Πατερούλης Τσίπρας ορέγεται «απολυταρχικές» εξουσίες – στο 15μελές είχε…;

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας βγάζει προς τα έξω τον ποιό αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του. Ονειρεύεται μία διακυβέρνηση με απόλυτες εξουσίες και τον ίδιο πρωθυπουργό, μάλλον επιζητώντας «εκδίκηση» απ’όλους όσους δεν τον άφησαν να ελέγξει του «αρμούς της εξουσίας». Ο ίδιος, εδώ και αρκετά χρόνια  υλοποιεί  το στρατηγικό προπαγανδιστικό σχέδιο του να βγεί αναμάρτητος για όσα έπραξε στην προηγούμενη οικτρή διακυβέρνησή του, και ταυτόχρονα υπόσχεται λαγούς και πετραχήλια εξουσίας στους  φανατικούς οπαδούς του, που απέτυχαν την πρώτη φορά και τώρα ορέγονται  δεύτερη περίοδο  στις καρέκλες εξουσίας, χωρίς μάλιστα εμπόδια από τίποτα και κανένα…

Δείτε τι ανάφερε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian το μακρινό 2017 και στην συνέχεια όλα όσα ορέγεται σήμερα μέσα από την συνέντευξή του στην εφημερίδα των συντακτών…

—————

Αλέξης Τσίπρας: Πολλοί μας λένε ψεύτες, αλλά κανείς δεν μας είπε κλέφτες.    

«Το μεγαλύτερο σφάλμα μου, η επιλογή κάποιων ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.

Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες παραδέχεται ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: ‘Εχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη(…) στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα στον υπότιτλο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον μακροβιότερο Έλληνα πρωθυπουργό από την αρχή.

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας»

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» υποστηρίζει εμφατικά σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Guardian ο Αλέξης Τσίπρας, στην οποία τονίζει με μια διάθεση αυτοκριτικής ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα λάθη – απαντώντας ουσιαστικά στον Γ. Βαρουφάκη και όλα όσα έγιναν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας το 2015.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού σημειώνει πως η οικονομία ακολουθεί πλέον ανοδική τάση σημειώνει ότι: «Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά», λέει ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα τονίζει: «Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Η εφημερίδα σημείωνε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρεται στον Γ. Βαρουφάκη αλλά ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το σχέδιό του πρώην ΥΠΟΙΚ ήταν «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε».

Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης αγάπησε το Σόιμπλε

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε το μακρινό 2017 ότι ο Β. Σόιμπλε «…ήταν το alter ego του Βαρουφάκη. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ο τότε πρωθυπουργός υπογράμμιζε ότι «αν πάτε στο δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση πολλοί θα μας πουν ψεύτες. Κανείς όμως δεν θα πει ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι».

Δείτε στην συνέχεια το σχόλιο του Ανδρέα Στασινού στο Protagon.gr για τις δηλώσεις Τίπρα στην εφημερίδα των Συντακτών, δηλώσεις που φανερώνουν την αδυναμία του στην απολυταρχική  διακυβέρνηση…

——————

Από πότε δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία;

Με αφορμή το άρθρο του Τσίπρα στην «Εφ. Συν.» υπό τον τίτλο: «Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία» ανακύπτουν ορισμένες απορίες που θα ήταν χρήσιμο να απαντηθούν. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ο ίδιος που έλεγε πως «τη δεύτερη φορά» θα πρέπει «να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας»…

του Ανδρέα Στασινού

Τον Οκτώβριο του 1981, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο εγγυητής της μετάβασης από τα χρόνια της χούντας στο ομαλό δημοκρατικό βίο, ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά το θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981, με 48,07% και 172 έδρες, κάποιοι στο Πεντάγωνο και στη «βαθιά Δεξιά» εξέφραζαν, όπως έχει αναφερθεί από διάφορες πηγές, τις ανησυχίες τους για την νίκη των σοσιαλιστών και την ορκωμοσία του Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση του Πρωθυπουργού. 

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις, που δεν τολμούσαν ασφαλώς να κάνουν την παραμικρή κίνηση απέναντι στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λειτούργησε ως εγγυητής της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και της παράδοσης της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη Μεταπολίτευση, 48 χρόνια τώρα, η ομαλή εναλλαγή στην εξουσία χωρίς πολιτειακό ζήτημα και χωρίς πολιτειακή κρίση σφράγισε, όπως σημείωσε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μια περίοδο «με ελεύθερη και ομαλή λειτουργία της λαϊκής κυριαρχίας». 

Με αυτά τα δεδομένα και με αφορμή το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της Παρασκευής και προβλήθηκε στην έντυπη πρώτη σελίδα της υπό τον τίτλο, «Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία», ανακύπτουν ορισμένες απορίες που θα ήταν χρήσιμο να απαντηθούν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και του ζητάει να παραιτηθεί. Παράλληλα σημειώνει ότι «εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ενα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Οι διατυπώσεις περί εναλλαγής στην εξουσία και 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ασαφείς, και ως εκ τούτου προβληματικές, και καλό θα ήταν να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα. Ας δούμε τι λέει ο κ. Τσίπρας:

Ζητάει την παραίτηση του Πρωθυπουργού. Αυτό δεν είναι καθόλου προβληματικό, είναι τετριμμένο θα έλεγε κανείς καθώς ακούγεται σχεδόν από κάθε αρχηγό αντιπολίτευσης τα τελευταία 48 χρόνια. Λέει επίσης ότι «δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία», δηλαδή ότι δεν αρκεί αν πχ. κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και κατακτήσει την αυτοδυναμία να παραδώσει -όπως προβλέπει το Σύνταγμα και συμβαίνει εδώ και μισό σχεδόν αιώνα- η ΝΔ την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, φαίνεται ότι βάζει τον πήχη πιο ψηλά, από την εναλλαγή στην εξουσία. Διότι όταν λέει ότι αυτή δεν αρκεί, προφανώς το ζητούμενο για τον ίδιο είναι άλλης τάξεως. Εξηγώντας, λοιπόν, τι εννοεί με τη φράση «δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία», προσθέτει ότι «απαιτείται ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας». 

Τα κόμματα όντως χρησιμοποιούν πολύ συχνά τη φράση «σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της χώρας», ωστόσο ο κ. Τσίπρας ομιλεί για ανάταξη «της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας», δηλαδή του πολιτεύματος. Δεν διευκρινίζει στο άρθρο του αν εννοεί ότι επιδιώκει συνταγματική αναθεώρηση από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή (με αιτήματα πχ. όπως έχουμε ακούσει πολλές φορές τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας) ή αν εννοεί ότι η «ανάταξη» αυτή θα γίνει «από μέσα», δηλαδή από την κυβέρνησή του και τον ίδιο αν κερδίσει τις εκλογές. 

Η απουσία αυτής της διευκρίνισης σε συνδυασμό με εκείνη την προηγούμενη διατύπωση του κ. Τσίπρα ότι «τη δεύτερη φορά» θα πρέπει «να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας» γεννά ερωτήματα και ανησυχίες. Η αισιοδοξία που γεννήθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την κρίση των παρακολουθήσεων που πλήττει την κυβέρνηση είναι λογικό να οδηγεί σε εξαγγελίες.

Αρκεί αυτές να κινούνται στο πλαίσιο του κεκτημένου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας και της διάκρισης των εξουσιών. Διότι εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν ομιλεί για συνταγματική αναθεώρηση —άλλωστε έκανε μία— αλλά για «σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία», εννοεί προφανώς ότι η… ανάταξη της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας θα γίνει από τον ίδιο και το κόμμα του. 

Και από μόνη της η χρήση της λέξης δημοκρατία δεν λέει και πολλά. Οπως όλοι γνωρίζουν, η λέξη δημοκρατία ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και από μη δημοκρατικά καθεστώτα. Ακόμη και ως «γαρνιτούρα» για τον ολοκληρωτισμό.

Για παράδειγμα, η σημερινή Κίνα λέγεται επίσημα «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». «Δημοκρατία» γράφει το όνομα, αλλά η Κίνα δεν έχει ασφαλώς καμία σχέση με το δημοκρατικό πολίτευμα. 

Μια διευκρίνιση θα μπορούσε να λύσει τις παρεξηγήσεις ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες τι εννοεί ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged