Πληρωμένες γραφίδες-πιστόλια…

Γνώμες
Μοιραστείτε το:

Οι εκτελεστές με τα πρωτοσέλιδα

Υπάρχουν αλήτες και καθάρματα που αντί να πάρουν ένα πιστόλι και να μπουν στο σπίτι σου να σε ληστέψουν, τυπώνουν ένα πρωτοσέλιδο για σένα, τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου. Κι ενώ με το αριστερό εισπράττουν, με το δεξί υψώνουν το δάκτυλο και φωνάζουν υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Αυτή την κατάντια προσπαθεί να διορθώσει η κυβέρνηση.

του Δημήτρη Ευθυμάκη

Υπάρχει ελληνική εφημερίδα που κρεμιέται καθημερινά στο περίπτερο, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ένας υπέργηρος άπορος τρόφιμος ενός οίκου ευγηρίας κάπου στην Δυτική Αθήνα. Πώς; Έλα ντε. Πάντως νόμος που να απαγορεύει σε άπορο 85χρονο να κατέχει εφημερίδα δεν υπάρχει. Ή μάλλον δεν υπήρχε ως τώρα. 

Υπάρχουν εφημερίδες των οποίων τα πρωτοσέλιδα διαβάζονται στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές και παρελαύνουν από τις επισκοπήσεις τύπου των ιστοσελίδων, που έχουν ια διευθυντή έναν χρεωκοπημένο αλουμινά και διευθυντή σύνταξης κάποιον Πακιστανό. Και γιατί όχι; Ως τώρα δεν υπήρχε νόμος που απαγόρευε σε αλλοδαπούς να έχουν ως δεύτερη δουλειά τη διεύθυνση σύνταξης εντύπου, η πρώτη του δουλειά είναι να καθαρίζει κήπους ας πούμε.

Αν μια εφημερίδα σήμερα γράψει ότι κάποιος είναι έμπορος ναρκωτικών ή ότι εκδίδεται στην Μύκονο ή ότι πληρώνεται με τον μήνα από την τάδε πρεσβεία ή ότι είναι παιδεραστής, τι όπλα άμυνας έχει αυτός που κρεμάστηκε στα μανταλάκια; Μήνυση και αγωγή κατά του ιδιοκτήτη, του διευθυντή που επέτρεψε τέτοιο δημοσίευμα και κατά του διευθυντή σύνταξης που είναι υπεύθυνος για την ύλη. Και κατά του υπογράφοντος το κομμάτι, πλην πάντα αυτά τα κείμενα είναι ανυπόγραφα ή υπογραμμένα με ψευδώνυμο. 

Και τα όργανα της Τάξης ανακαλύπτουν ότι ο ιδιοκτήτης είναι μια εταιρεία με μετόχους άφαντους σε δυο-τρία χωριά στην άλλη άκρη της χώρας, ο διευθυντής είναι κάποιος τυφλός παππούς και διευθυντής σύνταξης ένας Μπαγλαντεσιανός με προσωρινή πράσινη κάρτα. Όλοι τους τόσο άποροι, που αν δεν μεριμνήσει η κοινωνική υπηρεσία του δήμου δεν θα χουν να φάνε το μεσημέρι. Ας τους επιδικάσει το δικαστήριο κάποιο βαρύ πρόστιμο…

Αν όμως ο θιγόμενος κάνει ένα τηλεφώνημα στον δικηγόρο αυτού που όλοι ξέρουν ως πραγματικό ιδιοκτήτη της εφημερίδας και προθυμοποιηθεί να δώσει 20.000 ευρώ μαύρα για να πάψουν να βάζουν παραποιημένες φωτογραφίες του στα πρωτοσέλιδα, τότε απ’ ευθείας βρίσκεται ο κουμανταδόρος που θα κάνει το νταραβέρι.

Υπάρχουν αλήτες και καθάρματα που αντί να πάρουν ένα πιστόλι και να μπουν στο σπίτι σου να σε ληστέψουν, τυπώνουν ένα πρωτοσέλιδο για σένα, τη γυναίκα σου και τα παιδιά σου.  Έχουν το ίδιο κέρδος και δεν κινδυνεύουν ούτε να τους πυροβολήσουν ούτε να τους μπουντρουμιάσουν στον Κορυδαλλό. Κι ενώ με το αριστερό εισπράττουν, με το δεξί υψώνουν το δάκτυλο και φωνάζουν υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. 

Αυτή την κατάντια προσπαθεί να διορθώσει το σχέδιο νόμου του Γιάννη Οικονόμου που ψηφίστηκε πριν τρεις ημέρες. Οι κανόνες που θεσπίζει απλοί και λογικοί. Οι ιδιοκτήτες των εντύπων πρέπει να είναι φανεροί, οι διευθυντές και οι διευθυντές σύνταξης τους να είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη επαγγελματικού δημοσιογραφικού σωματείου και όλοι τους θα αναγράφονται στο φύλλο. Τα πρόστιμα για την παράβαση των παραπάνω θα είναι μεγάλα και θα εισπράττονται κατ’ ευθείαν από τις πωλήσεις. 

Πάλι θα βρουν τρόπο να ξεφεύγουν, αλλά επί του παρόντος δημιουργήθηκε μια ασπίδα προστασίας της τιμής, της υπόληψης και της εντιμότητας κάθε πολίτη που μπαίνει στο στόχαστρο αδίστακτων κουτσαβάκηδων της ρυπαρογραφίας.

Και ελπίζω να έρθει και η σειρά των ιστοσελίδων. Πέραν των παραπάνω αυτονόητων, δεν είναι δυνατόν η ιστοσελίδα που απασχολεί δεκαπέντε μέλη της ΕΣΗΕΑ και πληρώνει εισφορές να παίρνει την ίδια κρατική διαφήμιση με την απέναντι που δεν απασχολεί κανέναν. 

Κι αυτό το ημιτελές μητρώο που ισχύει σήμερα πρέπει να αλλάξει κατ’ επειγόντως, να γίνει ηλεκτρονικό. Με το χαρτί δεν υπάρχει αυτόματη διασταύρωση, ο καθένας γράφει-σβήνει ό,τι του κατέβει, ειδικά αν ξέρει ότι θα καταχωνιαστεί σε έναν φάκελο που θα τον φάει η σκόνη.

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged