Τουρκία: Οι S-400 φέρνουν τις κυρώσεις, παρά τα “φραστικά ολισθήματα” του Τράμπ και τις πονηριές του Ερντογάν

Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Όλοι ψάχνουν τους S-400 και δεν τους βρίσκουν: Τι εννοεί ο Πομπέο με το “δεν αλλάζει τίποτα”;

Και ενώ η Τουρκία παίζει το παιγνίδι των καθυστερήσεων με το ρωσικό σύστημα S-400, καθώς οι αξιωματούχοι της κάνουν αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, στην Ουάσιγκτον αναμένουν με ψυχραιμία την τελική ανακοίνωση ότι το υπερόπλο από τη Ρωσία παρελήφθη και ξεκινούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση του στο τουρκικό έδαφος.

Είναι μία ψυχραιμία, βέβαια, ανάμεικτη με θυμό καθώς συνειδητοποιούν ότι με την αγορά αυτή και την άρνησή της να αγνοήσει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, η Τουρκία δένεται στο ρωσικό άρμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις για να περνά η ώρα, όπως συμβαίνει στα καφενεία της επαρχίας.

Σημειώνω ότι χθες το βράδυ το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι οι πρώτες αφίξεις του ρωσικού συστήματος S-400 Triumf, έφτασαν στην Τουρκία, με τους Τούρκους να αψηφούν τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Με την παραλαβή των S-400 από την κατοχική δύναμη η Ουάσιγκτον σημειώνει μία στρατηγική ήττα. Η Τουρκία, πάνω στην οποία επένδυσε δισεκατομμύρια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, κάνει ένα τεράστιο βήμα απεξάρτησης από την Αμερική, η οποία αρνείται να το δεχθεί. Αντίθετα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να παλεύει για να εξαναγκάσει τον Ταγίπ Ερντογάν να συνετιστεί. Είναι σαν να ρίχνει κάποιος αυγά στον τοίχο.

Ο κάθε λογικός άνθρωπος δικαιούται να αναρωτηθεί πως θα γυρίσουν τα πράγματα, αφού όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας οι S-400 φτάνουν από στιγμή σε στιγμή. Εκτός εάν τα αεροπλάνα που μεταφέρουν το ρωσικό σύστημα κάνουν στροφή. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό γίνεται μόνο στα παραμύθια της …Χαλιμάς.

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδειξε μία έντονη ανησυχία μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία τόνισε πως η πολιτική για τους S-400 εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Και αυτό επειδή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επηρεάζει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση ήταν η ίδια με αυτή που είχε γίνει στην ιστοσελίδα μας, είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Έγινε δημόσια από την εκπρόσωπο κ. Μόργκαν Ορτέγκους και όπως προανέφερα έγινε αναφορά στον ίδιο τον κ. Πομπέο.

Τι είπε ακριβώς; «Η θέση μας εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά την Τουρκία και τους S-400 δεν έχει αλλάξει. Όλοι γνωρίζουν – οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν – τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο και σχετίζεται με το νόμο CAATSA και όλα αυτά παραμένουν τα ίδια. Έχουμε πει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν παραλάβει τους S-400. Αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35. Νομίζω ότι ο Υπουργός και αυτό το Υπουργείο ήταν απίστευτα συνεπείς για αυτό – τουλάχιστον από τότε που ήμουν εδώ και το τελευταίο έτος από τότε που ο Υπουργός (Εξωτερικών) ήταν εδώ, οπότε δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει από όσα έχω πει ή ότι ο Υπουργός έχει δηλώσει επ’ αυτού», σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην Άγκυρα θεώρησαν ότι το παιγνίδι αλλάζει… Τι απάντησε το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών; Ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Πάλι χρησιμοποιούν τον Αμερικανό Πλανητάρχη, ο οποίος από την Οσάκα δεν ξαναμίλησε για το θέμα. Άλλοι λένε πως κατάλαβε την «πατάτα» που έκανε.. Και άλλοι υποστηρίζουν ότι τον έχει περικυκλώσει το «βαθύ κράτος» που φαίνεται ότι θέλει την τιμωρία της Τουρκίας. Ποιος μπορεί να ξέρει… Τα παράξενα και τα περίεργα στην Ουάσιγκτον με τούτο τον Πρόεδρο είναι καθημερινά.

Το τουρκικό υπουργείο υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει καθαρά ότι δεν ήταν δίκαιη η συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι το είπε. Αλλά πολλά λέει. Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα εννοεί…

Η θρασύτητα είναι στο τέλος της ανακοίνωσης. Οι Τούρκοι δημιούργησαν το πρόβλημα αλλά την ευθύνη φέρει η …Αμερική! “Εμείς από την αρχή της διαδικασίας τηρήσαμε διαφάνεια σε αυτό το θέμα. Καλούμε την αμερικανική πλευρά να αποφεύγει λάθος βήματα που θα βλάψουν τις σχέσεις αποκλείοντας τη διπλωματία και τον διάλογο”…

Με βάση την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Αμερική παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για κυρώσεις και ότι άλλο προβλέπουν οι αμερικανικοί νόμοι. Ακόμα και αν ο Πρόεδρος Τραμπ όντως παρέμβει υπέρ της Τουρκίας, το βασικό ερώτημα είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει για να μην παραβιάσει τους νόμους…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged