ΟΦΥΠΕΚΑ: 120.000 ευρώ χρηματοδότηση για κάθε ένα από τα επτά αναγνωρισμένα από την UNESCO Γεωπάρκα

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Με το ποσό των 120.000 ευρώ χρηματοδοτεί κάθε ένα από τα επτά Γεωπάρκα του Ελληνικού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Οι προγραμματικές συμβάσεις χρηματοδότησης υπεγράφησαν χθες κατά την έναρξη του 3oυ Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά,  μεταξύ  των εκπροσώπων των γεωπάρκων και του Γενικού Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλου.

Πρόκειται για τα Γεωπάρκα Ψηλορείτη, Σητείας, Βίκου-Αώου και Λέσβου, ακολουθεί το Γεωπάρκο Γρεβενών Κοζάνης, ενώ για την αντίστοιχη χρηματοδότηση των Γεωπάρκων Χελμού-Βουραικού και Κεφαλλονιάς-Αίνου δεν απαιτούνται συμβάσεις, δεδομένου ότι υπάγονται απευθείας στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Για πρώτη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με όχημα τον ΟΦΥΠΕΚΑ,  αναλαμβάνει την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των επτά αναγνωρισμένων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO και η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την  αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών εντός των Γεωπάρκων, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης των Γεωπάρκων καθώς και τη δημιουργία εκθέσεων.

Στην έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Ηπείρου, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco και τον ΟΦΥΠΕΚΑ παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και  εκπρόσωποι των Γεωπάρκων και του τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Από τον σχεδιασμό μας δε θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη και η ανάδειξη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Πρόκειται για θησαυρούς της ελληνικής φύσης και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού».

Νωρίτερα ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε τη Λάρισα για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και του ΟΦΥΠΕΚΑ  για την προετοιμασία φακέλου και τον καθορισμό σχεδίου δράσης με σκοπό την ένταξη της περιοχής Μετεώρων και Πύλης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Πηγή: greenagenda.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged