Προστασία πρώτης κατοικίας: Νέο όριο τα 120.000 ευρώ

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι τράπεζες θέλουν όριο 100 χιλ. η κυβέρνηση 150 χιλ. οι θεσμοί 75 χιλ…συμβιβασμός στα 120 χιλ. Τα 120 χιλιάδες ευρώ αποτελεί ένα ουδέτερο όριο ενώ οτιδήποτε κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις τράπεζες.

Στις 17 Ιανουαρίου 2019 με την έλευση των θεσμών – τεχνικά κλιμάκια –  στην Ελλάδα ένα από τα βασικά θέματα που θα εξεταστεί είναι τα νέα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απόψεις διίστανται γιατί η κυβέρνηση που δεν δεσμεύεται από μνημόνια προτείνει όριο τα 150 χιλιάδες ευρώ στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.  Οι τράπεζες ζητούν το όριο να μειωθεί στα 100 χιλιάδες ευρώ από 250 χιλιάδες που είναι σήμερα. Οι θεσμοί πρότειναν 75 χιλιάδες ευρώ ως όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με βάση όλες τις ενδείξεις και επειδή η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται με μνημόνιο θα υπαναχωρήσει από το όριο των 150 χιλιάδων και θα αποδεχθεί 120 χιλιάδες ευρώ. Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές εάν μειωθεί το όριο στα 150 χιλιάδες που θέλει η κυβέρνηση ο αντίκτυπος στις τράπεζες θα είναι σχετικά μηδενικός σε σχέση με τα τωρινά όρια των 250 χιλιάδων ευρώ. 

Τα 120 χιλιάδες ευρώ αποτελεί ένα ουδέτερο όριο ενώ οτιδήποτε κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ θεωρείται ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις τράπεζες.

Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση δια του Α. Φλαμπουράρη του υπουργού επικρατείας θα επανεξεταστεί το θέμα με την ελληνική ένωση τραπεζών και συνολικά τις τράπεζες…και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός τα 120 χιλιάδες ευρώ ως όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα όρια στην προστασία πρώτης κατοικίας δεν έχουν ουσιώδη αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις μείωσης των NPEs αλλά και δαπάνη κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από τα προβληματικά ανοίγματα 84 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged