελάνι του Μπασλανγκιτς ένα ζευγάρι με τα δυο παιδιά τους εντοπίστηκαν νεκρά από κυάνιο στο διαμέρισμα τους στην Αττάλεια. Τι πραγματικά συμβαίνει στους γείτονες. Πρόκειται για απονενοημένη πράξη ή εγκληματική ενέργεια;

Η κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη τραγωδία αλλά ο σουλτάνος κομπάζει για τα επιτεύγματά του…

Λιάνα Μυστακίδου

Πηγή: militaire.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged