Παραπομπή στο Κακουργοδικείο για βιασμούς 4 γυναικών προτείνει η εισαγγελέας για τον ηθοποιό Λάμπρο Φιλίππου

Δικαιοσύνη Θέατρο-Κινηματογράφος
Μοιραστείτε το:

«Βίαζε εμένα και την αδελφή μου» – Κόλαφος το πόρισμα για τον Λάμπρο Φιλίππου. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κακοποίησε σεξουαλικά 4 γυναίκες από το 2008 έως το 2015.

—————-

Την παραπομπή του Λάμπρου Φιλίππου σε δίκη για «βιασμό κατά συρροή κατ΄εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα» ζητά η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει η εισαγγελική πρόταση, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, κατά το χρονικό διάστημα από το 2008-2015, κακοποίησε σεξουαλικά τέσσερις γυναίκες, μεταξύ των οποίων οι δύο ήταν αδελφές.

Οι καταθέσεις των δύο αδελφών στην ανακρίτρια, είναι εκείνες που οδηγούν τον ηθοποιό στον προθάλαμο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, την ώρα που ο κατηγορούμενος αρνείται τα όσα του αποδίδονται, κάνοντας λόγο για συναινετικές ερωτικές σχέσεις μαζί τους χωρίς την άσκηση βίας.

Φαίνεται πως αυτός ο ισχυρισμός του, δεν γίνεται δεκτός από τον εισαγγελέα, καθώς αυτός «δεν αναιρεί την τέλεση των παραπάνω αξιόποινων πράξεων, αφού ο κατηγορούμενος γενικά με πιεστικό και χειριστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη θεατρική διδασκαλία, οδήγησε τις εγκαλούσες σε πιεστικές και ασφυκτικές συνθήκες για να τελέσει τα παραπάνω αδικήματα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εισαγγελική πρόταση είναι κόλαφος για τον ηθοποιό και μένει πλέον να εκδοθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο το βούλευμα που θα κρίνει οριστικά το ζήτημα της παραπομπής του ή μη σε δίκη. «Αρχικά με όλες τις εγκαλούσες ο κατηγορούμενος υπήρξε υποστηρικτικός και αρωγός στην προσπάθειά τους να διακριθούν στον καλλιτεχνικό χώρο, στη συνέχεια ωστόσο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας τους και την επιθυμία τους να ανελιχθούν επαγγελματικά, εξανάγκασε αυτές με σωματική βία να ανεχθούν κατά περίπτωση γενετήσιες πράξεις σε βάρος τους», αναφέρει η εισαγγελέας για τον 41χρονο, παραθέτοντας στη συνέχεια τα στοιχεία εκείνα που, κατά την κρίση της, είναι ικανά να οδηγήσουν τον ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής σε δίκη.

«Φωνές και ουρλιαχτά»

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», η γνωριμία του κατηγορούμενου με τη μεγαλύτερη από τις δύο αδελφές έγινε τον Μάιο του 2008, στο πλαίσιο θεατρικής παράστασης. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο 41χρονος σήμερα άνδρας γνώρισε και τη μικρότερη αδελφή της ηθοποιού.

Αναφερόμενη στον βιασμό της μεγαλύτερης αδελφής, σε ηλικία μόλις 16 ετών, από τον κατηγορούμενο η εισαγγελέας αποφαίνεται ότι αυτός συνέβη πρώτη φορά μέσα στο διαμέρισμα του ηθοποιού τον Ιούλιο του 2008. Εκεί ο κατηγορούμενος «χρησιμοποιώντας τις υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις, την ακινητοποίησε βίαια σε τοίχο του υπνοδωματίου» και τη βίασε «παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέλησή της, η οποία εξωτερικεύτηκε και με ουρλιαχτά της».

Το ίδιο αποτρόπαιο σκηνικό σε βάρος του 16χρονου τότε κοριτσιού επαναλήφθηκε λίγες ημέρες μετά, τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, αυτή τη φορά στον Λόφο του Στρέφη, όπου ο 41χρονος είχε οδηγήσει το κορίτσι με τη μηχανή του. «Την εγκλώβισε με το σώμα του ανάμεσα στη μηχανή και σε αυτόν, τοποθέτησε το ένα του χέρι εντός του στόματός της ώστε να μη δύναται να καλέσει βοήθεια και τη βίασε», αναφέρει η εισαγγελέας, δεχόμενη πως ακολούθησε, τον Ιούλιο του 2013, μία ακόμη πράξη βιασμού της 30χρονης σήμερα ηθοποιού και πάλι μέσα στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη. «Την πίεσε με δύναμη από τους ώμους ώστε να γονατίσει και ο θώρακάς της να ακουμπήσει στο κρεβάτι, παραμέρισε το εσώρουχό της και την εξανάγκασε σε κατά φύση συνουσία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην πρόταση.

Αποτρόπαια επίσης είναι και τα όσα αναφέρονται για την καταγγελλόμενη συμπεριφορά του 41χρονου σε βάρος της μικρότερης αδελφής της ηθοποιού. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 ο κατηγορούμενος βρέθηκε στο σπίτι της κοπέλας, η οποία τότε ήταν 19 ετών. Μπήκε αιφνιδίως στο δωμάτιό της και προέβη σε ασελγείς πράξεις, επιχειρώντας να την εξαναγκάσει με βία να λάβει μέρος σε αυτές.

«Η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε διότι η ως άνω παθούσα αντιστάθηκε», αναφέρει η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως οι ίδιες πράξεις επαναλήφθηκαν λίγες ημέρες αργότερα και πάλι μέσα στο δωμάτιο της κοπέλας, με τον κατηγορούμενο να κλειδώνει αυτή τη φορά την πόρτα.

Αντίθετα, με την εισαγγελική πρόταση ζητείται η απαλλαγή του 41χρονου για το περιστατικό βιασμού το οποίο η αδελφή της ηθοποιού είχε καταγγείλει ότι έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της. Η νεαρή γυναίκα, όπως έχει καταθέσει, είχε αποπειραθεί τότε να βάλει τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της, μην αντέχοντας άλλο την κακοποίησή της από τον κατηγορούμενο.

Τη στιγμή εκείνη μαζί της ήταν η αδελφή της, η οποία, μόλις συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, την οδήγησε στο μπάνιο ώστε να ρίξει νερό στο σώμα της και να συνέλθει. Κάλεσε δε τον ηθοποιό, με τον οποίο τότε διατηρούσε ερωτικό δεσμό, σε βοήθεια. Εκείνος, όπως κατέθεσε, μπήκε στο μπάνιο και τη βίασε. Ωστόσο, όπως έκρινε η εισαγγελέας, η συγκεκριμένη πράξη βιασμού δεν στοιχειοθετείται, διότι ποτέ η κοπέλα δεν κατήγγειλε άσκηση εκ μέρους του 41χρονου «οποιασδήποτε μορφής σωματικής βίας», ούτε και αντέδρασε.

Ο… μονόλογος

Το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς αποδίδεται στον ηθοποιό και απέναντι σε δύο ακόμη γυναίκες οι οποίες τον κατήγγειλαν για βιασμό. «Τον Απρίλιο του 2014 ευρισκόμενος το πρωί με την παθούσα … μέσα στο σπίτι της, της έβγαλε το παντελόνι και το καλσόν που φορούσε, εισχώρησε με βία τα δάχτυλα του χεριού του στα γεννητικά της όργανα» και αφού της έπιασε το κεφάλι την εξανάγκασε σε άλλες ασελγείς πράξεις, αναφέρει η εισαγγελέας, τονίζοντας την προσπάθεια της κοπέλας να απεγκλωβιστεί. Η σεξουαλική κακοποίηση της ίδιας γυναίκας συνεχίστηκε και κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη καταγγέλλουσα, η εισαγγελέας δέχεται ότι κι εκείνη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον 41χρονο τον Αύγουστο το 2013. Η κοπέλα είχε επισκεφτεί τον κατηγορούμενο στο σπίτι του και «κατά τη διάρκεια της απαγγελίας εκ μέρους της ενός μονολόγου, στο πλαίσιο μαθημάτων υποκριτικής που ο κατηγορούμενος της παρέδιδε, τη σήκωσε όρθια και την έγειρε πάνω στο γραφείο όπου την ακινητοποίησε». Στη συνέχεια, παρά τους λυγμούς της κοπέλας, «της κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο και εισχώρησε βίαια με τα δάχτυλά του στο σώμα της».

«Το έπαιζε μέντορας και μεγάλος αδελφός»

Εφόσον η συγκεκριμένη υπόθεση φτάσει σε ακροατήριο, όπως ζητεί η εισαγγελέας, σε μείζον ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί, κυρίως από την πλευρά της υπεράσπισης, το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις εκ των τεσσάρων καταγγελλουσών, ενώ είχαν υποστεί, όπως υποστηρίζουν, άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον ηθοποιό, συνέχιζαν να συναντιούνται μαζί του. Αυτό συνέβη κατά κόρον με τις δύο αδελφές που μήνυσαν τον 41χρονο, με τη μεγαλύτερη μάλιστα εξ αυτών, την ηθοποιό, να συνάπτει δεσμό μαζί του έχοντας βιαστεί, όπως κατέθεσε, προηγουμένως από εκείνον.

Πρόκειται για μια πτυχή της υπόθεσης για την οποία η 30χρονη σήμερα ηθοποιός ρωτήθηκε επισταμένως από την ανακρίτρια. Απαντώντας στις ερωτήσεις, τόσο εκείνη όσο και η αδελφή της σκιαγράφησαν την προσωπικότητα ενός χειριστικού άνδρα, ο οποίος «το έπαιζε ψυχολόγος και μεγάλος αδελφός», καταφέρνοντας να κερδίσει όχι μόνο τη δική τους εμπιστοσύνη, αλλά και των γονιών τους. Οι δύο γυναίκες χρησιμοποιούν συχνά στις καταθέσεις τους τις λέξεις «ενοχή» και «ντροπή», συναισθήματα που, όπως είπαν, ένιωθαν επί σειρά ετών.

Μάλιστα, η ηθοποιός που το επίδικο διάστημα ήταν μόλις 16 ετών, θέλοντας να καταδείξει τη χειραγώγησή της από τον κατηγορούμενο, δεν έκρυψε τη γοητεία που εκείνος της ασκούσε, φέρνοντάς τη σε επαφή με τον χώρο του θεάματος. «Ήμουν σχεδόν παιδί και βγαίναμε με μεγάλους, γνωστούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς και όλα αυτά μέσω του κατηγορούμενου, οπότε ήμουν πολύ εντυπωσιασμένη. Ήταν όλα πολύ μπερδεμένα στο μυαλό μου και δεν είχα την ικανότητα να αντιληφθώ την πολυπλοκότητα όσων συνέβαιναν. Αυτό που τον ερέθιζε ήταν ότι ήμουν μικρή και ευάλωτη, ότι με χειριζόταν ψυχολογικά και κυρίως με έκανε ό,τι ήθελε», είπε.

Τα όσα, πάντως, έχει καταθέσει η νεαρή ηθοποιός για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησής της προκαλούν σοκ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι σε δύο από τις επίδικες πράξεις βιασμού που υπέστη ήταν 16 ετών. «Οι κινήσεις του ήταν πολύ γρήγορες και δυνατές, ούρλιαζα μηχανικά και επειδή ήταν καλοκαίρι και ήταν ανοιχτή η μπαλκονόπορτα, αυτός σταμάτησε, την έκλεισε και επέστρεψε, αυτό κράτησε πολύ λίγο», λέει για τον καταγγελλόμενο δεύτερο βιασμό της το 2008 και προσθέτει: «Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι φάτσα στον τοίχο και τα χέρια του ήταν πάνω στα δικά μου. Θυμάμαι τα ρούχα που φορούσα γιατί ήταν τα ίδια με την πρώτη φορά. Κατηγορούσα τον εαυτό μου ότι τα ρούχα μου ήταν προκλητικά, σαν να φταίω εγώ».

Η 30χρονη ρωτήθηκε από την ανακρίτρια γιατί έκανε σχέση με τον ηθοποιό, παρά την προγενέστερη βίαιη συμπεριφορά του προς εκείνη. «Τον ερωτεύτηκα… Ένιωθα μια τρομερή εξάρτηση, ότι υπήρχα μόνο μέσα από το δικό μου βλέμμα, αλλιώς ήμουν ένα τίποτα. Με κολάκευε από τη μια, από την άλλη με εξευτέλιζε», ανέφερε η κοπέλα κάνοντας λόγο στην κατάθεσή της ακόμη και για βίαιες χωρίς συναίνεση σεξουαλικές επαφές της με τον κατηγορούμενο και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους: «Ήμουν το τέλειο θύμα, είχε εξουσία πάνω μου, είχε τον ρόλο του μπαμπά, του δασκάλου και του καθηγητή.

Γνώρισε τους γονείς μου, τον δέχτηκαν. Τους είχε πείσει ότι βοηθούσε και την αδελφή μου. Μπήκε και στην οικογένειά μου, οι γονείς μου τον συντηρούσαν οικονομικά για μεγάλο διάστημα».

«Τα έφτιαξα με κάποιον που με βίασε, ντρέπομαι και που το λέω»

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, η ηθοποιός ρωτήθηκε για τη γνωριμία του κατηγορούμενου με τη μικρότερη αδελφή της το καλοκαίρι του 2008. «Πήγαμε στο σπίτι του για φαγητό και έλεγε “πω πω κορμάρα, τι όμορφη που είναι!”. Μου ζήτησε το κινητό της, να τη γνωρίσει καλύτερα. Νομίζω ότι του είχε πει και η αδελφή μου πως είχε κάποιες δυσκολίες, πως πήγαινε σε ψυχολόγο, ντρεπόταν, ήταν κλειστή… Χάρηκα που θα την έβλεπε. Το έπαιζε ψυχολόγος, μέντορας και πίστευα ότι θα τη βοηθήσει, του είχα εμπιστοσύνη», απάντησε η νεαρή γυναίκα και σε άλλο σημείο της κατάθεσής τόνισε: «Τα έφτιαξα με κάποιον που με βίασε.

Ντρέπομαι ακόμη και που το λέω. Έμαθα για την αδελφή μου τον Αύγουστο του 2015. Μου ζήτησε να μιλήσουμε, κάτσαμε στο δωμάτιο και μου είπε: “Ο Λάμπρος με βίαζε όλα αυτά τα χρόνια”. Τον πήρα τηλέφωνο, ούρλιαζα, ανέβηκαν οι γονείς μας, τον είχα σε ανοιχτή ακρόαση, τα παραδέχτηκε όλα. Όταν βγήκε το #ΜeΤoo, διαβάζοντας όλο αυτό μου θύμισε τι είχα νιώσει κι εγώ. Βιασμός για μένα μέχρι τότε ήταν κάποιος άγνωστος που σε βιάζει – δεν είχα καταλάβει ότι είχα βιαστεί κι εγώ».

«Πήρα το μαχαίρι της κουζίνας»

Εξίσου σοκαριστικά είναι όμως και τα όσα αναφέρει στη δική της κατάθεση στην ανακρίτρια η αδελφή της ηθοποιού. «Με ρώταγε αν έχω αγόρι, αν έχω φιλήσει ποτέ κάποιο αγόρι. Εγώ απάντησα όχι, ήμουν κλεισμένα 14. Μου ζήτησε το τηλέφωνό μου και του το έδωσα. Το είπα στην αδελφή μου. Χάρηκε που ήθελε να με γνωρίσει, γιατί γενικά δυσκολευόμουν στην επικοινωνία με τους ανθρώπους. Πήγα μόνη μου, το μόνο που θυμάμαι είναι η στιγμή που με βίασε», είπε η κοπέλα και συνέχισε: «Άρχισα να κλαίω φωνάζοντας. Εκείνος άρχισε να γελά… Σταμάτησε προφανώς επειδή τρόμαξε που φώναζα, με πήρε να κάτσουμε στον καναπέ, με πήρε αγκαλιά και με χάιδευε σε όλο το σώμα μου, στα γεννητικά μου όργανα και στο στήθος.

Με έπεισε ότι έχω ψυχολογικό πρόβλημα και γι’ αυτό έκλαιγα. Μου έλεγε ότι εκείνος μόνο με καταλαβαίνει και με έπεισε να πάω σε ψυχολόγο. Το έφερε περίεργα και ότι αυτό που συνέβη θα είναι το μυστικό μας και δεν θα το πω σε κανέναν, ούτε στον ψυχολόγο. Μετά μου είπε να τον παίρνω τηλέφωνο έπειτα από κάθε συνεδρία και να του λέω τι είχαμε πει».

Η 29χρονη σήμερα γυναίκα κατέθεσε πως φοβόταν ότι έκανε κακό στην αδελφή της: «Ένιωθα ότι εγώ φταίω, ότι εγώ το προκάλεσα… Όλα αυτά τα χρόνια ντρεπόμουν να κοιτάξω την αδελφή μου στα μάτια, είχα βαριά κατάθλιψη και όταν σταμάτησαν οι βιασμοί και έφυγε για την Αμερική τον Νοέμβριο του 2014 (σ.σ.: ο κατηγορούμενος), βρήκα ξανά τη χαρά της ζωής», είπε στην ανακρίτρια καταθέτοντας ακόμη πως κι εκείνη, όπως και η αδελφή της, παρά την κακοποιητική συμπεριφορά του ηθοποιού απέναντί της, συνέχισε να συναντιέται μαζί του: «Μου είχε προκαλέσει μια εγκεφαλική κατάσταση, σαν να είναι ο μεγάλος μου αδελφός, σαν να είναι φίλος μου, ότι μόνο αυτός με καταλαβαίνει».

Ακολούθως περιέγραψε και άλλα αρρωστημένα σκηνικά κακοποίησής της, σε ηλικία 19 ετών (τον Δεκέμβριο 2012) και ενώ η αδελφή της κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο, με αποκορύφωμα τον Οκτώβριο του 2013, όταν και, σύμφωνα με την κατάθεσή της, χαστούκισε τον κατηγορούμενο μην αντέχοντας άλλο τη συμπεριφορά του: «Εκείνος μαρμάρωσε… Πήγα στην κουζίνα και γύρισα με το μαχαίρι του ψωμιού και του το έδειξα, δίχως να πιστεύω ότι θα κάνω κάτι… Εκεί είδα τον φόβο στο πρόσωπό του. Την επομένη η αδελφή μου μού είπε ότι σε 2-3 ημέρες θα έφευγε για την Αμερική. Ένιωσα τεράστια ανακούφιση».

«Θέλει δόξα και χρήματα»

Ο 41χρονος ηθοποιός κατά την απολογία του αρνήθηκε κάθε κατηγορία, προσκομίζοντας σωρεία ερωτικών μηνυμάτων που ελάμβανε από τις καταγγέλλουσες, υποστηρίζοντας ότι όταν οι καταγγελίες σε βάρος του είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωσε έκπληκτος, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα από όσα του αποδίδονται.

«Είχα μαζί της μια τρυφερή και ρομαντική σχέση», είπε για την ηθοποιό σημειώνοντας πως υπήρχε συναίνεση και ότι όσα λέει είναι ψέματα. «Εχει μια ματαιοδοξία, ήθελε από τα 8 της χρόνια να γίνει ηθοποιός» συμπλήρωσε.

«Όταν έκανε τις καταγγελίες, δεν με χρειαζόταν πια, είχε ατζέντηδες κι έτσι με πέταξε. Όταν κάποιος δεν της ήταν χρήσιμος, ήταν πολύ υπεροπτική. Θέλει να θεοποιηθεί ως ιέρεια του #MeToo, θέλει να πάρει όσo περισσότερη δόξα και χρήματα μπορεί, δεν τη νοιάζει τίποτα εκτός από την επιτυχία της», πρόσθεσε.

«Τα βγάζει από το μυαλό της, υπέφερε στον κόσμο της και σκοπός της ήταν να εκδικηθεί την αδελφή της, την οποία ζήλευε» συμπλήρωσε για τα όσα καταγγέλλει η αδελφή της ηθοποιού, ενώ πρόσθεσε για τις άλλες δύο γυναίκες που τον κατήγγειλαν ότι λένε και αυτές ψέματα.

Πηγή: in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged