Τέλος στην παράνομη χρήση λογισμικού από το ελληνικό Δημόσιο βάζει η Κυβέρνηση

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Τέλος στο φαινόμενο της χρήσης παράνομης χρήσης λογισμικού, ακόμη και από φορείς του Δημοσίου, επιχειρεί να βάλει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό στοχεύει ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για 110.000 άδειες λογισμικού, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 31η Μαρτίου 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €38.998.485 (μαζί με τον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης. Η προμήθεια, μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement), κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι το Δημόσιο λειτουργεί, σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα λογισμικά δεκαετίας, πολλά εκ των οποίων δεν υποστηρίζονται και δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των υπαλλήλων, γεγονός που καθυστερεί δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Διεθνής διαγωνισμός για 110.000 άδειες λογισμικού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 31/3/2020Με την προμήθεια των αδειών, το Δημόσιο θα επιτύχει σοβαρότατη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος. Επίσης, το έργο θα εξασφαλίσει στο Δημόσιο συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα απλοποιημένης παρακολούθησης των αδειών χρήσης λογισμικού, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη. Επίσης, κατοχυρώνεται υψηλό επίπεδο ασφαλείας, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε νέες εκδόσεις λογισμικού.

Το έργο, μετά από ενέργειες του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

“Λίστα 301”

Πέραν από την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, το νέο έργο έχει ευρύτερα σημαντικά οφέλη για τη χώρα, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη “λίστα 301”. Πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο. “Καταπολεμάται, έτσι, μια χρόνια παθογένεια, η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιρειών λογισμικού, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου”, αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα, με την προμήθεια αδειών, σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για τα συστήματα πληροφορικής του Δημοσίου.

Φορέας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που διενήργησε καταγραφή των αναγκών των δημοσίων φορέων, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.

“Η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες περνά μέσα από την επίλυση των εκκρεμοτήτων, που την κρατούσαν ουραγό τα προηγούμενα χρόνια. Μια από αυτές τις εκκρεμότητες σε επίπεδο λογισμικού, επιλύουμε, σήμερα, μέσω του ανοιχτού διαγωνισμού Enterprise Agreement”, τόνισε ο  Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, o Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Τσακίρης σχολίασε: “Εδώ και πολλά χρόνια, αρκετές υπηρεσίες του Δημοσίου χρησιμοποιούν λογισμικό με προβληματικές άδειες χρήσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται αφενός δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και αφετέρου να δημιουργείται σοβαρό ζήτημα κυβερνοασφάλειας, καθιστώντας ταυτόχρονα μη εφικτές τις αναγκαίες αναβαθμίσεις σε νεότερες και πιο ασφαλείς εκδόσεις του λογισμικού”.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged