Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν: Οι Ενήλικες ηλικίας 65 έως 80 ετών συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί (Μελέτη)

Άνδρας-Γυναίκα Σέξ
Μοιραστείτε το:

Οι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες ηλικίας 65 έως 80 ετών εξακολουθούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί – και οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι. Το εβδομήντα τρία τις εκατό των ερωτηθέντων της έρευνας ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή. Σαράντα τοις εκατό των ενηλίκων ηλικίας 65 έως 80 ετών είναι σεξουαλικά ενεργοί και περισσότερο από το ήμισυ, το 54 τοις εκατό, λένε ότι το σεξ είναι σημαντικό για την ποιότητα ζωής τους.

της Αλέξα Λαρντέρι

Σύμφωνα με την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι ρομαντικές σχέσεις και το σεξ είναι σημαντικά ακόμη και αργότερα στη ζωή. Εξήντα πέντε τοις εκατό των ανθρώπων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ακόμα ενδιαφέρονται για το σεξ.

“Αν και το σεξ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών μεγαλύτερων ενηλίκων, το θέμα αυτό παραμένει υποτιμημένο και σπάνια συζητείται”, αναφέρει η μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έθεσε σε 1.002 ενήλικες ηλικίας 65 έως 80 ετών μια ποικιλία ερωτήσεων σχετικά με την κατάσταση της σχέσης, το ενδιαφέρον για το σεξ και το επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας.

Εξήντα έξι τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν παντρεμένοι ή συνέταιροι, το 15 τοις εκατό ήταν διαζευγμένοι ή χωρισμένοι, το 12 τοις εκατό χήρεψαν και το 7 τοις εκατό δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Πενήντα τέσσερα τοις εκατό εκείνων σε μια ρομαντική σχέση ανέφεραν ότι ήταν επί του παρόντος σεξουαλικά ενεργοί. Το 7% των ερωτηθέντων ανέφεραν το ίδιο. Συνολικά, το 74 τοις εκατό των ερωτηθέντων είπε ότι το σεξ είναι μια σημαντική πτυχή μιας ρομαντικής σχέσης σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η αύξηση της ηλικίας οδήγησε σε μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Σαράντα έξι τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 65 έως 70 ετών ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί, σε σύγκριση με το 39 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 71 έως 75 ετών και το 25 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 76 έως 80 ετών. Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί από τις γυναίκες: 51 τοις εκατό έναντι 31 τοις εκατό.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα, 73 τοις εκατό, ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Οι άνδρες ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ενδιαφέρονταν για το σεξ. Πενήντα τοις εκατό των ανδρών ανέφεραν ότι ενδιαφέρονται εξαιρετικά ή πολύ για το σεξ, σε σύγκριση με το 12 τοις εκατό των γυναικών. Υπήρχε ένα χάσμα μεταξύ των ατόμων με διαφορετικές καταστάσεις υγείας.

Εκείνοι που ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν εξαιρετική, πολύ καλή ή καλή ήταν πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί από εκείνους που ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν δίκαιη ή κακή – 45 τοις εκατό έναντι 22 τοις εκατό.

Εάν προκύψει πρόβλημα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, το 62 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης γι ‘αυτό. Τριάντα έξι τοις εκατό είπαν ότι θα συζητήσουν το θέμα με το σύζυγο ή το σύντροφό τους, το 17 τοις εκατό είπε ότι δεν θα συζητήσει το πρόβλημα με κανέναν και το 10 τοις εκατό είπε ότι θα μιλήσει γι ‘αυτό σε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο.

Δεκαεπτά τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι μίλησαν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τη σεξουαλική τους υγεία τα τελευταία δύο χρόνια. Περισσότερο από το ήμισυ, το 60 τοις εκατό, ξεκίνησε η ίδια τη συζήτηση και το 88 τοις εκατό είπε ότι αισθάνθηκε άνετα να μιλάει για σεξουαλική υγεία.

“Η σεξουαλική υγεία μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων δεν λαμβάνει μεγάλη προσοχή, αλλά συνδέεται στενά με την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ευημερία”, ανέφερε η συν-διευθύντρια της δημοσκόπησης Erica Solway, σε δελτίο Τύπου. “Είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους ενήλικες και τους κλινικούς ιατρούς που τους φροντίζουν να μιλήσουν για αυτά τα ζητήματα και για το πώς οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη σωματική υγεία, τις σχέσεις, τον τρόπο ζωής και τις ευθύνες όπως η φροντίδα, τους επηρεάζουν”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 18 τοις εκατό των ανδρών και το 3 τοις εκατό των γυναικών έλαβαν φάρμακα ή συμπληρώματα για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας τα τελευταία δύο χρόνια και το 77 τοις εκατό ανέφερε ότι ήταν χρήσιμα.

Η ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας για το AARP Alison Bryant δήλωσε στο δελτίο Τύπου, αυτή η έρευνα “επιβεβαιώνει την ανάγκη και το ενδιαφέρον για σεξουαλική οικειότητα δεν σταματά σε μια ορισμένη ηλικία”.

—————–

Η Μελέτη «Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση» από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Ας μιλήσουμε για το σεξ

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ενηλίκων είναι ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Ας μιλήσουμε για το σεξ / Εισαγωγή

Οι ρομαντικές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία και την ποιότητα ζωής σε οποιαδήποτε ηλικία. Ενώ το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ηλικιωμένων ενηλίκων, αυτό το θέμα παραμένει ανεπαρκές και συχνά συζητείται. Τον Οκτώβριο του 2017, η Εθνική Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγιή Γήρανση ρώτησε ένα εθνικό δείγμα ενηλίκων ηλικίας 65–80 ετών σχετικά με τις προοπτικές τους σχετικά με τις σχέσεις και το σεξ και τις εμπειρίες τους σχετικά με τη σεξουαλική υγεία.

Ρομαντικές σχέσεις

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ενηλίκων ανέφερε ότι είναι παντρεμένοι ή σύντροφοι (66%), 12% χήροι, 15% διαζευγμένοι ή χωρισμένοι και 7% ποτέ δεν παντρεύτηκαν. Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παντρεμένοι ή να έχουν σύντροφο (73%) από τις γυναίκες (60%). Από όσους δεν είναι παντρεμένοι ή σύντροφοι, το 18% είπε ότι είναι σε σχέση. Συνολικά, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) από αυτούς τους 65-80 ανέφεραν ότι έχουν έναν τρέχοντα ρομαντικό σύντροφο (παντρεμένο, σύντροφο ή σε σχέση).

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες με ρομαντικό σύντροφο έχουν σχέση 10 ετών και άνω (92%) και 4% λιγότεροι από πέντε χρόνια. Μεταξύ εκείνων που δεν είχαν έναν τρέχοντα ρομαντικό σύντροφο, το 13% ήταν ραντεβού με κάποιον νέο τα τελευταία δύο χρόνια.

Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν: Οι Ενήλικες ηλικίας 65 έως 80 ετών συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργοί

Προοπτικές για το σεξ

Οι περισσότεροι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (76%) συμφώνησαν ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ρομαντικής σχέσης σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν (84%) από τις γυναίκες (69%).

Δύο στους πέντε (40%) δήλωσαν ότι είναι σεξουαλικά ενεργές. Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώθηκε με την ηλικία (46% ηλικίας 65-70, 39% ηλικίας 71-75 και 25% ηλικίας 76-80). Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είναι σεξουαλικά ενεργά σε σύγκριση με τις γυναίκες (51% έναντι 31%), όπως και αυτοί που ανέφεραν ότι η υγεία τους ήταν εξαιρετική, πολύ καλή ή καλή σε σύγκριση με εκείνους με δίκαιη ή κακή υγεία (45% έναντι 22%). Περίπου οι μισοί από αυτούς με έναν ρομαντικό σύντροφο (54%) και το 7% αυτών χωρίς έναν ανέφεραν ότι είναι επί του παρόντος σεξουαλικά δραστήριοι. Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ήταν σεξουαλικά ενεργά (92%) ανέφεραν ότι το σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ρομαντικής σχέσης.

“Το σεξ είναι σημαντικό για τη συνολική ποιότητα ζωής μου.” Πάνω από τους μισούς (54%) συμφώνησαν με αυτήν τη δήλωση, με περισσότερους άνδρες (70%) να συμφωνούν από τις γυναίκες (40%). Όσοι έχουν έναν ρομαντικό σύντροφο ήταν πιο πιθανό από εκείνους που δεν είχαν σύντροφο (61% έναντι 36%). Εκείνοι που ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργοί είχαν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που δεν συμφωνούσαν ότι το σεξ ήταν σημαντικό για την ποιότητα ζωής τους (83% έναντι 35%).

Περίπου δύο στους τρεις ερωτηθέντες (65%) περιέγραψαν ότι ενδιαφέρονται για σεξ (30% εξαιρετικά ή πολύ ενδιαφερόμενοι, 35% κάπως ενδιαφέρονται). Οι μισοί άνδρες (50%) ανέφεραν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή πολύ για σεξ σε σύγκριση με το 12% των γυναικών. Οι νεότεροι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή πολύ για το σεξ (34% ηλικίας 65-70, 28% ηλικία 71-75 και 19% ηλικία 76-80).

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις μεγαλύτερους ενήλικες (73%) δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή (37% εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένοι, 36% κάπως ικανοποιημένοι). Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι εξαιρετικά ή πολύ ικανοποιημένες από τους άνδρες (43% έναντι 31%), όπως και αυτές με έναν ρομαντικό σύντροφο σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν (40% έναντι 30%), και εκείνες που είχαν καλύτερη υγεία σε σύγκριση με άτομα με χειρότερη υγεία (40% έναντι 28%).

Σχεδόν ένας στους πέντε άνδρες (18%) και 3% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν πάρει φάρμακα ή συμπληρώματα για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει φάρμακα ή συμπληρώματα, τρεις στους τέσσερις (77%) δήλωσαν ότι ήταν χρήσιμο.

Συζητήσεις για τη σεξουαλική υγεία

Ένας στους έξι ερωτηθέντες (17%) ανέφερε ότι μίλησε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τη σεξουαλική του υγεία τα τελευταία δύο χρόνια. Από αυτούς που είχαν μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τρεις στους πέντε (60%) ξεκίνησαν τη συνομιλία τους και το 40% ανέφερε ότι ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης έθιξε το θέμα. Η πλειοψηφία αυτών που μίλησαν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης (88%) ανέφεραν ότι ένιωθαν άνετα να συζητήσουν τη σεξουαλική τους υγεία, ανεξάρτητα από το ποιος ξεκίνησε τη συζήτηση.

“Εάν επρόκειτο να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τη σεξουαλική σας υγεία, σε ποιον θα μιλήσετε για αυτό;” Οι περισσότεροι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (62%) δήλωσαν ότι θα μιλούσαν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το 36% θα μιλούσαν με τον σύζυγο / σύντροφό τους. Ένας στους δέκα (10%) είπε ότι θα μιλούσε με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή άλλο άτομο και το 17% είπε ότι δεν θα μιλούσαν σε κανέναν.

Επιπτώσεις

Αν και είναι σαφές ότι το σεξ είναι σημαντικό για πολλούς ηλικιωμένους ενήλικες, δεν συζητείται συχνά. Η πλειοψηφία των ενηλίκων ηλικίας 65 έως 80 ετών ανέφερε ότι το σεξ είναι ένα σημαντικό μέρος μιας ρομαντικής σχέσης σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι σημαντικό για την ποιότητα ζωής τους, αν και μόνο οι μισοί από αυτούς σε μια σχέση ανέφεραν ότι είναι σεξουαλικά ενεργές.

Η πλειονότητα αυτών με ρομαντικό σύντροφο ανέφερε ότι βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση. Η δυναμική σε μια σχέση αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπως και τα σώματα και η υγεία των συντρόφων. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις ευθύνες (συνταξιοδότηση, φροντίδα) μπορούν επίσης να περιοριστούν.

——————————–

Η Μελέτη στο πρωτότυπο κείμενο

Let’s Talk About Sex

The majority of older adults are satisfied with their sex lives.

Romantic relationships are important to well-being and quality of life at any age. While sex is an integral part of the lives of many older adults, this topic remains understudied and infrequently discussed. In October 2017, the University of Michigan National Poll on Healthy Aging asked a national sample of adults age 65–80 about their perspectives on relationships and sex and their experiences related to sexual health.

Romantic Relationships

A majority of older adults reported they are married or partnered (66%), 12% are widowed, 15% divorced or separated, and 7% never married. Men were more likely to be married or partnered (73%) than women (60%). Of those not married or partnered, 18% said they are in a relationship. Taken together, nearly three in four (72%) of those 65-80 reported having a current romantic partner (married, partnered, or in a relationship).

Most respondents with a romantic partner have been in the relationship for 10 years or longer (92%) and 4% fewer than five years. Among those who did not have a current romantic partner, 13% had been on a date with someone new in the past two years.

Perspectives on Sex

Most older adults (76%) agreed that sex is an important part of a romantic relationship at any age. Men were more likely to agree (84%) than women (69%).

Two in five (40%) indicated that they are currently sexually active. Sexual activity decreased with age (46% age 65–70, 39% age 71–75, and 25% age 76–80). Men were more likely to report being sexually active compared with women (51% vs. 31%) as were those who self-reported that their health was excellent, very good, or good compared with those with fair or poor health (45% vs. 22%). About half of those with a romantic partner (54%) and 7% of those without one reported they are currently sexually active. The vast majority of those who were sexually active (92%) reported that sex is an important part of a romantic relationship.

“Sex is important to my overall quality of life.” Over half (54%) agreed with this statement, with more men (70%) agreeing than women (40%). Those with a romantic partner were more likely than those without a partner to agree (61% vs. 36%). Those who reported being sexually active were more likely than those who were not to agree that sex was important to their quality of life (83% vs. 35%).

About two in three respondents (65%) described being interested in sex (30% extremely or very interested, 35% somewhat interested). Half of men (50%) reported being extremely or very interested in sex as compared to 12% of women. Younger respondents were more likely than older respondents to report being extremely or very interested in sex (34% age 65-70, 28% age 71-75, and 19% age 76-80).

Nearly three in four older adults (73%) indicated they were satisfied with their sex life (37% extremely or very satisfied, 36% somewhat satisfied). Women were more likely to be extremely or very satisfied than men (43% vs. 31%), as were those with a romantic partner as compared with those without one (40% vs. 30%), and those in better health as compared with those in worse health (40% vs. 28%).

Nearly one in five men (18%) and 3% of women reported they had taken medications or supplements to improve sexual function in the past two years. Among those who had taken medications or supplements, three in four (77%) said it was helpful.

Discussions about Sexual Health

One in six respondents (17%) reported speaking with their health care provider about their sexual health in the past two years. Of those who had talked with their health care provider, three in five (60%) initiated the conversation themselves, and 40% reported that their health care provider brought up the topic. The majority of those who spoken with their health care provider (88%) reported that they felt comfortable discussing their sexual health, regardless of who initiated the conversation.

“If you were to have a problem with your sexual health, who would you talk to about it?” Most older adults (62%) said they would talk with their health care provider, while 36% would talk to their spouse/partner. One in ten (10%) said they would speak to a friend, family member, or other person, and 17% said they would not talk to anyone.

Implications

While it is clear that sex is important for many older adults, it is not often discussed. The majority of adults age 65 to 80 indicated that sex is an important part of a romantic relationship at any age and important to their quality of life, though only about half of those in a relationship reported being sexually active.

The majority of those with a romantic partner reported being in a long-term relationship. Dynamics in a relationship change over time, as do the bodies and health of the partners. Changes in lifestyle and responsibilities (retirement, caregiving) can likewise contribute to fluctuations in interest and frequency of sexual activity.

The observed connection between self-reported health status and sexual activity warrants further exploration. A limitation of this study is that it is not possible to determine whether poor health contributes to lack of sexual activity or whether not being sexually active contributes to poor health. Similar percentages of those in better and worse health reported that sex is important to their quality of life, and those in poor health reported engaging in sex less frequently and indicated they were less satisfied. This illustrates the importance of sex and sexual health, regardless of health status.

It is notable that nearly one in five men in this age group reported taking medications or supplements to improve sexual function in the past two years. Some of these older adults may be taking prescription medications, but others may be taking supplements which are not required to be reviewed by the Food and Drug Administration. Given potential side effects and drug interactions, providers should ask patients about supplement use.

The differences in responses between men and women are also worthy of mention. Men were more likely to report being interested in sex and a greater proportion of men said sex is important to their quality of life, though women were more likely to report that they were satisfied. Gender differences in perspectives on sex may result in differing expectations and challenges, even for long-term relationships.

To this end, conversations about sex in a relationship are important. However, sex can be a difficult topic to broach with a romantic partner, as evidenced by the fact that only one in three respondents indicated they would talk to their partner about sexual health problems.

While two in three respondents said they would talk with their health care provider if they had a problem with their sexual health, 83% had not spoken with their health care provider about their sexual health in the past two years. Older adults should be encouraged to speak with their providers about concerns and questions related to their sexual health. Those who had these discussions reported that they felt comfortable doing so, even if they did not initiate the conversation.

Fewer than half of those who spoke with their health care provider said it was their health care provider who initiated the conversation. Clinicians should inquire about and offer opportunities to discuss sexual health. Raising the topic can help older adults to better understand and address problems related to this important component of overall health and quality of life.

Data Source and Methods

This National Poll on Healthy Aging report presents findings from a nationally representative household survey conducted exclusively by GfK Custom Research, LLC (GfK), for the University of Michigan’s Institute for Healthcare Policy and Innovation. National Poll on Healthy Aging surveys are conducted using GfK’s KnowledgePanel®, the largest national, probability-based panel in the U.S. Surveys are fielded two to three times a year with a sample of approximately 2,000 KnowledgePanel® members age 50–80.

This survey was administered online in October 2017 to a randomly selected, stratified group of older adults age 65–80 (n=1,002). Respondents were selected from GfK’s web-enabled KnowledgePanel® which closely resembles the U.S. population. The sample was subsequently weighted to reflect population figures from the U.S. Census Bureau.

The completion rate was 75% among panel members contacted to participate. The margin of error is ±1 to 3 percentage points and higher among subgroups.

Findings from the National Poll on Healthy Aging do not represent the opinions of the University of Michigan. The University of Michigan reserves all rights over this material.

Citation

Solway E, Clark S, Singer D, Kirch M, Malani P. Let’s Talk about Sex. University of Michigan National Poll on Healthy Aging. May 2018. Available at: http://hdl.handle.net/2027.42/143212​​​​​​​

https://www.healthyagingpoll.org/report/lets-talk-about-sex

Πηγή: usnews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged