Τα 5 Στάδια της Σχέσης ενός ζευγαριού – Τι θα πρέπει να ξέρεις…!!!

Άνδρας-Γυναίκα
Μοιραστείτε το:

Παρ’ όλο που κάθε ζευγάρι είναι εντελώς διαφορετικό, έχει τη δική του ιστορία αγάπης, τους δικούς του κανόνες, τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας και φυσικά τα δικά του όρια, φαίνεται πως οι σχέσεις όλων των ζευγαριών, όσο ξεχωριστή και αν είναι η καθεμία, έχουν κάποια κοινά, συγκεκριμένα «στάδια οικειότητας».

Τα στάδια αυτά  μοιάζουν ως προς τη λειτουργία τους με το ψυχολογικό μοντέλο της Kübler-Ross σχετικά με τη διαδικασία της αποδοχής του… θανάτου: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή. Τα στάδια αυτά δεν συμβαίνουν πάντα με αυτή τη σειρά, αλλά συμβαίνουν όλα.  Η κατάκτηση της οικειότητας, λοιπόν,  ψυχολογικά φαίνεται να ακολουθεί έναν παρόμοιο δρόμο:  ένταση,  νωθρότητα,  κέρδη,  απώλεια.

Στάδιο 1ο: «Ερωτική τρέλα»

«Είναι τέλειος, ο καλύτερος, έχουμε τόσα κοινά, είναι καταπληκτικός εραστής, θέλω να τον βλέπω συνέχεια, θα τον παντρευτώ» Ε; Ε !

Το ακαταμάχητο στάδιο της «ερωτικής τρέλας»: οι ορμόνες και η λογική απλώς δεν συναντιούνται ποτέ ! Δεν είσαι τρελή από μόνη σου,  όμως,  η  «ερωτική τρέλα» ανεβάζει  τα επίπεδα της ντοπαμίνης  σου στα ύψη, δημιουργώντας   στο σώμα σου ένα αίσθημα πλήρους ευφορίας  που σε οδηγεί στο να αναζητάς συνεχώς σεξ.  Όλο αυτό, όμως, περνάει σχετικά γρήγορα και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό!

Για να καταλάβεις τι γίνεται,   έρευνες  σάρωσης που έγιναν  προκειμένου  να εξεταστεί η  κατάσταση του εγκεφάλου  έδειξαν  ότι κατά τον οργασμό ο εγκέφαλος  μας μοιάζει με τον εγκέφαλο κάποιου που είναι υπό την επήρεια ηρωίνης κατά 95 %!  Οπότε  αυτή η φάση της «ερωτικής τρέλας»  δεν μπορεί να υποστηριχτεί βιολογικά  από τον  εγκέφαλο  σου, γι’ αυτό είτε σύντομα  μειώνεται  η ένταση της είτε  τελειώνει εντελώς .

Στάδιο 2ο: Προσγείωση.

«Δεν είναι  τέλειος, δεν  είναι και ο καλύτερος εραστής που είχα ποτέ,  πολλές φορές δεν με καταλαβαίνει, τι σαχλά αστεία που λέει  …..». Καλώς ήρθες και επισήμως στο δεύτερο στάδιο! Η προσγείωση από το πρώτο στάδιο μπορεί να είναι ακόμα και το πιο τρομακτικό κομμάτι  στην πραγματικότητα αφού τώρα μπαίνουν όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις, οι ορμόνες σου υποχωρούν κα αρχίζεις να σκέφτεσαι με διαύγεια. Αρχίζεις και βλέπεις τα μείον,  σε ενοχλούν κάπως αλλά δεν στέκεσαι σε αυτά και ελπίζεις ότι  είναι μια φάση, είστε μια χαρά  και ότι  θα επιστρέψετε στον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας.

Στάδιο 3ο:  Καθημερινότητα.

Όχι μόνο δεν επιστρέφετε , αλλά κυλάτε παρακάτω. Τι έχει το παρακάτω; Καθημερινότητα, τριβή, απομυθοποίηση.  Παρ ’όλο που τώρα κάθε  αρνητικό του στοιχείο Και σε ενοχλεί Και στέκεσαι σ ’αυτό, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην αντιλαμβάνεσαι συνειδητά τι γίνεται και πού βρισκόσαστε γιατί το πιθανότερο είναι  ότι τώρα  είστε παντρεμένοι ή συζείτε. Η σχέση έχει προχωρήσει και σχεδόν δέχεσαι ότι κάπως έτσι, με τα καλά και τα κακά, συμβαίνει με τις σχέσεις όταν προχωρούν .

Στάδιο 4ο: Διάσωση.

Αυτή είναι η φάση που σώζεις τη σχέση ή που σίγουρα  το προσπαθείς. Οκ, λέει σαχλά αστεία, αλλά και εσύ γίνεσαι τρομερά φλύαρη όταν έχεις άγχος. Τον βρίζεις για ό,τι λάθος κάνει, αλλά δεν μπορείς ούτε να σκεφτείς ότι θα μπορούσες να τον χάσεις. Αρχίζεις να τον ξαναβλέπεις: είχες ξεχάσει πόσο ωραία χέρια έχει ή πόσο σέξυ είναι το λακκάκι του…

Αν (!) μπορείς στη φάση αυτή να σκεφτείς τη ζωή σου χωρίς αυτόν ή ακόμα και να υποθέσεις ότι θα μπορούσε να είναι  καλύτερη , το επόμενο στάδιο είναι δεδομένο:  χωρίζεις. Αν, όμως, παρά την όλη διαδρομή τον αγαπάς, τον θέλεις και αισθάνεσαι τυχερή που είναι στη ζωή σου, περνάς στον τελικό!

Στάδιο 5ο: Οικειότητα.

Συγχαρητήρια! Κερδίσατε την αγάπη. Τσακώνεσαι για τον τηλεκοντρόλ ή πας ένα ταξίδι κα σκέφτεσαι «αυτό είναι»! Στη φάση αυτή, που συνήθως έρχεται περίπου στον πέμπτο χρόνο της σχέσης, το ζευγάρι όχι μόνο έχει κατακτήσει την μεταξύ του οικειότητα, αλλά και το σεξ συνήθως αναζωογονείται!

Αυτά τα πέντε στάδια, αγαπημένη μου, πιστεύουν οι ειδικοί ότι διανύει μια ερωτική σχέση μέσα στο χρόνο.  Όσος χρόνος και αν είναι! Πιστεύουν ότι  μετά τον πρώτο  κύκλο των πέντε αυτών φάσεων, η σχέση  συνεχίζει  με διαφορετική ταχύτητα  και  ένταση, αλλά   εξακολουθεί  να κάνει  αυτή τη συγκεκριμένη  κυκλική διαδρομή!

Καπράλου Θεοδώρα

Πηγή: marymary.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged