Ο «κοντός» ως αυθεντία, η Πολεοδομία και τα «βραχιόλια»… για τους άλλους…

Δήμοι Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Ο Δήμος είναι πράγματι πολύ μεγάλος…  και έχει το προνόμιο να είναι από τους λίγους μη μητροπολιτικούς, που διαθέτει δική του Υπηρεσία Δόμησης ή όπως την γνωρίζει ο απλός λαός «Πολεοδομία».

Έχει επίσης το προνόμιο, Διευθυντής στην υπηρεσία αυτή να είναι πολύπειρος μηχανικός, επονομαζόμενος λόγο της σωματοδομής του και «κοντός» από το συνάφι των ομότεχνών του που υπηρετούν στον συγκεκριμένο δήμο.

Έχοντας σε υπέρτατο βαθμό το «εγώ» του σε ότι αφορά τις νομοτεχνικές γνώσεις του και την υποτιθέμενη υπηρεσιακή επάρκειά του, έχει ποδηγετήσει και χειραγωγήσει όλους τους υφισταμένους του στο να ακολουθούν πιστά τις εντολές του ανεξάρτητα από το αν αυτές προσκρούουν στην ισχύουσα νομοθεσία ή όχι.

Στην πράξη, βέβαια, δεν είναι παρά το πιστό σκυλί της «φωνής του κυρίου» του ή αν θέλετε το μακρύ χέρι της κυρίαρχης δημοτικής ομάδας που διαφεντεύει διαχρονικά τα του δήμου στον οποίο ο ίδιος διακονεύει υπηρεσιακά.

Ταυτόχρονα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που υπηρετεί ως κος «Διευθυντής» της υπηρεσίας του, λειτουργεί με περίσσεια πονηριά, δίνοντας  προφορικές εντολές στους νεοσσούς υφισταμένους του, χωρίς ο ίδιος να υπογράφει τίποτα. Με αυτό τον τρόπο αισθάνεται απόλυτα προστατευμένος, αφού θεωρεί ότι τυπικά δεν έχει καμία ανάμειξη στα όσα παράτυπα και εν πολλοίς ενίοτε άκρως παράνομα, εκπορεύονται από τα στελέχη της, αφού οι αντ’ αυτού των εντολών του πειθόμενοι υπογράφουν.

Για όποιον δεν κατάλαβε, ο πεφωτισμένος «κοντός» οδηγεί με τις προφορικές εντολές του, τους υφισταμένους του να υπογράφουν σχεδόν κάθε παράνομη πράξη που ο ίδιος θέλει να φέρει σε πέρας, χωρίς ο ίδιος να έχει καμία ανάμειξη τυπικά. Θεωρεί δε ότι με αυτή την μεθόδευση, όταν η χοντρή κυρία, δηλαδή η αρμόδια εισαγγελία, αρχίσει να ζητά εξηγήσεις, αυτός θα μείνει στο απυρόβλητο επικαλούμενος το διαχρονικό και περίφημο των σκόπιμα ανευθυνοϋπεύθυνων, «εγώ εδώ ήμουνα, αλλά δεν λάμβανα γνώση»…

Ας δούμε, όμως, μερικές από τις ποιό σημαντικές ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά τις υπηρεσιακές δράσεις του συγκεκριμένου κου «Διευθυντή» ΥΠ.ΔΟΜ., του επονομαζόμενου για το συνάφι του και «κοντού».

α) Αυθαίρετα κτίσματα ιδιωτών: το μεγαλύτερο «κομμάτι» νομιμοποίησης αυτής της κατηγορίας αυθαίρετων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τελευταίου σε ισχύ νόμου, έγινε κατά πλειοψηφία από στελέχη (μηχανικούς) της υπηρεσίας του με μπροστινούς, έναντι μικρού τιμήματος «πένητες» επαγγελματικά λόγω κρίσης, ιδιώτες μηχανικούς, που «δανείζουν» την επαγγελματική υπογραφή τους. Πρωτεργάτης μάλιστα αυτών, ο υπεύθυνος τομεάρχης της υπηρεσίας του για τα αυθαίρετα εντός των ορίων του Δήμου. Με απλά λόγια ο λύκος φυλάει τα πρόβατα.

β) Αυθαίρετα κτίσματα δήμου: Εδώ γίνεται «του κουτρούλι ο γάμος». Κάτω από την διευθυντική μπαγκέτα του αναφερόμενου «κοντού», νεοπροσληφθέντες μηχανικοί προχώρησαν παρανόμως στην νομιμοποίηση δημοτικών αυθαίρετων κτισμάτων, ακόμη και σε χώρους χαρακτηρισμένους ως κοινόχρηστο πράσινο (Άλση), ακόμη δε και σε περιπτώσεις που αυτά έχουν χαρακτηρισθεί από την ίδια Πολεοδομία και κυριχθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις παράνομα και κατεδαφιστέα. Αποτέλεσμα, να «τρέχει» πλέον το στέλεχος της διοίκησης του δήμου που έχει την σχετική αρμοδιότητα να δώσει πιστικές απαντήσεις στις υπερκείμενες ελεγκτικές αρχές που ζητούν εξηγήσεις για το παράνομο των νομιμοποιήσεων, μετά από σχετική καταγγελία ιδιώτη-δημότη.

γ) Άρνηση διενέργειας αυτοψιών παράνομων και αυθαίρετων κατασκευών: Στις επισημάνσεις που του γίνονται προφορικά για περιπτώσεις οφθαλμοφανών και κραυγαλέων σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, από ιδιώτες, επιχειρηματίες ή ακόμη και από τις Υπηρεσίες του Δήμου, ο κος Διευθυντής ΥΠ.ΔΟΜ., επαναλαμβάνει μονότονα και με υπηρεσιακή έμφαση «τις βλέπω, αλλά χωρίς καταγγελία δεν μπορέί η υπηρεσία να επέμβει». Όταν δε γίνεται έγγραφη καταγγελία με αίτημα την διενέργεια αυτοψίας για την διαπίστωση αυθαίρετης κατασκευής, όπως συνέβη πριν πολύ λίγο χρονικό διάστημα για αυθαίρετα κτίσματα του Δήμου, ο κος Διευθυντής «σφυρίζει» αδιάφορα, αρνούμενος όχι μόνο να ασχοληθεί με αυτή, αλλά και να απαντήσει στον καταγγέλλοντα… Το κακό στην τελευταία περίπτωση για τον «σοφό κοντό», είναι ότι το θέμα έχει πάρει διαστάσεις πλέον και ζητούνται εξηγήσεις από τις άρχουσες περιβαλλοντικές και όχι μόνο αρχές, με επόμενο βήμα στο συγκεκριμένο θέμα την παραπομπή όλων των συνεργούντων στις σχετικές πράξεις, υπηρεσιακών στελεχών και αρμοδίων στελεχών της διοίκησης του Δήμου στον Εισαγγελέα, στον οποίο έχει προσφύγει ο καταγγέλλων δημότης, για «εξηγήσεις» και ότι άλλο προβλέπεται από το νόμο.

δ) Άρνηση ανάληψης ευθύνης και ενεργειών σε παράνομες κατασκευές: Στις καταγγελίες που γίνονται στην ΥΠ.ΔΟΜ (Πολεοδομία), αυτή είναι υποχρεωμένη από το νόμο να ενεργεί άμεσα για την διερεύνηση του αν αυτές ευσταθούν ή όχι, προχωρώντας αφενός στον τυπικό τεχνικό έλεγχο της άδειας δόμησης για τις κατασκευές που καταγγέλλονται ως παράνομες και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσει αυτοψία. Η ΥΠ.ΔΟΜ. του «κοντού», όμως, έχει πατεντάρει την ουσιαστική πρακτικά άρνηση να ασχοληθεί με τις καταγγελίες αυτές, δια της χρονοκαθυστέρησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι κατασκευές και αντί διακοπής εργασιών ή κατεδάφισης των αυθαίρετων και παράνομων αυτών κατασκευών να «μπαίνει» στο τραπέζι η απλή επιβολή προστίμου διατήρησής τους.

Χρονοκαθυστέρηση, Φάκελλος και εύλογο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν με την πρακτική της «χρονοκαθυστέρησης», ο αρμόδιος εντεταλμένος υπάλληλος της συγκεκριμένης ΥΠ.ΔΟΜ, ισχυρίζεται στον καταγγέλλοντα ότι βρίσκεται στην φάση της δημιουργίας φακέλλου για  το θέμα της καταγγελίας, ώστε στην συνέχεια, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να την εξετάσει. Συνήθως, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την καταγγελία, για την δημιουργία φακέλλου αυθαίρετης κατασκευής, εξέτασης της καταγγελίας και έκδοσης υπηρεσιακής απόφασης για το νόμιμο ή όχι, φθάνει για μεν τις επίσημες καταγγελίες τους 12 έως 16 μήνες, ενώ όταν πρόκειται για ιδιώτες αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί είτε να ξεπεράσει τους 60 μήνες, είτε να μην απαντηθεί ποτέ με επίκληση του όρου «σιωπηρή απόρριψη».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, αυθαίρετων κατασκευών σε δημοτικό κτίσμα από τον ιδιώτη εκμισθωτή του,  με την επίσημη καταγγελία τους να γίνεται από μέλη της αντιπολίτευσης του δήμου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και η απάντηση από την ΥΠ.ΔΟΜ του κου Διευθυντή να δίνεται μετά από 16 περίπου μήνες.

Μία δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η έκδοση παράνομης άδειας δόμησης κτιρίου ιδιώτη, η οποία καταγγέλθηκε προφορικά από ιδιώτη, με την επισήμανση ότι αφού δεν ξεκίνησαν οι κατασκευές αυτή να διορθωθεί στο νόμιμο και ορθόν, με τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης ΥΠ.ΔΟΜ. να ποιούν τη νήσσα, μη προχωρώντας σε καμία ενέργεια…

ε) Παράνομες πολεοδομικές αυθαίρετες κατασκευές από τον Δήμο: Κατά νόμο, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, έχει αρμοδιότητα γνωμοδότησης και έγκρισης κάθε τροποποίησης του πολεοδομικού σχεδίου της Πόλης, απαραίτητες για την τελική έγκρισή τους από το Δημοτικό συμβούλιο του. Ο συγκεκριμένος δήμος, συνεχώς και κατά το δοκούν, άγνωστο με ποια κριτήρια, προχωρά με τις υπηρεσίες αυτεπιστασίας που διαθέτει σε τροποποιήσεις του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, μειώνοντας το πλάτος των δρόμων, αυξομειώνοντας τα πεζοδρόμια προς ουσιαστικό ώφελος συγκεκριμένων ιδιοκτησιών ή ακόμη και αφαιρώντας  τμήματα πλατειών και χώρων πρασίνου, με την ΥΠ.ΔΟΜ και τον κο Διευθυντή της να κάνουν ότι δεν βλέπουν, παρά τις σχετικές επίσημες καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο.

στ) Το κερασάκι στην τούρτα: Τελευταία και ποιό «ζουμερή» πειθαρχικά και ποινικά, είναι η περίπτωση έγκρισης και έκδοσης άδειας δόμησης (άδεια οικοδομής) σε ιδιώτη, με την υπογραφή του κου Διευθυντή της ΥΠ.ΔΟΜ., για οικόπεδο και κτήριο που δεν του ανήκει, αλλά αντίθετα ανήκει στον Δήμο. Το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την τοπική επικαιρότητα.

Τεχνικοί των κατασκευών, νομικοί αλλά και δημοτικοί άρχοντες εκτιμούν ότι η περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, προδήλως παράνομη σε όλες τις εκφάνσεις της, έχει βάθος και ουρές που αγγίζουν το σύνολο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας Δόμησης και όλης της διοίκησης του Δήμου, φθάνοντας στα αδικήματα της απιστίας, της απάτης και της σύστασης εγκληματικής ομάδας με σκοπό το ίδιο όφελος με βλάβη περιουσίας του Δήμου, κάτι που σημαίνει ότι θα ασχοληθεί συντόμως η δικαιοσύνη με αυτό.

Κρίνουν δε ότι αυτό θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα, δυστυχώς γι’ αυτούς, του «σοφού» Διευθυντή αλλά και σχεδόν όλης της υπηρεσιακής και αιρετής διοικητικής πυραμίδας του Δήμου.

Όσο για τον «κοντό», ή άλλως τον Διευθυντή της ΥΠ.ΔΟΜ. πιθανόν θεωρώντας ότι πρόκαμε να κάνει… ότι πρόκαμε, έχει ανακοινώσει ότι στο τέλος Δεκεμβρίου αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος…

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι … «θα προκάμει…;»

——————–

Υ.Γ.1: Απάντηση στους πιθανώς ερωτώντες: Ναι ο Δήμος ανήκει στην Δυτική Αθήνα… όσο για τα ονόματα υπομονή μερικές ώρες ή ημέρες… όλοι οι κοινωνιστές ειδήσεων θα τα έχουν πρώτη μούρη…

——————-

Υ.Γ.2: Επί της «ανάρτησης». Λίγο πριν ανεβεί το παρόν κείμενο, η στήλη πληροφορήθηκε ότι φάκελος με αρκετές υπηρεσιακές «αμαρτίες» του κου Διευθυντή, του  επονομαζόμενου και «κοντού», διαβιβάσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην «Αρχή Διαφάνειας» προκειμένου οι ελεγκτές της να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο νομιμότητας των σχετικών διοικητικών πράξεων… Όπως λέει και ο λαός «τα καλά έρχονται…».

«Αιρετικός»

Μοιραστείτε το:
Tagged