Παγκόσμιο δεύτερο κύμα κορωνοϊού – 725.000 οι νεκροί, 20,5 εκατ. οι μολύνσεις

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Κυριακή 09/08/2020: Καλπάζει ο κορωνοΐός διεθνώς – Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία για τα 100.000 θύματα – Συνεχίζεται η τραγωδία σε ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Αυστραλία

Παρά τους 100.000 νεκρούς ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας επανέλαβε ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης

Στο μάτι του κορωνοΐού βρίσκεται η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική όπου θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 στην υφήλιο, την ώρα που τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 723.000 ανθρώπους επί συνόλου 19,5 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωνε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνεί τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, τουλάχιστον 213.120, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660), με βάση τα δεδομένα ως χθες, Παρασκευή 7/8.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, σχεδόν ο ένας στους δύο θανάτους (το 44%) εξαιτίας της COVID-19 στον κόσμο καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική.

Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία κήρυξε το Κογκρέσο

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας στη Βραζιλία καθώς ξεπέρασαν τις 100.000 οι νεκροί λόγω του κορωνοΐού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με 100.477 νεκρούς και 905 νέα θύματα το τελευταίο 24 ωρο και 3.012.412 κρούσματα η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ.

Η Βραζιλία, είναι αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από την εποχή της  ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα με τον πρόεδρο της χώρας Jair Bolsonaro να εξακολουθεί να υποβαθμίζει την πανδημία και να αντιτίθεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Jair Bolsonaro που ουδέποτε έπαψε να υποβαθμίζει την πανδημία — αποκαλεί «γριπούλα» την COVID-19 — επανέλαβε ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας. Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Bolsonaro χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής.

Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος που διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορωνοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα που όμως ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.

«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στις 150.000 ή σε 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο του COVID-19 εδώ», προειδοποιεί ο Αλεσάντρε Νάιμε, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου.

Για τον Ούρμπαες, η Βραζιλία μοιάζει σήμερα εξίσου παραιτημένη, σαν έχει αποδεχθεί ήδη τους θανάτους που θα έρθουν εξαιτίας του COVID-19. «Το μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα είναι: ‘μολυνθείτε από τον κορωνοϊό και, αν είστε σοβαρά, υπάρχει η εντατική’. Αυτό συνοψίζει την πολιτική της χώρας μας σήμερα», τόνισε.

Μεξικό: Πάνω από 51.000 οι θάνατοι

Το Μεξικό, που έχει γίνει πλέον η χώρα που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο, έχει ξεπεράσει τους 51.000 θανάτους (51.311 νεκροί, 469.407 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης). Ο απολογισμός αυτός είναι πολύ βαρύτερος από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση του προέδρου Ombrador, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις.

Η Κολομβία, όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του Μαρτίου, ξεπέρασε  το όριο των 12.200 νεκρών.

Ενώ στην Κούβα, που ανακοίνωσε την Παρασκευή 7/8 τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους τρεις μήνες (54 κρούσματα), οι αρχές επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ειδικά στις μετακινήσεις των οχημάτων και των προσώπων στην Αβάνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπερνούν τους 723.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 19,5 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 11,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 19.456.496 και οι θάνατοι σε 722.937
  • Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.971.190 και σε νεκρούς με 161.906
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 99.572 και σε κρούσματα με 2.962.442
  • Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 51.311 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.651
  • Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 2.088.611 – Στους 42.518 οι νεκροί
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 882.347 και 14.854 νεκρούς
  • Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 545.476 – Στους 9.909 οι νεκροί
  • Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 469.407, έβδομο το Περού με 463.875 και όγδοη η Χιλή με 371.023 κρούσματα
  • Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 367.204 και δέκατο το Ιράν με 324.692
  • Στα 314.362 τα κρούσματα στην Ισπανία – Στους 28.503 οι νεκροί
  • Στους 35.203 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.327 οι νεκροί στη Γαλλία

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, που είναι αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν της δεύτερης το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με σχεδόν 162.000 νεκρούς.

Ακόμη  982 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 162.105 στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα στον κόσμο.

Παράλληλα,τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια και αυτό την ημέρα που άρχισε η επιστροφή στα σχολεία σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων όπου ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ακόμη με ταχείς ρυθμούς.

Ήδη σε πολλούς μαθητές δόθηκαν εντολές να τεθούν σε καραντίνα, διότι εντοπίστηκαν κρούσματα μόλυνσης μεταξύ συμμαθητών τους. Σε μια κομητεία του Μισισιπή, όπου διενεργήθηκαν μαζικές εξετάσεις σε λύκειο αφού εντοπίστηκε κρούσμα, τα τεστ επέστρεψαν θετικά στο 25% του συνόλου.

Στο μεταξύ, στην Καλιφόρνια ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε στους 10.011, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας, καθώς κατέγραψε 149 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία.

Ο αριθμός αυτός καθιστά την Καλιφόρνια την αμερικανική πολιτεία με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων της πανδημίας, πίσω από την Νέα Υόρκη (πάνω από 32.000 νεκροί) και το Νιου Τζέρσεϊ (16.000).

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν κατά 8.436, στα 538.416.

Ακόμη, η κομητεία του Λος Άντζελες κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο ακόμη 48 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στην πολυπληθέστερη κομητεία των ΗΠΑ, με πληθυσμό άνω των 10 εκατ. κατοίκων, σε 4.869.

Η Ινδία, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου κατέγραφε ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ξεπέρασε πλέον τα δύο εκατομμύρια επισήμως καταγεγραμμένες μολύνσεις.

Αυστραλία: Θλιβερό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων

Θλιβερά είναι τα ρεκόρ που καταγράφονται καθημερινά στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, τη δευτερη πολυπληθέστερη στη χώρα καθώς σήμερα έχουν τον  υψηλότερο ως τώρα ημερήσιο απολογισμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, με 17 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Η Βικτόρια, επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων στην Αυστραλία, ανακοίνωσε 394 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 24 ώρες, μειωμένο σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 400-500 κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Οι νέοι θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πολιτεία σε 210.

Στη συγκεκριμένη πολιτεία, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, όπου τα κρούσματα είναι συγκεντρωμένα κυρίως στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, έχουν καταγραφεί πάνω από τα δύο τρίτα από τα σχεδόν 21.000 περιστατικά σε όλη τη χώρα.

Στην προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, η τοπική κυβέρνηση στη Βικτόρια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις των ανθρώπων ενώ έχει δοθεί εντολή για αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά έχουν βοηθήσει, αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς τα περιστατικά άγνωστης προέλευσης συνεχίζονται να αυξάνονται, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτόριας Daniel Andrews.

Η πολιτεία κατέγραψε 174 τέτοια «ορφανά» κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, συγκριτικά με 130 χθες, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 2.758.

Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, κατέγραψε σήμερα 10 κρούσματα, με τις αρχές να δίνουν εντολή στους μαθητές δύο δημόσιων σχολείων να τεθούν σε απομόνωση.

ΗΠΑ – Fauci: Λίγες οι πιθανότητες για ένα πλήρως αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Οι πιθανότητες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα παρέχει προστασία έως και 98% από  τον κορωνοϊό είναι ελάχιστες δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Covid -19,  Anthony Fauci.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον Covid που θα είναι κατά 75% αποτελεσματικό αλλά και ένα ποσοστό 50% ή 60% θα ήταν επίσης αποδεκτό, δήλωσε επίσης ο Fauci.

«Οι πιθανότητες να είναι 98% αποτελεσματικό είναι ελάχιστες, πράγμα που σημαίνει ότι η δημόσια υγεία είναι απαραίτητη.

Πρέπει να σκεφτόμαστε το εμβόλιο ως εργαλείο για να μετατρέψουμε την πανδημία σε μία ελεγχόμενη κατάσταση», δήλωσε ο κορυφαίος επιστήμονας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, εφόσον είναι ασφαλές και τουλάχιστον κατά 50% αποτελεσματικό.

Ο Stephen Hahn της FDA τόνισε ότι το εμβόλιο ή τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα αποδειχθούν περισσότερο από 50% αποτελεσματικά.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε ένα εμβόλιο που, κατά μέσο όρο, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης ενός ατόμου από Covid-19 κατά μόλις 50%.

Ο Fauci έχει εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την «ανθεκτικότητα» ενός εμβολίου, λέγοντας πως εάν ο Covid – 19 ενεργεί όπως και άλλοι κορωνοϊοί, ενδέχεται να μην παρέχει μακροχρόνια προστασία.

Ο Αμερικανός επιστήμονας επανέλαβε επιπλέον ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μην  εξαλειφθεί ποτέ και οι παγκόσμιοι θα πρέπει να συνεργαστούν  για να μειώσουν τις συνέπειές του.

Ρωσία: 5.212 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού και 129 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Τα 5.212 έφτασαν μόνο σήμερα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Ρωσία, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 882.347 και να αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό περιστατικών Covid-19 στον κόσμο.

Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Υγείας ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 14.854 καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Αργεντινή: Επιβεβαιώθηκαν 7.482 νέα κρούσματα

Στην Αργεντινή άλλα 160 άτομα υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.482 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πλέον, στην Αργεντινή οι νεκροί έφτασαν τους 4.411, επί συνόλου 235.677 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

07/08/2020: Παγκόσμιο δεύτερο κύμα κορωνοϊού – Εφιαλτικές προβλέψεις για 300.000 νεκρούς στις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 716 χιλ. οι νεκροί και τα 19,2 εκατ. οι μολύνσεις

Νέο lockdown σε πόλη της Ισπανίας, κλείνουν καταστήματα και επιχειρήσεις στην Πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας

Αναζωπυρώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού καθώς σε όλες τις ηπείρους αναφέρονται αυξημένα κρούσματα και θάνατοι σε καθημερινή βάση.

Στις ΗΠΑ, όπου για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου αναφέρθηκαν και πάλι περισσότεροι από 2.000 νεκροί σε διάστημα 24 ωρών, οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για 300.000 νεκρούς έως την 1η Δεκεμβρίου, τη στιγμή που η Βραζιλία είναι μια «ανάσα» από τους 100.000 νεκρούς και το Μεξικό ξεπέρασε τα 50.000 θύματα.

Στην Ασία η Ινδία, η οποία εξελίσσεται σε μια τεράστια «εστία» της επιδημίας, ανακοίνωσε πως ξεπέρασε και επίσημα τα 2 εκατομμύρια κρούσματα ενώ έξαρση καταγράφεται και στην Ευρώπη, με τη Γερμανία μάλιστα να εξετάζει το σενάριο ενός νέου γενικού lockdown σε περίπτωση που αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

Και ενώ η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο, οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια στην Αυστραλία ανακοίνωσαν νέο lockdown κλείνοντας επιχειρήσεις και καταστήματα και ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν στις αναγκαίες τις μετακινήσεις τους.

Στην Αφρική, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, αν και τα περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική.

Όλα αυτά τα στοιχεία και τα δεδομένα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και δύσκολος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 715.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 19 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 11,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 19.128.901 και οι θάνατοι σε 715.555
  • Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.884.406 και σε νεκρούς με 160.111
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 98.493 και σε κρούσματα με 2.912.212
  • Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 50.517 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.498
  • Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 2.027.074 – Στους 41.585 οι νεκροί
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 870.187 και 14.479 νεκρούς
  • Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 538.184 – Στους 9.604 οι νεκροί
  • Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 462.690, έβδομο το Περού με 447.624 και όγδοη η Χιλή με 366.671 κρούσματα
  • Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 357.710 και δέκατο το Ιράν με 320.117
  • Στα 309.855 τα κρούσματα στην Ισπανία – Στους 28.500 οι νεκροί
  • Στους 35.187 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.308 οι νεκροί στη Γαλλία

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – 2.060 θύματα σε 24 ώρες – Προβλέψεις για 300.000 θανάτους

Εφιάλτης παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού για τις ΗΠΑ καθώς το τελευταίο 24ωρο και για πρώτη φορά από τις 7 Μαΐου αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.000 νεκροί σε διάστημα μιας ημέρας.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 2.060 θάνατοι με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 160.091 ενώ καταγράφηκαν και περισσότερα από 58.000 κρούσματα, τα οποία προσεγγίζουν τα 4,9 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως η κατάσταση στις ΗΠΑ σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού επιδεινώνεται.

Από τα τέλη Ιουνίου, ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπέρασαν ακόμα και τις 70.000 μέσα σε μια ημέρα στα μέσα Ιουλίου.

Πέρα όμως από την αύξηση των μολύνσεων, άνοδο καταγράφουν εδώ και μερικές εβδομάδες και οι θάνατοι που ξεπερνούν ακόμα και τους 1.000 σε ημερήσια βάση.

Εν μέσω περιοριστικών μέτρων, από τις αρχές Απριλίου ως τις αρχές Μαΐου, οι θάνατοι ξεπερνούσαν συχνά τους 2.000 την ημέρα και είχαν φθάσει σε επίπεδο ακόμη και πάνω από τους 3.000 στα τέλη Απριλίου.

Και ενώ οι  ΗΠΑ αποτελούν την πλέον πληττόμενη χώρα σε όλο τον πλανήτη, οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι για την εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι σχεδόν 300.000 Αμερικάνοι θα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού έως την 1η Δεκεμβρίου του 2020, επισημαίνοντας ωστόσο ότι περίπου 70.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν, εάν γίνει ευρεία χρήση της μάσκας.

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που μια σειρά από Αμερικάνους ειδικούς καλούν τις αρχές των πόλεων να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος νέας έξαρσης κρουσμάτων στα αστικά κέντρα.

Πάντως, φαίνεται πως η επιδημία υποχωρεί από τις Πολιτείες της Αριζόνα, της Καλιφόρνια, της Φλόριντα και του Τέξας και εξαπλώνεται σε Κολοράντο, Αϊντάχο, Κάνσας, Κεντάκι, Μισσισίπη, Μιζούρι, Οχάιο, Οκλαχόμα, Όρεγκον και Βιρτζίνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο οι Πολιτείες του Τενεσί και της Βόρειας Καρολίνα ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων.

Σαρώνει στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από 50.000 οι νεκροί στο Μεξικό

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού καθώς αυξάνονται καθημερινά τα θύματα και τα κρούσματα.

Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.237 θάνατοι και 53.139 νέα κρούσματα με το σύνολο των θυμάτων να προσεγγίζει τους 100 χιλιάδες και των μολύνσεων τα 3 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, οι νεκροί ανέρχονται σε 98.493 επί συνόλου 2.912.212 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 819 νέοι θάνατοι και 6.590 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 50.517 επί συνόλου 462.690 μολύνσεων, αριθμοί που φέρνουν το Μεξικό στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς και στην έκτη όσον αφορά τα κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, η Κολομβία ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 11.996 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 357.710.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλοι 315 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 11.939.

Τεράστια εστία κορωνοϊού η Ινδία – Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Σε μια τεράστια εστία για την επιδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται η Ινδία, η οποία εδώ και εβδομάδες μετρά τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, τα οποία κινούνται πολύ πάνω από τα 50.000.

Το τελευταίο 24ωρο έγινε γνωστό πως η Ινδία ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια κρούσματα, καθώς καταγράφηκαν άλλες 62.538.

Συνολικά στην Ινδία, η οποία είναι στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία όσον αφορά τα κρούσματα, έχουν μολυνθεί επιβεβαιωμένα 2.027.074 άνθρωποι. Παράλληλα, οι νεκροί ανέρχονται σε 41.585.

Έξαρση και στην Ευρώπη – Γενικό lockdown στη Γερμανία εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα

Έξαρση κρουσμάτων όμως καταγράφεται και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, όπως σε Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία καθώς και στα κράτη των Βαλκανίων.

Την Πέμπτη 7/8 ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown στη Γερμανία εφόσον αυξηθούν πολύ τα κρούσματα.

Σε δηλώσεις του ο Spahn εκτίμησε ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα καταστήματα ενώ είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει τι είδους γεγονότα και εκδηλώσεις μπορούν να γίνονται.

«Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν την πανδημία τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε» είπε ο Spahn, ο οποίος ανακοίνωσε ότι όλοι οι Γερμανοί ταξιδιώτες που επιστρέφουν «περιοχές κινδύνου» θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορωνοϊό από το ερχόμενο Σάββατο 8/8.

Όπως είπε, τα τεστ θα διενεργούνται δωρεάν, απορρίπτοντας την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σε ό,τι αφορά το ποιος θα πρέπει να καλύψει το κόστος της εξέτασης.

«Πρόκειται για την ίδια λαϊκίστικη άποψη που λέει ότι όποιος μπορεί να πληρώσει διακοπές για σκι, μπορεί να πληρώσει και για το σπασμένο πόδι.

Δεν επιτρέπεται αυτό το θέμα να μετατραπεί σε ζήτημα κοινωνικής πολιτικής.

Κάποιοι πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μπορούν να πληρώσουν μια εβδομάδα διακοπών» υποστήριξε ο Spahn.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο

αναφέρθηκαν 1.047 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8 θάνατοι.

Η Γαλλία ανακοίνωσε 1.695 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες (με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 228.576).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Μαΐου, όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε 24ωρη βάση ήταν 1.828, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο επισήμανε επίσης πως ο αριθμός των ασθενών νέου κορονοϊού στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της Γαλλίας μειώθηκε κατά 4, στους 384, έπειτα από αύξηση επί δύο συνεχόμενες ημέρες.

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε και στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Τα κρούσματα έφτασαν τα 384, ενώ το προηγούμενο 24ωρο ήταν 190.

Συνολικά, στην χώρα, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 248.803.

Το Βέλγιο περιλήφθηκε και στη λίστα των «επικίνδυνων χωρών» της Μ. Βρετανίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από εκεί, θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα ενώ η Νορβηγία αποφάσισε την επιβολή δεκαήμερης καραντίνας στους ταξιδιώτες από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Μονακό και κάποιες περιοχές της γειτονικής Σουηδίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές της χώρας, με 601 νέες μολύνσεις να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες από 427 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός Mark Rutte διέκοψε τις διακοπές του προκειμένου να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα προς τους πολίτες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων.

Ενάμιση μήνα μετά την πλήρη άρση του lockdown στην Ισπανία, η Αράντα ντε Ντουέρο στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλη και Λεόν, γνωστή για τους αμπελώνες της, επαναφέρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την απαγόρευση της εισόδου ή εξόδου από την κοινότητα αυτή.

Τοπικές καραντίνες έχουν ήδη επιβληθεί κυρίως στη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία και την Αραγονία. Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία, μετρά έως σήμερα 310.000 κρούσματα και 28.500 θανάτους.

Κίνα: 37 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, κανείς νέος θάνατος

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 37 νέα κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 37 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 10 ήταν «εισαγόμενα.

Από τις 27 περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, οι 26 διαγνώστηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ και η μία στο Πεκίνο.

Εντοπίστηκαν εξάλλου 14 ασυμπτωματικοί φορείς, από 20 μία ημέρα νωρίτερα, ενώ 31 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία.

843 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι 36 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 84.565 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στο κόκκινο η Αυστραλία, lockdown στη Βικτόρια λόγω κορωνοϊού – Κλείνουν καταστήματα, επιχειρήσεις

Στο κόκκινο βρίσκεται και πάλι η Αυστραλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς στην Πολιτεία της Βικτόρια επιβλήθηκε νέο lockdown σε επιχειρήσεις και καταστήματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 11 θάνατοι και 450 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έναντι 15 θανάτων και 725 κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί την περασμένη Τετάρτη 5/8.

Οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια συστήνουν στους 5 εκατομμύρια πολίτες της να μείνουν σπίτι.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, η Πολιτεία έχει 8.000 ενεργά κρούσματα.

Συνολικά, η Αυστραλία έχει καταγράψει 20.000 μολύνσεις, εκ των οποίων πάνω από τις μισές (13.400) εντοπίστηκαν στη Βικτόρια.

Σε εθνικό επίπεδο, η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει καταγράψει μόλις 266 θανάτους, απολογισμός πολύ πιο χαμηλός από άλλα ανεπτυγμένα κράτη, όμως οι αρχές φοβούνται ότι η εστία στη Βικτόρια ενδέχεται να προκαλέσει αυτό που αποκαλούν δεύτερο κύμα, παρά τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν κυρίως τη διέλευση των πολιτειακών συνόρων.

Η τοπική κυβέρνηση στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 11 νέες μολύνσεις, με το ένα από αυτά, στη Νιουκάσλ, να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, τα ενεργά κρούσματα είναι λίγα περισσότερα από 800.

Η Κουίνσλαντ θα κλείσει τα σύνορά της με τη Νέα Νότια Ουαλία αύριο Σάββατο 8/8 ενώ έχει ήδη απαγορεύσει τις επισκέψεις κατοίκων της Βικτόριας.

Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αφρική

Το ένα εκατομμύριο ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αφρική, με τη Νότια Αφρική να είναι η πλέον πληττόμενη χώρα καθώς μετρά περισσότερα από τα μισά κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ήπειρο.

Η Νότια Αφρική αναφέρει 538.184 κρούσματα μόλυνσης, εκ των οποίων τα 8.307 ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Σημειώνεται ότι έχει καταγράψει 9.604 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (+306).

Πέρα από τη Νότια Αφρική, η Αίγυπτος έχει καταγράψει σχεδόν 95.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και η Νιγηρία σχεδόν 45.000.

Σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, η Νότια Αφρική καταλαμβάνει την 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως καταγράφηκε τάση πτώσης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό (–18%) στην αφρικανική ήπειρο, η οποία παραμένει μια από τις περιοχές που πλήττονται λιγότερο στον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Ωκεανία έχει καταγράψει χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων.

03/08/2020: Θερίζει ο κορωνοϊός – Πιθανώς να μην υπάρξει ποτέ αποτελεσματικό εμβόλιο, υποστηρίζει ο ΠΟΥ – Στους 690 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 18 εκατ. τα κρούσματα.

Θερίζει παγκοσμίως ο κορωνοϊός, ο οποίος καθημερινά πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, έχοντας ήδη προκαλέσει περίπου 690 χιλιάδες θανάτου και περισσότερα από 18 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο κόκκινο βρίσκονται ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ινδία, οι οποίες ακόμα πλήττονται από το πρώτο κύμα της επιδημίας, ενώ άλλες περιοχές – όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Αυστραλία -, αν και αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, σήμερα βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με μια ακόμα αναζωπύρωση και νέα έξαρση κρουσμάτων.

Στις ΗΠΑ οι ειδικοί επισημαίνουν πως η επιδημία αρχίζει να πλήττει πλέον και τις αγροτικές περιοχές, στη Λατινική Αμερική, αυξανόμενα κρούσματα καταγράφονται και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες πέραν της Βραζιλίας και του Μεξικό (είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, τα πέντε κράτη είναι από τη Λατινική Αμερική), στην Ευρώπη μια σειρά από χώρες αρχίζουν και κάνουν λόγο για νέα έξαρση της επιδημίας που οφείλεται ως επί το πλείστον στην χαλάρωση των νέων ως προς την τήρηση των κανόνων, στο Χόνγκ Κονγκ αναβλήθηκαν για του χρόνου οι εκλογές ενώ αποκαλύψεις του BBC δείχνουν πως το Ιράν απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς θανάτων καθώς έχει αναφέρει μόλις 14.405 ενώ υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 42.000 οι νεκροί από την επιδημία.

Και τα νέα εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει με κάθε δυνατή ευκαιρία πως ο δρόμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μακρύς και ότι το πολυπόθητο εμβόλιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021.

Επίσης, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι αν και υπάρχουν ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον Covid 19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 690.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε περίπου 10,7 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

– Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 18.117.821 και οι θάνατοι σε 690.181

– Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 4.675.628 και σε νεκρούς με 154.944

– Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 94.104 και σε κρούσματα με 2.733.677

– Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 47.746 και τέταρτη η Μ. Βρετανία με 46.286

– Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 1.803.696 – Στους 38.135 οι νεκροί 

– Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 854.641 και 14.183 νεκρούς

– Πέμπτη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 511.485 – Στους 8.366 οι νεκροί

– Έκτο σε κρούσματα το Μεξικό με 439.046, έβδομο το Περού με 428.850 και όγδοη η Χιλή με 359.731 κρούσματα

– Ένατη σε κρούσματα η Κολομβία με 317.651 και δέκατο το Ιράν με 309.437

– Στα 288.522 τα κρούσματα στην Ισπανία – Στους 28.445 οι νεκροί

– Στους 35.154 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.268 οι νεκροί στη Γαλλία

Image

ΗΠΑ: Στους 155.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Εξαπλώνεται σε αγροτικές και αστικές περιοχές

Σαρώνει τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει σχεδόν 155.000 θανάτους καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 515 θύματα.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλα 47.508 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περίπου 4,7 εκατομμύρια κρούσματα.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε χθες σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφηκαν τις προηγούμενες πέντε ημέρες, όταν ξεπερνούσαν τις 60.000 ανά 24ωρο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα την ώρα που η Φλόριντα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Ησαΐας.

Η νοτιοανατολική αυτή πολιτεία υφίσταται το τελευταίο διάστημα σκληρό χτύπημα από την πανδημία.

Χθες Κυριακή 2/8 κατέγραψε 77 νέους θανάτους, αριθμός πάντως αισθητά μειωμένος από το ρεκόρ των 179 που κατέγραψε την προηγουμένη ημέρα με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως εδώ τα 6.920.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς επιστήμονες του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια νέα φάση της επιδημίας, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία στις αγροτικές περιοχές όπως και στα αστικά κέντρα.

«Είμαστε σε μια νέα φάση.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι διαφορετικό από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Εξαπλώνεται παντού, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.

Σε όποιον ζει σε αγροτικές περιοχές:

Δεν έχετε ανοσία και δεν έχετε προστασία για αυτόν τον ιό» ανέφερε σε δηλώσεις της η ειδική επιστήμονας του Λευκού Οίκου, Deborah Birx.

Image

Ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων λόγω κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική

Ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 200.000

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 541 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλα 25.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 94.104 επί συνόλου 2,73 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο.

Δραματική παραμένει και η κατάσταση στο Μεξικό όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 274 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.853 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Οι νεκροί ανέρχονται σε 47.746 επί συνόλου 439.046 μολύνσεων στο Μεξικό, το οποίο αποτελεί την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία.

Σημειώνεται ότι στην Αργεντινή ξεπεράστηκε το όριο των 200.000 μολύνσεων χθες Κυριακή 2/8 ενώ στην Κολομβία την περασμένη εβδομάδα οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 300.000 και οι θάνατοι τους 10.000

Το Περού, όπου πρόσφατα ξεπεράστηκε το όριο των 400.000 κρουσμάτων, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ επικίνδυνη αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τη χαλάρωση της καραντίνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να τονώσει την καταρρέουσα οικονομική δραστηριότητα.

Η Λατινική Αμερική, στην οποία αναλογεί το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταγράψει σχεδόν το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη.

Image

Σαρώνει την Ινδία ο κορωνοϊός – Καταγράφηκαν 52.972 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Σαρώνει την Ινδία η επιδημία του κορωνοϊού καθώς καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 771 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 52.972 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο πληθυσμό στον πλανήτη, ανέρχεται επισήμως σε 38.135 νεκρούς επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Κίνα: Στα 43 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σε έξαρση παραμένει ο κορωνοϊός στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλα 43 νέα κρούσματα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 43 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας ότι στα 36 επρόκειτο για μετάδοση στην κοινότητα και 7 ήταν «εισαγόμενα».

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Τα 28 από τα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων, και τα υπόλοιπα οκτώ στην επαρχία Λιαονίνγκ, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι δέκα άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία.

Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 781 ασθενείς, οι 35 από τους οποίους σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 θανάτους επί συνόλου 84.428 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Image

Δεύτερο κύμα στην Ευρώπη;

Η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στην Ευρώπη έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων ανάμεσα στους επιστήμονες για το εάν η Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Μάλιστα, πολλοί φοβούνται καθώς ανασύρουν τα δεδομένα από την ισπανική γρίπη του 1918, όταν και το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε πολύ πιο θανατηφόρο από το πρώτο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βλέπουμε ένα πρώτο μεγάλο κύμα, το οποίο δεν έχει ακόμα υποχωρήσει.

Πέρα από τα Βαλκάνια, όπου εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες η επιδημία είναι σε έξαρση, αναζωπύρωση καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία.

Στη Γερμανία η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοΐού τον Ιούλιο προκαλέι ανησυχία καθώς τα πρόσφατα στοιχεία κρουσμάτων Covid-19 είναι παρόμοια με εκείνα στις αρχές Μαΐου.

Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown ενώ πολιτικοί ζητούν πρόστιμα και ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, από τα μέσα Ιουλίου αυξάνονται στη Γερμανία τα κρούσματα Covid-19, αν και αναφέρεται ότι η επιβολή ενός νέου lockdown, το οποίο είναι πιθανό θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι το πρώτο το Μάρτιο καθώς πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, έχουν υψηλά χρέη και σχεδόν καθόλου αποθεματικό.

Η Ιρλανδία εξετάζει την επιβολή επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Ιρλανδία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιρλανδία ήδη συστήνει την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών στο εξωτερικό και υποχρεώνει όσους προέρχονται από όλες τις χώρες του εξωτερικού, με εξαίρεση 15 χώρες, να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, αλλά δεν απαιτεί την διενέργεια διαγνωστικών τεστ από επισκέπτες και δεν έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από καμία χώρα.

Στο Βέλγιο, από την Τετάρτη 29/7 τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα ως προς τις συναθροίσεις, στη Μ. Βρετανία αποφασίστηκε να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι ταξιδιώτες επισκέπονται την Ισπανία ενώ ανακοινώθηκε ότι η περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε με πιθανά συμπτώματα της COVID-19 στη Βρετανία θα αυξηθεί σε 10 ημέρες, από τις 7 ημέρες που ήταν μέχρι πρότινος.

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη Γαλλία, όπου πολλές παραθαλάσσιες περιοχές επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις ενώ καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας.

Αύξηση ρεκόρ καταγράφηκε στην Ουκρανία τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ οι αρχές στην Πολωνία εξετάζουν να επαναφέρουν την καραντίνα για όσους εισέρχονται στο έδαφός της προερχόμενοι από ορισμένες χώρες.

Βρετανία: Αυστηροποιείται το lockdown στη βόρεια Αγγλία – Ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων

Σε αυστηροποίηση του lockdown σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας προχώρησε η Βρετανία, μετά από την αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού, εν μέσω ανησυχίας ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.

Στο Μάντσεστερ, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Αγγλίας, σε τμήματα του δυτικού Γιόρκσιρ και του ανατολικού Λάνκασιρ, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να μην επισκέπτονται άλλα σπίτια παρότι εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και στις παμπ, στην εκκλησία ή στο τζαμί μόνοι τους ή με μέλη της οικογένειάς τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι κλήθηκαν να μην συναναστρέφονται πρόσωπα από άλλα νοικοκυριά σε σπίτια ή σε κήπους, σε παμπ, σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα, χώρους λατρείας ή αναψυχής.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 111 ευρώ.

ΗΠΑ: Πάνω από 60.000 νέα κρούσματα  για έκτη συνεχή ημέρα.

Αυστραλία: Έξαρση κρουσμάτων στη Βικτόρια – Κλείνουν τομείς της οικονομίας και της παραγωγής

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται στην Πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία με τις αρχές να αποφασίζουν και να θέτουν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, να περιοριστεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και να περικόψει την βιομηχανική παραγωγή γύρω από την πόλη της Μελβούρνης προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως από χθες Κυριακή 2/8 η Πολιτεία της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και ότι θα ενισχύσει τα απαγορευτικά μέτρα για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της πολιτείας Daniel Andrews δήλωσε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Η Βικτόρια καταγράφει ημερησίως πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν στην Βικτόρια 13 θάνατοι και 429 νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Συνολικά τα ενεργά κρούσματα στην πολιτεία είναι 6.500, ενώ σε ολόκληρη την Αυστραλία, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 18.000 και οι νεκροί σε 221.

ΠΟΥ: Η πανδημία θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε το Σάββατο (1/8/2020) στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».

Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδριάζει για τέταρτη φορά μέσα σε λίγες προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, προέβλεψε ότι, η θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.

«Η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά».

Επίσης ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι, αν και υπάρχουν ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, είναι πιθανό να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για τον Covid 19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged