Περιστέρι: Απόλυτη σιωπή του Μητροπολίτη Περιστερίου και των ιερών Πατέρων στις διεκδικήσεις Πλατειών και περιουσιών από την Μονή Λαμίας

ΑΣΔΑ Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ένας πολύ περίεργως θεσμός. Σε καιρούς χαλεπούς έχει στηρίξει και με μεγάλες θυσίες μάλιστα το Ελληνικό Έθνος και τον Ελληνικό Λαό. Αυτά, όμως, όπως προαναφέρθηκε, σε καιρούς χαλεπούς. Σήμερα από ανιδιοτελής φροντιστής αδυνάτων, πασχόντων και γερόντων, έχει στην πράξη και σύμφωνα με τα γεγονότα εξελιχθεί σε δυνάστης, δικαιωματιστής χρυσόβουλων και «πλαστών» κατά μερικούς κληρονομικών δικαιωμάτων γης.

Μετά το περίφημο σκάνδαλο του «Βατοπεδίου» που άφησε δυσάρεστες εντυπώσεις  στο κοινωνικό σύνολο, τρανό παράδειγμα αυτής της δυσάρεστης εντύπωσης που δίνει η ελληνική εκκλησία, είναι η περίπτωση του Ποικίλου Όρους στην Δυτική Αθήνα και οι διεκδικήσεις γης, δηλαδή οικοπέδων και εκτάσεων, στις πόλεις του Περιστερίου και Πετρούπολης, από Ιερό ναό της Λαμίας.

Το θέμα είναι πολύ γνωστό στην τοπική κοινωνία και κάνοντας μία απλή αναφορά, θα πούμε ότι Ιερός ναός της Λαμίας, διεκδικεί προβάλλοντας κληρονομικό δωρητήριο περισσότερα από 7.000 στρέμματα εκτάσεων του Ποικίλου Όρους, και μεταξύ αυτών πλατείες, παιδικές χαρές και γήπεδα των δύο δήμων, όπως και περιουσίες ιδιωτών που νομότυπα απέκτησαν.

Η διεκδικούμενη έκταση είναι τεράστια, σύμφωνα δε με τους γνώστες της όλης υπόθεσης, αυτή η διεκδίκηση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα κληρονομικό δωρητήριο προς το ιερό ναό που άφηνε σ’ αυτόν 300 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης, σήμερα ενταγμένης στον προστατευόμενο ορεινό όγκο του Ποικίλου όρους.

Τα τμήματα της Πόλης του Περιστερίου και του Ποικίλου όρους που διεκδικεί ο Ιερός Ναός Λαμίας

Περιέργως, όμως, η έκταση αυτή με τα χρόνια, -κρατά χρόνια αυτή η κολώνια-, «ξεχείλισε» και επεκτάθηκε εκατέρωθεν της αρχικής με αποτέλεσμα, όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, ο ιερός ναός Λαμίας να διεκδικεί ως ιδιοκτήτης σχεδόν το μισό περιστέρι φθάνοντας από τις παρυφές του Ποικίλου Όρους ως την Πλατεία Ανθούπολης (Πλατεία Γιαννακά).

Στην χθεσινή (29.10.2019) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου, αναφέρθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κο Παναγιώτη Λύκο, ότι ο περιώνυμος Ιερός Ναός Λαμίας, κάνοντας υποτίθεται μία μικρή παραχώρηση προς τον Δήμο, διεκδικεί από την πόλη μόνο 17 πλατείες, παιδικές χαρές και γήπεδα αθλοπαιδιών, από τις 36 που πρόβαλε ως ιδιοκτησίες του αρχικά, όπως επίσης διεκδικεί και μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών ιδιωτών, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες δημοτών.

Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει, όπως ανάφερε στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο κος Νίκος Ζούτσος, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, -κάνοντας μάλιστα σχετική έκκλιση για την ενεργοποίησή τους-, είναι η απόλυτη και εκκωφαντική σιωπή για το θέμα από τον Μητροπολίτη Περιστερίου κο Κλήμη, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος στον οποίο υπάγεται ο διεκδικητής ιερός ναός κο Σεραφείμ.

Για τους δύο τελευταίους, θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι δεν τους «αγγίζει» το θέμα, βρίσκεται μακρυά τους και δεν έχουν πίεση κοινωνική από το «πήμνιό» τους, αν και βέβαια σύμφωνα με τις αρχές θρησκευτικές και κοινωνικής προσφοράς και αγάπης που διέπουν τον θεσμό της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας θα έπρεπε να ενσκύψουν στο πρόβλημα που έχει παρουσιασθεί.

Σε ότι αφορά, όμως, την Μητρόπολη Περιστερίου, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού πέραν των άλλων το θέμα επιδρά δυσμενώς στο χριστεπώνυμο πήμνιό της, απειλώντας να επιφέρει κοινωνικές καταστροφές και όχι μόνο.

Πιθανόν η απόλυτη σιωπή της να έχει σχέση με τα πεπραγμένα της σε οτι αφορά τη γη που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχει αποκτήσει στην πόλη του Περιστερίου με ποιό χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Ιερό ναό στην Τσαλαβούτα που αναγέρθηκε σε κοινόχρηστο δημοτικό χώρο στάθμευσης στην οδό Κρυστάλλη με την ανοχή των δημοτικών αρχών της πόλης. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν τεχνικές βελτιώσεις στον περιβάλλοντα του ναού χώρου, με αποτέλεσμα αυτός αν αυξηθεί σε βάρος του εφαπτόμενου σ’ αυτόν αθλητικού πάρκου.

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων-Αγίου Ανδρέα / Οδός Κρυστάλη – Τσαλαβούτα

β) Χώρο Ορφανοτροφείου, που σήμερα κατά πληροφορίες προορίζεται όταν ολοκληρωθεί λειτουργικά για ξενώνας άπορων φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο βορειοδυτικό άκρο της «Χωράφας»  που ανεγέρθηκε σε διπλό ιδιόκτητο χώρο, με την σημείωση ότι «καταπατήθηκε» και ανεγέρθηκε από μέρος του κτίσματος χωροθετημένη δημοτική οδός, με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητείται νομική λύση για την νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής και της καταπάτησης που έχει συντελεσθεί.

Ορφανοτροφείο – Οδός Ανθέων / Χωράφα

γ) Γηροκομείο, πάνω από το χαρακτηριστικό υπαίθριο θεατράκι του «Φοίνικα»,  και δίπλα στο γήπεδο του «Γαλαξία», το οποίο αναγέρθηκε στο κέντρο της έκτασης που διεκδικεί ο Ιερός ναός Λαμίας, με βάση το κληρονομικό δωρητήριο προς αυτόν.

Γηροκομείο – Ποικίλο Όρος

δ) Οικόπεδο επί των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Καρυάτιδος στο οποίο η Μητρόπολη Περιστερίου, θέλει σύμφωνα με όσα είναι γνωστά να αναγείρει συγκρότημα Ναού και Δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει περάσει με αγορά στην ιδιοκτησία  της Μητρόπολης Περιστερίου, υπάρχουν, όμως, αμφισβητήσεις για την νομιμότητα ύπαρξης και χωροθέτησής του αφού σύμφωνα με μαρτυρίες, αλλά και παλιές πολεοδομικές αποτυπώσεις το μεγαλύτερο μέρος του είναι «ρέμα» που μπαζώθηκε… αρμοδιότητας και ιδιοκτησίας κατά νόμο της ΕΥΔΑΠ.

Ελεύθερο ιδιόκτητο οικόπεδο – Καρυάτιδος και Εθνικής Αντιστάσεως / Νέα Ζωή

ε) Ιερά μονή «Φανερωμένης» που ιδρύθηκε επί καταπατημένης έκτασης χαρακτηρισμένης ως δάσος του προστατευόμενου Ποικίλου Όρους, δίπλα από το Λατομείο «Μαλατέστα». Με τις σταδιακές επεκτάσεις, χωροθετήσεις νέων αυθαίρετων κατασκευών, διαμόρφωσης νέων χώρων και τεχνητών δενδροφυτεύσεων, η καταπατημένη έκταση έφθασε από τα 150 τεραγ. Μέτρα του αρχικού κτίσματος και περιβάλλοντος χώρου να φθάνει ή και να ξεπερνά σήμερα τα 60 στρέμματα, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις.

Ιερά Μονή Φανερωμένης – Λατομείο Μαλατέστα / Ποικίλο Όρος

Το ερώτημα, βέβαια που παραμένει είναι το εξής: «Είναι τα ποιο πάνω οι λόγοι που επιβάλλουν το σιωπητήριο στην Μητρόπολη Περιστερίου για τις διεκδικήσεις του Ιερού ναού Λαμίας, είναι η άγνοια του θέματος κι  η κακή εκτίμηση των δεινών που επιφέρουν, είναι η αδιαφορία σε ένα πολύ οξύ τοπικό κοινωνικό πρόβλημα ή είναι η προσαρμογή στην πάγια κατά τα φαινόμενα ακολουθούμενη εκκλησιαστική πολιτική για την κτήση εκτάσεων γης;»

Την απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο ο Μητροπολίτης Περιστερίου και οι δύο άλλοι αναφερόμενοι Πατέρες της Ελληνικής Εκκλησίας. Η σιωπή είναι και αυτή απάντηση, μόνο που δείχνει προς μία και μοναδική κατεύθυνση…

——————–

Υ.Γ.1: Εάν υπάρχουν διαφωνίες και αντιρρήσεις για όσα αναφέρονται ποιο πάνω, εδώ είμαστε για να τις προβάλλουμε…

——————–

Υ.Γ.2: Στην χθεσινή (29.10.2019) συζήτηση του θέματος τον λόγο έλαβαν εκφράζοντας τις απόψεις τους, εκτός του αρμόδιου αντιδημάρχου και του ερωτώντος κου Νίκου Ζούτσου, όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εκτός του γνωστού Κοινωνιστή που παρέμεινε σιωπηλός.

——————–

Υ.Γ.3: Στις προηγούμενες συζητήσεις του θέματος στις δικαστικές αίθουσες, περιέργως απουσίαζαν πάντα οι εκπρόσωποι του κράτους και του Δασαρχείου Αιγάλεω, αρμόδιου για την προστασία του δασικού χαρακτήρα της περιοχής του Ποικίλου Όρους, οι οποίοι επικαλούνταν πάντα σχεδόν βαριάς μορφής ασθένεια.  Την Τετάρτη, 5.11.2019 θα γίνει η μητέρα των μαχών στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για το νόμιμο ή όχι των διεκδικήσεων…

«Αιρετικός»

Μοιραστείτε το:
Tagged