Τα σύκα… σύκα και η σκάφη… σκάφη: Η κόκκινη παλαιά φρουρά και τα λάθη από το πράσινο παρελθόν

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Η κόκκινη παλαιά φρουρά και τα λάθη από το πράσινο παρελθόν

Δεύτερη εβδομάδα αυτή που μας πέρασε στην φετινή Euro league και οι εικόνες που μας έδωσε έφεραν μνήμες από το παρελθόν. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν από μια νίκη και μια ήττα, αλλά το πρόσημο δεν είναι το ίδιο.

Οι πράσινοι την Πέμπτη το βράδυ κατάφεραν να χάσουν στην έδρα της Βιλερμπάν ένα δικό τους ματς. Οι κόκκινοι την Παρασκευή το βράδυ, στην πρώτη μετά τον Μπλατ αναμέτρηση, έβγαλαν αντίδραση απέναντι σε έναν αντίπαλο με χαμηλότερη ποιότητα από την δική τους. Οι μεν πρώτοι εμφάνισαν όλες τις αδυναμίες και τα κακώς κείμενα των εκτός έδρας αγώνων τους τα προηγούμενα χρόνια, οι δε δεύτεροι για να κερδίσουν μια ομάδα της τρίτης ταχύτητας στην φετινή Euroleague, επιστράτευσαν τους παίκτες της λεγόμενης παλαιάς φρουράς. Πάμε να τους δούμε ξεχωριστά.

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, στην πρώτη μακριά από την Αθήνα αγωνιστική της υποχρέωση, δεν μπόρεσε να κάνει το αυτονόητο. Να κερδίσει δηλαδή, έναν υποδεέστερο αντίπαλο εκτός έδρας και να κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την μάχη της πρόκρισης στην οκτάδα.Έχουμε πει, πριν από την έναρξη της σεζόν, ότι αν το τριφύλλι θέλει να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να βρεθεί στα play- off, θα πρέπει να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητη την έδρα του και να κερδίσει όλα τα παιχνίδια μακριά από αυτήν με ομάδες σαν την Βιλερμπάν.

Ήττες σαν αυτή της Πέμπτης μπορεί να αποδειχθούν καταδικαστικές. Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός είχε τα γνωστά προβλήματα του. Έχασε πολλά αμυντικά ριμπάουντ, για να είμαστε ακριβείς οι Γάλλοι έκαναν πάρτι, επέτρεψε στους παίκτες του Μίτροβιτς να πιστέψουν στην ανατροπή, αφού δεν τελείωσε το ματς όταν έπρεπε, ενώ ευθύνες έχει και ο κόουτς κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την τραγική διαχείριση του τέταρτου δεκαλέπτου.

Η τελευταία περίοδος στο Αστρομπάλ επιβάλλεται να προβάλλεται από το τεχνικό τιμ της ομάδας πριν από κάθε εκτός έδρας παιχνίδι. Ο λόγος; Μα μήπως καταλάβουν όλοι ότι κόντρα σε οποιοδήποτε αντίπαλο είναι καταστροφικό να παίζεις με τον χρόνο κάνοντας αλλαγές μόνο και μόνο γιατί δεν πρέπει να δυσαρεστηθούν παίκτες και να καταλάβουν ότι κανένα ματς δεν τελειώνει πριν σφυρίξει η κόρνα της γραμματείας.

Κεφάλαιο Ολυμπιακός

Μετά την τραγική εμφάνιση στην Γαλλία πριν από μια εβδομάδα, η οποία οδήγησε και στην απομάκρυνση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον πάγκο των ερυθρόλευκων, την Παρασκευή το βράδυ είδαμε μια διαφορετική εικόνα. Παίκτες που μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια, παίκτες που έβγαλαν πάθος σε κάθε φάση, παίκτες που δεν επηρεάστηκαν από την όποια αντεπίθεση προσπάθησαν να κάνουν οι φιλοξενούμενοι, εν ολίγοις μια ομάδα που έπαιξε σαν να μην υπήρχε αύριο. Μέχρι εδώ όμως.

Μην αρχίσουμε τα διθυραμβικά σχόλια και τους χωρίς φειδώ επαίνους. Η Βαλένθια, όπως και η Ζενίτ που θα επισκεφθεί το Φάληρο την άλλη εβδομάδα, είναι ομάδα χαμηλού βεληνεκούς. Είναι ομάδα που δεν πρόκειται να παίξει κάποιο ρόλο στην διοργάνωση, ούτε μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από μια αξιοπρεπή παρουσία. Σε άλλες εποχές μια νίκη σαν αυτή θα λειτουργούσε απλά σαν μια καλή προπόνηση και τίποτε άλλο.

Το άσχημο για τον Ολυμπιακό είναι ότι για να πάρει έστω και αυτή την πρώτη του νίκη, χρειάστηκε να βγουν μπροστά οι συνήθεις ύποπτοι της λεγόμενης παλαιάς φρουράς. Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ πήραν την ομάδα από το χέρι και την έβγαλαν στο ξέφωτο. Τώρα αν μπορεί μια σεζόν να βγει έτσι είναι άλλο ζήτημα. Πρακτικά μιλάμε ότι δύο καλοκαίρια οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν να «απογαλακτιστούν» από τις παλιοσειρές και τον τρόπο που αγωνίζονταν επί Σφαιρόπουλου και τελικά πάλι οι ίδιοι βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Πρόοδο αυτό δεν το λες πάντως.

Πάμε και στα μελλούμενα τώρα

Ο Παναθηναϊκός την επόμενη αγωνιστική υποδέχεται την Αρμάνι Μιλάνο στο πρώτο δύσκολο εντός έδρας τεστ. Οι Ιταλοί είναι πολύ καλύτεροι από πέρυσι και αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη. Δεύτερη στη σειρά ήττα δεν χωνεύεται και σίγουρα αν προκύψει θα φέρει εξελίξεις. Κατά τη γνώμη μου δεν θα αργήσει η ώρα που θα τεθεί θέμα απόκτησης παίκτη στη ρακέτα. Ο Ολυμπιακός από την άλλη υποδέχεται την Ζενίτ και λογικά θα πάρει και αυτή την νίκη. Τα δύσκολα για τους πράσινους έρχονται μετά την όγδοη αγωνιστική. Μέχρι τότε μοναδικό πραγματικά δύσκολο ματς είναι αυτό της πέμπτης αγωνιστικής στην Μόσχα με την Χίμκι.

Για τους ερυθρόλευκους, μετά την Ζενίτ, έρχονται κολλητά δύσκολα παιχνίδια τόσο εκτός όσο και εντός έδρας. Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ομάδες θα έχουν περίεργη και γεμάτη σκαμπανεβάσματα σεζόν. Επομένως υπομονή και κυρίως συνειδητοποίηση για το τι ομάδες έχουμε…..

Χρήστος Σούτος

Πηγή: to10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged