Σεξ και συμπτώματα: Οκτώ απορίες γι’αυτό που ντρέπονται να ρωτήσουν οι άνδρες

Σέξ
Μοιραστείτε το:

Οι απαντήσεις σε ρωτήματα των ανδρών για τη μορφολογία των γεννητικών οργάνων τους και τα απρόοπτα στο σεξ. Ποιο είναι το «φυσιολογικό» μέγεθος του πέους και τι μπορεί να συμβαίνει αν παρουσιάζει κάμψη.

Πολλοί άνδρες μπορεί να είναι τολμηροί στο σεξ και να δείχνουν ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν απορίες. Μπορεί λ.χ. να αναρωτιούνται αν το πέος τους έχει φυσιολογικό μέγεθος ή αν κάτι που ψηλαφούν στους όρχεις  είναι φυσιολογικό ή όχι. Συχνά, όμως, τις απορίες αυτές ντρέπονται να τις θέσουν στον γιατρό τους.

«Αυτό παρατηρείται συνήθως σε άνδρες νεαρής ηλικίας. Ντρέπονται να μιλήσουν για πράγματα, που τους προκαλούν άγχος και αμηχανία», λέει ο χειρουργός ουρολόγος–ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας. «Όμως πολύ συχνά αυτό που τους προβληματίζει είναι φυσιολογικό ή αντιμετωπίζεται εύκολα και άμεσα. Γύρω από τα ανδρικά γεννητικά όργανα και τη σεξουαλική λειτουργία υπάρχει ζωηρή παραφιλολογία και μύθοι και καλό είναι αυτά να ξεδιαλύνονται από έγκυρα χείλη εγκαίρως».

Ας δούμε, λοιπόν, τι θα ήθελαν να μάθουν πολλοί άνδρες, αλλά διστάζουν να ρωτήσουν.

  • Μπορεί ένας άντρας να «σπάσει» το πέος του;

Ναι και είναι πολύ επώδυνο. Βέβαια, το πέος δεν περιέχει κάποιο οστό. Ωστόσο όταν βρίσκεται σε στύση μπορεί να υποστεί κάταγμα στους κυλινδρικούς άξονες, που διοχετεύουν το αίμα στην περιοχή. Αν συμβεί αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Έτσι είναι πιθανό να προλάβετε κάποια μόνιμη παραμόρφωση ή σεξουαλική δυσλειτουργία.

  • Νιώθω κάτι στους όρχεις ή στο όσχεό μου. Τι μπορεί να είναι;

Συνήθως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αλλά δεν αποκλείεται να κρύβεται και καρκίνος των όρχεων. Η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό θα δώσει τις σωστές απαντήσεις.

  • Γιατί δεν έχω σεξουαλικές ορμές;

Συνήθως η μειωμένη λίμπιντο παρατηρείται σε ώριμους ηλικιακά άνδρες. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται η νεότητα είναι σε όλους συνυφασμένη με ορμές και ακόρεστη διάθεση για σεξ.

Το άγχος, οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα στη σχέση, η κούραση ή ένα σοβαρό συμβάν στην εργασία βάζουν φρένο στις σεξουαλικές ορέξεις. Βέβαια, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, μόνο ο ιατρός μπορεί να σας πει πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε. Πάντως υπάρχουν τρόποι κι έχουν καλά αποτελέσματα.

  • Έχω σπυράκια στο πέος. Τι συμβαίνει;

Τα εξανθήματα και τα μικρά δερματικά εξογκώματα στα γεννητικά όργανα των ανδρών δεν υποδεικνύουν πάντα λοίμωξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ένα ακίνδυνο σύμπτωμα, που αντιμετωπίζεται εύκολα. Αν, παρόλα αυτά, δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για ακμή και έχετε λόγους να φοβάστε ότι πρόκειται για κάτι άλλο, επισκεφθείτε έναν ιατρό για εξετάσεις.

  • Πώς ξέρω ότι το σπέρμα μου είναι φυσιολογικό;

Το υγιές σπέρμα έχει θολό λευκό ή γκρι χρώμα και υφή σαν ζελέ. Όσο για τη μυρωδιά του, συχνά περιγράφεται ότι μυρίζει όπως η αμμωνία ή ακόμη και η χλωρίνη. Η φυσιολογική όψη όμως δεν σημαίνει και αναπαραγωγική δυνατότητα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα χρειαστούν ειδικές ιατρικές εξετάσεις, όπως το σπερμοδιάγραμμα.

  • Μήπως το πέος μου είναι μικρό;

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα, που απασχολεί πολλούς άνδρες όλων των ηλικιών. Κάθε άνθρωπος, όμως, μεγαλώνει με διαφορετικό ρυθμό και κανείς δεν μοιάζει με τους άλλους. Έτσι, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέγεθος που να θεωρείται «φυσιολογικό».

Έχει ωστόσο βρεθεί ότι τα περισσότερα πέη έχουν μήκος περίπου 9 εκατοστά, όταν δεν βρίσκονται σε στύση. Το μέσο μέγεθος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 13 έως 18 εκατοστά.

  • Πρέπει ή όχι να κάνω περιτομή;

Η περιτομή είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα, απαντά ο ειδικός. Ωστόσο, σε άνδρες, οι οποίοι έχουν κάνει περιτομή, ο κίνδυνος να εμφανιστούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μικρός. Επίσης όσοι έχουν κάνει περιτομή, φαίνεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  • Ανησυχώ για την καμπύλη του πέους μου. Τι συμβαίνει;

Στους περισσότερους άνδρες το πέος σε στύση είναι ευθύ, αν και παρατηρούνται μικρές αποκλίσεις της τάξης των 10-15 μοιρών, εξηγεί ο κ. Ρόκκας. Μερικοί άνδρες, όμως, γεννιούνται με τη λεγόμενη συγγενή κάμψη του πέους.

Η αιτία είναι η μη ομοιόμορφη ανάπτυξη του χιτώνα, που περιβάλλει το πέος. Σπανιότερα ευθύνεται η μη φυσιολογική ανάπτυξη της ουρήθρας, που είναι κοντύτερη του πέους και το κρατά κυρτό προς τα κάτω. Οι κάμψεις αυτές μπορεί να είναι ήπιες (μέχρι 30 μοίρες) και να μην δημιουργούν πρόβλημα. Ενοχλούν, όμως, αισθητικά πολλούς άνδρες.

Μοιραστείτε το:
Tagged