Ο Ντ. Τραμπ εξόργισε… τον πιο ισχυρό του υποστηρικτή στο αμερικανικό Κογκρέσο

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Τουρκική εισβολή στη Συρία;

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «αναθεωρήσει την απόφασή του» για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή θα προκαλέσει χάος.

«Δεν είναι ποτέ προς το εθνικό συμφέρον μας να εγκαταλείπουμε έναν σύμμαχο που μας βοήθησε να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News Channel. «Αυτή η παρορμητική απόφαση του προέδρου θα διαλύσει όλα όσα έχουμε κερδίσει, θα βυθίσει την περιοχή σε μεγαλύτερο χάος».

«Εάν αυτό το σχέδιο», με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, «εφαρμοστεί, θα καταθέσω ψήφισμα στη Γερουσία με το οποίο θα ζητώ να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση. Αναμένω ότι θα τύχει της ευρείας στήριξης και των δύο κομμάτων» έγραψε νωρίτερα ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, σε ένα tweet.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ «εγγυάται την επιστροφή του Ισλαμικού Κράτους» και «η εγκατάλειψη των Κούρδων θα είναι μια κηλίδα στην τιμή της Αμερικής» προειδοποίησε ο ίδιος. Νωρίτερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε ότι θα ήθελε να αφήσει τους πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης να «διευθετήσουν οι ίδιοι την κατάσταση».

Αν και στενός σύμμαχος του μεγιστάνα, ο Γκρέιαμ είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, την οποία είχε ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Γκράχαμ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι μίλησε με το Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, και συμφώνησαν να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εάν επιτεθεί κατά της Συρίας και των κουρδικών δυνάμεων, που θα φτάσουν μέχρι την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με πρόσκαιρη αποβολή της. Οι κυρώσεις μάλιστα αποτελούν διακομματική πρωτοβουλία, γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και κάποιοι γερουσιαστές του Τραμπ, είναι αντίθετοι με την πρόσφατη απόφαση.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής απείλησε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του Κογκρέσου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρησή της και εισβάλει στη βόρεια Συρία.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να επιβάλω κυρώσεις στον στρατό της Τουρκίας και την οικονομία τους, εάν πατήσουν το πόδι τους στη Συρία», είπε ο Γκρέιαμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News, όπου προειδοποίησε πως οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα έχουν «μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή» με την απόφαση αυτή. Ο Γκρέιαμ, από τους στενότερους συμμάχους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.

 «Μου αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, έχω προσπαθήσει να τον βοηθήσω. Για εμένα, όλο αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Το να λέμε στους Αμερικανούς πολίτες ότι το “ISIS καταστράφηκε στη Συρία” δεν είναι αλήθεια» υπογράμμισε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τραμπ για Συρία: «Κάναμε χάρη στην Ευρώπη με την εξουδετέρωση του ISIS»

Τους λόγους για τους οποίους ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στην περιοχή, εξηγεί ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ αναλώθηκαν για πολύ καιρό σε έναν άσκοπο, γι’ αυτούς, πόλεμο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε πως όταν απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να πάρει στα εδάφη της τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS, η απάντηση ήταν αρνητική και έστειλε το μήνυμα πως αφήνει, πλέον, την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να… αντιμετωπίσουν μόνοι τους την κατάσταση.

Αναλυτικά, η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ έπρεπε να μείνουν στη Συρία για 30 ημέρες, πριν πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του Χαλιφάτου, καθώς και τους χιλιάδες μαχητές του ISIS που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν από την Ευρώπη.

Η Ευρώπη όμως δεν τους ήθελε πίσω, μας είπαν “Κρατήστε τους στις ΗΠΑ”. Είπα “ΟΧΙ”, σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι “ΟΧΙ”, νομίζοντας, ως συνήθως, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού.

Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο ενισχύθηκαν με τεράστια χρηματικά ποσά και τους παρείχαμε εξοπλισμό. Πολεμούσαν εναντίον της Τουρκίας για δεκαετίες. Συγκράτησα αυτό τον πόλεμο για περίπου τρία χρόνια, μα είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, συνεχείς πολέμους, πολλοί από αυτούς είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας στην πατρίδα. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.

Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση και να καταλάβουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη “γειτονιά” τους. Όλοι μισούν το ISIS, είναι αντίπαλοι για χρόνια. Εμείς είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε ξανά το ISIS αν ξαναβρεθεί κοντά μας!».

Τύμπανα πολέμου στη Συρία: Φεύγουν οι Αμερικανοί – Ανά πάσα στιγμή η τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στη Συρία, καθώς ο Λευκός Οίκος άναψε το πράσινο φως στην Τουρκία για μια νέα -την τρίτη- εισβολή στη γειτονική της χώρα και ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει το έναυσμα στις δυνάμεις του να εισχωρήσουν στα βορειοδυτικά με διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας».

Μια ζώνη που είχαν συμφωνήσει προ διμήνου Άγκυρα και Ουάσιγκτον, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί και η οποία θα επιτρέψει πλέον στην Τουρκία να «καθαρίσει» τα σύνορά της από τους μαχητές [προφανώς εκείνους των Κουρδικών πολιτοφυλακών YPG], όπως διεμήνυσε το πρωί ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και να ανοίξει δρόμο για την επιστροφή περίπου δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Για τον Τραμπ, που έχει άλλους, κρίσιμους εσωτερικούς μπελάδες στο κεφάλι του όπως η εις βάρος του έρευνα με το ερωτηματικό της παραπομπής για την υπόθεση Μπάιντεν, η απόφαση ερμηνεύεται από αναλυτές ως μία προσπάθεια να ικανοποιήσει την Άγκυρα και να μην σπρώξει περαιτέρω στην αγκαλιά της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και ως επιθυμία απεμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία -σε μια προεκλογική χρονιά- και αναχαίτισης των τζιχαντιστών του ISIS, την ευθύνη για την κράτηση των οποίων ανέθεσε εξ’ ολοκλήρου στην Τουρκία. Εξ’ ου και εγκαταλείπει τους Κούρδους συμμάχους του στον αγώνα κατά του ISIS βορά στις διαθέσεις της Άγκυρας, που τους αντιμετωπίζει ως «τρομοκράτες», ως υπαρξιακή απειλή λόγω των σχέσεών τους με το PKK -που διεξάγει εδώ και δεκαετίες ένοπλο αγώνα στη νοτιοανατολική κυρίως Τουρκία -.

Αποφασισμένοι να απαντήσουν στην επίθεση της Τουρκίας οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι ανασυντάσσονται καταγγέλλοντας τους Αμερικανούς ότι τους άφησαν στα κρύα του λουτρού καθώς ξεκίνησαν ήδη την αποχώρησή τους από τη μεθόριο με την Τουρκία -(μια απόφαση που έλαβε ο Τραμπ ενάντια στις εισηγήσεις των κορυφαίων αξιωματούχων του σε Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήθελαν να διατηρήσουν μια μικρή στρατιωτική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία ως αντίβαρο στο Ιράν και τη Ρωσία) -με τον προφανή κίνδυνο αναβίωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Συριακός Εθνικός Στρατός καλεί εθελοντές να πυκνώσουν τις γραμμές του προς αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα είναι αποφασισμένοι να αμυνθούν ενάντια οιασδήποτε τουρκικής επίθεσης: «Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απρόκλητη επίθεση από την Τουρκία μέχρι και σε ολικό πόλεμο κατά μήκος των συνόρων για να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ τους εαυτούς μας και το λαό μας», δήλωσε στο twitter ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Και με εμφανή δόση πικρίας συνεχίζει: «Ενώ εμείς εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας σ’ αυτό το θέμα, οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν έπραξαν το ίδιο και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις μεθοριακές περιοχές με την Τουρκία και τώρα η Τουρκία ετοιμάζεται για μια επιχείρηση εισβολής.

Αυτή η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα έχει έναν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στον πόλεμό μας κατά του ISIS και θα καταστρέψει την όποια σταθερότητα επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια». Άλλος εκπρόσωπος των SDF σε δηλώσεις του σε τοπικό κανάλι στη Συρία συμπλήρωσε με νόημα: «Η απόφαση της Ουάσινγκτον ήταν μια έκπληξη και μπορούμε να πούμε ότι μαχαιρωθήκαμε πισώπλατα». 

Τραμπ: «Δώσαμε χρήματα και όπλα στους Κούρδους- Καιρός να γυρίσουμε πίσω»

Ο Ντόναλντ Τραμπ μ’ ένα μπαράζ στο twitter επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών.

Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν επί μακρόν σ’ έναν άσκοπο πόλεμο, ότι η Ευρώπη του απάντησε αρνητικά ότι ζήτησε από χώρες της να δεχθούν πίσω στα εδάφη τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές του ISIS, που είχαν αναχωρήσει από εκεί για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Και κατέληξε λέγοντας πώς αφήνει την Τουρκία, την Ευρώπη, τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά!

Όπως αναφέρει στις διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter: «Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα βρίσκονταν στη Συρία για 30 μέρες, αυτό πριν πολλά πολλά χρόνια. Μείναμε και ενεπλάκημεν βαθύτερα στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφθασα στην Ουάσιγκτον, ο ISIS έκανε ό,τι ήθελε στην περιοχή.

Γρήγορα νικήσαμε το 100% του χαλιφάτου του ISIS, συλλάβαμε χιλιάδες μαχητές του, κυρίως από την Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, είπαν “κρατήστε τους στις ΗΠΑ”. Εγώ είπα “ΟΧΙ, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε να τους κρατήσουμε σε αμερικανικές φυλακές με τεράστιος κόστος. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Εκείνοι είπαν ξανά “ΟΧΙ” νομίζοντας, ως συνήθως,ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, το εμπόριο, στα πάντα.

Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά και εξοπλισμός. Πολεμούν την Τουρκία επί δεκαετίας. Εγώ συγκράτησα αυτόν τον πόλεμο για σχεδόν τρία χρόνια, αλλά ήρθε η ώρα να βγούμε απ’ αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε πίσω στην πατρίδα τους στρατιώτες μας. ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ.

Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και η Κούρδοι θα πρέπει τώρα να δουν τι θα κάνουν με την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμαλωτισμούς μαχητές του ISIS στη “γειτονιά” τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, είναι εχθροί τους επί χρόνια. Εμείς απέχουμε 7.000 μίλια και θα συντρίψουμε ξανά το ISIS να μας ξαναπλησιάσουν!»

Ερντογάν: Η επίθεση θα ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή

Την ίδια ώρα η Άγκυρα ζεσταίνει την πολεμική της μηχανή με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εισβολή -τρίτη κατά σειρά μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας» στη Συρία.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για επίσκεψη στη Σερβία ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχισθούν.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη», ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35 και υπογράμμισε πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη.

Δεν αποκλείεται η Τουρκία να περιμένει να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί

Ωστόσο, Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε στο Reuters ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να περιμένει την αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή προτού προχωρήσει σε επιχείρηση στην Συρία, εκτιμώντας ότι η αποχώρηση μπορεί να κρατήσει και μια βδομάδα.  

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, δήλωσε ότι «η επιχείρηση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ωστόσο πιθανόν να περιμένουν να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετέδιδαν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονταν εκεί στηρίζοντας το YPG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας), άρχισαν να αποσύρονται από τη βόρεια Συρία και κατευθύνονται 8 χιλιόμετρα πιο μέσα προς τη θέση Ρασουλαϊν της Συρίας. Μάλιστα, τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία άρχισαν να μεταδίδουν και τις πρώτες εικόνες από την αποχώρηση των Αμερικανών.

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος υποστηρίζεται από την Τουρκία, ξεκίνησε ασκήσεις, ενώ ο διοικητής τους, Σεϊφ Εμπουμπεκίρ, δήλωσε «περιμένουμε διαταγή από την Άγκυρα». «Όταν φτάσει η διαταγή, θα περάσουμε ανατολικά του Ευφράτη και θα εξολοθρεύσουμε το ΡΚΚ από τη ρίζα του», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  iefimerida.gr, liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged