Πανδημία Κορονοϊού: Κέντρο των εξελίξεων οι ΗΠΑ με 20.000 και πλέον θανάτους – Τι συμβαίνει με τις άλλες χώρες

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν σε αριθμό αυτούς της Ιταλίας και τα κρούσματα το μισό εκατομμύριο.

Οι μαρτυρίες ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού συγκλονίζουν. Μία από αυτές εργαζόμενου στο «ΕΚΑΒ» της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Έχει συνηθίσει να είναι  κοντά στον θάνατο. Αλλά τίποτα στην 17χρονη καριέρα του δεν θα μπορούσε να τον προετοιμάσει για το ξέσπασμα του νέου κορωνοιού.

Στην πολιτεία έχουν πλέον διαγνωστεί περισσότερα περιστατικά του ιού από ό,τι σε οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα. Και ο ίδιος έχει το ζοφερό προνόμιο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των θανάτων των ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει τις 200.000 το καλοκαίρι, αν δεν λαμβάνονταν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε 42 από τις 50 πολιτείες, με ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν απώλειες θέσεων εργασίας έως 20 εκατομμύρια έως το τέλος Απριλίου.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διατηρούν άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς από τον κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών, των εισαγωγών στην εντατική και των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να μειώνεται. Ωστόσο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 783 θάνατοι στην Πολιτεία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 8.627.

Εν τω μεταξύ, τα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας κορονοϊού στις ΗΠΑ, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του σχολικού έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη», παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αλλά θα μας βοηθήσει σαφώς να σώσουμε ζωές».

Ο δήμαρχος είπε ότι αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα σχολεία αφού συζήτησε το θέμα το βράδυ της Παρασκευής με τον επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. Τα σχολεία έχουν κλείσει από τις 16 Μαρτίου και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Το κλείσιμο αφορά 1,1 εκατομμύριο παιδιά.

Σύμφωνα με τις αρχές, στις οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά και υλικά μέσα για να παρακολουθούν τα παιδιά τα μαθήματά τους μέσω του διαδικτύου θα δοθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τάμπλετ από τον δήμο. Ήδη έχουν σταλεί περίπου 175.000 τέτοιες συσκευές σε παιδιά της πόλης.

Ιταλία: Έφτασαν τις 20.000 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στην Ιταλία είναι 152.271 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 19.468 πλησιάζοντας το «φράγμα» των 20.000 θανάτων. Παράλληλα, 32.534 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την  Παρασκευή 10/4 το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 147.577 και  είχαν χάσει την ζωή τους 18.849 άνθρωποι ενώ 30.455 έχουν θεραπευθεί.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 3.381 ασθενείς  και, συνολικά, 28.144  έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 68.744  έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 57.592 και οι νεκροί 10.511. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 19.635 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.481. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 13.768, με 831 νεκρούς.

Ο ρυθμός  μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με χθες (743  κρούσματα) ενώ σημειώθηκαν 49  περισσότεροι  θάνατοι σε  σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για όγδοη συνεχή ημέρα), όπως  και στα νοσοκομεία, συνεχίζουν να περιορίζονται. Οι δε  θεραπευμένοι  ξεπερνούν τις δυο χιλιάδες .

Όπως επεσήμανε και σήμερα η Ιταλική Πολιτική Προστασία, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει εφησυχασμός, για τουλάχιστο άλλες τρεις εβδομάδες.

Γαλλία:13.851 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Σε 13.851 ανέρχονται οι άνθρωποι που πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία.

Μόνο το Σάββατο (11/4/2020) αναφέρθηκαν άλλοι 353 θάνατοι σε νοσοκομεία και 290 σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής την υπηρεσιών υγείας Jerome Salomon, ενώ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε (κατά 121) και ανέρχεται στους 6.883.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 ανέρχονται στα 130.730.

Μεγάλη Βρετανία: Στους 9.892 οι νεκροί

Σε 9.892 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμη 934 άτομα. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας μεταξύ 11 και 102 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Παράλληλα, 79.885 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ισπανία: Ακόμα 619 νεκροί προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων του κορονοϊού

Ακόμα 619 νεκροί προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων του κορονοϊού. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 αυξήθηκαν σήμερα στην Ισπανία σε 166.019 από 161.852 χθες.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 619 στους 16.972 σήμερα από 16.353 χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

ΠΟΥ: Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγούσε σε νέα πανδημία

Τρεις μήνες από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού  και πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα ή τους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία και στις συναθροίσεις τους προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Όπως υποστηρίζει στις 10 Απριλίου 2020, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορωνοϊό κινδυνεύουν δέκα φορές περισσότερο να πεθάνουν σε σύγκριση με τη γρίπη, ενώ μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε φονική επανεμφάνιση του κορωνοϊού.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγο πριν σπάσει το φράγμα των 100.000 νεκρών και λίγο μετά την ανακοίνωση πως χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Νορβηγία, ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, σε μια Ευρώπη της οποίας η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, καθώς στην πρώτη τετράδα με τα περισσότερα θύματα από τον κορωνοϊό είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που «μετρούν» το 56% των παγκόσμιων θανάτων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times υποστηρίζουν πως η άρση των περιοριστικών μέτρων, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των κλειστών σχολείων μετά από διάστημα 30 ημερών από την επιβολή τους θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων στις ΗΠΑ που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ είναι πρώτη – και με διαφορά – σε κρούσματα παγκοσμίως (περισσότερα των 530 χιλιάδων) και δεύτερη σε αριθμό θανάτων (20.608), πίσω μόνο από την Ιταλία.

Στην Κίνα, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, η κατάσταση μοιάζει πλέον πιο ελεγχόμενη καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων, αν και λόγω της ανησυχίας που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος από τους Κινέζους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό, οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία.

Ανησυχητικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν, ότι 91 ασθενείς που θεωρούνταν ότι ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, διαγνώστηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, όπως μετέδωσε το Reuters, χωρίς να μπορούν να συμπεράνουν γιατί συνέβη αυτό, που ως δεδομένο προξενεί μεγάλη ανησυχία καθώς πολλές χώρες ελπίζουν ότι οι μολυσμένοι πληθυσμοί θα αναπτύξουν ανοσία που θα επιτρέψει τηνα αποτροπή της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Μία πρώτη άποψη, του διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC), υποστηρίζει ότι ο ιός πιθανότατα ενεργοποιήθηκε εκ νέου, παρά να μολύνθηκαν ξανά οι ασθενείς.

Την διεθνή ανησυχία εντείνει και η διαπίστωση Κινέζων επιστημόνων ότι ορισμένοι ασθενείς χωρίς πολύ σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι ιάθηκαν από τη νόσο Covid-19, στη συνέχεια βρέθηκαν με απρόσμενα λίγα έως μηδαμινά αντισώματα έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. 

Μελέτη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Ευρώπη θα θρηνήσει 151.000 ανθρώπους στη διάρκεια του «πρώτου κύματος» της πανδημίας, που θα λήξει στις 4 Αυγούστου με την Βρετανία να είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, καταγράφοντας περισσότερους από 60.000 θανάτους από τον  COVID-19, ενώ οι ΗΠΑ θα έχουν συνολικά 81.766 θανάτους μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Έκρηξη νέων κρουσμάτων στη Ρωσία

Έκρηξη νέων κρουσμάτων στη Ρωσία. Τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε η Ρωσία ανακοίνωσε καθώς 2.186 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο ιό, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 να φθάνει πλέον τους 15.770.

Παράλληλα ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατά 24 στους 130, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η κατάσταση στη Ρωσία ανησυχεί την Κίνα, που φοβάται εισαγωγή κρουσμάτων από τη γειτονική της χώρα, Σαν αποτέλεσμα η κινεζική πόλη Σουιφένχε, στο βόρειο τμήμα της χώρας στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους.

Την ίδια στιγμή η πόλη Χαρμπίν στην βορειοανατολική Κίνα θα εφαρμόσει το μέτρο της καραντίνας 28 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Όσοι έρχονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ στα σύνορα με τη Ρωσία θα παραμένουν αρχικά σε κέντρο καραντίνας για 14 ημέρες και στη συνέχεια στο σπίτι τους για 14 ημέρες ακόμα.

Ανησυχία στην Κίνα – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε 24 ώρες

Ανησυχία στην Κίνα – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε 24 ώρες. Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα σε 97 από 44 σε μία μόλις ημέρα, καθώς η χώρα διατείνεται πως έχει ελέγξει πλέον την πανδημία στο έδαφός. Πάντως τα 97 από τα 99 νέα κρούσματα προέρχονται από ταξιδιώτες από το εξωτερικό. 

 Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας τονίζει στην ανακοίνωσή της πως στις 11 Απριλίου αναφέρθηκαν 63 ασυμπτωματικά κρούσματα, έναντι 34 την προηγούμενη ημέρα.

Τα συνολικά κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα πλέον αριθμούν τα 82.052 και τα αντίστοιχα στοιχεία για τους θανάτους καταγράφουν 3.339 νεκρούς.

Ιράν: 71.686 κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19 και 4.474 θάνατοι

To Ιράν αναφέρει συνολικό αριθμό 71.686 επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί στους 4.474.

Αίγυπτος: 11 ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό

Με μία μικρή αλλά σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες, η Αίγυπτος μετρά μέχρι σήμερα 1.939 ανθρώπους που μολύνθηκαν από την Covid-19, καθώς 145 άτομα μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικοί στον ιό. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έντεκα ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 146 άτομα.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της χώρας Μουστάφα Μαντμπούλι τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Αίγυπτο είναι ο αναμενόμενος από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι «τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση του ημερήσιου ποσοστού μολύνσεων. Επιθυμούμε η όποια αύξηση να είναι απλή και σταδιακή, καθώς αν υπάρξει εκθετική ημερήσια αύξηση, για παράδειγμα 150 περιπτώσεις σε μία ημέρα και 250-300 άλλες την επομένη, τότε αυτό θα σήμαινε ότι πλησιάζουμε το σενάριο των χωρών όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Πάντως, η Αίγυπτος προετοιμάζεται ήδη για κάθε ενδεχόμενο. Η χώρα διαθέτει ήδη 12 νοσοκομεία αναφοράς αποκλειστικά για τους ασθενείς του κορονοϊού, ενώ άλλα 82 νοσοκομεία είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αν χρειαστεί. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 426 άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό έχουν αναρρώσει πλήρως μέχρι σήμερα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη Βουλγαρία

Υποχρεωμένοι θα είναι οι Βούλγαροι πολίτες από την Κυριακή (12/4/2020)  να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους όταν κυκλοφορούν έξω, με βάση ένα διάταγμα, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα εκτιναχθούν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού λόγω της εορτής του Πάσχα.

Οι αρχές θέλουν να γενικευτεί η χρήση μάσκας μέχρι τις 26 Απριλίου στους δημόσιους χώρους και καλούν τους κατοίκους να βρουν κάποιο άλλο προστατευτικό μέσο αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν μάσκες.

Οι εκκλησίες την Κυριακή των Βαΐων και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ανοιχτές, ωστόσο η κυβέρνηση καλεί τους πιστούς να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Επίσης, ακυρώθηκε ένα πρώτο διάταγμα που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου και προέβλεπε βαριά πρόστιμα μολονότι ήταν πολύ δύσκολο στους πολίτες να βρουν μάσκες στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός Boyko Borisov υπογράμμισε ότι δεν προκρίνει τις κυρώσεις, όμως «παρακαλεί τους Βούλγαρους να σεβαστούν τα μέτρα που ήδη παραβλέπονται» στη Σόφια.

Η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, από τις 13 Μαρτίου. Έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 661 κρούσματα και 28 θάνατοι. Οι αρχές εκτιμούν ότι η πανδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Αργεντινή: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 26 Απριλίου 2020

Η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέτεινε για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου 2020, την υποχρεωτική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τα μέτρα στις αγροτικές περιοχές.

Στην Αργεντινή έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 1.975 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και 82 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.

«Οι αριθμοί, σε σύγκριση με εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χιλή ή τη Βραζιλία, καταδεικνύουν ότι η καραντίνα έχει νόημα, μολονότι είμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο», ανέφερε ο πρόεδρος Alberto Fernandez σε συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα που ελήφθησαν τις 20 Μαρτίου επέτρεψαν «να μειωθεί η ταχύτητα μετάδοσης, αν και κανείς δεν ξέρει ακόμη πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο», πρόσθεσε.

Οι αρχές θα επανεξετάσουν τα μέτρα στις 27 Απριλίου και θα λάβουν αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Στις αγροτικές, αραιοκατοικημένες περιοχές, είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν σύντομα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα γκαράζ των αυτοκινήτων και να επιτραπεί στους κατοίκους να αθλούνται στο ύπαιθρο, κοντά στα σπίτια τους.

Μέχρι τώρα, οι κάτοικοι επιτρέπεται να βγαίνουν έξω μόνο για να πάνε στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο.

Τι άλλαξε στην Σιγκαπούρη – Πώς από υπόδειγμα έγινε παράδειγμα προς αποφυγή

Η Σιγκαπούρη φαινόταν να έχει υπό έλεγχο τον κοροναϊό για δύο μήνες. Τώρα βρίσκεται υπό μερικό lockdown, ενώ τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί.

Ανησυχία σε όλον τον κόσμο προκαλεί το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, η οποία ενώ κατάφερε να περιορίσει γρήγορα τον κοροναϊό, τώρα βιώνει ένα δεύτερο κύμα με έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.

Όταν η Σιγκαπούρη έδινε το καλό παράδειγμα

H Σιγκαπούρη ήταν μία από τις χώρες που είχε δεχθεί εύσημα διεθνώς για τον τρόπο που χειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Αν και κατέγραψε νωρίς το πρώτο της κρούσμα – στις 23 Ιανουαρίου από έναν Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν – και ήταν από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν σοβαρά από τον κοροναϊό, η Σιγκαπούρη κατάφερε γρήγορα να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Η χώρα πήρε αμέσως μέτρα με τους επιβάτες από τις πτήσεις εξωτερικού να ελέγχονται, με ιχνηλάτηση και καραντίνα επαφών των ασθενών και με τη διενέργεια μαζικών τεστ. Έτσι, για σχεδόν δύο μήνες η χώρα των 5,6 εκατ. κατοίκων είχε καταφέρει να ελέγξει τον κοροναϊό, αφού είχε μόλις 390 κρούσματα και κανέναν νεκρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκθείαζε τη στρατηγική της τοπικής κυβέρνησης, η οποία εφάρμοσε αμέσως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις επιδημίας.

Τι άλλαξε στη Σιγκαπούρη

Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Μαρτίου και ύστερα, ιδίως όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων. Τη 1η Μαρτίου η Σιγκαπούρη μετρούσε μόλις 106 κρούσματα, ενώ την 1η Απριλίου είχε 1.000. Πλέον, η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αριθμεί 2.299 κρούσματα και 8 θανάτους.

Πολλοί θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού δημιουργήθηκε από πολίτες και εργάτες που επαναπατρίστηκαν στη Σιγκαπούρη. Πράγματι, 500 περίπου άτομα έφεραν τον ιό από το εξωτερικό και στη συνέχεια άρχισε και η εγχώρια μετάδοση. Αν και όσοι επέστρεφαν έμπαιναν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, αυτό δεν ίσχυε για τους υπόλοιπους που έμεναν μαζί τους.

Από τις αρχές Απριλίου, ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εκατοντάδες κρούσματα εντοπίστηκαν σε κοιτώνες μεταναστών εργατών. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι πάνε στη Σιγκαπούρη για να βρουν μία καλύτερη ζωή και μένουν σε κοιτώνες μέχρι 12 ατόμων, μοιραζόμενοι την κουζίνα και το μπάνιο.

Ήταν αναπόφευκτο οι κοιτώνες αυτοί να γίνουν εστία της μόλυνσης. Τουλάχιστον 500 κρούσματα – δηλαδή το 15% όλων των κρουσμάτων της χώρας – έχουν αναφερθεί σε κοιτώνες εργαζομένων.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση

Παρόλο που η Σιγκαπούρη παραμένει σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, η περίπτωση της αποτελεί παράδειγμα για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας σε περίπτωση εφησυχασμού.

Η κατάσταση έχει θέσει σε πολεμικό συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό

Η χώρα βρίσκεται σε μερικό lockdown, καθώς απαγορεύονται κάποιες άσκοπες μετακινήσεις και οι κοινωνικές συναντήσεις. Για τους παραβάτες, προβλέπονται μάλιστα αυστηρότατα πρόστιμα που φτάνουν και τις 7.000 δολάρια.

Tα σχολεία έκλεισαν μόλις στις 3 Απριλίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θέτει σε καθεστώς καραντίνας αρκετά συγκροτήματα υπνωτηρίων, όπου παρεπιδημούν αλλοδαποί.

Ο πληθυσμός των ξένων εργατών στη Σιγκαπούρη φτάνει τους 200.000 και η διάδοση του ιού μεταξύ τους εμφανίζεται εξαιρετικά υψηλή.

Οι αρχές αρνούνται ότι υπάρχει οποιοσδήποτε υφέρπων ρατσισμός και ότι τα μέτρα που αυστηροποιούνται αφορούν στην προστασία όλων όσοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη την τρέχουσα περίοδο.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ / tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged