Ο Ιερέας ήταν «άτυχος»: 150.500 ευρώ πρόστιμο για παράνομη ανέγερση ναού μέσα σε Δάσος

Δημόσια Διοίκηση Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Βαριά «καμπάνα» στον ιερέα για το ξωκκλήσι στον Υμηττό- Πολεοδομία και Δασαρχείο «εφάρμοσαν τον νόμο»

Ο Ιερέας ήταν πραγματικά άτυχος, αφού αυτό που έπαθε συμβαίνει πολύ σπάνια., ειδικά σε δήμους και περιοχές με έντονη επιρροή του τοπικού εκκλησιατικού παράγοντα, όπως π.χ. στον Δήμο Περιστερίου, στον οποίο πολεοδομικές παραβάσεις και μάλιστα ιδιαίτερα κραυγαλέες της τοπικής εκκλησίας, αφού συνέβησαν σε χώρους χαρακτηρισμένους ως κοινόχρηστο πράσινο, όχι μόνο δεν ελέγχθηκαν ως παράνομες κατασκευές από την τοπική Πολεοδομία, αλλά αντίθετα νομιμοποιήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες.

Ποιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Γηροκομείου» της τοπικής Μητρόπολης που αναγέρθηκε σε χώρο χαρακτηρισμένο ως δάσος (Ποικίλο Όρος) και του οποίου τη λειτουργία μελετά να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής του κου Γιώργου Πατούλη.

Διαβάστε στην συνέχεια την είδηση και το πολύ βαρύ πρόστιμο σε Ιερέα για πολεοδομικές παραβάσεις, σε μικρό παρεκκλήσι στον Υμηττό, που κατά την πάγια πρακτική επιχείρησε να μετατρέψει «λάθρα» σε τεράστιο ναό.

Το μεγαλείο της αυθαίρετης αναγέννησης (έστω και σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος) του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

——————-

Βαρύ πρόστιμο επέβαλε η Πολεοδομία στον ιερέα του παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη, διαπιστώνοντας την αυθαιρεσία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται εντός προστατευόμενης ζώνης του Υμηττού, όπου απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία.

Επειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο το κλιμάκιο της Πολεοδομίας διαπίστωσε την αυθαίρετη κατασκευή και επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης ύψους 100.290,51 ευρώ και διατήρησης ύψους 50.145,25 ευρώ, ενώ έκρινε την κατασκευή κατεδαφιστέα.

Το κλιμάκιο κατέγραψε αυτό που είχαν καταγγείλει κάτοικοι της Ηλιούπολης, όταν είδαν το παλιό γραφικό ξωκκλήσι να έχει «κουκουλωθεί» από μια μεγάλη κατασκευή (από τσιμέντο και τούβλα), το γιαπί μιας μεγάλης εκκλησίας, που προφανώς θα «κατάπινε» στο τέλος το εκκλησάκι. Η επιχείρηση μετατροπής του γραφικού παρεκκλησίου σε κανονική εκκλησία μέσα σε ζώνη προστασίας του Υμηττού ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019.

Το έργο της τσιμεντοποίησης προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς και μέχρι τον Σεπτέμβριο το αυθαίρετο γιαπί είχε υψωθεί. Γείτονες αλλά και κάτοικοι της Ηλιούπολης ευαισθητοποιημένοι στην προάσπιση του Υμηττού, του δάσους και του δημόσιου πρασίνου κινητοποιήθηκαν, θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους την αστυνομία και το δασαρχείο, την πρώην και την νυν δημοτική αρχή, τον Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού και τους θεσμούς της Εκκλησίας.

Αποτέλεσμα ήταν η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης να πάρουν απόφαση με την οποία απαιτούσαν παύση των εργασιών και επαναφορά στην πρότερη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά οι εργασίες στον Προφήτη Ηλία δεν σταμάτησαν πλήρως και σημειώθηκε μέχρι και προπηλακισμός του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων τον Δεκέμβριο, όταν έσπευσαν να εμποδίσουν περαιτέρω ενέργειες.

Τα σχέδια των αυθαιρετούντων στο εκκλησάκι έμειναν στο κενό με την ανάκληση της οικοδομικής άδειας μικρής κλίμακας που είχαν πάρει από την Υπηρεσία Δομήσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με έγγραφό της, η εν λόγω υπηρεσία ενημερώνει τον Δήμο Ηλιούπολης πως τον Απρίλιο πέρυσι δόθηκε έγκριση για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας.

Βεβαίως, ο ιερέας αντί να πραγματοποιήσει τις εργασίες, για τις οποίες είχε λάβει έγκριση, προχώρησε στην αυθαίρετη κατασκευή ενός μεγαλύτερου οικοδομικού κελύφους. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια αυτή, με κοινοποίηση στην Πολεοδομία Αθηνών για τις νόμιμες ενέργειες ελέγχου.

Το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, πριν την καταστροφική πυρκαγιά

——————-

Τι είχε αναφέερι το τοπικό ilioupolinews.gr για την υπόθεση του Προφήτη Ηλια Ηλιούπολης

Το θέμα έφερε πρώτος στο φως της δημοσιότητας ο Άγγελος Κάνδηλας μέσα από το προσωπικό του blog «Ενεργοί Πολίτες Ηλιούπολης», με φωτορεπορτάζ που απεικόνιζε εκτεταμένες εργασίες πλήρους ανακατασκευής του άλλοτε μικρού ναού. Η παρεμβάσεις στον ιερό ναό φαίνεται να είναι μεγάλες, καθώς το άλλοτε ξωκλήσι μεταμορφώνεται σταδιακά σε έναν κανονικό ναό, με μέγεθος τουλάχιστον διπλασιο του αρχικού.

Οι αντιδράσεις των πολιτών είναι έντονες, και αφορούν κυρίως το μέγεθος της παρέμβασης και μάλιστα εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού όπου βρίσκεται ο ιερός ναός, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, επισκευή η κατασκευή σε όλο το εύρος της συγκεκριμένης ζώνης, Ωστόσο, νομική πηγή αναφέρει στο ilioupolinews.gr πως υπάρχει ένα ανοικτό “παραθυράκι” στην ελληνική νομοθεσία, που επιτρέπει οικοδομικές εργασίες εντός δασικών ζωνών.

Πρόκειται για τον νόμο 4315/2014, ο οποίος στο άρθρο 47 παράγραφος 5, τροποποιεί τον νόμο 998/1979 και ορίζει σαφώς πως «Στις δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και ελλείψει αυτών στις δασικές εκτάσεις των κατηγοριών γ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 και των κατηγοριών β΄, γ΄, στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, επιτρέπεται η επέμβαση για την κατασκευή ιερών ναών και παντός είδους μονών, μετοχίων αυτών ή ησυχαστηρίων».

Πηγές από το Δημαρχείο αναφέρουν πως ο κ. Χατζηδάκης έχει επικοινωνήσει προσωπικά με το ιερέα του Ι.Ν Προφήτη Ηλία, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι εργασίες έχουν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις οι οποίες θα προσκομισθούν άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ εκκρεμεί και μία συνάντηση του ιερέα με τον νέο Δήμαρχο.

Άμεσες φαίνεται πως θα είναι οι παρεμβάσεις από την μεριά των πολιτών στο ζήτημα της αυθαίρετης κατασκευής στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, μετά από τη συνάντηση της “Κίνησης Πολιτών Για Την Προστασία Του Υμηττού” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 3/11/2019.

Κάτοικοι και δημότες της Ηλιούπολης είχαν μια οργανωμένη συζήτηση, όπου παρατέθηκε το ιστορικό της υπόθεσης των αυθαιρεσιών στο ιστορικο παρεκκλήσι αλλά και όλες οι προτεινόμενες δράσεις από τη μεριά των πολιτών προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες που έχουν μετατρέψει το πάλαι ποτέ ξωκλήσι σε έναν κανονικό ιερό ναό σε μέγεθος ενορίας.

Ο κ. Χρήστος Κολομβούνης πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή στην υπόθεση, ενώ τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Πάνος Τότσικας, αναφέροντας την ανάγκη επανίδρυσης και κινητοποίησης της “Πρωτοβουλίας Πολίτών Για Την Προστασία Του Υμηττού” η οποία είχε ξεκινήσει το μακρινό 1989. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο αντιδήμαρχος διοίκησης κ. Αποστόλης Στασινόπουλος.

“Στο Κάδρο” Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χ. Καλαρρύτης

Κοινός τόπος αρκετών τοποθετήσεων ήταν οι δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Χρήστου Καλαρρύτη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Πρώτα η Ηλιούπολη” ήταν ο μοναδικός αιρετός που στήριξε ανοιχτά τις παράνομες εργασίες στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων στη συνάντηση της Κυριακής. Πέραν των όσων αποφασίστηκαν ως δράσεις από τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση, υπήρξαν και φωνές που ζητούσαν την απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Yπενθυμίζεται πως  κ. Καλαρρύτης έχει ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου στον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), γεγονός που πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, με τον κ. Δήμαρχο, μάλιστα, να ζητά εμμέσως την παραίτηση του.

«Αν Χρειαστεί, Θα Γκρεμίσουμε Εμείς Την Υπερκατασκευή»

Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν, υπήρξαν και εκείνοι που υποστήριξαν ως δράση το συμβολικό γκρέμισμα της υπερκατασκευής που σκεπάζει το ιστορικό ξωκλήσι με βαριές σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας. Ωστόσο, το τελικό κείμενο προράσεων που προέκυψε από τη συνάντηση δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους ενέργειες, παρά μόνο σε συμβολική συγκέντρωση στο σημείο την Κυριακή 10/11 προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες δράσης της κίνησης των πολιτών.

Τι Ζητά Η Κίνηση Πολιτών

Ή κυριακάτικη συνάντηση κατέληξε σε ένα κείμενο-πόρισμα το οποίο προτείνει συγκεκριμένες δράσεις, που περιλαμβάνουν αφενός συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηλιούπολης, καθώς επίσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 10/11 στις 12 το μεσημέρι. Δεν λείπει η καταδίκη του κ. Χρήστου Καλαρρύτη για τη στάση που κράτησε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιροπής πολιτών αναφέρει τα εξής:

Τους τελευταίους μήνες, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του Δασαρχείου και του Δήμου, δίπλα σε επιτηρούμενους Δημοτικούς χώρους, εξελίσσεται μια απίστευτου θράσους αυθαιρεσία στο χώρο του Προφήτη Ηλία. Μια μεγάλη σύγχρονη οικοδομή κατασκευάζεται παράνομα, περικλείοντας το παλιό ξωκλήσι, με προφανή πρόθεση αυτό στη συνέχεια να γκρεμιστεί. Σημειωτέον πως συνεχίζονται οι λειτουργίες με το κοινό να εισέρχεται σ΄ένα γιαπί, με τίνος άραγε την ευθύνη για τυχόν ατύχημα; Ταυτόχρονα έχουν γίνει απαράδεκτες παρεμβάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικοδομικές εργασίες και όλα αυτά σε δημόσιο, δασικό χώρο, ευαίσθητο σε πυρκαγιές.    

 Χρειάστηκε η καταγγελία πολιτών για να αναδειχθεί η παρανομία αλλά και πάλι πληροφορούμαστε πως ο τοπικός εφημέριος συμπεριφέρθηκε με περισσό θράσος στον Δήμο, αρνούμενος να παρουσιάσει οποιαδήποτε άδεια και δηλώνοντας την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την κατασκευή. Αυτή την στιγμή οι εργασίες, μετά από καταγγελία πολίτη, έχουν σταματήσει με εντολή του Δασαρχείου.

Επειδή όμως γνωρίζουμε πως δυστυχώς στη χώρα μας η αυθαιρεσία κινείται ύπουλα και κατά κανόνα γίνεται τελικά καθεστώς, μια ομάδα πολιτών αφού υπογράψαμε σχετική καταγγελία που επιδώσαμε στον Δήμο, συγκεντρωθήκαμε στις 3/11 στο Δημοτικό αναψυκτήριο και αποφασίσαμε:

  • Άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο με αίτημα να σφραγιστεί η πρόσβαση στην παράνομη οικοδομή και να περιφραχτεί ο χώρος.
  • Καταγγελία σ’όλες τις αρμόδιες αρχές με αίτημα να συνταχθεί άμεσα πρωτόκολλο κατεδάφισης και να επανέλθει όλος ο περιβάλλων χώρος στην πρότερη φυσική του κατάσταση.
  • Καταδικάζουμε την στάση του Δημοτικού συμβούλου κ.Καλαρρύτη του μοναδικού που στηρίζει ανοιχτά την παρανομία, όντας αντιπρόσωπος του Δήμου στον ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού!)
  • Δημιουργία μόνιμης ανοιχτής επιτροπής πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό -Συγκέντρωση στην είσοδο του δρόμου προς τον Προφήτη Ηλία την Κυριακή 10/11 στις 12 το μεσημέρι, όπου προσκαλούμε όλους τους Ηλιουπολίτες να ενημερωθούν επιτόπου και να συζητήσουμε παραπέρα ενέργειες.

Διακοπή Των Εργασιών

Ήδη, μετά από πρωτοβουλία και καταγγελία του κ. Χρήστου Κολομβούνη, έχουν σταματήσει όλες οι εργασίες στο ιστορικό ξωκκλήσι μετά από παρέμβαση του Δασαρχείου. Παράλληλα, εδώ και 2 χρόνια ισχύει η αναστολή οικοδομικών αδειών για όλη τη Β’ Ζώνη του Υμηττού, η οποία θεσπίστικε μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προώθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης συνάντησης υπήρξαν πολίτες που κατήγγειλαν πως οι εργασίες συνεχίζονται παράνομα στο σημείο. Το ίδιο βράδυ, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης κ. Αποστόλης Στασινόπουλος βρέθηκε στον προφήτη Ηλία, όπου διαπίστωσε πως δεν πραγματοποιούνται εργασίες μετά την απόφαση του Δασαρχείου.

Πηγή: kathimerini.gr, ilioupolinews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged