Σύντομα δικαστικό τσουνάμι για τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Δικαιοσύνη Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη κάνουν σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαστική διερεύνηση της περιόδου των κυβερνήσεων Τσίπρα

Φαίνεται ότι «ο κύβος ερρίφθη» για την εκκίνηση των διαδικασιών δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στον Σκάι το πρωί της Παρασκευής 30 Αυγούστου ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αφορμή ήταν η υπόθεση της ΔΕΗ όπου υπάρχει το ερώτημα των ευθυνών για το τόσο μεγάλο έλλειμμα που σήμερα οδηγεί στην λήψη έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί η κατάρρευση και η πιθανή χρεοκοπία της επιχείρηση.

Μόνο που ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η αναζήτηση ευθυνών δεν θα περιοριστεί στη ΔΕΗ αλλά θα επεκταθεί και στη διερεύνηση της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015, μία από τις παραμέτρους που οδήγησαν στη ΔΕΗ στη σημερινή κατάσταση ήταν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που με τη σειρά τους αποτέλεσαν βασική υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα με το τρίτο μνημόνιο.

 «Η ΔΕΗ μέσω τρίτου μνημονίου αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Υπήρξε ζημία της τάξης των 500–600 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, συνδέοντας τις δύο υποθέσεις.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που αποκάλυψε στον Σκάι ότι η Δικαιοσύνη ξεκίνα έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα.

Είχε προηγηθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης που είχε αναφερθεί σε ποινικές ευθύνες σε σχέση με τη ΔΕΗ, με αφορμή και την αγορά από τη ΔΕΗ επιχείρησης στη Βόρεια Μακεδονία: «Υπάρχει αυτή η περίεργη υπόθεση εξαγοράς από την ΔΕΗ εταιρείας από τον βόρειο γείτονά μας που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ. Δεν νομίζετε εσείς που κάνετε τους εισαγγελείς ότι οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις για αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στο πολιτικό θέατρο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι. Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η Νέα Δημοκρατία μάζευε στοιχεία από καιρό

Το θέμα δεν προέκυψε τώρα. Η ΝΔ σε διάφορες στιγμές κατά την περίοδο των κυβερνήσεων Τσίπρα είχε θέσει το ζήτημα να ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για διάφορες πλευρές της διακυβέρνησης και ότι όταν έρθει στην εξουσία, θα πάρει σχετικές πρωτοβουλίες.

Αιχμή του δόρατος ήταν πάντα το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά η διαπραγμάτευση για τους θεσμούς. Σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση συντονίζεται με αρκετές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που έχουν υποστηρίξει ότι ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση αλλά και ο τρόπος που καταλήξαμε στο τρίτο μνημόνιο είχε ένα σωρευτικό κόστος πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο κόστος αυτό συνυπολογίζεται, κατά την κυβέρνηση, το κόστος του επιπλέον δανεισμού στον οποίο αναγκάστηκε να καταφύγει η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο, το κόστος για τις επιχειρήσεις από τα capital controls και η απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής σε βάθος ετών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εάν υπάρξει ποινική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης αυτή δεν θα αφορά μόνο σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που σήμερα ηγείται του  ΜέΡΑ25.

Πάντως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Βαρουφάκης έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι υπήρξε αυτή η ζημιά και έχουν υποστηρίξει ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν προκύπτουν από πραγματικά οικονομικά δεδομένα αλλά αποτελούν εικασίες πάνω σε υποτιθέμενες απώλειες.

Άλλες υποθέσεις που μπορεί να μπουν στο στόχαστρο

Πάντως προεκλογικά από την πλευρά της ΝΔ είχαν κατά περίπτωση διατυπωθεί ερωτήματα και για άλλες υποθέσεις όπως και τοποθετήσεις ότι θα πρέπει να εξεταστούν και ποινικά.

Καταρχάς υπάρχει η υπόθεση της παρ’ ολίγο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, που τότε είχε προκαλέσει πολύ μεγάλο θόρυβο, εφόσον υπήρξε πλήθος ενδείξεων ότι αυτά τα όπλα θα κατέληγαν να χρησιμοποιηθούν στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

Έπειτα υπάρχει το ζήτημα με τον κ. Πετσίτη και τη σχέση του με το Μαξίμου αλλά και επιχειρηματίες που συναλλάσσονταν με τη ΔΕΠΑ. Η ΝΔ είχε επιμείνει τότε να ελεγχθούν οι λογαριασμοί του αλλά και ο συνολικότερο ρόλος του σε συνδυασμό με το ζήτημα των χρεών των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη

Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα του πώς χρησιμοποιήθηκαν τα πολύ υψηλά κονδύλια για το μεταναστευτικό που έλαβε η χώρα μας. Επ’ αυτού άλλωστε είχε υπάρξει και έρευνα από τη μεριά τηςOLAF, της ειδικής υπηρεσίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση ζητημάτων διαφθοράς.

Η υπόθεση Novartis

Παρότι η υπόθεση Novartis ξεκίνησε με την προβολή από τη μεριά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα της θέσης ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως και με την υπερψήφιση των προανακριτικών επιτροπών, τελικά οδήγησε την αρχειοθέτηση για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν, με την εξαίρεση του αιτήματος για την άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Η ΝΔ είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι επρόκειτο για σκευωρία και φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να ζητήσει να εξεταστεί και ποινικά το πώς φτάσαμε σε αυτή την υπόθεση.

Αυτό φάνηκε και από όσα δήλωσε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90.1» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. O κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε και για την υπόθεση της Novartis  –ειδικά στο σκέλος που αφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο – σημειώνοντας ότι είναι ακατανόητο η εισαγγελέας διαφθοράς να στέλνει νέο αίτημα στη Βουλή. Επανέλαβε πως η υπόθεση σκευωρίας της υπόθεσης Novartis θα διερευνηθεί.

Και βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά κι άλλες υποθέσεις, όπως η προσπάθεια πώλησης του «Ελ. Βενιζέλος» σε τιμή εξευτελιστική, η υπόθεση της προσπάθειας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία από τον Πάνο Καμμένο και φυσικά οι σοβαρές καταγγελίες για χρηματισμό συγκεκριμένων πολιτικών για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών που έκανε ο Καμμένος «δείχνοντας» τον τότε ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά.

Αστήρικτες κατηγορίες που όμως θα πρέπει να διερευνηθούν, κάτι που άλλωστε έχει ζητήσει και ο κ. Κοτζιάς.

Θα στηθεί «βιομηχανία εξεταστικών»;

Ο κ. Γεραπετρίσης υποστήριξε στις δηλώσεις στον Σκάι ότι «δεν θα υπάρξει βιομηχανία Εξεταστικών», σε σχέση με τα πεπραγμένα τα προηγούμενης κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό πιθανώς να θέλησε να διασκεδάσει προκαταβολικά τυχόν εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιδοθεί σε ένα είδος ποινικού ρεβανσισμού απέναντι στους προκατόχους της, μέσα από ένα μπαράζ εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών.

Άλλωστε, η ΝΔ είχε επικρίνει σφοδρά την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επενδύσει πολιτικά στη διερεύνηση σκανδάλων των «μνημονιακών – συστημικών» κομμάτων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο στρίμωχνε πολιτικά την αντιπολίτευση και ταυτόχρονα ικανοποιούσε το «περί δικαίου αίσθημα» ενός τμήματος του εκλογικού σώματος που αναζητούσε ενόχους για την οικονομική και κοινωνική κρίση και ήθελε να δει να αποδίδεται δικαιοσύνη. Για την Νέα Δημοκρατία αυτό αποτελούσε τελικά απλώς εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και απόπειρα χειραγώγησής της.

Όμως, η πρόσφατη πολιτική εμπειρία έχει δείξει ότι δύσκολα οι κυβερνήσεις αντιστέκονται στον πειρασμό τέτοιων κινήσεων, ιδίως όταν υπάρχουν υποθέσεις με μεγάλες σκιές, αναπάντητα ερωτήματα και μεγάλη πολιτική φόρτιση.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged