Τα Περίεργα της Μητρόπολης Περιστερίου και οι αναπόφευκτες εξελίξεις – Θα υπάρξει ή όχι Τοποτηρητής…;

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Είναι κοινό μυστικό ότι η Μητρόπολη Περιστερίου, για άλλη μία φορά, ιδιαίτερα σύντομη μάλιστα για τα εκκλησιαστικά δεδομένα, βρίσκεται σε κενό εξουσίας, κάτι που προοιωνίζει εξελίξεις λαμβανομένου υπόψη και του μεγέθους της…

Το θέμα αυτό γίνεται φύλλο και φτερό από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα του χώρου orthodoxia.info και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Λουδάρο, με Vukentra.com, να αναδημοσιεύει  όλα όσα αναφέρονται…  αφού  τα δρώμενα της εκκλησίας της Πόλης, αποτελούν αντικείμενο άμεσου ενδιαφέροντος της  τοπικής κοινωνίας… Διαβάστε το άρθρο της αναφερθείσας ιστοσελίδας, αλλά και άλλα πάλι εξειδικευμένων εκκλησιαστικών ΜΜΕ και κρίντε μόνοι σας για  τα όσα συμβαίνουν για άλλη μία φορά στην Μητρόπολη Περιστερίου…

———————

Το θλιβερο déjà vu στη Μητρόπολη Περιστερίου προάγγελος εξελίξεων;

Σε ακυβέρνητο καράβι έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Περιστερίου, ο ποιμενάρχης της οποίας, δίνει μάχη για την υγεία του.

του Ανδρέα Λουδάρου / orthodoxia.info

Τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο ο μητροπολίτης Κλήμης που ανέλαβε την Μητρόπολη Περιστερίου τον Μάρτιο του 2019 ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αντίστοιχων προβλημάτων εξαιτίας της επίσης κλονισμένης υγείας του Προκατόχου του, μητροπολίτη κυρού Χρυσοστόμου, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Η άρνηση του να ενημερώσει τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και την Σύνοδο για την κατάσταση της υγείας του, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη απουσία του από τα κοινά της Μητροπόλεως αλλά και της πόλεως φούντωσαν καιρό τώρα τις συζητήσεις περί σοβαρού προβλήματος, κάτι το οποίο ο ίδιος, μόλις τελευταία, είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει μιλώντας σε ελάχιστους αρχιερείς.

Οι ελάχιστες εμφανίσεις του στον Ακάθιστο Ύμνο και την Μεγάλη Εβδομάδα δημιούργησε προς στιγμήν την αίσθηση πως η κατάσταση είχε ξεπεραστεί και ο μητροπολίτης επανερχόταν αργά και σταθερά στα καθήκοντα του, όμως η νέα περίοδος απουσίας που ακολούθησε, ανατροφοδότησε τις συζητήσεις για το μέλλον.

Πλέον με την εισαγωγή του κ. Κλήμη στο Αττικόν στις 8 Ιουνίου, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα orthodoxia όλοι πλέον κατανόησαν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο μητροπολίτης ως πρόσωπο αλλά και η Μητρόπολη Περιστερίου ως οργανισμός.

ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην Μητρόπολη Περιστερίου προβληματίζει καιρό τώρα την Αρχιεπισκοπή που αν και δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια κίνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φέρεται να ήταν η, διαβόητη πλέον, ανακοίνωση της Μητροπόλεως Περιστερίου η οποία ενώ ο μητροπολίτης Κλήμης νοσηλευόταν σε δωμάτιο του Αττικού Νοσοκομείου, έχοντας μόλις εξέλθει από την ΜΕΘ, υποστήριζε πως έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στα καθήκοντα του σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο μητροπολίτης που και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας έλαβε τελικά εξιτήριο από το Αττικόν αρκετές ημέρες μετά το ανακοινωθέν που υποστήριζε την «άριστη κατάσταση» της υγείας του και δυστυχώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ιστοσελίδας έχει κατορθώσει να επιστρέψει στα καθήκοντα του αφού η υγεία του δεν το επιτρέπει.

Ποιος όμως ήταν ο συντάκτης αυτής της ανακοίνωσης και ποιους σκοπούς ήθελε να ικανοποιήσει; Αυτό το ερώτημα απασχολεί έντονα την ηγεσία της Εκκλησίας ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που απορούν πως είναι δυνατόν να μην έχει επέμβει ακόμη ο Εισαγγελέας όταν κυκλοφορούν ψευδείς ανακοινώσεις για την κατάσταση της υγείας ενός μητροπολίτη η υπογραφή του οποίου διοικεί ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα πρόσωπα από το περιβάλλον του μητροπολίτη Κλήμη δεν επιθυμούσαν καν την δημοσίευση της εσπευσμένης εισαγωγής του στο νοσοκομείο επιχειρώντας μάλιστα να ασκήσουν πιέσεις και στο orthodoxia το οποίο αποκάλυψε την κατάσταση, ώστε να αποσύρει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας από πηγές που γνωρίζουν καλά τα συμβαίνοντα στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο θεωρούν βέβαιο πως στην επόμενη της συνεδρίαση, η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα της Μητροπόλεως Περιστερίου ενώ οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης ακραίων μέτρων όπως αυτό της αποστολής ιατρικής επιτροπής στον μητροπολίτη ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του.

Στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» που θα κυκλοφορήσει αύριο, φιλοξενείται ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο μητροπολίτης Κλήμης έχει διαμηνύσει πως αδυνατεί να διοικήσει την Μητρόπολη του και ζητά τη συνδρομή της Ιεράς Συνόδου ώστε κάποιος άλλος αρχιερέας ως «τοποτηρητής» να αναλάβει την διοίκηση για όσο καιρό ο ίδιος αδυνατεί.

ΣΥΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΕΣΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτήν την στιγμή γύρω από την πορεία του μητροπολίτη Κλήμη είναι πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ιστοσελίδας orthodoxia ο ίδιος ο ιεράρχης φρόντισε το προηγούμενο διάστημα να επικοινωνήσει με λαϊκούς και κληρικούς με τους οποίους είχε συγκρουστεί κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ώστε να συγχωρεθούν οι όποιες πικρίες.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως η Μητρόπολη Περιστερίου δεν γίνεται να μπει ξανά σε τροχιά πλήρους ακυβερνησίας όπως στο παρελθόν και πως η σιωπή απέναντι στην προσωπική περιπέτεια υγείας ενός ιεράρχη δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του ίδιου του ασθενούς αλλά ούτε και της Εκκλησίας.

——————

Ξανά στο νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Περιστερίου (orthodoxtimes.gr)

Σε κεντρικό νοσοκομείο της Αττικής εισήχθη χθες ο μητροπολίτης Περιστερίου κ. Κλήμης αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου παρουσίασε επιδείνωση από την ασθένεια που τον ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να κρίνουν και πάλι επιβεβλημένη την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Περιστερίου στις 8 Ιουνίου είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο “Αττικό” καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά στο νοσοκομείο, προκειμένου να τύχει της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Συγκεκριμένα, αυτό που είχε κινητοποιήσει τους ιατρούς, ήταν το γεγονός πως μετά από αξονική τομογραφία στην οποία υπεβλήθη ο Σεβασμιώτατος, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν ανησυχητικά ευρήματα στον εγκέφαλο τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εξιτήριο έλαβε από το νοσοκομείο (σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης) στις 12 Ιουνίου.

Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν πως ο Μητροπολίτης βγήκε από το νοσοκομείο πριν από λιγες ημέρες, στις 22 Ιουνίου, για να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή στη μητροπολιτική κατοικία του, καθώς οι γιατροί έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της υγείας του και πλέον η νοσηλεία στο νοσοκομείο δεν προσφέρει κάτι περισσότερο.

——————-

Ακυβέρνητο καράβι η μητρόπολη Περιστερίου; (ikivotos.gr)

Όσοι γνωρίζουν καλά τα εκκλησιαστικά δρώμενα, και δεν είναι λίγοι αυτοί, κάνουν σήμερα λόγο για τη Μητρόπολη Περιστερίου και την παρομοιάζουν ως “ένα ακυβέρνητο πλοίο”, άνευ πηδαλιούχο και οδηγό. Μάλιστα δε, η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, καθώς ο Μητροπολίτης κ. Κλήμης αντιμετωπίζει ουκ ολίγα και σοβαρά προβλήματα υγείας, ικανά να μην του επιτρέπουν τα ασκεί τα ιεραρχικά του καθήκοντα επαρκώς.

Το πρόβλημα υγείας του κ. Κλήμη άρχεται λίγο μετά τα Χριστούγεννα και εστιαζόταν στην περιοχή της μέσης. Πλην, όμως, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι βαθύτερο και, ασφαλώς, δεν περιορίζεται μόνο στη μέση του Μητροπολίτη.

Ο ίδιος, αρχές Ιουνίου 2021, εισήχθη εσπεσμένα στο Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος μία εβδομάδα και απ᾿ όπου έλαβε εξιτήριο, διατεινόμενος ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι ο ίδιος χαίρει άκρας υγείας.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί χορεία εκ των στενών συνεργατών του και λοιπών στελεχών της Μητροπόλεως, που τείνουν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα και να το απομονώσουν από τη δημοσιότητα. Αυτή, όμως, είναι η μια πλευρά της πραγματικότητας. Η αληθινή εικόνα είναι ότι ο κ. Κλήμης έχει πλέον οικειοποιηθεί μια επιθετική συμπεριφορά προς όλους, αρνούμενος να ενημερώσει ακόμη τον πάλαι ποτέ άμεσο συνεργάτη και πνευματικό του – με την ευρεία έννοια – πατέρα, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο (από τότε που ήσαν μαζί στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας), καθώς και τους λοιπούς Συνοδικούς Ιεράρχες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατ᾿ ιδίαν συνάντηση με κληρικό της Μητρόπολης Περιστερίου, ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα όσα συμβαίνουν στην τοπική Εκκλησία, και μάλιστα διά υπομνήματος, δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα σύντομα διά της Συνόδου.

Δεν είναι δε, υπερβολή, να σημειώσουμε ότι όσοι παρακολουθούν την κατάσταση της τοπικής εκκλησίας του Περιστερίου, αβίαστα, θυμούνται ολίγον τι, παλαιότερες εποχές, με τον προκάτοχο του νυν μητροπολίτη και μακαριστό πλέον κυρό Χρυσόστομο, ο οποίος, με πολλά και εκείνος προβλήματα υγείας, νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αφήνοντας το πηδάλιο της Μητροπόλεως έρημο και την τοπική Εκκλησία ακυβέρνητη.

Μήπως, αλήθεια, βιώνουμε μια ακριβώς παρόμοια περίπτωση; Ο χρόνος θα δώσει απαντήσεις σε όλους, σύντομα.

Ποιος είναι ο κ. Κλήμης

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης γεννήθηκε στην Αίπεια Καλαμάτας το 1954. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή και το Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 15 Αυγούστου 1982 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Αυγούστου 1982 και Πρεσβύτερος την 1 Μαΐου 1985 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο. Την ίδια ημέρα έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1982-1999), καλλιεργώντας συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, συμβάλλοντας ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και εκδίδοντας την μηνιαία εφημερίδα «Εκκλησιαστική Μαρτυρία». Το 1999 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανέγερση του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου και των διάφορων βοηθητικών χώρων της Ενορίας. Παράλληλα, διορίσθηκε Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως B’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2008-2011) και Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος (2011-2014) της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 τοποθετήθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και, ακολούθως, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου Επίσκοπος. Στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Περιστερίου.

Πηγή: orthodoxia.info,orthodoxtimes.gr, ikivotos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged