Ο Πούτιν, οι «εξαγορές» και η Ευρώπη που ξυπνά…

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Οι Δούρειοι Ίπποι του Πούτιν και η Ευρώπη που ξυπνά…

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου. Η Ρωσία παρεμβαίνει σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, έχοντας χρηματοδοτήσει πολιτικούς, κόμματα και μέσα ενημέρωσης, για να ασκήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα, με τα εντοπισμένα μόνο ποσά να ξεπερνούν τα 300 εκατ. δολάρια. H Ελλάδα προς ώρας δεν φαίνεται να είναι στη λίστα των 100 χωρών, που έχουν παραλάβει πληροφοριακό υλικό από τις αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες διενήργησαν την έρευνα.

του Γιώργου Φιντικάκη

Η λίστα όμως εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο προβληματισμός για ενδεχόμενες μελλοντικές αποκαλύψεις είναι διάχυτος και στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο όταν τον περασμένο Απρίλιο, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ασκήσει δίωξη στον Ρώσο επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, για την παροχή, μεταξύ άλλων, χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί το 2016 κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας.

Το θέμα έθιξε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για την ανάγκη εγρήγορσης, προκειμένου να μην επιτρέψουμε παρεμβάσεις καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά, όπως και για «δυνάμεις και κόμματα» εντός Ευρώπης, φίλα προσκείμενα στη Μόσχα, τα οποία «η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο να υποστηρίξει».

Το καινούργιο είναι ότι η Ευρώπη ξυπνάει. Την Τρίτη, μια μόλις μέρα πριν τη διαρροή της αμερικανικής έκθεσης, η Φον Ντερ Λάινεν εξήγγειλε ότι η Ευρώπη ετοιμάζει σχέδιο για την καταπολέμηση των προσπαθειών ξένων απολυταρχικών ηγετών να παρεμβαίνουν στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε ενημερωθεί προτού μιλήσει για «Δούρειους Ίππους που θέλουν να επιτεθούν από μέσα στις δημοκρατίες μας».

Η Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει ενιαία τη ρωσική επίθεση. Και εξ αυτού συμπεραίνεται ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των νέων επικείμενων παρεμβάσεων του Κρεμλίνου από τις ΗΠΑ και την ηγεσία της Ευρώπης, που μέχρι σήμερα, επαναπαυόνταν στις θεσμικές της λειτουργίες. Τα στελέχη της συμπεριφέρονταν ως κάποιοι που δεν διανοούνται πως μπορεί να υπάρχει μια δύναμη, ικανή να λειτουργεί τόσο υπόγεια και ύποπτα, παρ’ ότι τα σημάδια ήταν πολλά και αυξανονταν.

Τώρα η Ευρώπη δεν μπορεί να πει πως δεν ξέρει. Το ρωσικό χρήμα με το οποίο επηρεάστηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και άλλαξαν τα εκλογικά αποτελέσματα ανά το πλανήτη, διακινούνται μέσω ενός ευρέος δικτύου οργανώσεων – για να προστατεύεται η προέλευσή τους – από δεξαμενές σκέψεις και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος μέχρι πανεπιστήμια και εταιρείες παροχής πολιτικών συμβούλων, σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα.

Οι πληρωμές, σε μετρητά, κρυπτονομίσματα, πλούσια δώρα, ηλεκτρονικές μεταφορές κεφαλαίων, γίνονται μέσω λογαριασμών και πόρων των ρωσικών πρεσβειών σε κάθε χώρα. Ψεύτικες συμβάσεις και εταιρείες-βιτρίνες χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Το γιατί βγαίνουν αυτά τώρα, προφανές. Το φετινό χειμώνα θα δοθεί η μητέρα των μαχών, τόσο στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και το φόβο κοινωνικών εντάσεων και ταραχών. Αποκαλύπτοντας τώρα τμήματα της έκθεσης οι Αμερικανοί επιχειρούν να συσπειρώσουν εναντίον του Πούτιν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και κυβερνήσεις, οι οποίες τώρα συνδράμουν τους Ουκρανούς για να απωθήσουν τα στρατεύματά του.

Αλλά και να τον αποτρέψουν από τα σχέδια του να παρέμβει σε άλλες χώρες, ειδικά σε κάποιες, όπου υπάρχουν από παλαιά υποψίες για κόμματα που έχουν λάβει ρωσική χρηματοδότηση, όπως στην Ιταλία. Ειδικά σε μια στιγμή που η συμμαχία των δεξιών κομμάτων, μεταξύ των οποίων οι ακροδεξιοί «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρείται το ακλόνητο φαβορί των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

«…Ελπίζουμε ο ιταλικός λαός να επιλέξει μια κυβέρνηση που να μην υπηρετεί απλώς τα συμφέροντα της Αμερικής», είχε πει τον Ιούλιο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας και την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. Αν και η Μελόνι δεν έχει μέχρι τώρα δώσει δικαιώματα στους αντιπάλους της να την κατηγορήσουν για στενές σχέσεις με τη Μόσχα, στον συνασπισμό της πρωτοστατούν οι καλύτεροι φίλοι του Ρώσου δεσπότη.

Κάποτε ο Σαλβίνι, επαινώντας τον Πούτιν τον είχε χαρακτηρίσει ως «έναν από τους καλύτερους πολιτικούς αυτή τη στιγμή στη Γη». Η ίδια αρνείται ότι είναι αντιευρωπαΐστρια, αλλά αξιώνει την επανεθνικοποίηση της Ευρώπης και ηγείται, στις Βρυξέλλες, του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, που δημιουργήθηκε από εκείνους που ήθελαν και πέτυχαν το Brexit.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι μόνο στη Ρώμη, έστω και καθυστερημένα, έχει σημάνει συναγερμός. Τρεις κυβερνοεπιθέσεις είχαμε στις εκλογές της Σουηδίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι δηλώσεις της Φον Ντερ Λάινεν για «Δούρειους Ίππους που απειλούν τις δημοκρατίες μας, παρεμβαίνουν και χρηματοδοτούν ακραία κόμματα και ινστιτούτα» δείχνουν ότι η ασθμαίνουσα Ευρώπη βγαίνει από το λήθαργο και αποφασίζει να κινηθεί. Κανείς δεν μπορεί να πει πια πως δεν ξέρει. Δεν επιτρέπονται οι εκπλήξεις.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged