Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ χιλιάδες επιχειρηματίες – Δήλωσαν «λάθος» στοιχεία για εισπράξουν την Επιστρεπτέα 4

Επιχειρηματικότητα Φορολογικά
Μοιραστείτε το:

Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ χιλιάδες επιχειρηματίες

Μη αληθή στοιχεία φαίνεται πως δήλωσαν αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις στην αίτηση χορήγησης για την 4η Επιστρεπτέα. Αν δεν εκπληρώνεται ο όρος μείωσης τζίρου κατά τουλάχιστο 20% τα ποσά που έχουν καταβληθεί θα επιστραφούν. Οι νέοι όροι του 5ου κύκλου και η σημασία της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

της Δήμητρας Καδδά

Αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν στην αίτηση χορήγησης που υπέβαλλαν στην ΑΑΔΕ για την 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα μοιράσει ενδεχομένως πάνω από 2 δις ευρώ στοιχεία πτώσης τζίρου τα οποία αποδεικνύεται ότι τελικά έδειχναν μία εικόνα διαφορετική από αυτή που ισχύει με βάση τα πραγματικά στοιχεία. Το κριτήριο για να λάβουν την επιδότηση/δάνειο οι εταιρείες που δεν βρίσκονται σε lockdown είναι πως έπρεπε να έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστο κατά 20% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (σ.σ. στους προηγούμενους γύρους η ελάχιστη μείωση ήταν 10%).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω εταιρείες είχαν τελικά μείωση τζίρου χαμηλότερη. Και δεν έπρεπε να λάβουν την Επιστρεπτέα.

Επιστροφή ποσού

Αν έχουν ήδη λάβει το ποσό, τότε αυτό θα αφαιρεθεί από τον επόμενο, 5ο, κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο (σ.σ. σε αυτή θα κρίνονται για την πτώση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020). Αν δεν έχουν λάβει ακόμη το ποσό (αφού οι πληρωμές συνεχίζονται), τότε προφανώς αυτό δε θα καταβληθεί.

Ο εν λόγω έλεγχος έχει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, και μία ειδική σημασία: να δοθεί το μήνυμα της ορθής αποτύπωσης των στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support που δέχεται τις αιτήσεις.

Η κοινή αίτηση

Υπενθυμίζεται πως η διαφορά της Επιστρεπτέας 4 σύγκριση με τους 3 προηγούμενους κύκλους είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον δύο αιτήσεις: μία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μία χορήγησης του ποσού.

Έγινε μία κοινή αίτηση. Και τούτο προκειμένου να δοθούν γρήγορα τα χρήματα στους δικαιούχους και να τονωθεί έτσι η ρευστότητά τους.

Η ίδια διαδικασία κοινής αίτησης είναι επιθυμητό να συνεχιστεί και τους επόμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα ενεργοποιηθούν από τον Ιανουάριο και μετά. Και για όσο καταστεί αυτό αναγκαίο, με βάση τις υγειονομικές συνθήκες.

Η Επιστρεπτέα θεωρείται πλέον το βασικό εργαλείο στήριξης. Δεδομένου ότι δίνει άμεσα τη ρευστότητα και δεσμεύει τις ατομικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες να μην απολύσουν το προσωπικό τους για συγκεκριμένους μήνες. Και έτσι για παράδειγμα μέσω της 4ης Επιστρεπτέας στηρίχτηκαν 400.000 θέσεις εργασίας.

Οι νέοι όροι

Ενώ λοιπόν έως και τον 4ο κύκλο, η υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού έφτανε μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, στον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής – όπως ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας – το εν λόγω κριτήριο επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται ότι το ποσό που θα λάβουν στον επόμενο 5ο κύκλο θα υπολογιστεί αφού αφαιρεθεί η χορήγηση του 4ου κύκλου. Υπενθυμίζεται πως το 50% του ποσού είναι μη επιστρεπτέο (επιδότηση) και το υπόλοιπο είναι δάνειο με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο του 1% που θα πρέπει να αποπληρώσει σε 40 δόσεις σε εύρος 5ετίας και με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021.

Σήμερα έγινε πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς 99.012 δικαιούχων ποσό συνολικού ύψους 276 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως από τους 4 κύκλους ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 418.847, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ και οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, θα καταβληθούν 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πηγή: insider.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged