Τεράστια χωματερή στο κέντρο της Γλυφάδας παραβιάζει κάθε διάταξη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (photo & video)

Αττική
Μοιραστείτε το:

Πόρισμα καταπέλτης για τις παρανομίες του δήμου Γλυφάδας

Απάντηση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης στον Δήμαρχο Γλυφάδας.

Όχι ένα, αλλά δύο πορίσματα υπάρχουν για το δήμο Γλυφάδας που πιστοποιούν παρανομίες και κακές περιβαλλοντικές πρακτικές της δημοτικής αρχής του Γ. Παπανικολάου.

Είδαμε τον δήμαρχο Γλυφάδας τις τελευταίες μέρες να εγκαλεί τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο για δήθεν “δημιουργία χωματερής” πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης, δημοτικά του στελέχη και δημοτικούς αστυνομικούς να “μπουκάρουν” με “κινηματογραφικό” τρόπο σε χώρο ιδιοκτησίας του γειτονικού τους δήμου, να μηνύει δημοτικούς υπαλλήλους, να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και να βγάζει λαύρες ανακοινώσεις για υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τον συνάδελφό του, του γειτονικού δήμου.

Όμως ο δήμαρχος Γλυφαδας που κατηγορεί τον γείτονά του για δημιουργία χωματερής, τη χωματερή την έχει ο ίδιος στο δήμο του και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της ποιο ακριβής περιοχής της Γλυφάδας, δίπλα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και στο Γκολφ της Γλυφάδας.

Γι’ αυτή τη “χωματερή” που βρίσκεται επί της οδού Α. Παπαγούλη έγινε καταγγελία από την ΠΟΕ – ΟΤΑ και διατάχθηκε έλεγχος  από τη “Διεύθυνση Περιβάλλοντος” της Περιφέρειας Αττικής.

Στην με αρ. πρωτ. 597/27-1-2020 έκθεση αυτοψίας, η Περιφέρεια αναφέρει ότι: “στην εν λόγω έκταση, στο σημείο προσωρινής αποθήκευσης των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων, των ογκωδών αντικειμένων, των αποβλήτων σιδήρου και των αποβλήτων κήπων, δεν διαπιστώθηκαν μέτρα για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων ή και την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν, με ενδεχόμενο κίνδυνο ρύπανσης του εδάφους και των υπογείων υδάτων, ενώ η απόθεση όλων αυτών των υλικών/αποβλήτων στο χώρο προκαλεί αισθητική υποβάθμιση και αλλοίωση του τοπίου κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Ν.1650/95, όπως ισχύει)”.

Αυτά διατύπωσε στη αυτοψία της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στις 27 Νοεμβρίου του 2020.

Να σημειωθεί πως για τη συγκεκριμένη χωματερή έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του Δήμου Γλυφάδας από το 2012 (δήμαρχος Κόκκορης) και 2016, 2020 (δήμαρχος Παπανικολάου) για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Φαίνεται ότι o κ. Παπανικολάου, όχι μόνο δεν φρόντισε στα χρόνια της θητείας του να βρει λύση και να απομακρύνει τη χωματερή από την πόλη του αλλά τη διατήρησε παρά της διοικητικές κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. 

Ποιος λοιπόν διαθέτει χωματερή στο Δήμο του; Ποιος έχει κάνει παράνομες παρεμβάσεις στο ρέμα της Ευρυάλης;  Σε ποιον έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις από την Περιφέρεια Αττικής;

Κινήσεις πανικού και αντιπερισπασμού

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης μετά από όλα όσα συνέβησαν σε βάρος του και σε βάρος των εργαζομένων του, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει κινήσεις πανικού και αντιπερισπασμού της προσοχής των συμπολιτών του το “μπουκάρισμα” των στελεχών του και της δημοτικής αστυνομίας στη δική του εγκατάσταση εναπόθεσης κλαδιών, μόλις εκδόθηκε και το πόρισμα για τις παρανομίες του Δήμου και στο Ρέμα της Ευρυάλης.

Σε απάντηση στα όσα ψέματα, όπως χαρακτηρίζει τα όσα επικαλείται ο κ. Παπανικολάου, τον καλεί “να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και επίσης τον καλεί να επισκεφθεί τον πρότυπο και αδειοδοτημένο σταθμό μεταφόρτωσης που διαθέτει ο δήμος στην Αργυρούπολη για να διαπιστώσει πως πρέπει να λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος”.

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: “Αυτό, ΝΑΙ, είναι χωματερή και ανήκει στον δήμο Γλυφάδας”

“Αυτό, ΝΑΙ, είναι χωματερή και ανήκει στον δήμο Γλυφάδας. Ευρισκόμενη σε πανικό η δημοτική αρχή της Γλυφάδας μετά το πόρισμα – καταπέλτη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις παράνομες ενέργειες κατασκευής τσιμεντένιας γέφυρας πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης και τις τεράστιες εκχωματώσεις που πραγματοποίησε αλλοιώνοντας την τοπογεωγραφία της περιοχής, προσπαθεί να “θολώσει τα νερά” και αναφέρεται ψευδώς σε μία δήθεν χωματερή που βρίσκεται στον δήμο μας”, τονίζει ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και συνεχίζει.

“Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σκεφτόταν ο δήμαρχος Γλυφάδας όταν έγραφε αυτά τα τερατώδη ψέματα στην ανακοίνωσή του.

Προφανώς μπερδεύτηκε με την χωματερή που βρίσκεται στον δήμο του, πίσω από το Golf Γλυφάδας και λίγα μέτρα από τα σπίτια των δημοτών του.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας από τις σημερινές φωτογραφίες, λίγα μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων, υπάρχουν βουνά από μπάζα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και σκάφη και πολλά άλλα επικίνδυνα για το περιβάλλον υλικά.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κάνει καταγγελία για αυτό το έκτρωμα.

Συλλ. Εργαζομένων Ελληνικού – Αργυρούπολης: Δήμαρχε Γλυφάδας “στο σπίτι του κρεμασμενου δεν μιλάνε για σχοινί”

Δήμαρχε Γλυφάδας μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Σας καλούμε να σας δείξουμε τον πρότυπο και αδειοδοτημένο σταθμό μεταφόρτωσης που διαθέτει ο δήμος μας στην Αργυρούπολη για να διαπιστώσετε πως πρέπει να λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι παρανομίες του Δήμου Γλυφάδας στο ρέμα Ευρυάλης έχουν οδηγηθεί με το υπ. αριθμ. πόρισμα (ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15883/1097) στον εισαγγελέα Αθηνών”.

Αντιδήμαρχοι Γλυφάδας “μπούκαραν” σε ιδιοκτησία του δήμου Ελληνικού – Κατέληξαν στο τμήμα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα το μεσημέρι στο εργοτάξιο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Γλυφάδας εισέβαλαν στην κυριολεξία σε οικόπεδο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης όπου γίνεται η αποκομιδή κλαδιών και ισχυρίστηκαν στους υπαλλήλους του Δήμου ότι η παρουσία τους εκεί  ήταν  παράνομη αφού βρίσκονταν σε χώρο του δήμου Γλυφάδας, απειλώντας τους μάλιστα ότι θα τους κόψουν κλήσεις.  

Δημοτικοί Αστυνομικοί του δήμου Γλυφάδας οι οποίοι μηνύθηκαν για παράβαση καθήκοντος.

Στην όλη “επιχείρηση” συμμετείχαν εκτός από τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς αστυνομικούς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και ένας δικηγόρος επίσης του Δήμου.

Στο τραγελαφικό περιστατικό τέλος έδωσε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτος δίνοντας εντολή στον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Κρητικό να καλέσει την αστυνομία και να προχωρήσει σε μηνύσεις.

Ακολούθως οι “εισβολείς” με παρέμβαση της αστυνομίας, οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αργυρούπολης όπου τους ασκήθηκαν μηνύσεις για “παράνομη είσοδο σε ιδιωτικό ακίνητο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης”, “διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας”, “παράνομη λήψη φωτογραφιών κατά την λειτουργία υπηρεσίας” και στους δημοτικούς αστυνομικούς του δήμου  Γλυφάδας για “παράβαση καθήκοντος”.

Η στιγμή της εισβολής υπηρεσιακών του δήμου Γλυφάδας στο εργοτάξιο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Να σημειωθεί ότι χρησιμοποίησαν και πολιτικά αυτοκίνητα κλείνοντας την είσοδο του εργοταξίου παρεμποδίζοντας την λειτουργία του.

Ο αντιδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κρητικός, προσκόμισε στο αστυνομικό τμήμα όλα τα έγγραφα που αποδείκνυαν την ιδιοκτησία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για τον συγκεκριμένο χώρο (ΚΑΕΚ). Να σημειωθεί ότι για τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας από το 1956.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Γλυφάδας σύμφωνα με πληροφορίες δεν προσκόμισαν ούτε ένα έγγραφο προκειμένου να στοιχειοθετήσουν ότι ο χώρος ανήκει στον δήμο Γλυφάδας.

Πολλά ερωτηματικά

Πολλά ερωτηματικά γεννιούνται από αυτή την ενέργεια του Δήμου Γλυφάδας καθώς, ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης εδώ και δεκαετίες και όλες οι εργασίες που γίνονται μέσα σ’ αυτόν εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη του ιδίου δήμου. Μάλιστα υπάρχουν όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Στον χάρτη  φαίνεται καθαρά το οικόπεδο που ανήκει στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στα σημεία που σημειώνονται ως “Εργοτάξια δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης” έκαναν την “έφοδο” τα στελέχη του δήμου Γλυφάδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η εντολή που πήραν τα στελέχη του δήμου Γλυφάδας για “εισβολή” στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης από τον δήμαρχο κ. Παπανικολάου έχει άμεση σχέση με το πόρισμα που αναμένεται να εκδοθεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για τις εργασίες του δήμου Γλυφάδας μέσα στο ρέμα της Ευριάλης (βλέπε χάρτη) που είχε αποκαλύψει το vimaonline.gr, πριν από λίγο καιρό. (Αποκλειστικό: Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Γλυφάδα).

Πέραν αυτού όμως, ποιες ήταν άραγε οι αληθινές προθέσεις του κ. Παπανικολάου πίσω από το σημερινό επεισόδιο; Όπως αναφέρουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση θεωρούν πως ο Δήμαρχος Γλυφάδας φέρεται να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές προκειμένου να παρουσιάσει ιδιοκτησία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης ως τμήματα του δικού του δήμου.

Η ενέργεια αυτή θεωρούν πως αποτελεί ένα μικρό μέρος της στρατηγικής του να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπουλης που βρίσκονται επίσης μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού στα πλαίσια της επένδυσης και της διανομής κοινωφελών οικοπέδων. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Το επενδυτικό σχέδιο για το Ελληνικό έχει μπει στην τελική ευθεία και είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις του καθ’ ενός. Όμως με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σε μελλοντικό μας άρθρο.

ΥΣ: Για ποιο λόγο ο δήμαρχος Γλυφάδας δεν ενημέρωσε τους αντιδημάρχους του, οι οποίοι έχουν μακρά θητεία στα κοινά της Γλυφάδας, για τα πραγματικά ιδιοκτησιακά δεδομένα της συγκεκριμένης έκτασης και τους άφησε να ταλαιπωρούνται στα αστυνομικά τμήματα;

Πόρισμα καταπέλτης για τις παρανομίες του δήμου Γλυφάδας – Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Γλυφάδα (video)

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο δήμος Γλυφάδας καθώς, το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με πόρισμά του, βεβαιώνει και επίσημα παραβάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας που πραγματοποίησαν συνεργεία του δήμου Γλυφάδας δίπλα σε ρέμα και αλλαγή της τοπογεωγραφίας της περιοχής με παράνομες εκχωματώσεις.

Όπως είχε αποκαλύψει η τοπική ιστοσελίδα vimaonline.gr με αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ με φωτογραφικό υλικό, πριν από περίπου ένα χρόνο συνεργεία του Δήμου Γλυφάδας σε συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο επιχείρησαν να παρέμβουν στο ρέμα της Ευρυάλης και να κατασκευάσουν γέφυρα προκειμένου να ενωθεί η οδός Κρήτης με το παρακείμενο πλάτωμα.

Πανοραμική άποψη από τις εργασίες κατασκευής γέφυρας πάνω ακριβώς από το ρέμα Ευρυάλης.

Παράλληλα προχώρησε σε εκτεταμένη εκχωμάτωση του παρακείμενου πλατώματος μέσα στα όρια του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, επεμβαίνοντας στην τοπογεωγραφία της περιοχής, αλλάζοντας στην κυριολεξία όλόκληρο το ανάγλυφο. (βλέπε εναέριο video).

Όλες αυτές οι εργασίες έγιναν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και ειδικές μελέτες που είναι απαραίτητες για εργασίες που γίνονται κοντά σε ρέμα (ρέμα Ευρυάλης), με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αποκαλυπτικό βίντεο με την εκτεταμένη αλλοίωση του περιβάλλοντος δίπλα ακριβώς στο Ρέμα Ευρυάλης. Διακρίνονται οι τεράστιοι όγκοι χώματος που έχουν απομακρυνθεί προκειμένου να δημιουργηθεί πλάτωμα. Άγνωστοι είναι μέχρι στιγμής οι λόγοι που ο δήμος Γλυφάδας προχώρησε στην τεραστίων διαστάσεων εκχωμάτωση με κίνδυνο να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος Γλυφάδας πριν ξεκινήσει τις εργασίες θα έπρεπε πρώτα να έχει εξασφαλίσει όλες τις αδειοδοτήσεις, κάτι που δεν έπραξε και τονίζεται ιδιαιτέρως στην έκθεση των επιθεωρητών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οποιoδήποτε έργο γίνεται κοντά σε ρέμα θα πρέπει πρώτα, εκτός από τις απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια, να είναι και οριοθετημένο, δηλαδή να είναι επίσημα καθορισμένες oι οριογραμμές του για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος από αυθαίρετες ενέργειες και κατασκευές.

Άμεσα ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτος σε συνεργασία με την Πολεοδομία σταμάτησε τις εργασίες προκειμένου ο δήμος Γλυφάδας να προσκομίσει τις ανάλογες αδειοδοτήσεις καθώς όλες οι εργασίες γινόντουσαν στα σύνορα των δύο δήμων.

Ο Δήμος Γλυφάδας παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν υπηρεσιακοί του παράγοντες για την νομιμότητα των ενεργειών, ουδέποτε προσκόμισε τις σχετικές άδειες.

Πανοραμική άποψη από τις εργασίες κατασκευής γέφυρας πάνω ακριβώς από το ρέμα Ευρυάλης.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος βεβαιώνει με έγγραφό του τις σχετικές παραβάσεις οι οποίες συνιστούν το αδίκημα της υποβάθμισης Περιβάλλοντος κατά το άρθρα 2 / παράγρ. 4 & 16 του νόμου 1650/16.

Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές, (δεν πείσθηκαν από τις δικαιολογίες του Δήμου Γλυφάδας) μετά την βεβαίωση των παραβάσεων προωθούν την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο δήμαρχος Γλυφάδας σε μια βεβιασμένη προσπάθεια πολιτικής συγκάλυψης των ενεργειών του, έδωσε εντολή σε αντιδημάρχους του να μπουκάρουν στην κυριολεξία σε παρακείμενο ιδιόκτητο χώρο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης προσπαθώντας να διώξουν στην κυριολεξία τους υπαλλήλους του δήμου λέγοντας επιτακτικά ότι ο χώρος αυτός ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Γλυφάδας.

Αντιδήμαρχοι Γλυφάδας “μπούκαραν” σε ιδιοκτησία του δήμου Ελληνικού – Κατέληξαν στο τμήμα

Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσνταντάτου κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα όπου δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο που να αποδείκνυε τους ισχυρισμούς τους.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης η φράση που ταιριάζει απόλυτα στις ενέργειες του κ. Παπανικολάου είναι “Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης” καθώς όπως σημειώνουν, όχι μόνο ο δήμος Γλυφάδας μπαζώνει ρέματα και αλλοιώνει την τοπογεωγραφία ολόκληρων περιοχών, αλλά προσπαθεί με “μπουκαρίσματα” στελεχών του να υφαρπάξει δημοτική περιουσία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Παράλληλα σημειώνουν ότι στόχος του δημάρχου Γλυφάδας είναι να μπλοκάρει την νόμιμη λειτουργία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης η οποία βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδό του θεσμοθετημένο και με νομοθετική διάταξη.

Πηγή: vimaonline.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged