Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Πώς ωφελεί τις γυναίκες;

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Η χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος (ενός συμπληρώματος διατροφής) βελτιώνει τη σύσταση σώματος σε γυναίκες, αυξάνοντας σε μέτριο βαθμό τη μυϊκή μάζα, χωρίς να επηρεάζει τη λιπώδη. Αυτή η μηδενική επίδραση στη λιπώδη μάζα και η αύξηση της άλιπης δεν συνάδει με την αντίληψη ότι προκαλεί υπερτροφία ή “υπερβολικό όγκο” στις γυναίκες.

Μάλιστα, μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Παρότι η έρευνα εξακολουθεί να φέρνει στο φως νέα στοιχεία, τα συνολικά μέχρι σήμερα ευρήματα υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε γυναίκες που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη σύσταση του σώματός τους.

Δημήτρης Οικονομάκης

«Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της σύστασης του σώματος των ανθρώπων που αθλούνται. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης επίσης τη βοηθούν, ιδίως όταν λαμβάνονται από άτομα που προπονούνται και θέλουν να χάσουν βάρος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή συμπληρώματος πρωτεΐνης, λόγω της ταχείας απορρόφησής της και της υψηλής συγκέντρωσης αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας», επισημαίνει ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης, επικεφαλής μιας ομάδας διατροφολόγων και γυμναστών που αγαπούν την καλή διατροφή και την άσκηση.

«Όσον αφορά στην κατανάλωσή τους από γυναίκες, επικρατεί η αντίληψη ότι ο μυϊκός όγκος που προσδίδει είναι υπερβολικός. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν το αντίθετο. Μεταξύ αυτών, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα της Επιστήμης της Διατροφής Πανεπιστημίου Purdue, της Ιντιάνα (ΗΠΑ). Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του συμπληρώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος στις μεταβολές της σύστασης σώματος με την πάροδο του χρόνου σε ενήλικες γυναίκες και βρήκαν ότι οι πεποιθήσεις αυτές είναι εσφαλμένες. Επομένως, η ελεγμένη χρήση προϊόντων υψηλών προδιαγραφών είναι ασφαλής και δεν αυξάνει τον όγκο», συμπληρώνει.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μία από τις δύο πρωτεΐνες από τις οποίες αποτελείται το γάλα. Η άλλη είναι η καζεΐνη. Θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Από την κατανάλωσή της προκύπτουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Αρχικά, βοηθά στην απώλεια βάρους, όπως έχουν καταδείξει πολλές μελέτες. Οι ερευνητές μιας από αυτές που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism διαπίστωσαν σημαντικά περισσότερη απώλεια λίπους και μεγαλύτερη διατήρηση των άπαχων μυών όσων την κατανάλωναν, σε σύγκριση με τα άτομα που λάμβαναν ένα ρόφημα ελέγχου.

Επίσης, έχει οφέλη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στα άτομα με υπέρταση, στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο InternationalDairyJournal, καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης όπως διαπιστώθηκε σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο TheBritishJournalofNutrition. Από πολύ αρχικές μελέτες διαφαίνονται και κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό AnticancerResearch.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα μπορεί να είναι αλλεργικοί στον ορό γάλακτος. Σε μέτριες δόσεις, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν προκαλεί συνήθως ανεπιθύμητες ενέργειες. Αλλά, η κατανάλωση πολύ υψηλών δόσεων μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι, ναυτία, μειωμένη όρεξη, κόπωση, κράμπες, πονοκέφαλο και ακμή.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη καταναλώνεται περισσότερο από τους άνδρες. Έχει διαπιστωθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όσους προπονούνται με αντιστάσεις.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism κατέδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος κατά τη διάρκεια της προπόνησης προσφέρει οφέλη, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προπόνησης χωρίς τη λήψη της, και ότι όσοι λαμβάνουν συμπληρώματά της βλέπουν μεγαλύτερη αύξηση της μάζας του άπαχου ιστού.

Εξίσου επωφελή έχουν κριθεί ότι είναι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος για τους αθλητές. Τα ευρήματα μιας ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pharmacology υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ορού πρωτεΐνης γάλακτος ως βοηθήματος στην αθλητική απόδοση και αποκατάστασή τους.

«Οι επαγγελματίες αθλητές προπονούνται για να εξασφαλίσουν την επιτυχία έναντι των αντιπάλων τους. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων δίνει ένα εργογενετικό πλεονεκτήματα στην αθλητική απόδοση, αλλά και στην αποκατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν απαγορεύσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ και γι’ αυτό οι αθλητές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα συμπληρώματα που καταναλώνουν, εφόσον επιθυμούν να αγωνίζονται σεβόμενοι τους κανόνες και τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι», καταλήγει ο κ. Δημήτρης Οικονομάκης.

Μοιραστείτε το:
Tagged