Τα αριστερίζοντα της δεξιάς κυρίας και η εντός Αθηνών Μονμάρτη της

Άρθρα Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Η Μονμάρτη, η αλήθεια για τα Εξάρχεια και το tea party της Παπακώστα στην πλατεία.

Η περιοχή έγινε και τουριστική. Με φθηνό τουρισμό βεβαίως μέσω Airbnb και κόσμο που παρακολουθεί εκστασιασμένος τους διακινητές να πουλάνε μπάφο.

Σύμφωνα με τον χριστιανικό θρύλο, ο Άγιος Διονύσιος των Παρισίων ήταν ένας από τους ιεραπόστολους που έστειλε ο Πάπας στην υπό ρωμαική κατοχή Γαλατία, για να κηρύξουν τον χριστιανισμό στον ειδωλολατρικό πληθυσμό. Ο Διονύσιος εστάλη στη Λουτετία, την πόλη που σήμερα αναγνωρίζουμε ως πρωτεύουσα της Γαλλίας, όσοι έχουμε διαβάσει λίγη από την ιστορία της ή Αστερίξ.

Λέει ο θρύλος λοιπόν, ότι ο Διονύσιος ήταν σπουδαίος ιεραπόστολος κι άνθρωπος με μεγάλο έργο. Πιάστηκε όμως από τους Ρωμαίους και υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Δεν το έκανε και καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό στην κορυφή του λόφου που ήξεραν ως «mons Martis» («βράχος του Άρη»). Όταν τον αποκεφάλισαν όμως, ο Διονύσιος στάθηκε όρθιος, πήρε το κεφάλι του στα χέρια του και περπάτησε κρατώντας το, ώσπου να φτάσει στο σημείο όπου ξεψύχησε. Με τα χρόνια ο mons Martis έγινε mont des Martyres, «βουνό των μαρτύρων». Και μετά μια λέξη, Monmartre, η Μονμάρτρη, ο λόφος με την Σακρέ Κερ με τον μοναδικό λευκό τρούλο, το μοναστήρι των Βενεδικτίνων και την παμπάλαια εκκλησία του Σαν Πιερ, σε μια κρύπτη της οποίας έδωσαν τον πρώτο όρκο τους ο Ιγνάτιος Λογιόλα και οι ιδρυτές των Ιησουιτών.

Η περιοχή έγινε και τουριστική. Με φθηνό τουρισμό βεβαίως μέσω Airbnb και κόσμο που παρακολουθεί εκστασιασμένος τους διακινητές να πουλάνε μπάφο

Η περιοχή κάποτε έγινε γειτονιά των μποέμ και των καλλιτεχνών και σήμερα, αν και παραμένει όμορφη, είναι και εντελώς τουριστική, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. O Αζναβούρ στο «la boheme» το λέει λίγο δραματικά: «Όταν, καμιά φορά, πάω μια βόλτα στην παλιά μου γειτονιά, δεν αναγνωρίζω ούτε τους τοίχους ούτε τους δρόμους της νιότης μου…η Μονμάρτρη μοιάζει θλιμμένη κι οι πασχαλιές είναι νεκρές».

Όσο για τον Διονύσιο, έγινε ο Άγιος Διονύσιος, ο πρώτος επίσκοπος των Παρισίων, που μνημονεύεται σε αγάλματα στα οποία κρατά στα χέρια το κεφάλι του και στο όνομα της γειτονιάς Σεν Ντενί.

Δυστυχώς δεν υπάρχει η ίδια πιθανότητα να αγιοποιηθεί κάποιος που θα προσπαθήσει να συζητήσει σοβαρά τη θέση που διατύπωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, για τα Εξάρχεια, ακόμη κι αν πάρει το κεφάλι του αγκαλιά και κόβει βόλτες την Αθήνα. Μπορούμε όμως, ακόμη, να το επιχειρήσουμε. Όχι τη βόλτα με το κεφάλι, δύσκολο, την ερμηνεία Παπακώστα όμως. Κι ο Θεός μαζί μας.

Η νεοδημοκράτισσα της Προοδευτικής Παράταξης

Η υπουργός στη Μονμάρτη… της Γαλλίας όχι της Ελλάδας

Η κ. Παπακώστα γαλουχήθηκε στην πολιτική ως νεοδημοκράτισσα. Εξελέγη, όλες τις φορές που έχει, ως σήμερα, εκλεγεί, από νεοδημοκράτες. Η κ. Παπακώστα του σήμερα όμως διορίστηκε σε υπουργείο από τον Αλέξη Τσίπρα. Θα μπορούσαμε να σκαλίσουμε παλιά δημοσιεύματα για παλιές δηλώσεις της περί νόμου και τάξης, μεταναστών, ασφάλειας, Εξαρχείων κλπ, αλλά δεν έχει νόημα, τις φανταζόμαστε όλοι. Κι επειδή τις φανταζόμαστε η κ. Παπακώστα πρέπει να πείσει πλέον ότι ταιριάζει στην προοδευτική κυβέρνηση στην οποία ανήκει. Λέγοντας μας πόσο απολαμβάνει τη μποέμικη Μονμάρτη των Αθηνών στην οποία υποθέτουμε ότι παίρνει το δείπνο της ή το τσάι της ή ότι απολαμβάνει τους ντόπιους καλλιτέχνες και τα όμορφα μικρά βιβλιοπωλεία της στον ελεύθερο χρόνο της. Τι, όχι;

Η κ. Παπακώστα όμως είπε, άθελα της, και μια μεγάλη αλήθεια. Τα Εξάρχεια έχουν αποκτήσει μια νέα πλευρά, την τουριστική. Δεν ξέρω αν η υφυπουργός πέρασε καμιά ώρα από το σαββατοκύριακο της στην όμορφη πλατεία Εξαρχείων, μπορεί να είχε φορτωμένο πρόγραμμα και να την έχασαν τα στέκια της. Πέρασα εγώ όμως. Η γειτονιά είναι γεμάτη τουρίστες που μένουν σε Airbαb, οι περισσότεροι του πολύ φτηνού τουρισμού. Νεαροί, ως επί το πλείστον, που ζουν το όνειρο της επανάστασης και χαζεύουν χαζοχαρούμενοι τους δεκάδες διακινητές γύρω και πάνω στην πλατεία (που μάλλον βολεύει, τελικά, να είναι εκεί, στο «άβατο»), όσοι δεν φοβούνται μη βρουν μπελά σε ξένη χώρα κάνουν κι επιτόπου έναν μπάφο, αγοράζουν σακούλες τίγκα στις φθηνές μπύρες εισαγωγής από πρώην λαικές δημοκρατίες, εκστασιασμένοι από τις χαμηλές τιμές του αλκοόλ στα εξειδικευμένα «μπυράδικα» της πλατείας, τρώνε γύρο και σουβλάκια και φωτογραφίζουν πανό, αφίσες, γκραφίτι και μεθυσμένους.

Live τα επεισόδια

Όταν έχει επεισόδια περνάνε τόσο καλά που τα βιντεοσκοπούν ή τα μεταδίδουν μέσω Facebook Live, με αναμετάδοση. Πιο αργά, στο μέσο της τουριστικής σεζόν, θα σκάσουν μύτη και οι άλλοι τουρίστες, οι πιο χάι, που μπορεί να κλείσουν Airbnb στα Εξάρχεια ή στο Κολωνάκι δίπλα, που έχουν διαβάσει πόσο κουλ γειτονιά είναι και πόσο επαναστατική και θέλουν να γυρίσουν στους φίλους τους στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη και να τους πουν ότι πήγαν στο «νέο Βερολίνο» ή σε μια μικρή Τραιμπέκα πριν γεμίσει λοφτ, ατελιέ μόδας και μπαρ που σερβίρουν χυμούς από αγριοράδικο με καλαμάκια φτιαγμένα από μαλλιά παρθένας και δόντι μονόκερου.

Είναι τα Εξάρχεια μια Μονμάρτρη; Θα μπορούσε, στο πολύ χειρότερο όμως, γιατί αν είναι να ξεχωρίσουμε ας μην κάνουμε εκπτώσεις. Να γίνει ένα τουριστικό αξιοθέατο, μια γειτονιά που οι μόνιμοι κάτοικοι θα εκδιωχθούν και θα μετατραπεί σε θεματικό πάρκο για ενήλικες. Τα σπίτια θα γίνουν Airbnb, η πλατεία επίσημη πιάτσα ναρκωτικών κι οι καταλήψεις θα κανονικοποιηθούν πλήρως, με δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στα τουριστικά χάπενινγκς με δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια περιπέτειας.

Μπορούμε μάλιστα, για τα εγκαίνια, να βάλουμε στη μέση της πλατείας ή πάνω ψηλά, στο λόφο του Στρέφη, μια μεγάλη κολυμπήθρα και να βαφτίσουμε εκεί τις δεξιές κυρίες της Προοδευτικής Συμμαχίας και της κυβέρνησης, για να επισημοποιηθεί το πράγμα. Και να γίνει ο λόφος το δικό μας mont des Martyres, ο ιερός βράχος της λογικής και της αλήθειας, που μαρτύρησαν στην Αθήνα μια άνοιξη του 2019.

Τζίνα Μοσχολιού

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged