Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη: Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς, συνδυαστικά και ταυτόχρονα, μεγάλες, απρόσμενες εξωγενείς προκλήσεις

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Έχουμε εμπιστοσύνη στις κοινωνικές δυνάμεις της Πατρίδας και τις δυνάμεις του  Κόμματός μας, ανέφερε ο ΥπΟικ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην προσυνεδριακή εκδήλωση  της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, τόνισε δε στην συνέχεια τα εξής:

Παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, που υπήρξαν μέχρι σήμερα,  η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τίμησε την ψήφο των πολιτών, τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και υλοποίησε, με αξιοσημείωτη συνέπεια και σταθερότητα, το πρόγραμμά της. Υπηρέτησε, με σθένος, τα προτάγματά της για ανασυγκρότηση της χώρας από τη μακρά και βαθιά οικονομική κρίση και για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το Κράτος.

Στο μέτωπο της οικονομίας, εφαρμόσαμε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ένα διαφορετικό, σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό μείγμα πολιτικής, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Μειώσαμε δεκάδες φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με τελευταία παρέμβαση τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αθροιστικά διαμορφώνεται – κατά μόνιμο τρόπο – στο 35%, υπερκαλύπτοντας ακόμη και την προεκλογική μας δέσμευση.

Από τον Ιούλιο του 2019, που οι Έλληνες πολίτες ανέθεσαν, και πάλι, τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα τρία αυτά περίπου χρόνια, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς, συνδυαστικά και ταυτόχρονα, μεγάλες, απρόσμενες εξωγενείς προκλήσεις.  Ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές, πολυεπίπεδες κρίσεις, -Υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική, μεταναστευτική, και εσχάτως γεωπολιτική και πληθωριστική-, κρίσεις πρωτοφανείς, που ανέτρεψαν τα δεδομένα, εκτόξευσαν τις αβεβαιότητες και διαμόρφωσαν ένα ρευστό και αχαρτογράφητο τοπίο.

Μας ανάγκασαν να επαναπροσδιορίσουμε τους αρχικούς σχεδιασμούς και να χαράξουμε πολιτικές στη βάση νέων προτεραιοτήτων, ενώ απαιτούν, εκτός των άλλων, τη συνεχή διασφάλιση και διάθεση σημαντικών κρατικών πόρων, προκειμένου να στηριχθεί επαρκώς η κοινωνία και η οικονομία μας από την επέλαση των κρίσεων. Αυτές όμως δεν αποτέλεσαν – σε καμία περίπτωση – άλλοθι, ούτε τροχοπέδη στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Όλη η Ομιλία του κου Χρ.Σταϊκούρα

Έχουμε εμπιστοσύνη στις κοινωνικές δυνάμεις της Πατρίδας και τις δυνάμεις του  Κόμματός μας,

Το Κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, Κόμμα δημοκρατικό, φιλελεύθερο, κοινωνικό και ριζοσπαστικό, από την ίδρυσή του, έκανε, με διορατικότητα, σωφροσύνη και τόλμη, τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές της χώρας. Πορευόμαστε προς το 14ο Τακτικό Συνέδριο, με αίσθημα εθνικής ευθύνης.

Στη μακρά διαδρομή του, συγκέντρωσε, αθροιστικά, την υψηλότερη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και αναδείχθηκε σε πυλώνα του πολιτικού μας συστήματος.

Τον Ιούλιο του 2019, οι Έλληνες πολίτες ανέθεσαν, και πάλι, τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έκτοτε, στα τρία περίπου χρόνια, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς, συνδυαστικά και ταυτόχρονα, μεγάλες, απρόσμενες εξωγενείς προκλήσεις.

Ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλαπλές, πολυεπίπεδες κρίσεις.

Υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική, μεταναστευτική, και εσχάτως γεωπολιτική και πληθωριστική.

Κρίσεις πρωτοφανείς, που ανέτρεψαν τα δεδομένα, εκτόξευσαν τις αβεβαιότητες και διαμόρφωσαν ένα ρευστό και αχαρτογράφητο τοπίο.

Μας ανάγκασαν να επαναπροσδιορίσουμε τους αρχικούς σχεδιασμούς και να χαράξουμε πολιτικές στη βάση νέων προτεραιοτήτων.

Ενώ απαιτούν, εκτός των άλλων, τη συνεχή διασφάλιση και διάθεση σημαντικών κρατικών πόρων, προκειμένου να στηριχθεί επαρκώς η κοινωνία και η οικονομία μας από την επέλαση των κρίσεων.

Αυτές όμως δεν αποτέλεσαν – σε καμία περίπτωση – άλλοθι, ούτε τροχοπέδη στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Αντιθέτως, παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τίμησε την ψήφο των πολιτών, τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και υλοποίησε, με αξιοσημείωτη συνέπεια και σταθερότητα, το πρόγραμμά της.

Υπηρέτησε, με σθένος, τα προτάγματά της για ανασυγκρότηση της χώρας από τη μακρά και βαθιά οικονομική κρίση και για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το Κράτος.

Στο μέτωπο της οικονομίας, εφαρμόσαμε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ένα διαφορετικό, σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό μείγμα πολιτικής, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Μειώσαμε δεκάδες φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με τελευταία παρέμβαση τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αθροιστικά διαμορφώνεται – κατά μόνιμο τρόπο – στο 35%, υπερκαλύπτοντας ακόμη και την προεκλογική μας δέσμευση.

Υλοποιήσαμε πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις, θεσπίσαμε επενδυτικά κίνητρα, αξιοποιήσαμε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο, βελτιώσαμε δραστικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δώσαμε – με επιτυχία – σημαντικές μάχες στο ευρωπαϊκό τερέν επιτυγχάνοντας επωφελείς, για τη χώρα, συμφωνίες.

Καταφέραμε, από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης, να προσδώσουμε ισχυρή αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα.

Και δεν σταματήσαμε, παρότι βρεθήκαμε, στις αρχές του 2020, αντιμέτωποι με το πρώτο παγκόσμιο σοκ, την πανδημία.

Ως Κυβέρνηση αντιδράσαμε άμεσα, συγκροτημένα και δυναμικά σε αυτή την πρωτοφανή απειλή.

Με μέτρα άνω των 43 δισ. ευρώ, απλώσαμε ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κρατήσαμε έτσι όρθια την κοινωνία και λειτουργική την οικονομία, διασφαλίζοντάς τους ισχυρή αφετηρία επανεκκίνησης και εξαιρετικές προοπτικές.

Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα αλλά και δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική οικονομία.

Άντεξε τους ισχυρούς κραδασμούς της και αποτέλεσε υπόδειγμα προόδου, όπως έχουν πολλάκις παραδεχτεί κορυφαίοι διεθνείς ηγέτες.

Ενδεικτικά:

  • Η ανάκαμψη – το 2021 – ήταν ισχυρή, καλύπτοντας τις απώλειες του 2020.
  • Η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
  • Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ξεπέρασε πέρυσι αυτόν του 2019.
  • Η ανεργία έχει συρρικνωθεί σημαντικά, και διαμορφώνεται πλέον στα επίπεδα του 2010.
  • Ο μέσος μηνιαίος μισθός έχει αυξηθεί.
  • Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει στηριχθεί.
  • Οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί.
  • Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν μειωθεί.

Ενώ, οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω αντίξοων συνθηκών, στέλνουν το μήνυμα ότι κινούμαστε αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συμπερασματικά, τα τελευταία χρόνια, βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη, μειώσαμε φόρους, προσελκύσαμε επενδύσεις, προσφέραμε νέες δουλειές.

Είναι βέβαια φυσικό τα παραπάνω επιτεύγματα και οι θετικές προοπτικές που αυτά διαμόρφωσαν, «να θολώνουν», εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και των πρόσθετων δυσκολιών και προκλήσεων που αυτή εγείρει.

Ωστόσο, τα ισχυρά θεμέλια που έχουμε θέσει τα τελευταία χρόνια, μάς κάνουν να αισιοδοξούμε.

Να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση που διερχόμαστε πλήττει μεν, αλλά δεν θα εκτρέψει την οικονομία μας.

Δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε επίγνωση της όξυνσης προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας.

  • Συναισθανόμαστε, πλήρως, την ανάγκη των πολιτών για στήριξη.
  • Αντιδρούμε άμεσα, ψύχραιμα και συγκροτημένα, με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.
  • Μεριμνούμε για το σήμερα, δίχως όμως να υπονομεύουμε το αύριο, διότι έχουμε ίδια ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Μέχρι σήμερα, το σύνολο των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογούνται προς υλοποίηση, μέσα στον Απρίλιο, προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Δεν μπορούμε όμως να εξαλείψουμε πλήρως τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου φαινομένου.

Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αναλαμβάνουν τις δέουσες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, ώστε να περιοριστούν, ακόμη περισσότερο, οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα όμως, ακόμα και σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων, συνεχίζουμε να χαράζουμε οραματικές πολιτικές, ώστε να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, δηλαδή:

  • τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια,
  • την περαιτέρω βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ,
  • την ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μας,
  • την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας,
  • τη σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας,
  • την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμές» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ,
  • την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η συγκυρία είναι ιστορική.

Οι προκλήσεις τεράστιες και οι αβεβαιότητες υψηλές.

Έχουμε όμως αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε.

Γι’ αυτό, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και εφαλτήριο όλα όσα μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει, συνεχίζουμε τον απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα και ανοδικό δρόμο που έχουμε χαράξει.

Είμαι βέβαιος ότι παρά τις μεγάλες «φουρτούνες», μπορούμε να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Πιστεύω βαθιά ότι με ψυχική ενότητα και πολιτική συνοχή, όπως άλλωστε έχουμε χρέος, θα τα καταφέρουμε!

Μοιραστείτε το:
Tagged