Τα μέτρα ελέγχου της απαγόρευσης των μετακινήσεων – Μπλόκα στις εθνικές, Drones και κιάλια νυχτερινής όρασης

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Με Drones και κιάλια νυχτερινής όρασης θα εντοπίζει η ΕΛ.ΑΣ τους παραβάτες το Πάσχα

Από την Κυριακή των Βαΐων ξεκινούν οι πιο αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας ενόψει του Πάσχα.

Οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί και διαρκείς ενώ η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται πως έχει εξοπλιστεί καταλλήλως ώστε να μπορεί να εντοπίζει τους παραβάτες που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η αστυνομία ετοιμάζεται να επιστρατεύσει ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς.

Drones και κιάλια νυχτός για τους παραβάτες- νυχτοπούλια

Εκτός των άλλων, η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστρατεύσει και drones που θα παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους, καθώς και δύο ελικόπτερα, με την Πυροσβεστική να συνεισφέρει πιθανότατα στην επιχείρηση.

Από τη στιγμή που δεν επαρκεί εκ των πραγμάτων το προσωπικό και ο στόλος της Αστυνομίας για να ελέγξει την κίνηση σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες αυτές, με τα drones θα γίνεται η ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Επίσης, θα επιστρατευτούν και μπάρες νερού σε συγκεκριμένα σημεία.

Μπλόκα σε 16 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου

Μετά από δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τους αστυνομικούς διευθυντές όλης της χώρας, αναλύθηκαν οι χάρτες με τα ύποπτα σημεία και τους παράδρομους που μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να φύγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα οριοθετηθούν συγκεκριμένα σημεία για μπλόκα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπολογίζεται πως τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου θα έχουν μπλόκα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

Σημειώνεται πως από χθες έχουν τοποθετηθεί μπλόκα σε διόδια, αεροδρόμια, αλλά και στους περιφερειακούς δρόμους, ενώ και το Λιμενικό θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους.

Στα ΚΤΕΛ και στα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

———————–

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ολο το σχέδιο της Αστυνομίας για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα

Ολο το πλέγμα των ελέγχων της Αστυνομίας την πασχαλινή περίοδo

Παρουσία αστυνομικών σε αρκετές εκκλησίες της χώρας για να αποφεύγονται συγκεντρώσεις πιστών γύρω από αυτές, ελέγχοι σε πιλοτές πολυκατοικιών, σε υπαίθριους χώρους αλλά και σε εξοχικές κατοικίες -κυρίως μετά από καταγγελίες- όπου μπορεί να υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις πολιτών, θα περιλαμβάνουν τα μέτρα της ΕΛΑΣ στην Ανάσταση και το Πάσχα με τον φόβο εξάπλωσης του κοροναιού.

Κύριος φόβος των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η μείωση του κρουσμάτων (στα 10 – 40 σε καθημερινή βάση) της φονικής επιδημίας  στην χώρα μας εκείνη την περίοδο, οι καλές καιρικές συνθήκες κι η εορταστική ατμόσφαιρα θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να παραβιάσουν την καραντίνα και να συμμετέχουν σε μαζικά πασχαλινά γλέντια.

Κάτι που θεωρείται ότι ίσως οδηγήσει σε ανάκαμψη της επιδημίας στην χώρα μας και σε χιλιάδες νέα κρούσματα . Κι αυτό γιατί  εκτιμάται ότι στην χώρα μας κυκλοφορούν 20.000 περίπου νοσούντες που μπορεί, λόγω των συνεχων μετακινήσεων και συναντήσεων των πολιτών, να δημουργήσουν ένα νέο κύκλο επιδημίας με χιλιάδες κρούσματα και θανάτους στο τέλος Απρίλη και σε μια περίοδο όπου έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά εκμηδένισή τους και σχετική επάνοδος στην κανονικότητα.

Στις 13 χιλιάδες Εκκλησίες

Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ  και της Πολιτικής Προστασίας  φοβούνται ότι κοντα σε ορισμένους από τους 12.000-13.000 ναούς της χώρας-ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές – όπου θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες  κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πιστών με λαμπάδες ή ακόμη και κάποιοι που θα επιζητήσουν να υπάρχει μια μικρή περιφορά Επιταφίου κ.λπ.

Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι αυτό ίσως γίνει σε κάποιες από τις 20 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμη κρούσμα κοροναϊού και ορισμένοι θα έχουν αποκτήσει «αίσθηση ασφαλείας». Επιπλέον φαίνεται να έχει υπάρξει ενημέρωση  ότι σε 4 – 5 εκκλησίες της χώρας έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις για τον χρόνο που μπορεί να δώσουν παρόν οι πολίτες σε αυτές.

Αυτό φαίνεται να οδηγεί στη απόφαση να υπάρχει και παρουσία  αστυνομιών κοντα στις μεγάλες τουλάχιστον εκκλησίες για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μελετήσει και την δημιουργία site όπου θα καταχωρούνται οι διαδικτυακές μεταδόσεις σε περισσότερους από 80 μητροπολιτικούς ναούς της χώρας, και ήδη υπάρχει προεργασία για την απόκτηση ορισμένων καμερών.

Περιπολίες το Πάσχα

Επιπλέον για το Πάσχα οργανώνονται περιπολίες αστυνομικών στα αστικά κέντρα και σε κωμοπόλεις κ.λπ. για να αποφευχθούν γλέντια γύρω από οβελία. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τους ελέγχους σε πιλοτές πολυκατοικιών όπου μπορεί να υπάρχουν μικρές πασχαλινές συνάξεις των κατοίκων τους. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιωτικοί κι οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε συστάσεις για τη «διάλυση» των συγκεντρώσεων.

Εάν δεν υπάρξει υπακοή των πολιτών μπορεί να υπάρξει κλήση εισαγγελέα, επιβολή προστίμων σε όλους τους παρευρισκομένους ενώ μπορεί να κινηθούν αυτόφωρες διαδικασίες.

Το ίδιο ισχύει για τυχόν μεγαλες συγκεντρώσεις σε εξοχικές κατοικίες εντός Αττικής ή σε άλλες περιαστικές περιοχές αφού θεωρείται ότι η μετακίνηση προς αυτές θα είναι ευχερής, μπορεί να καλυφθεί με κάποιο SMS κι η Αστυνομία θα έχει επικεντρωθεί στους ελέγχους στα διόδια των εξόδων των πόλεων.

Ελεγχοι στα διόδια

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα  της Τεταρτης στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ  έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν».

Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Επιπλέον σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος  Χαρδαλιάς  αναφερθηκε  σε πρωτοβουλίες εκπροσώπων Τοπικής  Αυτοδιοίκησης να  παραδώσουν κατ οίκον το ‘Αγιο Φως στους κατοίκους των δημων τους το το βράδυ της Ανάστασης. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτήν την κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

———————

Αυξάνονται οι έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας – Απαραίτητο το εκκαθαριστικό της εφορίας για τους επιβάτες

Εντατικοποιούνται από αύριο, Παρασκευή 10 Απριλίου, οι έλεγχοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί έως τις 27 Απριλίου για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχει ζητήσει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος την αύξηση των ελέγχων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αιτήματα από δημάρχους και τοπικούς φορείς των νησιών για επιπλέον περιορισμό μετακινήσεων μεταξύ των νησιών.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου, στους χώρους αρμοδιότητας του ΛΣ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 38.363 έλεγχοι και έχουν καταγραφεί 150 παραβάσεις.

Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας, από την 21η Μαρτίου επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων των νησιών, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών, ενώ επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Για την περίπτωση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να έχει μαζί του το ισχύον εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσής του, που θα αναφέρει τη μόνιμη κατοικία του, αλλά και τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ή τη βεβαίωση μόνιμης διαμονής του από τον οικείο δήμαρχο.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν περιλαμβάνει, επιπλέον, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετέχουν σε δράσεις και επιχειρήσεις σε νησιά, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

Επίσης, δεν περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού που εργάζονται σε νησί. Ακόμη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό του ΕΟΔΥ, αλλά και τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά.

Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους όλων των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, στην ελληνική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged