Πτωχευτικός Κώδικας: Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση για διευκόλυνση του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Η γραφειοκρατία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται ότι δεν έχει υποδεχθεί  όπως πρέπει τον Πτωχευτικό Κώδικα που νομοθέτησε η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να φέρει νέο νομοσχέδιο που καθορίζει ρητά και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την διαδικασία και τους όρους τακτοποίησης χρεών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέσω του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού. Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης κατά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ακόμα και με εγγύηση του Δημοσίου

—————–

Bελτιώσεις στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον προληπτικό μηχανισμό φέρνει η κυβέρνηση, μέσα σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης κατά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ακόμα και με εγγύηση του Δημοσίου, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των εμπειρογνωμόνων στις περιπτώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το τεκμήριο της παύσης πληρωμών θεωρείται πλέον μαχητό.

Ουσιαστικά, επιχειρείται η προσθήκη προβλέψεων για τη βελτίωση των εργαλείων της προληπτικής αναδιάρθρωσης και, αφετέρου, η αποσαφήνιση ζητημάτων που έχουν απασχολήσει τους εφαρμοστές της νομοθεσίας.

  • Για να δείτε το σχέδιο νόμου κάντε κλικ εδώ          
  • Για να δείτε την έκθεση-ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης κάντε κλικ εδώ            

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και η ρύθμιση οφειλών και από εγγυητές των πρωτοφειλετών.

Περαιτέρω, επέρχονται βελτιώσεις στις διατάξεις που αφορούν στην εξυγίανση οφειλών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Πλέον, μπορούν ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρείες να αποκτήσουν την πιστοποίηση του εμπειρογνώμονα, εφόσον απασχολούν τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του μητρώου εμπειρογνωμόνων εξυγίανσης, συμβάλλοντας έτσι, έμπρακτα, στη διάσωση και αναδιάρθρωση των βιώσιμων παραγωγικών επιχειρήσεων.

Ακόμη, αποτυπώνοντας τη βούληση του νομοθέτη, προβλέπεται ρητά, ότι το τεκμήριο παύσης πληρωμών του οφειλέτη στην πτώχευση είναι μαχητό.

Τέλος, στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διευκόλυνση και τη στήριξη των μετασχηματισμών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και για τη διασφάλιση της άρτιας και απρόσκοπτης λειτουργίας κοινωφελών ιδρυμάτων.

Επιδότηση δανείου

Από εκεί και πέρα, στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που περιλαμβάνει ο νέος νόμος, προβλέπεται επιδότηση δόσης του στεγαστικού δανείου για πέντε έτη υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το σύνολο των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να είναι τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην υπερβαίνει τα 135.000 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό). Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και φτάνει έως το μέγιστο ποσό των 215.000 ευρώ.
  • Το δάνειο να μην έχει καταγγελθεί σε διάστημα πέραν του ενός έτους, γεγονός που θέτει εκτός της προστασίας παλαιότερα -πριν της πανδημίας- κόκκινα δάνεια.
  • Το νοικοκυριό να είναι ευάλωτο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, δηλαδή να έχουν μειωθεί τα οικογενειακά εισοδήματα των μελών του νοικοκυριού και να μη διαθέτουν περιουσία υψηλής αξίας. Συγκεκριμένα, για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ να έχει επέλθει μείωση άνω του 20% και για μεγαλύτερα εισοδήματα, μείωση άνω του 30%.
  • Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μηνιαίως.

Φορέας

Το στάδιο δεύτερης ευκαιρίας, που είναι το δεύτερο σκέλος του Πτωχευτικού και περιλαμβάνει την πτώχευση ιδιωτών και επιχειρήσεων, προβλέπει την αγορά της πρώτης κατοικίας από ειδικό φορέα ο οποίος θα τη μισθώνει στον οφειλέτη έναντι ενοικίου το οποίο -για τους ευάλωτους- θα επιδοτείται εν μέρει από το Δημόσιο.

Η μίσθωση θα ισχύει για 12 έτη και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία του, στο ύψος της τότε εμπορικής τιμής και χωρίς να προσμετρώνται ούτε τα ενοικια που έχει δώσει, αλλά ούτε και οι όποιες πληρωμές του δανείου του, μέχρι τη στιγμή που «έχασε» την κατοικία του.

Ο συγκεκριμένος φορέας δεν αναμένεται να συσταθεί πριν από την άνοιξη του επόμενου έτους, καθώς προβλέπεται ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία που θα διενεργηθεί από το Δημόσιο.

Έως 420 δόσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα 2ης ευκαιρίας παρέχει μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις και προς τις τράπεζες σε έως και 420 δόσεις.

Την πρωτοβουλία της ρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει είτε ο οφειλέτης είτε η τράπεζα, προτείνοντας διακανονισμό στον δανειολήπτη. Μόλις ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση στην πλατφόρμα, οι πιστωτές καταθέτουν πρόταση ρύθμισης και εφόσον ο οφειλέτης τη δεχθεί, καθώς και η πλειοψηφία (60%) των πιστωτών, τότε η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ.

Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης, όπως ονομάζεται, έχει προθεσμία να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα. Αυτομάτως μόλις τεθεί σε εφαρμογή η σύμβαση αναδιάρθρωσης, διακόπτεται κάθε διαδικασία πλειστηριασμού κατά του δανειολήπτη.

Πηγή: ot.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged