Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ανυπέρβλητος λαϊκισμός του…

Αναλύσεις Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Ρεσιτάλ λαϊκισμού από Τσίπρα

Τα νούμερα είναι τρομακτικά. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στις 18 Μαρτίου ήταν μετριοπαθής. Ανέφερε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποβεί καταστροφική για 25 εκατομμύρια εργαζόμενους. Προχθές αναβάθμισε τον κίνδυνο φοβούμενη ότι περίπου 1,6 δισεκ. εργαζόμενοι στην ανεπίσημη οικονομία, που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα προς το ζην λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενώ στην προηγούμενη εκτίμησή της στις 7 Απριλίου η Οργάνωση προέβλεπε ότι θα αφανιστεί εργασία ίση με τους κόπους 195 εκατ. εργαζομένων, ή 6,7 % των ωρών εργασίας σε όλο τον κόσμο, προχθές αναβάθμισε τον κίνδυνο, αυξάνοντας στο 10,5% το ποσοστό του αφανισμού. Αυτό αντιστοιχεί σε 305 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για την Αμερική, την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Παράλληλα, ποσοστά που παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προκάλεσαν πανικό ακόμη και στους πιο ψύχραιμους. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της κυβέρνησης το ΑΕΠ αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί στο 6,3% (μιλάμε για την ατμομηχανή της Ευρώπης), που σημαίνει ότι το πλήγμα που θα υποστεί η γερμανική οικονομία, εάν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα είναι οι χειρότερες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ενδεικτικά τα ανωτέρω για τον παγκόσμιο όλεθρο που ελλοχεύει εάν δεν εξασθενίσει ο ιός λόγω θερμοκρασίας, ή δεν βρεθεί το αποτελεσματικό φάρμακο. Παρόλα αυτά επειδή ο Στουρνάρας προέβλεψε ύφεση 4% ο Τσίπρας απεφάνθη ότι οποιοδήποτε ποσοστό άνω αυτού θα είναι ευθύνη του Μητσοτάκη: «Εγώ αυτό το 4% σας το χαρίζω. Οτιδήποτε παραπάνω γράψει το κοντέρ θα είναι ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία». Τέτοια ωριμότης πρώην Πρωθυπουργού!

Και βέβαια όποιος καυτηριάσει την συγκεκριμένη λαϊκίστικη στάση θα υποστεί την κατηγορία ότι είναι εξυπηρετής του Μητσοτάκη. Το να είναι απλώς ορθολογικός και πολέμιος του ενδημικού λαϊκισμού που έχει διαποτίσει ανεξάντλητα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους «διασχίζει το μυαλό». Λογικόν! Στον κόσμο τους δεν υπάρχουν μη – οπαδοί (όπως και σε όλη την αριστερά δεν υπάρχουν αθώοι). Στην κουλτούρα τους όλοι εξυπηρετούν κάτι, είναι ενταγμένοι και υποταγμένοι κάπου και σε κάποιον, ακόμη κι αν οι ίδιοι… δεν το ξέρουν!

Είναι επίσης λαϊκισμός να κατηγορείς μια κυβέρνηση επειδή η προηγούμενη του κόμματός της αναγκάστηκε να πάρει δυσάρεστες αποφάσεις υπό την εντολή των μνημονίων, όταν έχεις υπογράψει ο ίδιος μνημόνιο που σε κατέστησε το ίδιο αιχμάλωτο και σε ανάγκασε να προβείς σε εξίσου δικές σου δυσάρεστες αποφάσεις. Το αμυντικό επιχείρημα ότι αυτοί τα έκαναν μετά χαράς ενώ εσύ τα υπέγραφες με κλάμα ( όπως είχε πει ο Σπίρτζης), σε καθιστά καταγέλαστο ενώ προσβάλει και τους πολίτες στους οποίους απευθύνεσαι. Τέτοιου είδους κριτική, για την συμμόρφωση στο μνημόνιο, δικαιούνται να κάνουν μόνο το ΚΚΕ και οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αντιπολιτευτική του ζέση ο Τσίπρας ενεπλάκη και σε αμιγώς επιστημονικά θέματα ως μη όφειλε, την στιγμή που δεν έχει συμφωνήσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ. Ναι, μόνο που η χώρα έχει να επιδείξει και μια πλήρως επιτυχημένη κατάταξη στις πρώτες θέσεις μιας άλλης μεθόδου: Στην ιχνηλάτηση με πολλά τεστ στο περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με σκοπό την άμεση αποκοπή της μετάδοσης.

Δεν το αξιολογούμε ως ιατρικό επιχείρημα. Αυτό είναι αρμοδιότητα των λοιμωξιολόγων. Αλλά αφού ο Τσίπρας τα ενέταξε και αυτά στην αντιπολιτευτική του ρητορική, ως παρατηρητές δικαιούμαστε εκ του αποτελέσματος να σημειώσουμε την επιτυχία της μεθόδου, επιτυχία που μας κατατάσσεις στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, και που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη (θυμόμαστε την άμεση μετάβαση Κικίλια στο πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, την άμεση καραντίνα των επαφών του κρούσματος).

Την ίδια στιγμή που 14 ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότερες πιο χτυπημένες από εμάς ανοίγουν τα σχολεία, ο Τσίπρας επένδυσε στον φυσιολογικό φόβο των γονιών, επειδή «ειλικρινά δυσκολευόταν» να καταλάβει γιατί έσπευσε ο Πρωθυπουργός να πάρει μια απόφαση «που ενέχει ρίσκο και κινδύνους». Αλλάξαμε στρατηγική και υιοθετούμε την ανοσία αγέλης; Δεν τολμώ να το πιστέψω αυτό, είπε ως μέγας λοιμωξιολόγος. Κατανοεί κανείς τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα. Θα αξιοποιήσει στο έπακρο τον φόβο των γονιών!

Ουδείς ηγέτης αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη τοποθετήθηκε επί τέτοιου θέματος. Στην συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων η πανδημία δεν έφερε πολιτική αντιπαράθεση. Εφερε στην Ισπανία γιατί εκεί μέσα στην καλή αγωνιστική χαρά σοσιαλιστές και Ποδέμος, ενώ είχαν κρούσματα, συμμετείχαν σε 120 διαδηλώσεις για την ημέρα της γυναίκας, ενώ και στο θέμα της Καραντίνας οι Ποδέμος ήταν αντίθετοι επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα! Στη Γαλλία επίσης γιατί ενώ είχαν αρχίσει τα κρούσματα ο Μακρόν διενήργησε τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, και στην Αγγλία για την ανοσία αγέλης που επεδίωκε ο Μπόρις, μέχρι να τον στείλει και τον ίδιο στην εντατική.

Μια συζήτηση τόσων ωρών δεν εξαντλείται σε ένα σημείωμα. Απλώς η ελάχιστη ενδεικτική σταχυολόγηση καταδεικνύει ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα θηρεύσει την αγωνία, τον φόβο, την απόγνωση που θα ακολουθήσει την οικονομική πτώση. Τουλάχιστον η Γεννηματά έκανε προτάσεις με συναίσθηση των δυσκολιών και χωρίς ανέξοδες πλειοδοσίες, ενώ αναγνώρισε χωρίς μικροψυχία την επιτυχία της χώρας.

Ναι, δεν γράψαμε τίποτα για τον Μητσοτάκη. Μα αυτός δεν έχει σημασία τι είπε. Εχει σημασία τι θα κάνει, δηλαδή θα κριθεί εμπράκτως.

Γιάννης Σιδέρης

Πηγή: Κεραμέως

Μοιραστείτε το:
Tagged