Τάκης Θεοδωρικάκος: Αποτελεσματική αυτοδιοίκηση για τους πολίτες ή σε διαλυτική κρίση με την απλή αναλογική;

Υπουργεία Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

Τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την ακυβερνησία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε ότι «το δίλημμα είναι Κυβερνησιμότητα ή διάλυση», κι επισήμανε ότι οι αλλαγές γίνονται για να βγουν ωφελημένοι οι πολίτες, αφού στόχος της ΝΔ είναι να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση – απόδειξη ότι δεν εξέλεξε ούτε έναν περιφερειάρχη, ούτε έναν δήμαρχο σε μεγάλη πόλη- επιχείρησε μέσω της εφαρμογής της απλής αναλογικής να προκαλέσει τη διαλυτική κρίση στο χώρο. Χαρακτήρισε προσβλητική, όπως είπε, λογική, να έχουν εκλεγεί δήμαρχοι με 50% οι οποίοι δεν μπορούν με το παρών καθεστώς να διοικήσουν τους Δήμους τους.

Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και δημάρχων όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Προέκυψε δε, από διευρυμένο διάλογο με τα θεσμικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών αλλά και με κατ’ ιδίαν συζήτηση με περισσότερους από 70 δημάρχους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Θεοδωρικάκος η συζήτηση ανέδειξε τις δυο διαμορφωτικές αντιλήψεις για την αυτοδιοίκηση που υπάρχουν ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ θέλει μια Αυτοδιοίκηση «που λύνει προβλήματα, αποτελεσματική, με συμβολή στην ανάπτυξη, στην υλοποίηση επενδύσεων, στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Αυτοδιοίκηση που να παίρνει αποφάσεις, με δύναμη και αποτελέσματα».

Αντιθέτως, όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια Αυτοδιοίκηση πειραματόζωο των ιδεοληψιών του, της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού του. «Χώρο αέναων συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, ψηφισμάτων και διαρρύθμισης συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ασκεί προσχηματική αντιπολίτευση, ενώ απαντώντας στο επιχείρημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι έπρεπε πρώτα να δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή της απλής αναλογικής επισήμανε ότι έτσι θα οδηγούμασταν στη διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Και πρόσθεσε: «Το κάνετε γιατί θέλατε να τινάξετε στον αέρα και αυτό τον θεσμό. Είστε απομονωμένοι, δεν έχετε ρίζες στον αυτοδιοικητικό θεσμό. Θέλετε να τον απαξιώσετε. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ακόμη ότι στην παρούσα φάση το υπουργείο Εσωτερικών λύνει το θέμα τη κυβερνησιμότητας και μέσα στο χειμώνα θα επανέλθουμε για μια συνολική μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο χώρο της αυτοδιοίκησης που θα εμπεριέχει και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων».

Κλείνοντας είπε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία επιχειρώντας να ισορροπήσει μεταξύ των ευθυνών που έχει από τα 100 δις με τα οποία επιβάρυνε τη χώρα, τα διαρκή ψέματα προς τους πολίτες, τους 29 καινούργιους φόρους, τις παρεμβάσεις στους Θεσμούς, τη σκευωρία της Novartis και το αρχέγονο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ που τον κρατάει πίσω, με τη φιλοδοξία να επιστρέψει κάποια στιγμή στην εξουσία.

Και κατέληξε: «Το χειμώνα που έρχεται ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής θα πάρει τέλος. Δεν υπάρχει κανένα λόγος να υπάρχει. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει στοιχειωδώς να προχωρήσει μπροστά και να πείσει και κάποιους ότι θέλει να δει το πολιτικό παιχνίδι με όρους ρεαλισμού, θα πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξη της απλής αναλογικής ως γενικό πολιτικό σύστημα για τη χώρα. Και να έλθει να φτιάξουμε ένα εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει και την αναλογικότητα και την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας. Γιατί είναι απαίτηση του ελληνικού λαού να προχωρήσει μπροστά με σταθερό και ουσιαστικό τρόπο. Αυτήν την τετραετία το έχει κάνει με την επιλογή του να δώσει την ηγεσία του τόπου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged