Ποικίλον Όρος: Το περιβαλλοντικό διαμάντι της Δυτικής Αθήνας σε εγκατάλειψη – Οι καταλήψεις, τα αυθαίρετα… και ο ΑΣΔΑ

ΑΣΔΑ Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Το Ποικίλον Όρος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη και εκεί θα συναντήσεις και τον Θρόνο του Οδυσσέα όπως αποκαλείται αυτό το ιδιαίτερο αξιοθέατο.

Παρόλο δε του ισχυρισμού του Δήμου Περιστερίου, επαναλαμβανόμενου σε διάφορα επίσημα έγγραφά του,  για τον σχεδιασμό  παρεμβάσεων σ’ αυτό, το Ποικίλο Όρος, ανήκει διοικητικά  από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, -εποχή διορθωτικών διοικητικών παρεμβάσεων  στην Δυτική Αθήνα-, αποκλειστικά στους Δήμους Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, με τον Δήμο Περιστερίου να διεκδικεί χρηστικά με την αιτιολογία της «άτυπης ιδιότυπης χρησικτησίας» επί 30ετία τουλάχιστον  της έκτασης που ορίζεται από το Λατομείο Μαλτέστα, στην ανατολική κλιτύ του…

Όπως αναφέρθηκε  ανήκει διοικητικά στου Δήμους Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, ενώ η ευθύνη της προστασίας του έχει ανατεθεί στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) και στο Δασαρχείο Αιγάλεω, με την σημείωση ότι ο Δήμος Περιστερίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα, εξουσία και περιουσιακά στοιχεία, δυτικά της οδού Τεμπών, εκτός βέβαια από τα 70 στρέμματα του αναδασωμένου Άλσους της Νέας Ζωής, των 100 περί που στρεμμάτων που εφάπτονται σ’ αυτό, δωρεά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 2009, αν και παραμένουν αδιαμόρφωτα και φυσικά της παραμένουν χρήσης του λατομείου Μαλατέστα.

Παραμένει, όμως άγνωστο μέχρι σήμερα, ποιος δήμος έχει μέχρι σήμερα αρμοδιότητα και ευθύνη για το  τμήμα του Ποικίλου Όρους δυτικά της οδού Τεμπών και πριν το όριο του στρατοπέδου διαβιβάσεων Χαϊδαρίου που έχει καταληφθεί  και χωροθετηθεί με αυθαίρετες οικιστικές και οικοπεδικές κατασκευές, όπως και για ποια Πολεοδομία της δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Περιστερίου ή…) έχει την αρμοδιότητα για τον συγκεκριμένο χώρο…, όπως και για ποιους λόγους δεν αντιδρά τόσο ο ΑΣΔΑ που έχει την ευθύνη Προστασίας του, όσο και το Δασαρχείο Αιγάλεω, παρότι πρόκειται για χαρακτηρισμένη έκταση ως Δασική…

Αυτά, όμως, είναι λεπτές κοινωνικά και κυρίως πολιτικά υποθέσεις, ενώ ερωτήματα  προκαλεί και η οικοπεδοποίηση  της περιοχής ανατολικά (κάτω) από την οδό Τεμπών που  από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχε χαρακτηρισθεί με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου  ως κοινόχρηστο δημοτικό πράσινο, στερούμενη μάλιστα ιδιοκτησιακών τίτλων από ιδιώτες… Το βασικό ερώτημα που παραμένει είναι  πως και με ποιους τίτλους ιδιοκτησίας η συγκεκριμένη έκταση  ανοικοδομήθηκε μετά το 2000, και αν η αδειοδότησή τους πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του νόμου…

Για το θέμα αυτό η στήλη θα επανέλθει με στοιχεία και κυρίως ερωτήματα προς την διοίκηση του Δήμου και την Υπηρεσία Δόμησης  (Πολεοδομία) του… αφού τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ενώ στην υπόθερση των καταλήψεων και αυθαίρετων κτισμάτων εμπλέκεται και  ο εκκλησιαστικός παράγων που βρήκε τρούπα και τρύπωσε, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο του Vukentra tv

Περιστέρι & «Λατομείο Μαλατέστα» – Η «θεία» κατάληψη, η Ρύπανση, το Μπάζωμα και τα πρόστιμα….

Το Ποικίλο Όρος και τα «λατομεία» του…

Το Ποικίλο Όρος, είχε και έχει σημαντικό ρόλο μαζί με τον Υμηττό στην αυτορρύθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών του λεκανοπεδίου της Αθήνας, συμβάλλοντας στην δημιουργία και διατήρηση του ιδιαίτερου κλίματος της, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κάποια στιγμή και αφού είχε συντελεσθεί κάθε είδους καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του, ως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα, η Πολιτεία αποφάσισε ότι  όλα έχουν ένα τέλος, θέτοντας το σε καθεστώς Προστασίας.

Το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς και ο πανταχού παρών Εκκλησιαστικός Παράγοντας…

Τρικλοποδιά, όμως, σε όλα αυτά, ο «περίφημος» Ιερός Ναΐσκος της Λαμίας που έχοντας ως αφετηρία ένα αμφισβητούμενο για πολλούς «δωρητήριο» ενός βοσκότοπου 300 στρεμμάτων, στις παρυφές του Ποικίλου Όρους, στα όρια των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης, έφθασε να διεκδικεί 7.500 περίπου στρέμματα.

Το Περιστέρι…. και τα «λατομεία» του…

Τρία πρώην αυθαίρετα λατομεία του Ποικίλου Όρους, «έπεσαν» στην κληρωτίδα για το Περιστέρι. Το «Λατομείο Μαλατέστα», το δεύτερο, αν και μικρότερο στα όρια του «κτήματος Βέρδη», εκεί που σήμερα βρίσκεται και το θεατράκι του «Φοίνικα» και το τρίτο αυτό που διαμορφώθηκε ως γήπεδο «Γαλαξία».

Η «θεία κατάληψη γης» του Ποικίλου Όρους…

Όπως συνήθως συμβαίνει στην πόλη του Περιστερίου, πάντα υπάρχει ένα σημείο της που είναι κατάλληλο για επικοινωνία με τα «θεϊκά πνεύματα», όπως λένε και οι θιασώτες των ανατολικών θρησκειών.

Το συγκεκριμένο σημείο, «ανευρέθει»  στην μία άκρη του Λατομείου Μαλατέστα. Δεν υπάρχουν στοιχεία, πότε έγινε η πρώτη εγκατάσταση. Από τα υπάρχοντα φωτογραφικά αρχεία, φαίνεται ότι ήδη το 2001  υπήρχε η πρώτη κατασκευή.

Σήμερα, η «Ιερά Μονή» της Παναγίας Φοινικιώτισας, όπως αναφέρεται πλέον, έχει κατοχυρώσει σχεδόν το μισό «Λατομείο Μαλατέστα». Η συμβολή του Δήμου; Η διαμόρφωση του «φιδωτού» δρόμου προς την κορυφή, έγινε από εργολάβο του… αν και οι απόψεις δυΐστανται ως προς το ποιος είναι ο δρ΄’αστης, αφού η υπόλοιπη περιοχή ανήκει διοικητικά στον Δήμο Χαϊδαρίου και εποπτεύεται από τον ΑΣΔΑ…

Η διαχρονική διαχείριση του «Λατομείου Μαλατέστα» από τις διοικήσεις του Δήμου Περιστερίου…

Το διαχρονικό όραμα των διοικήσεων του Δήμου Περιστερίου, φαίνεται από τα πράγματα ότι ήταν απλό… Αποθετήριο μπάζων και άχρηστων υλικών στο κύριο χώρο του λατομείου  και σταδιακή διαμόρφωση και κατασκευή  «φυτωρίου» για τα φυτά που ο δήμος προμηθεύεται και ενίοτε καλλιεργεί για τις ανάγκες του στην είσοδο  του χώρου…

Τα πρόστιμα βροχή…

Το απομακρυσμένο του χώρου, συνετέλεσε ώστε να αποθέτονται σ’ αυτόν κάθε είδους απορρίμματα, μπάζα και υλικά οικοδομών, από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Το 2009, έγινε ο πρώτος σοβαρός περιβαλλοντικός έλεγχος και το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν «μόνο» 18.900 ευρώ.

Είναι γνωστό ακόμη, ότι κι άλλη μία φορά τουλάχιστον, για τους ίδιους λόγους, οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος έβαλαν πάλι πρόστιμο στο Δήμο Περιστερίου για τους ίδιους λόγους.

Στο δια ταύτα

Αυτό που βγαίνει» σαν συμπέρασμα είναι ότι το μόνο που άλλαξε από το 2001 μέχρι σήμερα είναι η «επέκταση και ολοκλήρωση» της νεοπαγούς μονής, σε κτίρια, γη και φύτευση  και φοινίκων. Για τα υπόλοιπα, όλα τα ίδια αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν… Πιθανόν αυτό να είναι και το κέρδος του Δήμου… Το μισό πλέον «Λατομείο Μαλατέστα» και τα πρόστιμα…

Όσο για το Ποικίλο Όρος, αν και κουτσουρεμένο…, αν και συνεχίζεται το κόψιμο των κομματιών του, συνεχίζει να παραμένει ο μοναδικός ίσως πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αθήνας…

Για τον αν έχει την φροντίδα και του αρμόδιου Δασαρχείου Αιγάλεω…; ότι ξέρει ο αναγνώστης… ξέρει και  η στήλη… Για όλα αυτά, τα ιστορικά αναδιφήματα…. η κρίση στον αναγνώστη – θεατή…

«Δημ-άρχης»

—————–

Ο Θρόνος του Οδυσσέα με την εκπληκτική θέα στην Αθήνα. Μια βόλτα για περπάτημα δίπλα σου…

Η Αθήνα από ψηλά είτε είναι πρωί είτε βράδυ είναι μαγική. Αν έχει καθαρή ατμόσφαιρα η θέα που σου προσφέρουν διάφορα σημεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής μπορεί να σου προσφέρουν μια πανοραμική θέα που σου μένει αξέχαστη. Να δεις ακόμη και έως τη θάλασσα. Και μπορεί κάποια τέτοια σημεία να είναι πιο δύσκολα στην πρόσβαση, αλλά υπάρχουν και άλλα που μπορείς να φτάσεις πολύ εύκολα και γρήγορα ξεκινώντας ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας. Ένα τέτοιο σημείο είναι και ο Θρόνος του Οδυσσέα στην Πετρούπολη. Εκεί που νιώθεις ότι έχεις όλη την Αθήνα στα πόδια σου και ταξιδεύεις νοητά με το μυαλό.

Το Ποικίλον Όρος είναι ένα χαμηλό και μικρό βουνό της Αττικής το οποίο όμως σου προσφέρει δυνατές εμπειρίες ειδικά αν δε θέλεις ή αν δεν μπορείς να φύγεις μακριά από την πόλη. Εκεί που θα νιώσεις ότι κάνεις μια μικρή απόδραση, θα γυμναστείς και θα απολαύσεις μια θέα έχοντας την Αθήνα στο πιάτο.

Ποικίλον Όρος: Ο Θρόνος του Οδυσσέα με την εκπληκτική θέα

Το Ποικίλον Όρος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Χαϊδάρι και την Πετρούπολη και εκεί θα συναντήσεις και τον Θρόνο του Οδυσσέα όπως αποκαλείται αυτό το ιδιαίτερο αξιοθέατο. Είναι στην πραγματικότητα ένας πετρόχτιστος θρόνος. Μια πολυθρόνα διαφορετική με μοναδική θέα. Ο Θρόνος του Οδυσσέα όπως τον αποκαλούν βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την κορυφή Ζαχαρίτσα και η πρόσβαση εκεί είναι πολύ εύκολη.

Αν το καλοσκεφτείς και βρεθείς εκεί, θα καταλάβεις κάτι. Αυτή η κατασκευή είναι μια προσφορά στους επισκέπτες του Ποικίλου Όρους σε ένα σημείο από το οποίο μπορείς να απολαύσεις όλα τα βουνά του λεκανοπεδίου αλλά και τον Σαρωνικό. Εικόνες που δεν μπορείς να δεις συχνά στην Αθήνα. Κινούμενος προς την Πετρούπολη και στη συνέχεια προς το Ποικίλον Όρος, δε θα δυσκολευτείς να βρεις το Θρόνο του Οδυσσέα μιας και υπάρχουν σημάδια και πινακίδες. Μετά από λίγο περπάτημα στο βουνό θα φτάσεις στο σημείο που σου κόβει την ανάσα.

Το άγνωστο Ποικίλον Όρος

Το Ποικίλο Όρος είναι το χαμηλό βουνό της Αττικής που πολλοί δεν γνωρίζουν. Έχει υψόμετρο λιγότερο από 450 μέτρα και είναι κάπου ανάμεσα στο Όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα. Μπορείς τώρα να σου φαίνεται ότι είναι ένα σχετικά γυμνό βουνό αλλά στο παρελθόν είχε ακόμη πιο πυκνή βλάστηση. Ήταν γεμάτο ελιές και αμπέλια. Ωστόσο αυτή η βλάστηση άρχισε να περιορίζεται σταδιακά από τη δεκαετία του ’20 μέχρι που τελικά εξαφανίστηκαν εντελώς. Και αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανοικοδόμησης και της δημιουργίας οικισμών σε αυτό.

Ωστόσο μπορείς να βρεις ακόμη και σήμερα αρκετές διαδρομές για περπάτημα. Και φυσικά να απολαύσεις τη μοναδική θέα από τον Θρόνο του Οδυσσέα. Αξίζει να αφιερώσεις μια Κυριακή για περπάτημα και ανάβαση στο Ποικίλο Όρος. Θα γυμναστείς, θα χαλαρώσεις και θα γνωρίσεις την Αθήνα από μια άλλη οπτική γωνία.

Ποικίλο όρος – Ιστορικά, Γεωγραφικά και Φυτολογικά Στοιχεία*

  • Έκταση: 28.000 στρέμματα
  • Μέγιστο Ύψος: 453 μέτρα (Ζαχαρίτσα, από το όνομα οικογένειας οπλαρχηγών του 21’)
  • Είδος βλάστησης: χαμηλή θαμνώδεις και χασμοφυτική, με αραιή παρουσία δέντρων κυρίως χαλεπίου πεύκης.

Πρόκειται για φυσικό σχηματισμό που είναι στενά συνδεδεμένος με την τοπική ιστορία.

Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Περιστερίου και του λεκανοπεδίου Αττικής και αποτελεί προπομπό του όρους Αιγάλεω. Είναι κυρίως ασβεστολιθικής σύστασης γι’ αυτό και έχει σημαντικό σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Το όρος είναι καταγεγραμμένο σε χάρτες από την εποχή της επανάστασης του 1821 και νωρίτερα με την ονομασία «Στεφάνι». Το γεγονός της αλλαγής του ονόματος διευκόλυνε τις παράνομες καταπατήσεις, ένα πρόβλημα που έχει φτάσει μέχρι τις ημέρες μας δυσχεραίνωντας την διαχείριση του ορεινού και περιαστικού οικοσυστήματος.

Το όρος αποτελεί φυσικό όριο ως προς τον Δήμο Αχαρνών, ενώ στις παρυφές του έχουν αναπτυχθεί επίσης οι Δήμοι Ιλίου, Καματερού, Αγ. Αναργύρων, Πετρούπολης και Ασπροπύργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ποικίλο είναι ένας μοναδικής σημασίας φυσικός σχηματισμός για το Περιστέρι, εξαιτίας της σημαντικής πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί, αλλά και των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που συνδέονται με αυτό.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα της ίδιας γεωλογικής ενότητας με το όρος Αιγάλεω, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και απομονωμένο οικοσύστημα, που φιλοξενεί ποικιλία οικοτόπων και ενδιαιτημάτων για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Παρ’ ότι πιο κάτω θα γίνει κοινή παρουσίαση του φυσικού πλούτου για την ενότητα Ποικίλο – Όρος Αιγάλεω, αναφέρουμε περιληπτικά ότι κατά το παρελθόν έχουν καταγραφεί πάνω από 450 είδη φυτών μερικά από τα οποία είναι ενδημικά.

Η επέκταση της οικιστικής απειλής έχει θέσει το Ποικίλο σε θέση προτεραιότητας για την προστασία και την ανάπτυξη του, και σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει ο ΑΣΔΑ. Παρ’ αυτά φαινόμενα λαθροθηρίας, καταπατήσεων και παράνομης χρήσης εξακολουθούν να υπάρχουν. Από το 1959 έχει απαγορευτεί το κυνήγι στο Ποικίλο, ενώ συνεχίζονται διαμάχες για την ιδιοκτησία εκτάσεων που ξεκινούν από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ως μία ενδεικτική εικόνα, ότι:

α. Η Μητρόπολη Λαμίας διεκδίκησε 3500 στρέμματα μέσα στην Β’ ζώνη του βουνού και 4000 στρέμματα στον αστικό ιστό της Πετρούπολης και του Περιστερίου.

β. Η Μονή Κλειστών διεκδικεί 13.500 στρέμματα στην πλευρά προς τον Σκαραμαγκά.

γ. Μεγαλοϊδιοκτήτης διεκδικεί στην περιοχή του Άνω Δάσους Χαϊδαρίου 1.000 στρέμματα.

δ. Τα τέως Στρατόπεδα Χαϊδαρίου (3.500 στρέμματα) που βρίσκονται στην δυτική πλευρά κινδυνεύουν να οικοδομηθούν κατά 50% σύμφωνα με τον νόμο 2745/1999. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

ε. Ο Συνεταιρισμός Πολεμιστών Κορέας διεκδικεί 80 στρέμματα, από τα οποία τα 18 είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Πόλεως του Δήμου Πετρούπολης.

στ. 83 στρέμματα de facto αναδασωτέας έκτασης, στην περιοχή του παλιού λατομείου «Γάτου», έχουν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδική έκταση.

ζ. 60 στρέμματα διεκδικούνται στην Αγία Τριάδα Πετρούπολης.

Πέραν από το διαχρονικό πρόβλημα των καταπατήσεων, το Ποικίλο έχει υποστεί και επιφανειακή υποβάθμιση από τον μεγάλο αριθμό λατομείων (17) που κατά καιρούς λειτούργησαν για να υποστηρίξουν τις οικοδομικές δραστηριότητες της περιοχής και αντίστροφα διάφορα σημεία του έγιναν χώροι απόθεσης οικοδομικών αποβλήτων.

Η δημιουργία άτυπου πάρκου κεραιών επικοινωνιακών δικτύων μαζί με την δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας στις παρυφές του, αύξησαν την όχληση προς το οικοσύστημα και αποτελούν ίσως ένα ακόμα μελλοντικό πρόβλημα εξαιτίας της ανυπαρξίας φύλαξης, αλλά και της πλημμελούς νομοθετικής αντιμετώπισης, αφού π.χ. για το λατομείο Μουσαμά ο νόμος 3164/2003 «προβλέπει» την μετατροπή του σε χώρο απόθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων.

Επίσης, το νταμάρι στην περιοχή Μαλατέστα, χρησιμοποιήθηκε επί χρόνια ως χώρος υπαίθριας αποθήκευσης υλικού από τον Δήμο Περιστερίου, και μόλις πριν λίγα χρόνια αποδεσμεύτηκε από αυτή τη χρήση.

Στο Ποικίλο έχουν βρεθεί εγκαταλελειμμένοι οικισμοί που χρονολογούνται από 2ο αιωνα Π.Χ και έχουν χαρακτηριστικά οργανωμένης ρυμοτομίας και δόμησης. Στην βόρεια πλευρά επίσης υπάρχουν ίχνη του αρχαίου τείχους «ΔΕΜΑΣ» που συνέδεε το Ποικίλο με τον Πάρνηθα, ελέγχοντας από Β.Δ. την πρόσβαση στο Λεκανοπέδιο.

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, το Ποικίλο και ιδιαίτερα η ανατολική πλαγιά του, καλύπτονταν από πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis), το οποίο εκτείνονταν από τα υψηλότερα σημεία του έως και τις πεδινές περιοχές, μέχρι και το σημείο «βαθύ ρέμα» όπου σήμερα βρίσκεται η οδός Ανατολικής Ρωμυλίας στην Πετρούπολη και ο Αϊ Γιώργης στη Νέα Ζωή Περιστερίου.

Παράνομη υλοτομία και οικοδόμηση της περιοχής για οικιστικούς κυρίως λόγους, είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του πευκοδάσους και την δημιουργία των σημερινών πευκώνων του στρατοπέδου Καραϊσκάκη. Οι κυριότερες περίοδοι καταστροφής του πευκοδάσους του Ποικίλου είναι το 1826, 1914, 1922, 1941 – 1944, που συμπίπτουν και με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Όπως ισχύει και για άλλες περιοχές της Αττικής, έτσι και το Ποικίλο μετά το 1960 – 1970 έπεσε θύμα της ανεξέλεγκτης δόμησης, που κληρονόμησε στις ημέρες μας πολλά προβλήματα.

Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, έχει αναλάβει την αξιοποίηση και προστασία του βουνού μέσα από προγράμματα και δράσεις αναδασώσεων, όμως η φτωχή χρηματοδότηση και ιδιαίτερα η σύγχρονη οικονομική συγκυρία, έχει μειώσει κατά πολύ τις δυνατότητες φύλαξης και αξιοποίησης του οικοσυστήματος.

Δυστυχώς, προσπάθειες που ξεκίνησαν παλαιότερα έχουν επιβραδυνθεί και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για άρδευση και πυροπροστασία έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Η παράνομη βόσκηση, η ρητίνευση, η χωματοληψία, παράνομα αμαξοστάσια (Αγ. Τριάδα Πετρούπολης) και πολλές άλλες δραστηριότητες, δεν περιορίστηκαν παρά την απαγορευτική διάταξη του Δασαρχείου Αιγάλεω που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2011, και ακόμα και σήμερα εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες παραμένουν απροστάτευτες.

Το μεγάλο πρόβλημα του Ποικίλου είναι ότι αποτελεί φυσικό σύνορο με την Φυλή και δεν φυλάσσεται, ενώ θα έπρεπε. Σε αρκετά σημεία του, ακόμα και σήμερα, μπορεί ο περιηγητής να εντοπίσει απόρριψη σκουπιδιών πάσης φύσεως, όπως και να δει να διέρχονται μικρά και μεγάλα οχήματα με κατεύθυνση την λεωφόρο Σχιστού, προσθέτοντας και την πρόσφατη διάνοιξη της περιφερειακής ανατολικής οδού. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν σημαντική όχληση για την πανίδα και χλωρίδα και πηγή ρύπανσης, που σταδιακά συνεισφέρει στην υποβάθμιση αυτού του ακροτελεύτιου και πολύτιμου για το Περιστέρι οικοσυστήματος.

Η υποβάθμιση του Ποικίλου, δεν σχετίζεται τόσο με την προγενέστερη ανεξέλεγκτη χρήση του, όσο με την παρούσα έλλειψη πρόνοιας για την αξιοποίηση του και την προστασία του. Η έλλειψη πόρων και κυρίως ολοκληρωμένου σχεδιασμού αναδάσωσης και πυροπροστασίας εντείνει την επιφανειακή διάβρωση των πρανών.

Εγκαταλελειμμένα λατομεία που βρίσκονται στην Β’ ζώνη, όπως αυτό στην περιοχή Μαλατέστα, είναι ανάγκη να ενταχθούν σταδιακά σε προγράμματα ανάπλασης και ένταξής τους στην περιαστική ζώνη πρασίνου, παρακάμπτοντας τις αγκυλώσεις που υπάρχουν. Το πευκοδάσος που έχει απομείνει πρέπει να προστατευτεί από τις εποχικές εξάρσεις προσβολών παρασιτικών εντόμων (πευκοκάμπια και μαρσαλίνα) που απειλούν διαχρονικά την βιωσιμότητά του.

Οι οργανωμένες και συστηματικές αναδασώσεις είναι απαραίτητες για την επιβράδυνση φαινομένων διάβρωσης των πρανών. Εγκαταστάσεις υπόγειων ή υπέργειων υδατοδεξαμενών για συλλογή βρόχινου νερού, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν, όπως και η οριοθέτηση ζωνών για τους επισκέπτες και ο τερματισμός της ανεξέλεγκτης διέλευσης οχημάτων, είναι δράσεις που θα επιβραδύνουν την περαιτέρω υποβάθμιση του βουνού.

Το Ποικίλο Όρος καταλήγει δυτικά στην λίμνη Κουμουνδούρου (λίμνη Ρειτών), μία υδατοσυλλογή με μικρό μέσο βάθος (μόλις 1,7μέτρα) που έχει ιδιαίτερα επιβαρυνθεί από τις δραστηριότητες της βιομηχανικής ζώνης Σκαραμαγκά, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν οικολογικό θησαυρό για την δυτική Αττική.

Άλλοι σημαντικοί γεωλογικοί σχηματισμοί του Ποικίλου Όρους είναι χαράδρες και σπήλαια, που προσδίδουν έναν ιδιαίτερο ποικιλόμορφο χαρακτήρα στην περιοχή. Ιδιαίτερα αξίζει να αναφερθεί το φαράγγι Ναστάνι, που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του Ποικίλου.

Από σπηλαιολογικής άποψης, το Ποικίλο εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της ασβεστολιθικής του σύστασης. Χαρακτηριστικοί σχηματισμοί είναι το σπήλαιο Δρομεάς, το μικρό σπήλαιο Πανός, και τα σπήλαια Αφαίας και Μαρίνη.

Ο Δήμος Περιστερίου ακόμα δεν έχει εξερευνήσει και δεν έχει εκμεταλλευτεί τον φυσικό και γεωλογικό πλούτο που τον περιβάλλει, προκειμένου να προχωρήσει στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας που θα έδιναν την ευκαιρία για την ανάπτυξη στρατηγικής προστασίας του Ποικίλου και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ώστε να προωθηθούν περαιτέρω πολιτικές αειφορικής διαχείρισης περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εσωτερικό σύστημα λειτουργίας της πόλης. Πολλά δε από τα σπήλαια έχουν και αρχαιολογική και σπηλαιολογική αξία, επομένως είναι εξέχουσας σημασίας για την αναψηλάφηση της πολιτισμικής ιστορίας της περιοχής.

Οι φυτοκοινωνίες του Ποικίλου όρους και του όρους Αιγάλεω ανήκουν στη θερμομεσογειακή ζώνη. Οι κλάσεις φυτών και τα είδη που συναντώνται ανήκουν κυρίως στις οικογένειες Compositae, Gramineae, Labiatae, Cruciferae, Leguminosae, Boraginaceae, Dipsacaceae, Asteraceae.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΣΔΑ στα πλαίσια του προγράμματος “Προστασία του Περιβάλλοντος και Βιώσιμη ανάπτυξη” συμμετείχε το 2004 στην εκπόνηση μελέτης με τίτλο “Ορος Αιγάλεω – Ποικίλο, αποκατάσταση του δασικού χαρακτήρα, προστασία και ανάδειξή του” και το 2010 εξέδωσε την «Μελέτη προστασίας και διαχείρισης δασικής έκτασης Ποικίλου Όρους – Όρους Αιγάλεω». Η καταγραφή της περιοχής έχει ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα και τεράστια συμβολή έχουν ιδιώτες ερευνητές, σύλλογοι και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

*Με στοιχεία από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Περιστερίου 2015‐2019» και το exploringgreece.tv

—————–

Τα Παιδιά ΑμεΑ και η εκπαίδευσή τους «υπό διωγμό» στο Περιστέρι του κ. Παχατουρίδη (Όλη η αλήθεια)

Σαν θέμα είναι άσχετο, αλλά κρατείστε το, αφού κατά τα φαινόμενα  η διοίκηση του Δήμου Σύντομα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την διακριτή διαχείριση του θέματος σε σχέση με άλλα προγράμματα και κατασκευές που η ίδια προωθεί…

Κοινόχρηστο Πράσινο (πλατεία)… έναντι ΟΤΕ

Ο χώρος  κοινόχρηστο πρασίνου απέναντι από το κτίριο ΟΤΕ, στον οποίο η Διοίκηση Παχατουρίδη έχει σχεδιάσει την κατασκευή διόροφου υπογείου δημοτικού σταθμού αυτοκινήτων. Υπάρχει, όμως ένα μικρό πρόβλημα που προσπαθεί η Διοίκηση Παχατουρίδη να ξεπεράσει ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησής του.

Κτήμα «Μπόθου», δυτικά του δημοτικού κοιμητηρίου

Το ίδιο «πρόβλημα» υπάρχει και για το κτήμα «Μπόθου», μόνο που αυτή την φορά το επικαλείται  η ίδια η διοίκηση  του Δήμου για να μην προχωρήσει η κατασκευή του εκπαιδευτηρίου για παιδιά ΑΜΕΑ… Με απλά λόγια ίδια πράγματα, ίδιες καταστάσεις, ίδιες δυσκολίες, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση από τους ιθύνοντες της  διαχρονικής διοίκησης Παχατουρίδη… Όχι… /όχι μην επιμένετε… Την ανάπτυξη στοχεύουν οι άνθρωποι, την οικονομική…, όχι βέβαια τους ανθρώπους… έεε  πολλά δεν θέλετε…

Vukentra.com

Μοιραστείτε το:
Tagged