Σρι Λάνκα: Πως «έγινε» Ελλάδα – Η Πολιτική δυναστεία που τη χρεοκόπησε σε μόλις 30 μήνες

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Με την προεκλογική δέσμευση για τεράστιες φοροαπαλλαγές, με μείωση του ΦΠΑ από 15% στο 8%, κέρδισε τις εκλογές του 2019 στη Σρι Λάνκα ο Gotabaya Rajapaksa, με την εκλογή του οποίου «αναγεννήθηκε» μία από τις πιο ισχυρές δυναστείες της Ασίας.

Σχεδόν προφητικά, κατά την προεκλογική περίοδο, ο τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας είχε τονίσει ότι εάν πράγματι εφαρμοστούν οι προτεινόμενες φοροαπαλλαγές «τότε όχι μόνο θα χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά θα γίνει μία νέα Βενεζουέλα ή μία ακόμη Ελλάδα». Πράγματι, αυτό έγινε πραγματικότητα περίπου 30 μήνες μετά, αφού αμέσως μετά την εκλογή του ο Rajapaksa εφάρμοσε το νέο σχέδιο και παράλληλα ανέθεσε καθήκοντα σε μέλη της οικογένειάς του.

Επίσης, επανέφερε ορισμένες προεδρικές εξουσίες, οι οποίες εφαρμόζονταν κατά την δεκαετή περίοδο προεδρίας του αδερφού του, Mahinda Rajapaksa, ο οποίος και κατέστη πρωθυπουργός. Η θητεία του τελευταίου ως προέδρου είχε τελειώσει το 2015, εν μέσω έντονων ανησυχιών από τους πολίτες για μεγάλη καταπίεση, αλλά και χρέη στην Κίνα. Ο νέος πρόεδρος όμως επέστρεψε στις ίδιες τακτικές της δυναστείας του, με ένα καθεστώς λαϊκιστικού απολυταρχισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις της προβληματικής αυτής πολιτικής. Τα αποθέματα μετρητών της χωρας για την αγορά βασικών αγαθώς, όπως τρόφιμα και καύσιμα, στέρεψαν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές έξω από βενζινάδικα, αλλά και διακοπές ρεύματος διάρκειας 13 ωρών. Πολίτες έκαναν «φύλλο και φτερό» το υπουργείο Υγείας ψάχνοντας φάρμακα, ενώ άλλοι έχουν στήσει σκηνές έξω από το προεδρικό γραφείο επί εβδομάδες απαιτώντας την παραίτησή του.

Η οικογένεια Rajapaksa προσπαθεί να διασφαλίσει τα βασικά αγαθά για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αναζητά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το ΔΝΤ, την Παγκκόσμια Τράπεζα, την Κίνα και αλλού. Αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της σε ξένα νομίσματα, οδηγούμενη σε χρεοκοπία για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1948. Το χρηματιστήριο της χώρας καταγράφει τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμη και την Ρωσία.

Επίσης, η οικογένεια Rajapaksa υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τις δύο βασικές πολιτικές που εφάρμοσε με την εκλογή της. Αφενός, αύξησε την φορολογία, αφετέρου ανακάλεσε τις προεδρικές εξουσίες.

Η «άγια» οικογένεια Rajapaksa

Για τα 12 από τα τελευταία 20 χρόνια, μέλη της οικογένειας Rajapaksa καταλαβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, δημιουργώντας ένα καθεστώς «ήπιας δικτατορίας» όπως έχει χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση και τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο 72χρονος Gotabaya ηγήθηκε της τελευταίας φάσης για την λήξη του εμφυλίου, όπου και σκοτώθηκαν έως και 100.000 άτομα πριν την εκεχειρία του 2009. Ο αδερφός του, ο 76χρονος Mahinda, έχει υπάρξει πρόεδρος και δύο φορές πρωθυπουργός. Δύο άλλα αδέρφια τους, ο Chamal 79 ετών και Basil 71 ετών διαχειρίζονται τα λιμάνια, τον αγροτικό τομέα, αλλά και την διαχείριση των οικονομικών. Δεκάδες ακόμη συγγενείς τους βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Ο ανιψιός του προέδρου, Namal Rajapaksa, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Αθλητισμού, υποστήριξε ότι παρότι η κυβέρνηση κληρονόμησε μία «κακή» οικονομία από την προηγούμενη διοίκηση, έκανε παράλληλα και σοβαρά λάθη όσον αφορά την χάραξη πολιτικής και δεν κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα με την επέλαση της πανδημίας. Επίσης, σημείωσε ότι οι φοροαπαλλαγές θα έπρεπε να προσαρμοστούν ένα χρόνο μετά την επιβολή τους διότι η κυβέρνηση έχανε έσοδα και δεν εκμεταλλευόταν τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν από τοπικές επιχειρήσεις.

Πηγή: Bloomberg, moneyreview.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged