Συμβαίνουν και στις Ευρώπας: Όταν η εξουσία ξεχνά τα σκάνδαλα της – Αγκελα Μέρκελ: Νίπτει τας χείρας για τη Wirecard

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ δικαιολόγησε χθες τις ενέργειες της κυβέρνησής της στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των πρόσφατων ετών, κατά την κατάθεσή της ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Είχε προηγηθεί η κατάθεση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, για την ίδια απάτη.

Η Wirecard, που κινείτο στην αιχμή ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας και στις τράπεζες, ήταν μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες. Το 2019, όταν η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από την κινεζική ηγεσία να επιτρέψει την είσοδο της Wirecard στην κινεζική αγορά, είχαν ήδη υπάρξει δημοσιεύματα και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Wirecard ήταν ένας χάρτινος πύργος. «Παρά τις αναφορές του Τύπου, δεν υπήρχε λόγος να θεωρήσουμε ότι την εποχή εκείνη υφίσταντο σοβαρές παρατυπίες στην υπόθεση Wirecard», κατέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι τα κεφάλαια 1,9 δισ. δολαρίων, που υποστήριζε ότι κατείχε η εταιρεία, ήταν ανύπαρκτα, ενώ μικροί και μεγάλοι επενδυτές έχασαν 22 δισ. ευρώ. Διερευνώνται οι ευθύνες της ελεγκτικής εταιρείας ΕΥ, που πιστοποιούσε τη γνησιότητα των ισολογισμών της Wirecard, και της ρυθμιστικής αρχής BAFIN, που έδινε το πράσινο φως για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της. Αφαντος παραμένει ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γιαν Μάρσαλεκ, ο οποίος καταζητείται από τη Europol, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Μάρκους Μπράουν βρίσκεται στη φυλακή.

Ο βουλευτής της Αριστεράς Φάμπιο ντε Μάζι, που ερεύνησε το σκάνδαλο πριν αυτό ξεσπάσει, χαρακτήρισε την εμφάνιση της καγκελαρίου «ελάχιστα πιστευτή». Ο Ντε Μάζι υποστήριξε ότι η Wirecard δεν ήταν απλώς μία τυχαία εταιρεία για την οποία έτυχε να μιλήσει η καγκελάριος στο ταξίδι της στην Κίνα, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι αναφορές σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι ελάχιστες και απολύτως στοχευμένες. Ο Ντε Μάζι υποστήριξε, επίσης, ότι ο φυγάς Μάρσαλεκ ήταν προμηθευτής πληροφοριακών συστημάτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι αποτελεί κομμάτι της δουλειάς της να διευκολύνει την είσοδο γερμανικών εταιρειών στην Κίνα και παραδέχθηκε ότι πριν από το ταξίδι είχε συναντήσει τον πρώην υπουργό Αμυνας, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος απασχολείτο ως λομπίστας για λογαριασμό της Wirecard. Η καγκελάριος κατέθεσε ότι δεν θυμάται τι συζήτησαν.

Αλλος μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής, ο ανταγωνιστής της Wirecard, διαχειριστής επενδυτικού κεφαλαίου Φαχμί Καντίρ, είπε ότι η εταιρεία «είχε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». «Πραγματικά, πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί κάθε φορά που αποκαλυπτόταν κάτι καινούργιο, ήταν σαν να μη συνέβη, απλώς ξεχνιόταν», δήλωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged