Στον Υμηττό και στο ανάγλυφό του η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Στις 2-4/12 η Καισαριανή και ο Υμηττός αφιερώνονται στην πεζοπορία αφού εκεί θα πραγματοποιηθεί η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Μια παρέα φίλων περιπατητών από την Καισαριανή ξεκίνησε το 2015 να προσκαλεί στην παρέα της κατοίκους της περιοχής, ή και όχι, για να γνωρίσουν μαζί τους τον Υμηττό, το μεγάλο βουνό της Αττικής. Μέσα σε λίγα χρόνια συνέστησαν τον φυσιολατρικό σύλλογο ΠΟΥ (Πεζοπορική Ομάδα Υμηττού) και μέσω αυτού καθιέρωσαν Κυριακάτικες πεζοπορίες και θεματικούς περιπάτους, εκπαιδευτικές δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα αλλά και εθελοντικό σχεδιασμό δικτύου μονοπατιών στο βουνό, μεταξύ των οποίων το μεγάλο Υμηττός trail για τη δημιουργία του οποίου συνεργάζονται σύλλογοι, ΚΟΙΝΣΕΠ και το ΥΠΕΝ. Το όραμά τους δεν τελειώνει εδώ: με τις δράσεις τους κατάφεραν σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής, να πάρουν τη διοργάνωση για την 5η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών η οποία θα γίνει στις 2-4/12, στο Δημαρχείο Καισαριανής και θα περιλαμβάνει και δράσεις στο βουνό.

«Σημαντικότερη δράση μας θεωρούμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τρέχουμε στον Υμηττό και συνοδεύουμε σε πεζοπορικές διαδρομές μαθητές από όλη την Αττική. Χρησιμοποιούμε το ίδιο το μονοπάτι σαν ένα σύγχρονο μέσω περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τους μαθαίνουμε την βιοποικιλότητα του Υμηττού, την πεζοπορία και την τοπική ιστορία και πολιτισμό. Έπειτα, στα σχολεία που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, δημιουργούμε μικρά βοτανικά μονοπάτια που ξεκινούν από τις σχολικές μονάδες και ανηφορίζουν στο βουνό. Έπειτα, δίνουμε το όνομα του σχολείου στο εκάστοτε μονοπάτι, τους αρέσει πολύ», μας λέει ο Μάνος Κιτσέλλης, πρόεδρος του συλλόγου και αντιδήμαρχος. 

Πρώτο μέλημα των πανελλήνιων πεζοπορικών συναντήσεων, οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σημείο της Ελλάδας, πάντα πρωτοπόρο στον τομέα του πεζοπορικού τουρισμού, είναι η ίδια η διάδοση της πεζοπορίας στο ευρύ κοινό. Στο τριήμερο της Καισαριανής, οι ομιλητές που μεταξύ άλλων θα είναι εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ομοσπονδίες, κατασκευαστές μονοπατιών, θα ανταλλάξουν σχετικές γνώσεις και καλές πρακτικές, θα αναδείξουν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και του εθελοντισμού και θα ενημερώσουν για τις τάσεις στον χώρο. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν, νέα μονοπάτια από όλη την Ελλάδα, νέες τεχνολογίες, καθώς και όλες εξελίξεις στον πεζοπορικό τουρισμό, οι προοπτικές, ακόμη και το εκπαιδευτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε η κουλτούρα της πεζοπορίας να παρεισφρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στις νέες γενιές.

Όλες οι ομιλίες θα είναι δωρεάν για το κοινό και διαθέσιμες και διαδικτυακά, μετά από την απαιτούμενη εγγραφή, ενώ την τελευταία μέρα, την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί και πεζοπορία γνωριμίας στο Kessariani trail: μέρος του μεγάλου μονοπατιού Ymittos Trail, το Kessariani trail διασχίζει το αισθητικό δάσος Καισαριανής, είναι κυκλικό με συνολική διάρκεια 4,5 ώρες και προσφέρει θέα από την Ακρόπολη έως τη θάλασσα. Είναι δε η «σημαία» του συλλόγου ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής και του Υμηττού γενικότερα ως επίκεντρο περιαστικής πεζοπορίας για όλους τους κατοίκους της Αττικής αλλά και για τους επισκέπτες. «Θέλουμε ο Αθηναίος πολίτης να γνωρίσει τον Υμηττό, να τον αγαπήσει και να τον προστατεύσει μελλοντικά. Θέλουμε ανθρώπους που να νοιάζονται για το βουνό και θα γίνουν οι φύλακές του», καταλήγει ο Μάνος Κιτσέλλης.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της συνάντησης στην ιστοσελίδα: kaisarianitrailsmeeting.gr, μέσω της οποίας θα κάνετε και την εγγραφή σας.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged