ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας: Ναι μεν αλλά…

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Παρεμβάσεις στο σύστημα της Υγείας, ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεν ασκεί κριτική αν το μέτρο κρίνεται απαραίτητο από την επιστημονική κοινότητα.

 «Εκτός από την ατομική ευθύνη, που είναι απαραίτητη, υπάρχει και η ευθύνη του κράτους, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Σε αυτό το κλίμα κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού το Σαββατοκύριακο.

Στην Κουμουνδούρου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τον Πρωθυπουργό, υπενθύμιζαν ότι από την πρώτη στιγμή έχουν στηρίξει τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, αν το μέτρο της απαγόρευσης κρίνεται απαραίτητο από την επιστημονική κοινότητα, τότε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πρόθεση να ασκήσουν κριτική.

Εντούτοις, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι το κράτος και η πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνουν τη διαχείριση της κατάστασης στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι τέτοια δείγματα, διέκριναν σε μια σειρά από κυβερνητικές κινήσεις που επιχείρησαν να μετακυληθεί μεγάλο μέρος της ευθύνης στους πολίτες και στον τρόπο που ανταποκρίθηκαν στα μέτρα τις τελευταίες ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και η οργανωμένη πολιτεία οφείλει αμέσως να παρέμβει και να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του κορωνοϊού. Ο τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει, για αυτό το λόγο, συστήσει το «Παρατηρητήριο Κορωνοϊού» προκειμένου να εντοπίζονται τα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να προχωρά το κόμμα σε στοχευμένες παρεμβάσεις και προτάσεις. Τα σημεία που εστιάζουν αυτή τη στιγμή τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με αυτή τη δουλειά είναι:

Η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας.

Η πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το αν οι 500 εργαζόμενοι (100 επικουρικοί γιατροί + 400 λοιπό επικουρικό προσωπικό) που δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας ότι έχουν προσληφθεί, έχουν αναλάβει εργασία και σε ποια νοσοκομεία, κλινικές, τμήματα, ΜΕΘ.

Η έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση για 2.000 συμβασιούχους.

Η μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η μη ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων.

Η οριακή δυνατότητα των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό σε όσους ασθενείς, επαγγελματίες υγείας ή άτομα από το γενικό πληθυσμό απαιτείται, με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο κίνδυνος υποβάθμισης της συστηματικής παρακολούθησης και καλής ρύθμισης των ασθενών με χρόνια και σοβαρά νοσήματα, λόγω της αναστολής μεγάλου μέρους της τακτικής δραστηριότητας των δημόσιων δομών υγείας.

Η έλλειψη αίματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα των πολυμεταγγιζομένων ατόμων, λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο.

Αδάμος Ζαχαριάδης

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged