Ταγίπ Ερντογάν: Το τέλος του “Σουλτάνου” πλησιάζει… Η λίρα γκεμίζεται και αυτός τάζει αυξήσεις

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Το πάει για φούντο ή για χούντα ο Ερντογάν: Η λίρα γκεμίζεται και αυτός μειώνει επιτόκια και τάζει αυξήσεις

Στα όρια του κουρελόχαρτου η τουρκική λίρα: Προσδοκούν νέα παρέμβαση-ασπιρίνη της κεντρικής τράπεζας

Μη μας κοροϊδεύετε, φτωχαίνουμε κάθε μέρα: Άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά Ερντογάν

H τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 14%, ενώ διεμήνυσε ότι θα σταματήσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι βάσει των επίσημων στοιχείων τα οποία αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση υψηλότερος από το 21% και αυξάνεται σταθερά καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να αυξήσει τα επιτόκια, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν ζητήσει αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο εμμένει έως τώρα στην άποψη ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν, όπως είναι η ευρύτερα αποδεκτή οικονομική άποψη.

Η μείωση του επιτοκίου ακολούθησε μία σειρά άλλων μειώσεων από την κεντρική τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος τη Δευτέρα, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει τη λίρα.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ στις 15,51 λίρες έναντι του δολαρίου.

Εν αναμονή της απόφασης η  λίρα είχε υποχωρήσει κατά 2,9% φθάνοντας στο 1: 15,25  στις 9 το πρωί.

Απέλπιδες προσπάθειες Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί από τις 2.825 στις 4.250 λίρες την επόμενη χρονιά, επιχειρώντας να δείξει ότι καταπολεμά τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τον ευτελισμό της λίρας.

«Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, λάβαμε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 2022 ο κατώτατος μισθός θα είναι τουλάχιστον 4.250 λίρες. Για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, το ποσό θα είναι ακόμα υψηλότερο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, παρατηρητές σημείωνα πως οι αυξήσεις αυτές αδυνατούν στο ελάχιστο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία έχει μειώσει σε πρωτοφανή επίπεδα την αγοραστική τους δύναμη.

Το τέλος της παντοκρατορίας του προέδρου της Τουρκίας. Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) πλησιάζει, υποστηρίζει το γερμανικό Focus.

Οι ενδείξεις για ασθένεια και σωματική αδυναμία αυξάνονται. Ήδη υπάρχουν εικασίες για τον διάδοχό του. Αναφέρονται ο Αρχηγός της Μυστικής Υπηρεσίας Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan), ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού (Suleyman Soylu) και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάν (Hulusi Akar).

Σύμφωνα με τον Steven Cook της Επιθεώρησης “Foreign Policy”, o Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς μπορεί να βασίζεται στις ένοπλες δυνάμεις που αναδιοργανώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι στενά συνδεδεμένη με τις αποφάσεις του Προέδρου Εrdogan.

Η μελλοντική πορεία της Τουρκίας θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη με αυτήν εξαρτάται επί του παρόντος από τρεις εξελίξεις:

Την υγεία του Προέδρου, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην πιθανότητα να προχωρήσει το ΑΚΡ σε επιλογή Προέδρου.

Όσον αφορά τα τρία σημαντικά θέματα (Μετανάστευση, ΕΕ και ΝΑΤΟ), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα πρέπει πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε πιθανό σενάριο στην Τουρκία.

Γιατί η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την Ε.Ε, οικονομικός εταίρος, ανάχωμα στη μετανάστευση, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι πολύ πιθανό ο χρόνος να πλησιάζει στο τέλος για τον Πρόεδρο Εrdogan.

O πολιτικά επιτήδειος και αδίστακτος Πρόεδρος, ωστόσο, πιθανολογείται ότι δε θα παραιτηθεί εύκολα από την εξουσία.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Focus

Μοιραστείτε το:
Tagged