Ο δημιουργισμός και η διεθνής των “ψεκασμένων”…

Αναλύσεις Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Η διεθνής των “ψεκασμένων”…

Οι συνωμοσιολόγοι όλων των εθνών και εποχών είναι βαθύτατα δημιουργιστές. Δηλαδή πιστεύουν πως τα πάντα αποτελούν το αποτέλεσμα της βούλησης και ελέγχου κάποιας ανώτερης δύναμης. Σε αντίθεση με τον “δημιουργισμό” η Θεωρία της Εξέλιξης διατείνεται πως ο κόσμος είναι το αποτέλεσμα τρισεκατομμυρίων αποτυχημένων τυχαίων επιλογών. Για κάθε επιτυχημένη επιλογή που έχει συνέχεια υπάρχουν τρισεκατομμύρια που απέτυχαν.

του Κώστα Στούπα

Σύμφωνα με την θεώρηση των πρώτων, στον βαθμό που υπάρχει μια ανώτερη αρχή (φυσικής ή μεταφυσικής υπόστασης) που εποπτεύει το σύμπαν τα ατυχήματα είναι απίθανα. Ακόμη και όταν υπάρχουν εμφανή “ατυχήματα” αυτά γίνονται είτε για να δοκιμάσουν την πίστη είτε για  παραδειγματισμό ή χειραγώγηση.

Η άλλη αντίληψη  του κόσμου θεωρεί τα ατυχήματα συνηθισμένα και συχνά φαινόμενα τα οποία συντελούν μεν στην πρόοδο μέσω π.χ. κάποιου είδους “δημιουργικής καταστροφής”, αλλά ενίοτε μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση ή αφανισμό, όπως π.χ. υπονοεί το “Παράδοξο του Φέρμι”. Κάτι ανάλογο αποδεικνύουν και οι κύκλοι της ακμής, της παρακμής και της εξαφάνισης διάφορων πολιτισμών στον πλανήτη.

Πάγια τακτική όσων υποστηρίζουν και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας είναι να μπερδεύουν το αιτιατό με το αίτιο. Να παρουσιάζουν τις συνέπειες των εξελίξεων ως μεθοδευμένες αιτίες όσων συμβαίνουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πανδημία του “Covid-19”.

Τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας μέσω “καραντίνας”, μασκών και κοινωνικής αποστασιοποίησης, αναμφίβολα θα έχουν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. Επίσης, θα προκαλέσουν αλλαγές και ανατροπές στις πολιτικές συμπεριφορές. Είναι βέβαιο πως πολλοί θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν γρηγορότερα σε αυτές τις αλλαγές ενώ αρκετοί θα προσπαθήσουν να τις εκμεταλλευτούν…

Τούτο όμως δεν αποδεικνύει πως υπάρχει κάποιο αόρατο σχέδιο που προκάλεσε την επιδημία προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις συνέπειες.  Το επιχείρημα που υποστηρίζει αυτήν την άποψη είναι απλό. Συνήθως αυτοί που χάνουν από περιόδους ανατροπών είναι το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Άρα, αν κάποιος δεν έχει συμφέρον από τις αναταράξεις που προκαλεί η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της είναι το παρόν Status Quo.

Ιδού ένα από  τα “ψεκασμένα” επιχειρήματα που  μπορεί κάποιος να διαβάσει συχνά τελευταία.

Κοινωνικό Πείραμα…

“Η πανδημία χρησιμοποιείται σαν κοινωνικό πείραμα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσουν οι κοινωνίες στους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών”.

Τουτέστιν, κάποια σκοτεινά κέντρα εξουσίας χρησιμοποιούν μια απλή επιδημία γρίπης ως μέσον τρομοκράτησης, προκειμένου να μελετήσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις στους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και να επωφεληθούν στη συνέχεια.

Στην εγκληματολογία προκειμένου να εντοπίσουμε έναν δολοφόνο ξεκινάμε από αυτούς που επωφελούνται από τον φόνο και άρα αυτούς που είχαν κάποιο συμφέρον να τον διαπράξουν…

Τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθούμε σε πολλές υποθέσεις.

Από τους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών υποτίθεται πως επωφελείται η εξουσία (πολιτική, θρησκευτική και οικονομική). Όλοι αυτοί όμως από την αναταραχή που προκαλούν στις κοινωνίες τα μέτρα εναντίον της επιδημίας κινδυνεύουν να βγουν ζημιωμένοι και όχι κερδισμένοι.

Η πολιτική εξουσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ που διαχειριζόταν τους μοχλούς εξουσίας ενός από τους μεγαλύτερους πόλους ισχύος του πλανήτη έχασε τις εκλογές λόγω της επιδημίας. Αν δεν είχε προκύψει η επιδημία θα ήταν απίθανο να μην κερδίσει τις τελευταίες εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν.

Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί τους επόμενους μήνες σε αρκετές χώρες αν το δεύτερο κύμα λάβει τις διαστάσεις που τα μέχρι σήμερα δεδομένα προεξοφλούν. Δημοφιλείς κυβερνήσεις θα ριχτούν στην “πυρά”, δικτάτορες θα ανατραπούν, δημοκόποι γητευτές απελπισμένων θα αποκτήσουν “ρεύμα” και θα κερδίσουν τις εκλογές.

Η οικονομική ελίτ

Τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500, των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη, προ επιδημίας προβλέπονταν πως θα  ξεπερνούσαν τα 160 δολ. κατά μέσο όρο. Μετά τις συνέπειες του πρώτου κύματος έχουν πέσει στα 120 δολ. και μετά το δεύτερο κύμα είναι πιθανό να βρεθούν πολύ κάτω από τα 100 δολ., γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει κραχ στις αγορές με χιλιάδες χρεοκοπίες, αύξηση της ανεργίας και κατά συνέπεια των κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων.

Το θρησκευτικό κατεστημένο…

Η μετάδοση του ιού και στους χώρους λατρείας των διάφορων θρησκειών ή κατά τις τελετουργίες τους όπως συμβαίνει στα γήπεδα, τα εμπορικά κέντρα ή τα κλαμπ αποδυναμώνει το επιχείρημα όλων των θρησκειών πως το ποίμνιό τους βρίσκεται κάτω από κάποια υπερφυσική προστασία αρκεί να διατηρεί την πίστη του. Το γεγονός πως οι πιστοί όλων των θρησκειών νοσούν όπως οι άθεοι, αποδυναμώνει την ψευδαίσθηση προστασίας πέραν αποδεδειγμένα του αγχολυτικού ρόλου που παίζει η άγνοια κινδύνου.

Από μια περίοδο λοιπόν αναταράξεων στην κοινωνία και  την  οικονομία  αυτοί που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν, είναι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Άρα, αυτοί που έχουν πρωτίστως συμφέρον να μην υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις είναι το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο.

Οι “ψεκασμένες” θεωρίες όμως υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο.

[email protected]

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged