Στυτική δυσλειτουργία και sextoys: Μπορούν να βοηθήσουν;

Σέξ
Μοιραστείτε το:

Θετική επίδραση στη θεραπεία των ανδρικών σεξουαλικών δυσλειτουργιών φαίνεται να έχει η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών. Αν και δεν θεραπεύουν την αιτία τους, συμβάλουν στη σεξουαλική διέγερση, ευχαρίστηση, ψυχολογική ανάταση και διατήρηση της σχέσης με τον σύντροφο. Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αγωγή, δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ακίνδυνα και διασκεδαστικά, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης ή από κοινού με τον σύντροφο.

Σύμφωνα με τους ιατρούς, η σεξουαλική δυσλειτουργία προκύπτει σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, αν και οι πιθανότητες αυξάνονται με τη γήρανση. Η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η συνεχής ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς για σεξουαλική δραστηριότητα στύσης, είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σεξουαλικό πρόβλημά τους και εκείνο που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, οδηγώντας σε κατάθλιψη, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις στενές σχέσεις και την ποιότητα ζωής των ανδρών συνολικά.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία διαγιγνώσκεται όλο και περισσότερο σε νεότερους άνδρες. Όπως αποκαλύπτει το Sexopolis.gr, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο Journal of Sexual Medicine, η οποία εξέτασε τον επιπολασμό της κατάθλιψης και του άγχους σε άνδρες 18-40 ετών εντός 12 μηνών πριν από τη διάγνωση και την επίπτωσή τους έως και 36 μήνες μετά από αυτή. Διαπιστώθηκε ότι οι ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, προηγούνται της διάγνωσης της στυτικής δυσλειτουργίας και έπονται αυτής. Δεδομένου των υψηλότερων επιπέδων στρες που βιώνουν όσοι ζουν σε οικονομικά πλουσιότερες χώρες και περιοχές (εξαιτίας της πίεσης χρόνου προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους ρυθμούς της ζωής), τα περιστατικά στο μέλλον αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο.

Βέβαια, η στυτική δυσλειτουργία δεν προκαλείται μόνο από άγχος, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

  • Μειωμένης ροής αίματος στο πέος εξαιτίας αθηροσκλήρωσης, καρδιοπάθειας, διαβήτη και καπνίσματος
  • Νόσων ή τραυματισμών που εμποδίζουν τα σήματα του εγκεφάλου να φτάσουν σε αυτό
  • Καταστροφή των νεύρων του πέους εξαιτίας διαβητοπάθειας
  • Καρκίνου και
  • Φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.

Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Οι επιλογές είναι πολλές: από του στόματος φαρμακοθεραπεία, ενέσιμες θεραπείες, συσκευές κενού, εμφυτεύματα πέους και, εάν υπάρχει τραυματισμός του πυελικού εδάφους, χειρουργείο για την παράκαμψη αρτηρίας που έχει υποστεί βλάβη. Καταρχήν επιλέγονται αρχικά οι λιγότερο επεμβατικές και σε αποτυχία τους δοκιμάζονται οι πιο δραστικές θεραπείες.

Τα σεξουαλικά παιχνίδια δεν θεραπεύουν την αιτία της, αλλά βοηθούν στην επίτευξη στύσης και τελικά στη συνέχιση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής, χωρίς να προκαλούνται άλλα προβλήματα υγείας από παρενέργειες και χωρίς να υποβάλλεται ο ασθενής σε οποιαδήποτε επεμβατική διαδικασία. Μόλις διαπιστωθεί η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, οι ασθενείς μπορούν να πειραματιστούν με σεξουαλικά παιχνίδια μέχρι να βρουν εκείνο ή εκείνα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Για όσους δεν έχουν καθόλου στύση αλλά επιθυμούν το διεισδυτικό σεξ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικές προθέσεις πέους είτε αυτές που γλιστρούν πάνω από το πέος είτε εκείνες που σφίγγουν το σώμα του. Τα λεγόμενα και μανίκια πέους είναι επεκτάσεις που διατίθενται σε ποικιλία μεγεθών, σχημάτων και υφών. Καλή επιλογή είναι τα strapons, τα οποία στηρίζονται με ιμάντες γύρω από τη μέση και τις κορυφές των μηρών ή και ιμάντα που εκτείνεται γύρω από το όσχεο. Υπάρχουν strapons που είναι κούφια και δονούμενα, με επιλογή στην ταχύτητα δόνησης, ώστε να προσφέρουν, ταυτόχρονα με τη διείσδυση, μεγαλύτερη διέγερση στον άνδρα.

Όταν υπάρχει στύση αλλά δεν είναι ικανοποιητική για διείσδυση, υπάρχει η επιλογή της χρήσης αντλίας πέους. Αυτή μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, διατηρώντας την καλή υγεία του πέους. Η χρήση αντλίας πέους για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι χρήσιμη όταν η φαρμακευτική αγωγή και οι χειρουργικές παρεμβάσεις δεν αποδίδουν ή δεν μπορούν να επιλεχθούν για λόγους ασφαλείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κίνδυνοι παρενεργειών ή επιπλοκών είναι μικρότεροι από εκείνους της φαρμακευτικής αγωγής και της χειρουργικής επέμβασης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα ή νευρική βλάβη, αντιστοίχως.

Για τους άνδρες με ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία υπάρχουν τα δαχτυλίδια πέους, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη ροή αίματος ώστε η στύση να είναι πιο ισχυρή. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων σχεδίων και μεγεθών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με διεγερτική κρέμα. Πολλοί άνδρες χρησιμοποιούν παιχνίδια για μασάζ προστάτη, προκειμένου να διεγείρουν τον αδένα τους, είτε μόνοι τους είτε με τη σύντροφό τους. Και αυτά τα sextoys διατίθενται σε πολλά σχέδια με διαφορετικές λειτουργίες. Ορισμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το χέρι και άλλα δονούνται, δημιουργώντας διαφορετικές σεξουαλικές αισθήσεις.

Λύσεις υπάρχουν και για όσους έχουν μειωμένη αίσθηση στο μόριό τους. Οι ισχυρές δονήσεις των ανδρικών δονητών μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές σεξουαλικές αισθήσεις που ένας άνδρας δεν μπορεί να βιώσει μέσω του αυνανισμού ή της διείσδυσης. Υπάρχουν επίσης sextoys που προσφέρουν μασάζ προστάτη. Με διαφορετικές εντάσεις των δονήσεων, στοχεύουν στο ανδρικό σημείο G, το οποίο είναι πλούσιο σε νευρικές απολήξεις και χαρίζουν άμεση απόλαυση. Ορισμένα διαθέτουν επίσης διαφορετικά μοτίβα δόνησης.

Τα σεξουαλικά παιχνίδια είναι αμέτρητα. Οι επιλογές και οι συνδυασμοί επίσης. Χρησιμοποιούνται δε εδώ και αιώνες. Οι πρώτες απόπειρες ενίσχυσης των σεξουαλικών δραστηριοτήτων μέσω της χρήσης ενός αντικειμένου χρονολογούνται από >30.000 χρόνια πριν! Το σίγουρο είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική ζωή των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, επιτρέποντας την ύφεση ή εξάλειψη των συμπτωμάτων που βιώνουν. Προσοχή χρειάζεται στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα και στην ασφαλή χρήση τους.

Έχει διαπιστωθεί δε ότι ο ενθουσιασμός της συντρόφου ενός ασθενούς για τη χρήση τους ως θεραπεία ή μέρος αυτής μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη προσήλωσή του στη θεραπεία. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο τα sextoys να επιλέγονται από κοινού. Έτσι, πέρα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δυσλειτουργίας, δημιουργούν σεξουαλική οικειότητα, η οποία τελικά τους ενώνει περισσότερο.

Μοιραστείτε το:
Tagged