Σοκ στην Εύβοια – Στους οκτώ οι νεκροί – Εισαγγελική έρευνα για κακούργημα μετά τους 8 θανάτους

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Εύβοια: Στους οκτώ οι νεκροί – Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε στον Κάλαμο

Αναγνωρίστηκε από τους οικείους του ο 72χρονος που αγνοείτο από χθες στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου στη Χαλκίδα μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Ο 72χρονος εντοπίστηκε νεκρός και περισυνελέγη το πρωί στη θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων Καλάμου. Σημειώνεται ότι ο 72χρονος όπως και μία 73χρονη είχαν παρασυρθεί στη θάλασσα από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα. Η 73χρονη εντοπίστηκε χθες σώα και περισυνελέγη στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου από πλωτό του Λιμενικού Σώματος.

———-

Εύβοια: Εισαγγελική έρευνα για κακούργημα μετά τους 8 θανάτους

ΕΛΛΑΔΑ10|08|2020 | 16:17

Εντολή για τη διενέργεια διπλής εισαγγελικής έρευνας για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, σχετικά με τις πλημμύρες στην Εύβοια.

Η έρευνα πραγματοποιείται προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και οι ευθύνες για τον θάνατο 8 συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Από την άλλη, η δεύτερη κατεπείγουσα παραγγελία εστάλη από τον εισαγγελέα στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

  • Το ιστορικό…

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Εικόνες καταστροφής

Απίστευτη η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Εύβοια καθώς πλέον σε πέντε ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών ατόμων στα Πολιτικά, δυο ηλικιωμένων 85 και 86 ετών, καθώς και ενός βρέφους 8 μηνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η οικογένεια του άτυχου βρέφους έκανε διακοπές και έμενε σε ισόγειο διαμέρισμα. Η νεροποντή τους έπιασε στον ύπνο με αποτέλεσμα να σηκωθούν έντρομοι ψάχνοντας για το μωρό, όμως όταν το βρήκαν ήταν ήδη αργά.

Λίγο μετά το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλης Γουρνής επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι υπάρχει και τέταρτος νεκρός, ένας 75χρονος στο Μπούρτζι. Ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να απομακρυνθεί από την περιοχή και παραύρθηκε από τα ορμητικά νερά, ενώ τον πέμπτο νεκρό επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε 5 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ ένας άνθρωπος αγνοείται.

Οπως έκανε γνωστό πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής, 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους ένα βρέφος 8 μηνών. Αρχικά, αγνοούνταν 2 άτομα, αλλά ευτυχώς, η μία εξ αυτών εντοπίστηκε. Οπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, αργότερα, η γυναίκα εντοπίστηκε και διασώθηκε με ελικόπτερο.

Αναλυτικά τόνισε o Nίκος Χαρδαλιάς: «Είναι μια δύσκολη μέρα. Ο κρατικός μηχανισμός έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη. Όλος ο μηχανισμός έδωσε έναν υπεράνθρωπο αγώνα. Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες. Η τελευταία μέτρηση είναι πάνω από 300. Σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές. Οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές προστασίας. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν στις περιοχές ώστε να αποφύγουμε τα μοιραία αλλά όλα έγιναν ξαφνικά. Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Να ευχαριστήσω όλους όσοι δίνουν τιτάνιο αγώνα και ειδικά τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής. Έχουμε πέντε νεκρούς και τρεις από αυτούς έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια να φύγουν».

Ο Χαρδαλιάς για το 112

O Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν λειτούργησε το 112 στην τωρινή περίπτωση στις πλυμμύρες στην Εύβοια. Ο ίδιος απάντησε ότι «Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών, γιατί θα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Οταν έχεις ένα φυσικό φαινόμενο δεν ζητάς εκκένωση».

Αναλυτικά η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά για το 112 ήταν: «Aν λειτουργούσε το 112 και ο οποιοσδήποτε έχει σχέση με το επιχειρησιακό, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Σας λέω αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Αρα όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει, έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν, γιατί είχαμε κάποιες περιοχές, κάποιες κατασκηνώσεις που μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα. Σε αυτό το κομμάτι, όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Να πω κάτι για να το τελειώσουμε αυτό με το 112, επειδή κάνουν κριτική αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να το εφαρμόσουν το 112, να είμαστε σεμνοί και σοβαροί σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας. Το 112 είναι ένα εργαλείο διά πάσα νόσο, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Σήμερα λοιπόν δεν υπήρχε κανένα θέμα να στείλουμε το 112.

Βρέφος 8 μηνών ανάμεσα στους νεκρούς

Το 8 μηνών απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν. Πρόκειται για έναν 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Ενας ακόμη άνδρας 75 ετών έχασε τη ζωή του, από το χωριό Μπούρτζι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή.

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγάλη κινητοποίηση με τις κατευθύνσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ. Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης 

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην πληγείσα από την κακοκαιρία Εύβοια. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ ήταν γιγαντιαία, με δεκαδες απεγκλωβισμούς από αέρος, με μηχανήματα, ακόμα και με λέμβους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύσκεψη υπό τον Ν. Χαρδαλιά στο δημαρχείο Βασιλικών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιεί συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή. Στην Πολιτική Προστασία είχε σημάνει συναγερμός όλο το βράδυ και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγο του ΠΣ έμειναν όλη τη νύχτα στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί αύριο στον τόπο όπου σημειώθηκε η καταστροφή, έγραψε στο Twitter: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα. «Πολύ δύσκολη μέρα στην Εύβοια. Επιχείρηση διάσωσης πολλών συνανθρώπων μας είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Είναι επί τόπου δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της αυτοδιοίκησης. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τη δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βακα και τον δήμαρχο Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών στο Facebook.

Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

Νότια της Χαλκίδα, ζητήθηκαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να γίνουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης

Εικόνες που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνουν πυροσβέστες να απομακρύνουν εγκλωβισμένους κατοίκους με ελικόπτερο και μπουλντόζα. Τα μονά οχήματα που είχαν καταφέρει να μπουν στην περιοχή, ήταν χωματουργικά οχήματα που διέθεσε η Περιφέρεια. Όπως έγινε γνωστό, μόνο το Super Puma απεγκλώβισε 8 άτομα από ταράτσες σπιτιών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Στη διάσωση και περισυλλογή μίας 73χρονης που παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου μετά από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα, προχώρησε περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος.

Η 73χρονη, όπως και ένας 72χρονος που αγνοείτο στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, διέμεναν σε κατοικία της περιοχής μαζί με άλλα τρία άτομα.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε η 73χρονη, το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό του 72χρονου, με δύο σκάφη, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συμμετέχουν και πέντε ιδιωτικά σκάφη.

Η 73χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για την παροχή πρώτων βοηθειών.

496 κλήσεις στην πυροσβεστική

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών.

‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για βοήθεια από εγκλωβισμένους στην Εύβοια όπου η καταστροφή είναι βιβλική.

Ο κ. Γιώργος Μπενταβατζής μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» κατήγγειλε πως όπως έχει ενημερώσει και τις Αρχές, οι γονείς του και ο αδερφός του βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Μανίκας Μπουρτζίου και ότι βρίσκονται πιασμένοι από ένα δέντρο στην προσπάθεια τους να σωθούν μπροστά από το πλημμυρισμένο σπίτι τους.

«Θα πνιγούν από λεπτό σε λεπτό» ήταν η δραματική του έκκληση για βοήθεια και για άμεση κινητοποίηση και διάσωσή τους με ελικόπτερο.

Βιβλική καταστροφή

Για βιβλική καταστροφή μίλησε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. «Η κατάσταση είναι στην κορύφωσή της είναι τραγική, βιβλική καταστροφή ο κεντρικός ποταμός των Ψαχνών έχει υπερχειλίσει, το ύψος του νερού είναι στο 1 μέτρο καθόλο το μεγαλύτερο μήκος της πόλης, έχουν πλημμυρίσει τα περισσότερα ισόγεια σπίτια. Στην αρχή το φαινόμενο χτύπησε την κοινότητα των Πολιτικών όπου είναι κοινότητα 1.500 κάτοικων με τους παραθεριστές γύρω στις 2.500».

«Είναι τεράστια τα προβλήματα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να μη χαθεί ανθρωπινή ζωή. Να μη βγει κανείς από τα σπίτια για να μην κινδυνέψουν από την ορμή του ποταμού. Δεν αποτυπώνεται σε εικόνα αυτή η καταστροφή, τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 10 θα συνεχιστεί το φαινόμενο μας λένε» επισήμανε ο κ. Ψαθάς.

Οι εικόνες προκαλούν σοκ, καθώς τα νερά έχουν καλύψει τα πάντα, ενώ υπάρχουν σημεία που η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Αναρίθμητες είναι οι καταστροφές ου προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.

Η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια, αλλά και για εγκλωβισμένους από υπερχειλίσεις υδάτων. Στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων δρόμοι και σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Όλοι οι δρόμοι της περιοχής έχουν αποκλειστεί κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών και και αστυνομίας. Δραματικές είναι οι εκκλήσεις πολιτών για βοήθεια και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Εξάλλου, στην προσπάθειά του περιπολικό να μεταφέρει κάποιους από τους εγκλωβισμένους από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, ανετράπη εκτός δρόμου ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

«Ζούμε εφιαλτικές στιγμές»

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα. 

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις. Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι ζητούν βοήθεια

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Κάτοικος της περιοχής αναφέρει στο in.gr ότι περιμένουν βοήθεια γιατί το σπίτι έχει πλημμυρίσει, έχουν καταστραφεί τα πράγματα και δεν μπορούν να βγουν έξω.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών βροχοπτώσεων), που επικρατούν στην περιοχή της Εύβοιας, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία:

  • στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και
  • στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

Κυριακή 09/08/2020: Μια 86χρονη κι ένας 85χρονος στα Πολιτικιά Ευβοίας είναι τα άλλα δύο θύματα της κακοκαιρίας καθώς εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους  και έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό

Η Εύβοια βρέθηκε στο μάτι της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι ανάμεσά τους κι ένα βρέφος 8 μηνών να χάσουν τη ζωή τους όταν τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στο σπίτι τους.

Μια 86χρονη κι ένας 85χρονος στα Πολιτικιά Ευβοίας αλλά και ένα ακόμη άτομο που δεν έχει ακόμη επίσημα επιβεβαιωθεί είναι τα τραγικά θύματα της κακοκαιρίας καθώς εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό.

Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών που παραμένουν στα σπίτια τους, ενώ στα Πολιτικά δεν είχαν όλο το βράδυ νερό και ρεύμα.

Στην περιοχή μεταβαίνει για να εκτιμήσει την κατάσταση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Να σημειωθεί οτι στην Εύβοια βρίσκονται 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και βάρκες και ένα ελικόπτερο για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί με ασφάλεια περισσότεροι από 200 συνάνθρωποι μας.

Προβλήματα στο Μπούρτζι

Σύμφωνα με το egnomi.gr, υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ πολλά προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες παρατηρούνται στις περιοχές Ψαχνών και Πολιτικών.

Προβλήματα με πλημμύρες καταγράφονται και στο Μπούρτζι του Δήμου Χαλκιδέων.

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πολλά σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, μάντρες έσπασαν, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι της περιοχής και γίνεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους.

Προβλήματα και στα Πολιτικά

Ανεξέλεγκτη είναι, σύμφωνα με το eviathema.gr η πλημμύρα λόγο της βροχής στην περιοχή των Πολιτικών Ευβοίας καθώς και στην περιοχή Άγιος Πανοράματος. Να σημειωθεί ότι σε αυτό το χωριό έχουν καταγραφεί οι δύο θάνατοι.

Αρκετές οικογένειες με μικρά παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε διαφορετικά σημεία των περιοχών. Αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με το eviathema.gr, ώστε να μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία τους εγκλωβισμένους.

Σε αρκετά σημεία το ύψος του νερό τουλάχιστον 1,5 μέτρο καθιστώντας την κατάσταση κρίσιμη περνώντας η ώρα…

Στην προσπάθεια του αστυνομικό όχημα να μεταφέρει κάποιους από αυτούς από τα Πολιτικά στα Ψαχνά, ανετράπη εκτός δρόμου ενώ ο χείμαρρος δεν άφηνε τα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν ώστε να βοηθήσουν στην διάσωση. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Ενώ την ίδια ώρα όχημα βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Περιοχή Άγιος Πανοράματος όπου η κατάσταση παρόμοια. Έσπευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε όχημα της Πυροσβεστικής και τον απεγκλώβισε οδηγώντας τον σε ασφαλές σημείο.

Διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο Χαλκίδας – Αρτάκης

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο δρόμο Χαλκίδας-Αρτάκης, στην Έξω Παναγίτσα, στο ύψος του καταστήματος “Σταθμός”, όπου στο οδόστρωμα έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού και υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.

Η Τροχαία Χαλκίδας διέκοψε πριν από λίγο την κυκλοφορία των οχημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της βροχόπτωσης.

Διεκόπη η κυκλοφορία προς τα Ψαχνά

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ψαχνών. Η καταρρακτώδης βροχή, που πέφτει από το βράδυ του Σαββάτου 8 Αυγούστου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Σπίτια έχουν πλημμυρίσει, οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και υπάρχουν πολλές αναφορές για εγκλωβισμένους και δεκάδες εκκλήσεις για βοήθεια.

Πριν από λίγο η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων προς Ψαχνά, αφού εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για τους οδηγούς και επιπλέον πρέπει να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι για την κίνηση οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Για την τραγωδία στην Εύβοια ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Από χθες βράδυ ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης και για τον συντονισμό της αντιμετώπισής της.

 Πηγή: bankingnews.gr / in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged