Πρόγραμμα “Ορίζων 2020”: Η Ε.Ε. επιδοτεί πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα με €350 εκατ.

Εφευρέσεις Οργανισμοί – Ιδρύματα
Μοιραστείτε το:

Επιχορηγήσεις συνέργειας (Synergy Grants), συνολικού ύψους €350 εκατ., θα λάβουν 34 ομάδες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πλέον σύνθετα ερευνητικά προβλήματα στον κόσμο.

34 ομάδες θα λάβουν “επιχορηγήσεις συνέργειας” για την αντιμετώπιση μερικών από τα πλέον σύνθετα ερευνητικά προβλήματα. Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ομάδες αποτελούμενες από δύο έως τέσσερις ερευνητές με συμπληρωματικές δεξιότητες, γνώσεις και πόρους. Θα ανοίξουν δε τον δρόμο της συνεργασίας σε φιλόδοξα έργα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: από την αποκάλυψη των μυστικών του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ως την έρευνα των ιστορικών αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου με τους ωκεανούς, τη βελτίωση της μέτρησης των αστρονομικών αποστάσεων, ώστε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το σύμπαν.

Στα 34 έργα, που επελέγησαν για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Ορίζων 2020”,  συμμετέχουν 116 ερευνητές από 86 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Οι επιχορηγήσεις, αξίας περίπου €10 εκατ. έκαστη, θα συμβάλουν στη δημιουργία περίπου 1.000 θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό.

“Πολλές από αυτές τις έρευνες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε επείγοντα ζητήματα σε τομείς. όπως η υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα. Άλλες θα δώσουν ώθηση στην ανθρώπινη γνώση, ανοίγοντας μας νέες ευκαιρίες με τρόπους που ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς”, σχολίασε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Έρευνα για τον COVID-19

Στο μεταξύ με €128 εκατ. επιδοτούνται 23 νέα ερευνητικά έργα, για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται, τέσσερα ελληνικά: imPURE, RESERVIST, COVINFORM, SHARE-COVID.

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επιπλέον ερευνών, με στόχο την ενίσχυση και την προσαρμογή της βιομηχανικής ικανότητας παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες. Επίσης, την πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού, την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, όπως φορητών διαγνωστικών συστημάτων.

Επίσης, η χρηματοδότηση θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, π.χ. στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες και την άντληση γνώσεων από μεγάλες ομάδες ασθενών σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση των θεραπειών. Στα έργα συμμετέχουν 344 ερευνητικές ομάδες από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 32 συμμετέχοντες είναι από 15 χώρες εκτός Ε.Ε.

“Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας και σοβαρής αυτής υγειονομικής απειλής. Η χρηματοδοτική στήριξη αυτών των εξαιρετικών έργων, που θέτουν στο επίκεντρο της καινοτόμου τους προσέγγισης τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, θα προσφέρει νέες λύσεις, συμβάλλοντας στον κοινό αγώνα μας κατά της πανδημίας”, ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged