«Σαχλαρόμαγκας» πράξη 2: Η καταγραφή και δημοσιοποίηση τηλεφωνικής συζήτησης

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Ερευνώντας «τας  γραφάς»  για το παρελθόν του κου Πολάκη και κυρίως το συνδικαλιστικό ιστορικό του, σαν φοιτητή της Ιατρικής και στην συνέχεια σαν μέλος της ΕΙΝΑΠ, της συνδικαλιστικής ένωσης των νοσοκομειακών ιατρών, κάποιος θα κατανοήσει τα όσα απρόβλεπτα και αν μη τι άλλο  εκτός θεσμικού υπουργικού και πολιτικού ρόλου πράττει το τελευταίο ιδίως διάστημα, με αποκορύφωμα την χθεσινή καταγραφή και δημοσιοποίηση σε φιλικό ηλεκτρονικό μέσο της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κο Γιάννη Στουρνάρα.

Όσοι είχαν άμεση αντίληψη για την δημόσια συμπεριφορά του στις δύο περιόδους που δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά, μιλούν για ένα άτομο που ως προσωπικότητα, αρνείται ουσιαστικά να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και κυρίως τους νομικούς και κοινωνικούς κανόνες που διέπουν την καθημερινότητα όλων.

Χαρακτηρίζεται από την μονομανία των θέσεων του, τις οποίες επιζητεί να επιβάλει με τον ένα ή άλλο τρόπο, απαξιώνει κάθε άλλη άποψη που δεν συνάδει με τις δικές του και θεωρεί ότι είναι και θα είναι πάντα στο απυρόβλητο λόγο της ιδεολογίας που εκφράζει.

Στην πράξη πιστεύει ή τον εκφράζει, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα δημόσια πολιτική συμπεριφορά του, το «νόμιμο και ηθικό είναι ότι εγώ αποφασίζω και γι’ αυτό πρέπει πάσι θυσία να εφαρμοσθεί, ανεξάρτητα αν αντιβαίνει στους νόμους και τους κανόνες της κοινωνίας». Αρκεί ο ίδιος να έχει αποφασίσει ότι «ότι πράττει και εκφέρει» είναι το απόλυτο κοινό καλό.

Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για ιδιαίτερη προσωπικότητα που γητεύεται από την εξουσία και την δύναμη επιβολής που πηγάζει απ’ αυτήν.

Δείτε στην συνέχεια τα όσα αναφέρουν για την χθεσινή συμπεριφορά του, κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές και ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες liberal.gr και lykavitos.gr, λαθώς και ο Ποινικός Κώδικας, που αν εφαρμοσθεί στους κοινούς θνητούς τους «σκίζει», αλλά για την περίπτωση του κου Πολάκη, η τυφλή, ως γνωστόν δικαιοσύνη, απλώς δεν έχει δεί ακόμη τίποτα. Εκτός, βέβαια, αν είναι μισοανοικτομάτα και εμείς οι κοινοί θνητοί δεν το γνωρίζουμε…

——————–

Θύελλα αντιδράσεων για την ηχογράφηση – Παρέμβαση εισαγγελέα ζητούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Έντονες και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ηχογράφηση και δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε ο Παύλος Πολάκης με τον Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την Attica Bank.

Στον διάλογο, που δημοσιοποίησε ο Π. Πολάκης εμφανίζεται να προειδοποιεί τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πως αν δεν ελέγξει τις υποθέσεις που θέλει θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδας ο ίδιος. Απειλές που επανέλαβε στη συνέχεια σε νέα του ανάρτηση στο facebook απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα με τη φράση «κύριε Αρχιτραπεζιτα». 

Νέα Δημοκρατία: απερίγραπτη «κατάντια»

Σε ανακοίνωσή της εχθές η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για απερίγραπτη «κατάντια», στην οποία οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. 

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας «θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Αδ. Γεωργιάδης: Ευθεία παράβαση του ποινικού κώδικα η ηχογράφηση του Π. Πολάκη

Για ευθεία παράβαση του ποινικού κώδικα έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην παράνομη ηχογράφηση του Γιάννη Στουρνάρα από τον Παύλο Πολάκη για το ζήτημα που προέκυψε μετά το δάνειο που πήρε από την Attica Bank. 

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, καθώς όταν ο ένας από τους δύο συνομιλητές καταγράφει τον άλλον, τότε απαιτείται ρητή συγκατάθεση του δεύτερου και όχι απλώς ενημέρωσή του.

Β. Κεγκέρογλου: Έπρεπε ήδη να έχουν επέμβει οι εισαγγελείς για την ηχογράφηση

Οι εισαγγελείς θα έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει για την παράνομη ηχογράφηση από την πλευρά του Π. Πολάκη της συνομιλίας του με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπως υποστήριξε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον Θέμα 104,6, η παραδοχή της παράνομης πράξης έγινε δημόσια και έπρεπε να έχουν ήδη επιληφθεί οι εισαγγελείς.

Ν. Φίλης: Να ερευνηθεί πώς έγινε η ηχογράφηση στον Γ. Στουρνάρα

Την ανάγκη να ερευνηθεί το πώς έγινε η ηχογράφηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη επισήμανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Στουρνάρας: Θεσμική εκτροπή, η χωρίς συναίνεση δημοσιοποίηση από Πολάκη παραποιημένων αποσπασμάτων

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης.

Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον.

Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή.

Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Στουρνάρας σε Πολάκη: Εγώ δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου

Ο Γιάννης Στουρνάρας πίστευε ότι αστειευόταν ο Πολάκης με την αναφορά του ότι καταγράφει την τηλεφωνική τους συνομιλία, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Όπως δήλωσε στα Νέα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τού απάντησε: «Εγώ, κύριε, δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Η συνέχεια είναι γνωστή, κατά τον κ. Στουρνάρα. Ο συνομιλητής του (Πολάκης) μιλούσε συνεχώς, έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και κατέληξε να δηλώνει ότι θα μεταβεί στην κεντρική τράπεζα και δεν θα φύγει από εκεί αν δεν ελεγχθούν τα δάνεια διαφόρων πολιτικών αντιπάλων του.

Όσον αφορά τα δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνομιλίας, ανέφερε ότι «δεν είναι ούτε τα μισά από όσα ειπώθηκαν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνομιλία «προσαρμόστηκε» από τον αναπληρωτή υπουργό κατά το δοκούν.

Πληροφορίες των Νέων αναφέρουν ότι ο διοικητής, αμέσως μετά το τηλεφώνημα επικοινώνησε με τον Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε τη δυσφορία του. Κατήγγειλε δε ότι τέτοιες πρακτικές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την ηχογράφηση Πολάκη

Πολυεπίπεδη θύελλα, με απροσδιόριστες θεσμικές επιπτώσεις τόσο εντός της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλούν οι άνευ προηγούμενου έκνομες ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να καταγράψει και να δώσει στη δημοσιότητα τις πρωτοφανείς τηλεφωνικές απειλές που εκτόξευσε κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Νομικοί αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη παραβίαση» του άρθρου 172 του ΠΚ.

Οπως τονίζουν, ακόμη και στην ακραία περίπτωση που δικαστήριο αποδεχόταν ότι ο διοικητής της ΤτΤ συναίνεση σιωπηρά αφού συνέχισε την τηλεφωνική συνδιάλεξη μαζί του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είχε κανένα δικαίωμα να την δημοσιοποιήσει χωρίς την ρητή συναίνεση του σνυομιλητή του.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα: «Ο υπουργός κρύβεται πίσω από τη βουλευτική του ασυλία, αφού γνωρίζει καλά ότι για να καθίσει στο σκαμνί να πρέπει προηγουμένως να γίνει η άρση της».

Ως εκ τούτου έχει ενδιαφέρον τι προβλέπει η νομοθεσία για την πρακτική που ακολούθησε ο Παύλος Πολάκης και η δημοσίευση του διαλόγου του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το άρθρο 272 «Παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας» του Ποινικού Κώδικα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή,σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

  1. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέαπροφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

  1. Όποιος αθέμιτα κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή».

Πηγή: liberal.gr, lykavitos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged