Τουρκία: Ανισυχεί για την πιθανή προμήθεια Rafale από την Ελλάδα και διαπραγματεύεται την αγορά ρωσικών Su-35

Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Η αναβάθμιση της Τουρκικής Αεροπορίας είναι απαραίτητη, καθώς η Τουρκία φέρεται να ανησυχεί για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα, την Γαλλία, την Κύπρο και την Αίγυπτο, οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά στις φιλοδοξίες της για γεωτρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων της Αθήνας με το Παρίσι για την απόκτηση των μαχητικών Rafale για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η Άγκυρα αποφάσισε να αποκτήσει επειγόντως ρωσικά Su-35 της γενιάς των 4 ++.

——————

Η Άγκυρα πιέζει την Μόσχα για αγορά Su-35 εν όψη αναβάθμισης του Ελληνικού οπλοστασίου

Εμπειρογνώμονες του Τουρκικού Στρατού μετέβησαν στην Ρωσία για να αξιολογήσουν την αγορά Ρωσικών μαχητικών Su-35 και Su-57 εν όψη της Ελληνοτουρκικής κρίσης. Η Άγκυρα φαίνεται να έχει στραφεί εναντίον όλων των εταίρων της, ακόμα και Αμερικανών-Βρετανών (ρίχνοντας δύο MQ-9 Reaper στην Συρία) λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Υεμένης, του Λιβάνου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν θα παραλάβει σύντομα νέα μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ, ούτε και Noτιοκορεάτικα μαχητικά 5ης γενιάς.

του Άγγελου Χωριανόπουλου

Το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει  ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και Su-57 αντί των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε τότε ότι η απόφαση ελήφθη αφού άκουσε την τελευταία λέξη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Άγκυρα εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Έκτοτε, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση για την παράδοση ενός δεύτερου συστήματος.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι «τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρξουν με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί έναντι των αμερικανικών συμφερόντων». Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν την μυστικότητα κατασκευής των νέων μαχητικών αεροσκαφών.

“Η Τουρκία έχει αφήσει να εννοηθεί, σε διάφορες περιπτώσεις, ότι θα στραφεί προς την Ρωσία”, για νέα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο Άαρον Στάιν, Διευθυντής Έρευνας στο Πρόγραμμα Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. “Οι Ρώσοι έχουν πει ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές συνομιλίες για τα Su-35, αλλά οι συνομιλίες αυτές δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει, ούτε φαίνεται να είναι ενεργές αυτή τη στιγμή”.

Η αναβάθμιση της Τουρκικής Αεροπορίας είναι απαραίτητη, καθώς η Τουρκία φέρεται να ανησυχεί για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα, την Γαλλία, την Κύπρο και την Αίγυπτο, οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά στις φιλοδοξίες της για γεωτρήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων της Αθήνας με το Παρίσι για την απόκτηση των μαχητικών Rafale για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η Άγκυρα αποφάσισε να αποκτήσει επειγόντως ρωσικά su-35 της γενιάς των 4 ++.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ,  ειδικό Αμπντουλάχ Αγάρ, η Τουρκία μπορεί απλά να προχωρήσει και να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πιστεύει ότι μετά την αγορά των S-400 από την Τουρκία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Άγκυρα να κάνει το επόμενο βήμα και να αγοράσει από τη Μόσχα Su-35, ακόμη και  αυτά που διαθέτει η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα F-35 πέμπτης γενιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία απλώς δεν θα είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει λόγω των αμερικανικών περιορισμών που της επιβάλλονται. Η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να επιτρέψει στην Άγκυρα (εντός της τρέχουσας χρονικής κατάστασης) να χρησιμοποιήσει τα F-35 εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν δεν έχει ουσιαστικά άλλη επιλογή. Ωστόσο, παρά τις διαφορές, η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Αν οι Τούρκοι μπορέσουν να αγοράσουν όχι μόνο το Su-35, αλλά ακόμα και το Su-57, αυτό δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δήλωσε πως οι Αμερικανοί ξέρουν ήδη ότι οι Τούρκοι θα αγοράσουν 40 Su-35.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος ειδικός Αλεξάντερ Σίτνικοφ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Άγκυρα χρειάζεται το Su-35 για έναν “πόλεμο αέρος” με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι οποίες υπερέχουν έναντι της Τουρκίας σε σημαντικό βαθμό. Δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μία μελλοντική οικονομική καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας ο Τούρκος Πρόεδρος ίσως θελήσει να αντισταθμίσει με την αγορά ρωσικών μαχητικών. Το μόνο σίγουρο είναι πως την τρέχουσα χρονική περίοδο ο Ερντογάν πιέζεται σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα των Τούρκων εθνικιστών οι οποίοι ονειρεύονται μία ”Τουρκική Αυτοκρατορία”, αγνοώντας κάθε γεωπολιτική πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από: rz.ru, southfront, aviationpro

Πηγή: infognomonpolitics.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged