Πολυτεχνείο: Η διπλή πορεία του ΚΚΕ στο κέντρο, τα επεισόδια και οι πιστοί «κομματικοί στρατιώτες» σε παράταξη «θυσίας»…

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Οι 200 του ΚΚΕ, οι 50 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και ο Πολάκης

Επέμειναν στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ παρά την απαγόρευση για συγκεντρώσεις από τέσσερα και πάνω και ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν μόνο σε συστάσεις και αυστηρή παρακολούθηση όσων συμμετείχαν στην πορεία. Στην περίπτωση του ΚΚΕ, 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Β.Σοφίας, επιχειρώντας πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία χωρίς να φτάσουν σε αυτήν καθώς υπήρχαν κλούβες των ΜΑΤ, με τον Δ.Κουτσούμπα να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του πρώην ΕΤΑ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση, παρουσία 50 ατόμων, έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο χώρο. «Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, επιχειρώντας να δείξει ότι αντιστάθηκε στην απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, έστω και αν με τον τρόπο που επέλεξε, υποβάθμισε στην ουσία το μήνυμα που ο ίδιος επικαλείται για την μνήμη του Πολυτεχνείου.

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ, καθώς τα 200 άτομα που συγκεντρώθηκαν στην Β.Σοφίας, έκαναν μια σύντομη πορεία μόνο και μόνο για να δείξουν ότι δεν υπάκουσαν την απαγόρευση της κυβέρνησης. Όσο για τον Παύλο Πολάκη επέλεξε να τιμήσει… μόνος του την επέτειο. Σε διαφορετικό μήκος κύματος με την κεντρική γραμμή του κόμματος και επιχειρώντας να δείξει ένα πρόσωπο αντισυσμικό διαφορετικό από αυτό του Τσίπρα, ο Πολάκης, εμφανίστηκε μόνος στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και κατέθεσε λουλούδι στο μνημείο. Στην ίδια λογική, αψηφώντας δηλαδή τις απαγορεύσεις, κινήθηκε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, όπου μαζί με έξι ακόμη βουλευτές του κόμματος, έφτασαν στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου με πλακάτ, στα οποία ήταν γραμμένα συνθήματα, όπως «Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη Δημοκρατία».

Η πορεία του ΚΚΕ

Η πορεία του ΚΚΕ κράτησε περίπου 30 λεπτά, με τους διαδηλωτές να διαλύονται στη συνέχεια στα στενά κοντά στο Χίλτον. Σημειώνεται πως οι διαδηλωτές έφτασαν μεμονωμένα στο σημείο χωρίς όμως να μπορέσουν να φτάσουν έξω από την πρεσβεία, καθώς υπήρχαν κλούβες της ΕΛ.ΑΣ..

Το πανό στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Διεκδικούμε τα δικαιώματά τας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα», ενώ οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες.

Αλ. Τσίπρας: «Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση»

Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συγκέντρωση ολιγομελούς ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ελευθερίας σημειώνει σε ανάρτησή του:

«Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ. Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια. Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

Πολυτεχνείο: Η διπλή πορεία του ΚΚΕ στο κέντρο και τα επεισόδια

Κόντρα στις απαγορεύσεις της αστυνομίας για τις σημερινές συγκεντρώσεις, το ΚΚΕ, επέμεινε στις πορείες για να δείξει ότι δεν υπακούει στην απόφαση. Τα επεισόδια δεν έλειψαν. Σε μια προσπάθεια να αντλήσει κομματικά οφέλη και να δείξει ότι αντιστέκεται στην απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, το ΚΚΕ επιχείρησε διπλή πορεία στο κέντρο.

Η πρώτη το πρωί έξω από την αμερικανική πρεσβεία χωρίς έκτροπα και η δεύτερη το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου που κατέληξε σε επεισόδια. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛ.ΑΣ στα Προπύλαια είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι γύρω στα 1.500 άτομα. Αμέσως η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει την συγκέντρωση, ακολούθησε ένταση, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, έπεσαν βομβίδες κρότου-λάμψεις και προσήχθησαν πέντε άτομα.

Ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας, που ήταν παρών, παρενέβη ζητώντας να αφήσουν τους διαδηλωτές ελεύθερους και υποστηρίζοντας ότι οι συγκεντρωμένοι δεν θα αποχωρήσουν αν πρώτα δεν αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Ζήτησε μάλιστα να φύγει το αστυνομικό μπλόκο, προκειμένου να μπορέσει η πορεία του ΚΚΕ -τηρώντας τις αποστάσεις- να φθάσει ως το Σύνταγμα και να διαλυθεί.

Στο παιχνίδι μπήκε λίγο μετά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Αλ. Χαρίτση, κατηγορώντας «την αστυνομία ότι επιτέθηκε απρόκλητα σε μια ειρηνική συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ», απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες.

Μεσολάβησε ένας νέος γύρος έντασης, βγήκαν οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ. με ρίψεις νερού διέλυσαν τη συγκέντρωση, ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Ασυνείδητοι περιφρόνησαν όσους δίνουν μάχη με τον ιό

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η Αστυνομία χωρίς κανένα “όργιο αστυνομικής βίας”, αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών».

Το υπουργείο προσθέτει μάλιστα ότι «τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα», ενώ επισημαίνει ότι «εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία», ενώ τελικά έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι’ αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Επεισόδια, ένταση και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας – Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Νωρίτερα, επεισόδια και ένταση είχαν σημειωθεί στην οδό Πανεπιστημίου ανάμεσα σε άντρες της ΕΛΑΣ και σε συγκεντρωμένους οι οποίοι παρά την απαγόρευση συναθροίσεων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία.

Οι αστυνομικοί προέβησαν σε χρήση δακρυγόνα και βομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ προσήγαγαν πέντε άτομα.

 Όπως εκτιμάται, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επεισοδίων προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές.

Λίγο μετά τις 2.30 ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων, με χρήση δακρυγόνων, αλλά και με εκτόξευση νερού από τους «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ.  Αυτή τη στιγμή, μετά τα επεισόδια, τμήμα των συγκεντρωμένων συνεχίζει την πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο πριν από τις 15.30, ωστόσο σε επιφυλακή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας.

Κόντρα στη Βουλή για το Πολυτεχνείο: Την απελευθέρωση των συλληφθέντων ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Κόντρα επικράτησε στη Βουλή, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Πολυτεχνείο λίγη ώρα μετά τα επεισόδια και την ένταση τους δρόμους της Αθήνας. Το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος καταλόγισε στην αντιπολίτευση πρόθεση να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

«Δεν δέχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ που απαγόρευσε συγκεντρώσεις όταν ήρθε ο Ομπάμα να κουνάει σήμερα το δάχτυλο για απαγορεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ενώ νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης είχε αναφερθεί σε δήθεν επίθεση της ΕΛΑΣ σε ειρηνική συγκέντρωση του ΚΚΕ.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση και την αστυνομία να σταματήσουν να επενδύουν στην όξυνση της έντασης. Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Γίνεται λόγος και για προπηλακισμό βουλευτών. Οι εκδηλώσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΜερΑ25 και ΚΚΕ είναι εκδηλώσεις πλήρους τήρησης υγειονομικών μέτρων. Η υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας είναι οι αστυνομικοί που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίσης την ώρα που ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλους φώναζε από το έδρανό του.

Ο ίδιος κατήγγειλε «κυβερνητικό αυταρχισμό» καθώς επίσης και «απαράδεκτη και απρόκλητη η επέμβαση της ΕΛΑΣ με κρότου λάμψης και προπηλακισμό μελών του ΚΚΕ σε μια εκδήλωση που τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε υπερσυγκέντρωση αστυνομικών ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όσων συνελλήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων!

Άμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου ο οποίος αφού έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από συγκεκριμένες πτέρυγες της Βουλής, τόνισε πως είναι σαφές ότι κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων. «Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τη βία και κατάχρηση εξουσίας. Από την στιγμή που όλη η χώρα, όλο το δημόσιο σύστημα υγείας που πιέζεται να αναχαιτίσει τον θανατηφόρο ιό είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείτε μικροπολιτικούς εντυπωσιασμούς. Ο ιός χτυπά τους κοινωνικά αδύναμους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε στην κυβέρνηση πως οξύνει το κλίμα και πάντως υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση εκθέτει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν σε αυτή.

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake «αποδείξεις» δήθεν αστυνομικής βίας

Για fake «αποδείξεις» δήθεν αστυνομικής βίας, σχετικά με φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα στα social media, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως «διάφοροι λογαριασμοί μεταξύ των οποίων και του ΠΑΜΕ παρουσίασαν φωτογραφία τραβηγμένη τον Μάιο του 2019 στο Βέλγιο κατά την περίοδο της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων», ως σημερινή από την Αθήνα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Διάφοροι λογαριασμοί στα social media μεταξύ των οποίων και του ΠΑΜΕ, σήκωσαν ψευδή ανάρτηση με fake φωτογραφία στην προσπάθειά τους να χτίσουν το αφήγημα περί δήθεν «οργίου αστυνομικής βίας» σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν φωτογραφία τραβηγμένη τον Μάιο του 2019 στο Βέλγιο κατά την περίοδο της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων», ως σημερινή από την Αθήνα. Η φωτογραφία δείχνει αστυνομικό να πατάει στο κεφάλι διαδηλωτή.

Στην πραγματικότητα η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας» αλλά εφαρμόζοντας τους νόμους που ισχύουν για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης συγκεντρώσεων με κλιμάκωση και τελευταία αλλά αναγκαία τη ρίψη χημικών.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged