Ουρανία Σαγιάκου: Πως θα αναδομήσουμε το επιχειρείν και θέσεις εργασίας

Uncategorized
Μοιραστείτε το:

Στην δυτική Αθήνα

 «Στην πολιτική, μπαίνω θέλοντας να εκφράσω την αγωνία και την οργή του μικρού και μεσαίου ελεύθερου επαγγελματία και επιχειρηματία. Εκείνου που δίνει στον «αφανή» εταίρο που λέγεται κράτος, χωρίς να παίρνει τίποτα. Ούτε τα βασικά»

Η Ουρανία Σαγιάκου είναι μια δυναμική γυναίκα η οποία ζει στο Περιστέρι. Ασκεί μάχιμη δικηγορία και έχει θέσει στόχο την είσοδο της στη Βουλή των Ελλήνων.

Μιλά στο Πινάκιο για την υποψηφιότητα της και πως αυτή είναι ορόσημο για τα δυτικά προάστια που δεν είχαν έως τώρα εκπρόσωπο που να μάχεται για τα δικαιώματα τους.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο επιχειρείν και πως η δυτική αττική που επλήγη από τα αλλεπάλληλα μνημόνια μπορεί να σηκώσει το κεφάλι της και να κοιτάξει ξανά ψηλά στον ουρανό. «Εκατοντάδες λουκέτα μπήκαν, χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν και αξιοπρεπείς άνθρωποι βρέθηκαν από την μία μέρα στην άλλη στον δρόμο. Συνεπώς εδώ είναι προτεραιότητα να προχωρήσουμε άμεσα  στην τόνωση της Οικονομίας μας, να στηρίξουμε πρακτικά τον ιδιωτικό τομέα και την μικρή και μεσαία επιχείρηση», λέει χαρακτηριστικά. 
Απαντά σε αυτούς που  θα βρεθούν και θα πουν πως «κατεβαίνει» εκ του ασφαλούς, έχει δυνατό όνομα λόγω των γνωστών επιχειρήσεων ενώ τονίζει πως  «τίποτα δεν σου χαρίζεται, τίποτα δεν κληρονομείται αλλά τα πάντα κερδίζονται μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή, πίστη και θέληση. Με αυτές τις αρχές μπαίνω στην πολιτική και σε αυτές τις αρχές θα βασίζομαι μέχρι τέλους».

Η Ουρανία Σαγιάκου έχει όραμα για τα δυτικά να τα φθάσει όσο πιο ψηλά μπορεί και με την δική της συμβολή να ευνοηθούν πολίτες που αδικήθηκαν.

  • Θέτετε υποψηφιότητα στην Δυτική Αθήνα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες αλλά και οι στόχοι σας;

«Η Δυτική Αθήνα είναι ένας ευλογημένος τόπος για εμένα. Έχει απεριόριστα πλεονεκτήματα. Η γεωγραφία της, το έμψυχο δυναμικό της, ο λαϊκός πολιτισμός της, οι υποδομές της και η συγκοινωνία της αλλά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για εμάς είναι κομμάτια μια αλυσίδας που δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό πυρήνα προόδου για την περιοχή μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, είναι αλήθεια πως η κεντρική εξουσία δεν έσκυψε πάνω στα ζητήματα μας. Από την άλλη και εμείς δεν εκπροσωπούμασταν με δικούς μας ανθρώπους στην Κεντρική Εξουσία. Δεν είναι τυχαίο πως από το 1989 και μετά, το Περιστέρι, ο μεγαλύτερος δήμος της Β΄ Αθήνας δεν είχε δικό του βουλευτή. Τώρα είναι η ώρα να τελειώσει αυτό. Η διάσπαση της τεράστιας Β΄εκλογικής περιφέρειας σε τομείς, μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε εμείς για εμάς, να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Στόχος μου και προτεραιότητα μου, λοιπόν, είναι να αναδείξω μια άλλη οπτική! Μια οπτική που περνά μέσα από καθημερινούς ανθρώπους της δημιουργίας και της παραγωγής και επενδύει στην διαμόρφωση ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών με στόχο την πρόοδο και την ευημερία του τόπου!».

  • Ο κόσμος στην περιοχή σας έχει «δοκιμαστεί» από την κρίση. Έχει βιώσει την ανεργία, έχει βιώσει την απώλεια της εργασίας, έχει κατεβάσει ρολά στα μαγαζιά του. Τι λέτε σε αυτόν τον κόσμο για την επόμενη ημέρα;

«Οι περιοχές της Δυτικής Αθήνας, είναι περήφανες περιοχές. Είμαστε άνθρωποι με πείσμα και με θέληση. Άνθρωποι με καθαρό βλέμμα. Μέχρι το 2009, που ξεκίνησε η περιπέτεια της κρίσης, αποτελούσαμε κέντρο ανάπτυξης μικρών και μεσαίων οικογενειακών εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Στα χρόνια της κρίσης, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις που χτίστηκαν πάνω στον ιδρώτα καθημερινών ανθρώπων κατέρρευσαν. Εκατοντάδες λουκέτα μπήκαν, χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν και αξιοπρεπείς άνθρωποι βρέθηκαν από την μία μέρα στην άλλη στον δρόμο. Συνεπώς εδώ είναι προτεραιότητα να προχωρήσουμε άμεσα  στην τόνωση της Οικονομίας μας, να στηρίξουμε πρακτικά τον ιδιωτικό τομέα και την μικρή και μεσαία επιχείρηση. Ο ιδιωτικός τομέας, ειδικά σε περιοχές σαν τις δικές μας, χαρακτηρίζεται από ηρωισμό. Γιατί φανταστείτε λίγο τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, 24% ΦΠΑ, 48% ασφαλιστικές εισφορές και 29% φόρο από το πρώτο ευρώ. Ποιός μπορεί να αντέξει με τέτοια φορολογία; Κανείς. Την ίδια στιγμή όμως αν δεν αντέξω, εγώ ως επιχείρηση και κλείσω 45 οικογένειες θα μείνουν στον δρόμο, όπως έμειναν χιλιάδες άλλες σε επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.  Αυτή είναι η πραγματικότητα και είμαι υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί λέει ακριβώς αυτό το πράγμα: Μείωση της φορολογίας, flat tax ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις, μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε τον κάβο, να σηκώσουμε κεφάλι και να σταθούμε στα πόδια μας και μόνο έτσι θα έρθουν επενδύσεις που μαζί με εμάς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ξεκάθαρα, λοιπόν, στον κόσμο που μας διαβάζει λέω αυτήν την στιγμή πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως τα μέσα και οι πολιτικές για να μεταστραφεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Κι αυτό το πρόγραμμα με ρεαλισμό και με σοβαρότητα υποστηρίζουμε στην Νέα Δημοκρατία».

  • Πολλοί θα βρεθούν να πουν πως η Σαγιάκου «κατεβαίνει» εκ του ασφαλούς, έχει δυνατό όνομα λόγω των γνωστών επιχειρήσεων. Τι απαντάτε σε αυτούς;

«Εκ του ασφαλούς δεν υπάρχει τίποτα. Είμαι δικηγόρος, ασκώ μάχιμη δικηγορία μέσα από το δικηγορικό μου γραφείο στο Περιστέρι και ασχολούμαι και με την οικογενειακή μας επιχείρηση, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του πατέρα μου, Νίκου. Τίποτα δεν βρήκα έτοιμο. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Στην πολιτική, μπαίνω θέλοντας να εκφράσω την αγωνία και την οργή του μικρού και μεσαίου ελεύθερου επαγγελματία και επιχειρηματία. Εκείνου που δίνει στον «αφανή» εταίρο που λέγεται κράτος, χωρίς να παίρνει τίποτα. Ούτε τα βασικά! Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι πολίτης και μ αυτήν την ιδιότητα ζητώ την στήριξη των συμπολιτών μου. Άλλωστε εμένα οι συμπολίτες μου θα με βρουν και αύριο στο γραφείο μου στο Περιστέρι και στους δρόμους της Δυτικής Αθήνας, όπως τόσα χρόνια. Εδώ ζω, εδώ, δραστηριοποιούμαι, εδώ είναι η ζωή μου. Εύκολο λοιπόν δεν είναι τίποτα. Ιδιαίτερα όταν έχεις να συναγωνιστείς πολιτικούς με τεράστια εμπειρία και πολυετή κοινοβουλευτική παρουσία. Δίνω τον αγώνα μου με αξιοπρέπεια πιστεύοντας πως η μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Χώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη!». 

  • Θεωρείται πως η ανάπτυξη περνά μέσα από το «επιχειρείν». Ποια είναι η ατζέντα της ΝΔ σε αυτό και πως μπορεί να υλοποιηθεί;

«Ασφαλώς και περνά μέσα από το επιχειρείν. Και θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα σε αυτό. Μία μικρή εμπορική επιχείρηση. Αγοράζει προϊόν από κάποιον που το παράγει, έχει κάποιους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτήν και το πουλάνε και κάποιους που το αγοράζουν. Από αυτήν την διαδικασία δημιουργείται μια κυκλική οικονομία όπου το κράτος κερδίζει χρήματα μέσω του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, η μικρή επιχείρηση δίνει θέσεις εργασίας και έτσι δημιουργείται αυτό που λέμε εισόδημα για όλους. Όπως σας είπα και νωρίτερα, εδώ στα Δυτικά, αποτελούσαμε πριν λίγα χρόνια κέντρο βιοτεχνίας και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Η κρίση μας οδήγησε στην ύφεση και τα λουκέτα. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται σήμερα και λέει το αυτονόητο: Ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας τους φόρους που πληρώνουν. Έτσι θα μπορούν και αυτές να προχωρήσουν σε προσλήψεις, επεκτάσεις και νέες επενδύσεις. Γι αυτό και βάζουμε τέλος στην υπερφορολόγηση και καθιερώνουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις, με στόχο να δημιουργούνται κάθε χρόνο 120.000 θέσεις στον Ιδιωτικό Τομέα, καλά πληρωμένες για κάθε εργαζόμενο που θέλει δουλειά. Πως θα γίνει αυτό; Αρχικά με την μείωση του συντελεστή της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από 28 σε 20% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια. Ύστερα, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ρευστότητας με πολιτικές που μειώνουν τα επιτόκια δανεισμού του κράτους – αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας – με στόχο να μειωθούν τα επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να γίνει εφικτός ο δανεισμός από τις τράπεζες. Δίνουμε λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων για τις επιχειρήσεις και προχωρούμε άμεσα στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτά, σε συνδυασμό με την μείωση της γραφειοκρατίας, την διευκόλυνση των σχέσεων του επιχειρηματία με το κράτος και την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα στην Οικονομία μας, την μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας από την κρατικοδίαιτη ανάπτυξη που παράγει ελλείμματα σε μια παραγωγική και υγιή αναπτυξιακή πολιτική που δημιουργεί μεγαλύτερο εισόδημα για όλους».

«Προφανώς και είναι. Και το παράδειγμα των εκλογών της 26ης Μαΐου είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτό. Από την μία πλευρά είδαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, να σηκώνουν τους τόνους, να προσπαθούν να επαναφέρουν τείχη μεταξύ των πολιτών, να σηκώνουν διαχωριστικές γραμμές και να επιχειρούν να διχάσουν τους Έλληνες. Μίλησαν για Ελλάδα των πολλών και των λίγων και τελικά οι πολίτες, η κοινωνία, τους καταδίκασε γυρνώντας την πλάτη στα διχαστικά συνθήματα, στις χυδαιότητες τύπου Πολάκη και την αμετροέπεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, στην Νέα Δημοκρατία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέξαμε τον δρόμο του πολιτικού πολιτισμού, μιλήσαμε για όλους τους Έλληνες, την Ελλάδα όλων και όχι των πολλών ή των λίγων! Καταθέσαμε και καταθέτουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό, κοστολογημένο με επιχειρήματα για μια Ελλάδα Αυτοδύναμη που θα βασίζεται σε μια ισχυρή ανάπτυξη. Πάντα με ήθος και αξιοπρέπεια. Και ο ενωτικός πολιτικός μας λόγος αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της τακτικής του στις κάλπες των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, υπήρξε στροφή σε ηπιότερες μορφές αντιπαράθεσης από πλευράς τους. Ακούστε, ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε πολλές φορές να μας διχάσει. Αρχικά με τα συνθήματα του 2012 και του 2015, μετά με το δημοψήφισμα, στην συνέχεια με ωμή καταπάτηση των Θεσμών του κράτους, της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών. Επιχείρησε να βάλει ταμπέλες στους Έλληνες με τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών… Δεν τα κατάφερε. Οι Έλληνες, αφήσαμε πίσω μας τις εποχές της πόλωσης και τους διχασμού. Τώρα θέλουμε λύσεις και προοπτική. Κι αυτά μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τα εγγυηθεί». 

  • Ποιες είναι οι αξίες που πρεσβεύει η Ουρανία Σαγιάκου που τις έχει «κληρονομήσει» και θα της δώσει «προίκα» στο παιδί της;

«Είναι οι αξίες που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, τον Νίκο Σαγιάκο. Να είμαι ειλικρινής, να λέω πάντα την αλήθεια και να εργάζομαι σκληρά. Αυτές είναι οι δικές μου αφετηρίες, ο δικός μου αξιακός κώδικας. Κι αυτόν τον κώδικά προσπαθώ με κάθε τρόπο να τον μεταδώσω και στον γιο μου, τον Αλέξανδρο. Προέρχομαι από μια οικογένεια που μόχθησε πολύ να στήσει την επιχείρηση της. Όταν, πριν από 40 και πλέον χρόνια, ο πατέρας μου ξεκινούσε έπρεπε να δουλέψεις πολύ σκληρά. Να μην είσαι αυτό που λέμε “αφεντικό” αλλά εργάτης πρώτα και πάνω από όλα. Και όπως όλες οι οικογενειακές επιχειρήσεις έτσι κι εμείς πρώτοι δουλεύαμε από πολύ μικρή ηλικία στο κατάστημα μας. Έμαθα λοιπόν, ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται, τίποτα δεν κληρονομείται αλλά τα πάντα κερδίζονται μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή, πίστη και θέληση. Με αυτές τις αρχές μπαίνω στην πολιτική και σε αυτές τις αρχές θα βασίζομαι μέχρι τέλους».

  • Τέλος, σε συνέντευξη συνυποψηφίου σας ειπώθηκε το εξής «Να σταματήσουν οι δυτικές συνοικίες να είναι οι επαίτες της υπόλοιπης Αθήνας», τι του απαντάτε εφόσον έχετε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του Περιστερίου;

 «Όχι ως απάντηση αλλά ως κοινή παραδοχή των πολιτών και της κοινωνίας της Δυτικής Αθήνας θα πω πως ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια! Είναι η ώρα να επιλέξουμε ανθρώπους που προέρχονται από τις γειτονιές μας, ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην Δυτική Αθήνα και τους πετυχαίνουμε καθημερινά στον δρόμο. Ανθρώπους που έχουν το βίωμα της καθημερινότητας στα μάτια τους, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τον καθένα και μπορούν να τα εκφράσουν αλλά και να βρουν λύσεις πάνω σε αυτά. Η κατάτμηση της Β΄ Αθήνας σε Τομείς, μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία. Να έχουμε πλέον τον δικό μας άνθρωπο στην Βουλή. Είναι πολύ  μεγάλη ευκαιρία για να μην την αξιοποιήσουμε. Δεν είναι τυχαίο πως το Περιστέρι, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος δήμος της Β΄ Αθήνας, μετά το 1989 δεν έχει εκλέξει δικό του βουλευτή. Τώρα είναι η ώρα να επιλέξουμε για εμάς μέσα από εμάς. Γιατί σε τελική ανάλυση.. ό,τι αγαπάμε στα Δυτικά είναι!».

Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος

Πηγή: pinakio.blogspot.com

Μοιραστείτε το:
Tagged