Τα νέα μέτρα κατά του κορωναϊού που ισχύσουν από τη Πέμπτη 30.12.2021 – ΚΥΑ

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 30.12.2013: Έτσι θα λειτουργούν εστίαση και διασκέδαση – (ΚΥΑ)

Από σήμερα το πρωί στις 06:00 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα τα οποία ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας έως και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00. (για να δείτε την ΚΥΑ κάντε κλικ εδώ).  

Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Τα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδαση [αναλυτικός οδηγός]

Το επίμαχο κεφάλαιο με τα μέτρα για τη διασκέδαση και την εστίαση ξεκινά για τα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και μόνο για καθήμενους, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων.

Για τα παραπάνω καταστήματα ισχύουν τα εξής:

α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 τις 00:00.

Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.

β) Απαγόρευση μουσικής.

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες. Ειδικώς, το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • [β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Τι ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους εστίασης

Το δεύτερο σκέλος των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α (δείτε παρακάτω τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλους τους χώρους), τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Για τα εν λόγω καταστήματα ισχύουν τα εξής:

α) Μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 έως τις 00:00. Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.

β) Απαγόρευση μουσικής.

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • [β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Να σημειωθεί ότι ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου.

Τα μέτρα για εστιατόρια, ξενοδοχεία, αναψυκτήρια και αεροδρόμια

Το επόμενο κομμάτι της ΚΥΑ εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες ή εξωτερικούς πελάτες πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και με τήρηση των αποστάσεων των τραπεζιών.

Συγκεκριμένα, για τα ξενοδοχεία και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς επισημαίνονται τα εξής στην ΚΥΑ:

α) Ειδικώς για τα εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00. Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.

β) απαγόρευση μουσικής

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζια

δ) Πληρότητα εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της δυναμικότητας, όπως ορίζεται στην περ. 2Δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23/3/2017 απόφασης του υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ.)

ε) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/δεξιώσεων

στ) Απολύμανσης καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

ζ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.

Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Οι ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας, οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Επιπλέον, στα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν περισσότερους του ενός (1) εσωτερικούς χώρους εστίασης παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξ αυτών, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών πελατών) αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Στην ΚΥΑ τονίζονται αρχικά τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

Χρήση προστατευτικής μάσκας:

  • α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
  • Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
  1. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  3. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  4. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις::

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn

και

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th-xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

———————

Τι αλλάζει σε εστίαση, διασκέδαση, τηλεργασία και γήπεδα- Τα μέτρα που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου

Στην αναβάθμιση του πλαισίου των υγειονομικών περιορισμών προχώρησε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης μιας νέας έκρηξης κρουσμάτων λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα, οι στοχευμένες αλλαγές που αποφασίστηκαν καθ’ υπόδειξη των ειδικών αφορούν την εστίαση, τη διασκέδαση, την τηλεργασία, τα γήπεδα και τα νοσοκομεία, ενώ παραμένει η υποχρεωτική μάσκα και η χρήση διπλής σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ. Το νέο πακέτο περιορισμών θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης, όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι πως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση, ενώ εκτίμησε πως στις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων. «Ελπίζω να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ», σημείωσε.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου. Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με όλα τα περιοριστικά μέτρα

Σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί η πρώτη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον. Ηδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου (για να δείτε το ΦΕΚ με την ΚΥΑ κάντε κλικ εδώ).   

Όλα όσα αλλάζουν από 24 Δεκεμβρίου

Από, 24 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου:

όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αφαιρέσουν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού

γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)

 απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα

οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το μοριακό test 72 ωρών ή το Rapid 24 ωρών, συστήνεται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα.

Παράλληλα παραμένει ισχυρή η σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ

  1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  1. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  2. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
  3. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged